|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
chemia/POMOCY!!!/może palomino?
Ja wiem, że to głupie pytanie jak na takie forum, ale już nie wiem gdzie szukać...
Zna ktoś może o alkanach wzór ogólny na całkowite spalanie? Albo jakieś linki... Muszę to mieć na dzisiaj na 19... POMOCY!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: chemia/POMOCY!!!/może palomino?
Ale powiedz czy potrzebujesz też z przeliczeniem cząsteczkowym? Typu CxH2x+2 + nO2 ???
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
[img]icons/icon23.gif[/img] rany...
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No właśnie tylko kurczę tam nie ma w jakiej ogólnie proporcji bo widomo że w tlenie to się spala do CO2 i H2O tylko
CxH2x+2 na pweno sie spala do xCO2 Jeżeli o to Ci chodzi to jeszcze mogę zobaczyć jak to jest z tą wodą.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Lejka, ja mam zeszycie takie 3 reakcje spalania pod alkanami: 1) CH4 + 2O2-> CO2 + 2H20(spalanie całkowite) 2)2CO4 + 302 -> 2CO + 4H2O(półspalanie) 3) CH4 + O2 -> C + 2H20(spalanie niecałkowite)
pozdrawiamL ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
sorki, w drugiej rekacji początek jest 2CH4
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dobra - to jest chyba tak (zawsze robiłam z x te wzory, ale w książkach jest z "n" więc tak podaję) Niestety nie mam możliwości podać tego dobrze wizualnie - ale się zorientujesz o co biega [img]icons/icon7.gif[/img] :
CnH2n+2 + (2n+1)/2 O2 spala się do (nie mam strzałki [img]icons/icon12.gif[/img] ) N CO2 + (n+1) H20 Sprawdzenie dla metanu CH4 + 3/2 O2 spala się CO2 +2H20 hehe działa [img]icons/icon7.gif[/img]
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
PS Moja kobieta od chemii dostawała wypieków jak ktoś próbował jej coś wyjaśniać na wzrorach ogólnych bo tutaj wychodzą te nieszczęsne połówki cząsteczek, czego ona nie trawiła, ale wiem, ze w niektórych szkołach tego wymagają. Mam nadzieję że o to Ci chodziło [img]icons/icon7.gif[/img]
pozdrawiam [img]icons/icon7.gif[/img]
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
TAAAAK!!!!!!!
O to!!! Jesteś CUDOWNA!!!!!!!!!!!!!!! Mam takie coś w ćwiczeniach i nie wiedziałam jak zrobić. Ja cię normalnie ozłocę!!!!! Nie masz pojęcia, jak się cieszę!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzięki też dla Dominiki za zadany sobie trud i dla Agnes - ja mam w zeszycie to samo, he, he...
Wiedziałam, że można na was liczyć i na wizażu znajdę pomoc!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A co oznacza te /2 przy O2?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A dla etanu nie działa...
C2H6 + 5O2 daje 2CO2 + 3H2O? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dobra mam robaka [img]icons/icon12.gif[/img]
/2 to podzielić przez 2 (mówiłam że z wizualizacją kiepsko) Wzór przy cząsteczce tlenu będzie (3n+1)/2 Przy etanie nie będzie 5O2 ale (przy podmianie wzoru 7/2O2 (czyli trzy pełne cząsteczki i połowa) Wtedy się wszystko zgodzi - po obu stronach będzie po tyle samo. Bo : C2H6 + 7/2O2 daje 2CO2 + 3H20 Za n podstawiasz zawsze liczbę przy węglu (jak etan to 2) spróbuj teraz - powinno być ok [img]icons/icon7.gif[/img] [img]icons/icon40.gif[/img]
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ps jak jeszcze czegoś z tego wzoru teraz nie rozumiesz to pytaj - bo on w tej wersji działa dla wszystkich alkanów
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Teraz pasuje!!!
Tylko czy to tak można brać sobie cząsteczki tlenu na pół? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To jest właśnie wada wzoru ogólnego w ogóle (dlatego nasza kobieta dostawała wysypki jak jej ktoś tak podawał)
Można to obejść: w sytuacji parzystej liczby węgli (wtedy wychodzą połówki cząteczki tlenu) mnożysz CAŁĄ reakcję razy 2 i wtedy się ta nieszczęsna połowa skraca. Nie wiem nawet czy od razu tego ogólnego wzoru nie można przemnożyć - nigdy się z tym nie spotkałam, żeby ktoś ogólny wzór już przemnożony podawał. Po prostu zależy czego od was wymagają [img]icons/icon7.gif[/img] [img]icons/icon40.gif[/img]
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Taaa... I tak się będzie pewnie czepiać...
Ale w ćwiczonkach mam takie coś, że są substraty i produkty i przed każdym - alkanem też - wolne miejsce i trzeba woisać... To chyba od razu przemnożę przez dwa, lepiej dać za dużo niż pół cząsteczki... Zwłaszcza, że potem mam wykres zależności liczby atomów - nie ma napisane, ale domyślam się, że węgla - od liczby cząsteczek tlenu i ten tlen jest na osi tylko w całościach... Jezu, ty naprawdę lubisz chemię! A może pracujesz przy tym? A Oluni dzisiaj nie ma? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
hehe [img]icons/icon7.gif[/img] pracujesz przy chemii [img]icons/icon10.gif[/img]
Niestety musze Cię rozczarować - studiuję i to ekonomię [img]icons/icon7.gif[/img] To co Ci podałam miałam ze cztery lata temu (albo pięć bo w czwartej klasie była chemia jądrowa i termochemia [img]icons/icon7.gif[/img] ) Trochę mnie w tej szkole nauczyli (jak sądzę [img]icons/icon12.gif[/img] ) A Ogryzek się - wcześniej czy później pewnie pojawi [img]icons/icon12.gif[/img] papa [img]icons/icon7.gif[/img]
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
W każdym razie jeszcze raz wieeeeeeeelki dzięki!!!!!
Jesteś czarodziejką... [img]icons/1czarodziej.gif[/img] [img]icons/aniolek.gif[/img] [img]icons/icon35.gif[/img] [img]icons/icon29.gif[/img] [img]icons/1cmok.gif[/img] [img]icons/1list.gif[/img] [img]icons/1roza.gif[/img] Co ja bym bez was zrobiła? [img]icons/icon21.gif[/img] Nie wiem... [img]icons/1nie.gif[/img] Chyba bym ześwirowała... O ile można jeszcze bardziej. [img]icons/icon41.gif[/img] I po co nam się każą tego uczyć? [img]icons/1nauka.gif[/img] [img]icons/1czytaj.gif[/img] Tak tego nie lubię... [img]icons/icon22.gif[/img] Dobrze, że mam wizaż... [img]icons/1pisze.gif[/img] Gdzie zawsze zareagują na moje skomlenie o pomoc... [img]icons/1pomocy.gif[/img] Naprawdę nie wiesz, jak sie cieszę!!! [img]icons/icon10.gif[/img] [img]icons/icon20.gif[/img] [img]icons/icon25.gif[/img] [img]icons/icon28.gif[/img] [img]icons/icon36.gif[/img] [img]icons/1jupi.gif[/img] Jakby Olunia wstąpiła, przekaz, jej, jakie "pasjonujące" tematy ją ominęły... [img]icons/1ehem.gif[/img] [img]icons/icon40.gif[/img] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:55.