|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() mieszkanie w anglii
Cześć! Dziewczyny proszę o podpowiedź, jak najlepiej szukać mieszkania w Anglii. Kończy się nam umowa na te obecne i szukamy mieszkanka. Dzisiaj byliśmy w agencjach i trochę mi mina zrzędła jak dowiedziałam się jakie koszty trzeba ponieść. Sprawdzałam ogłoszenia w większych sklepach, w Polskim oczywiście też. Pytam znajomych.
może któraś z was ma podobne doświadczenia i pomysły, jak wynająć i nie zbankrutować! Może macie namiary na mieszkanka w Aylesbury? Dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: mieszkanie w anglii
Polecam szukanie w lokalnych tygodnikach - takich, do ktorych dolaczone sa Property News. Agencje sa drogie, lecz jest to najpopularniejszy sposob zarzadzania nieruchomosciami w Anglii. Niestety - co kraj to obyczaj! A Agency Fees rzeczywiscie bywaja wysokie i nalezy to zawsze uwzglednic w kosztach miesiecznego wynajmu.
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja tez wlasnie zmieniam dom, przeprowadzam sie w ta sobote, a domek znalazlam sama, co prawda z agencji ale wiedzialam w jakiej okolicy chce mieszkac wiec wsiadlam w samochod i pojezdzilam po okolicy. wiele z tych domow nie ma na internecie czy w gazecie, mojego w sam raz nie bylo. no i cena tez mi odpowiada. takze proponuje wybrac sie w plener
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
w punktach informacyjnych sa takie gazetki zoabcz tam lub starym sposobem po tablicach ogloszeniowych. Mieszkan tam jest i bez problemu sie dobre dla siebei znajdzie
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja z moim TZ wynajmujemy od prywatnej Landlady, a pomimo to koszty manipulacyjne musielismy niestety poniesc:/ na samym poczatku wyszlo nam: za depozyt £500, za 'koszt manipulacyjny': £50, za pierwszy miesiac £500, wiec na samym wstepie niestety ponad £1000 trzeba wylozyc:/
dodam, ze ogloszenie znalezlismy na necie- jest wiele stron oferujacych fajne mieszkanka, sprobuj 'vivastreet', 'gumtree' czy 'find a property'- napewno sie uda ![]() wydaje mi sie jednak, ze sporych dosc kosztow nie da sie uniknac. osobiscie nie polecam agencji- z moja byla ( Key Properties- baaardzo NIE polecam!!) przez dwa miesiace uzeralam sie telefonicznie, a wreszcie osobiscie o naprawe cieknacej wanny, wiecznie mieli jakies wymowki, az postraszylam ich Citizens Advice Bureau i ruszyli tylki:/ w kazdym razie- powodzenia! ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Potwierdzam ze szukanie mieszkanie to droga sprawa.
My z TZ wynajmujemy mieszkanie przez agencje (mija wlasnie rok) i na pocztaku kostzowalo nas to: depozyt wysokosci: £650 pierwsza rata wysokosci: £650 'agency fees': £250 Credit check fees: £75 Nasza agenja to mala, prywatna firma, pracuja w niej 4 babki. Takze ladne £1625 poszlo. Dlatego jednak polecam oszczedzac troche zanim sie rozwazy szukanie mieszkania ![]() Pozdrawiam, Nask ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ciekawe że przy opłatach 250 f wzięły od was za credit check 75 funtów. SZOK my za diwe osoby płaciliśmy 150 funtów już wszystko razem
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
rzeczywiscie nalezy sie porzadnie rozejrzec za normalna agencja, dla mnie ta to jawne naciagacze.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dobrze wiedziec dziewczyny
![]() Z tego co pamietam to rozgladalismy sie tez za innym agencjami ale odnieslismy wrazenie ze te 'chain' maja jeszcze wyzsze oplaty w sensie, waluacja mieszkanie itp ktore nasza agencja zrobila nam za darmo. Swoja droga to na pocztaku bylam zadowolona z tej agencji - mielismy cover na boiler i elektryka na kontrakcie za darmo ale teraz to sobie troche za przeproszeniem 'w kulki leca' 3 razy juz chodzilam mowic ze chcemy odnowic kontract (konczy nam sie za 2 tygodnie) ale jeszcze nie dostalam nowego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nask jaka znowu wycena nieruchomości??? U mnie w agencji cena była po prostu podana i nie było żadnych wycen... Oj coś sobie chyba w kulki lecą w tych agencjach. Jesteś z Londynu więc tam może probują wyciągnąć od wynajmującego kazdy grosz, za nawet najdurniejszą rzecz.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ola, wycene mieszkania nam robilizeby policzyc poprawnie council tax, w ktory band podpadamy.
Wczoraj wracam z pracy zagladam do agencji a tak wszytsko pozdejmowane z szyb, meble wyniesione, smialismy sie z TZ ze zwijaja interest (to tak odnosnie tego ze podobno co tydzien sie jakies agencje zamykaja ![]() No ale miejmy nadzieje ze tylko refurbishment robia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Polecam zagladniecie do housing association....
czesto gesto mozna znalezc cos bez posednictwa agencji... wystarczy popytac obsluge w lokalnym sklepie lub cheap shopie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja zawsze szukalam na www.propertfiner.com , www.findapropery.com , www.rightmove.co.uk Zgadzam sie z tym ze przeprowadzka to drogi interes. My ostatnio zaplacilismy:
- 525-czyli miesiác z góry. - 750-depozyt - 120 za sprawdzenie.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
Boze co za belkot...
Dziewczyny, co z Waszym polskim??? Matko, tragedia.. Ja od dosc dawna nie mieszkam w Polsce, tulam sie po calym swiecie ale nie zapomnialam swojego jezyka... Nie kaleczcie naszej mowy, mowcie albo po angielsku albo po polsku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a co cię to obchodzi po jakiemu rozmawiamy, to chyba nasza sprawa. O ile dobrze widzę w twoim profilu to jesteś z australii, a ten wątek dotyczy mieszkania w Anglii więc ładnie mówiąc... zjeżdżaj stąd a morale praw na swoim wątku ( o ile taki istnieje)
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() masz racje- jak nie pasi to zegnamy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi tam sponglish odpowiada, zreszta jakos czasami nowe slowa potrafie zrozumiem po angielsku (w sensie nie mam pojecia nawet jak to przetlumaczyc ![]() Dziewczyny, agencja do mnie nie oddzwonila jeszcze. W tamten czwartek sie zwineli ale nie odpowiadaja na telefone i wiadomosci. Chyba zostalismy bez dachu nad glowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.