![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Którą pracę wybrać??...
Znam juz opinie mojego M., mojej rodziny i kilku kolezanek... Chcialabym jednak zapytac i Was, bo "losy" się waza
![]() ![]() Jestem na 3-im i ostatnim roku kosmetologii dziennej. Zajęcia mam od pon. do środy i co drugi czwartek (i to tylko do konca kwietnia te czwartki, pozniej zajecia mi sie koncza). W pozostale dni zajecia koncza mi sie zwykle do godz.13. Pisze prace licencjacka, mam juz wszystkie materialy do niej, napisalam juz prawie 20 stron, mam zamiar napisac jeszcze sporo przez ten nadchodzacy tydzien, gdyz mamy caly wolny od zajec na uczelni. Kilka dni temu dostalam oferte pracy (wysylalam CV w rozne miejsca, szukalam raczej pracy na weekendy, jednak nie moglam takiej znalesc - jako kelnerka niestety sie nie nadaje ![]() Czesc formalna: - umowa o prace (na poczatek na okres probny) - podstawa to 1500zl netto + ew.prowizja od sprzedazy lub 1700zl jesli b. spodobam sie pracodawcy - praca w godz. 14:30 - 21 (tylko popoludniowe zmiany) od pon. do piatku a wosobte krocej i co 2 weekend caly wolny - poczatek pracy ok. polowy kwietnia (!) Dodam, ze nie jestem z tego miasta w ktorym bym pracowala, musze dojezdzac ok.40km pociagiem. Jednak pracowalam juz 2 razy dosc dlugo do pozna i tez tak wracalam do domu. Wczoraj dostalam druga oferte (tylko rozmawialam przez tel., nie bylam na rozmowie). Praca jako recepcjonistka w salonie fryzjerskim... Obowiazki to praca przy komputerze zapisywanie klientow, odbieranie tel., dbanie o klientow przed i po usludze, sprzatanie, kasowanie klientow... Czesc formalna: - umowa zlecenie - 6zl netto/h - praca w godz. 15-19-20 (dosc krotko) od pon. do soboty, niedziele wolne, 3 soboty w mies.pracujace - poczatek pracy praktycznie od zaraz, mam dac znac do wtorku mailem co postanowilam I teraz... wiem, ze pierwsza oferta jest na pewno lepsza, jednak na pewno bedzie mi zabierala mnostwo czasu... druga praca gorzej platna, mniej godz. a co za tym idzie wiecej czasu dla mnie. ![]() Moj M. zasmucil sie troche, ze znow bedziemy malo czasu razem spedzac (od odejscia z poprzedniej pracy minely 3 miesiace...odeszlam bo musialam pisac prace lic.). Mama w sumie sie ucieszyla, mowi ze dobre pieniadze, choc pozniej sie mnie pyta, czy sobie z wszystkim proadze i co bedzie jak przyjdzie obrona pracy...? Kolezanki mowia, zebym wybrala 1-sza oferte, bo skoro mam byc na okres probny, to przeciez moge zrezygnowac jakbym widziala, ze sobie nie daje rady... Przyznam, ze to nie jest moja praca marzen (zadna z tych), bo chce pracowac jako kosmetyczka po studiach (pracodawca z 1 oferty o tym wie), ale pieniadze sa mi potrzebne, szkola slono kosztuje a ja jeszcze dojezdzam, wiec wychodza nie male pieniadze... Jednak obie z tych prac nie sa dalekie od moich zainteresowan ![]() Mam doswiadczenie w sprzedazy i na recepcji w salonie kosmetycznym, wiec cos tam wiem ![]() Jednak dylemat mam nadal ![]() ![]() z gory dzieki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Którą pracę wybrać??...
Póki studiujesz i potrzebujesz więcej kasy, to chyba pierwsza praca bardziej Ci sie opłaca. Poza tym umowa o pracę jest o wiele lepsza od zlecenia. Nie musisz przecież zostać w tej pracy do końca życia, a tylko dopóki studiujesz - po obronie licencjata będziesz mogla zdecydować co robic dalej. Ja wiem, że mniej czasu będziesz miała dla TŻ-ta, ale w końcu niedługo będziesz się bronić, więc te parę miesięcy jakoś wytrzymacie...? W razie gdybyście nie dawali sobie rady, możesz zawsze zrezygnować.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Wybrałabym 1 pracę. Pomijając już kwestię znacznie lepszych zarobków, to wydaje się być bardziej znacząca, co potem w CV wyglądać będzie lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
szukałabym trzeciej - w zawodzie! a jeśli potrzebujesz pieniędzy podjęłabym tamtą na okres próbny i zrezygnowała z niej jak znajdę TĄ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedzi
![]() Aggie: ja juz kiedys tak pracowalam, ze mialam dla niego malo czasu, jednak on na poczatku ponarzekal a pozniej jakos to bylo ![]() ![]() szajajaba: dobry argument ![]() scarlett26: jest mnostwo gloszen dla kosmetyczek, nawet dla tych poczatkujacych... jednak ja nie chce teraz tej pracy, bo raczej nikt na same popoludnia czy weekendy by mnie nie zatrudnil ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja wybrałabym ofertę pierwszą, ze względu na zarobki i fakt, że jest to umowa o pracę, a nie zlecenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro podajesz forme zatrudnienia - to znaczy, ze jest ona dla Ciebie wazna. Skoro studiujesz dziennie (co tez podkreslasz), to tak naprawde umowa o prace nie powinna byc az tak istotna, co innego po studiach. Dlaczego wiec to tak wyraznie zaznaczasz? Blizej Twoim zainteresowaniom jest fryzjerstwo niz dietetyka. Do tego dochodzi fakt uciazliwych dojazdow, a w tle mama, ktorej bardziej zalezy na Twoim wyksztalceniu niz zarobkach. I slusznie. To co mi sie rzucilo w oczy to brak info o lokalizacji drugiej pracy. Ciekawe czemu to takie oczywiste.... ![]() Mam wrazenie, ze smutek Twojego M. nie wynika tylko z tego, ze bedziecie sie rzadziej widywac. I w koncu relatywizm zarobkow polega na tym takze, ze rozne koszty postrzegolni ludzie musza ponosic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Rena - ale to praca jako recepcjonistka u fryzjera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja wybrałabym jednak tą 2 pracę. Ty studjujesz,masz jeszcze ine obowiązki,więc taka praca będzie da Ciebie odpowiednia. Możesz studiować,pisać pracę,przyotowywać się do obrony, spotykać z kimś i jednocześnie pracować. Z tą pracą nie wiążesz przecież wielku lat,zatem jak skończysz studia,możesz rozglądać się za czymś poważniejszym,a tymczasowo weź tą.
Wiem co mowię stałam kiedyś przed wyborem: 1)CH Stary Browar-Poznań-ekskluzywny sklep-1000ł+prowizja od sprzedaży-dojazd(3 h w obie strony) 2)na miejscu-praca w studio z masażami, ok.6h dziennie, miesięcznie ok 600zł wybrałam tą 2 i nie żałuję, mogłam wtedy zarabiać i dopoczywać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6984570]Rena - ale to praca jako recepcjonistka u fryzjera
![]() ![]() No przeciez student medycyny nie bedzie operowac ludzi. ![]() Marriposa, 1500 zl to nie jest kwota, dla ktorej warto zawalac studia i wystawiac na probe zwiazek uczuciowy. Zreszta wg mnie takze 15 000 zl nie jest taka kwota. Aczkolwiek uderza mnie w tej opowiesci jeszcze jedna kwestia - proponuja Ci ta druga prace przez telefon, bez spotkania podczas gdy jest to stanowisko, ktore wymaga jakies tam prezencji z uwagi na kontakt z klientem. I jeszcze to oni czekaja na Twoja odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie pierwsza praca.
Ta druga sie ładnie nazywa, ale będzesz tam poprostu sprzątać i będziesz dziewczynką na posyłki- mogę się założyc. A w pierwszej masz okazję na "lepsze znajomości" , poza tym to umowa o pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Rena: kurcze, chyba za duzo miedzy wierszami przeczytalas
![]() ![]() Druga praca jest w tym samym miejscie co i pierwsza, czyli 40km. ode mnie, tak czy siak musze dojezdzac - z reszta codziennie na uczelnie tez dojezdzam i zyje ![]() Co do rozmowy przez tel., to byla rozmowa w piatek przed swietami, kobieta powiedziala, ze jak bede zdecydowana to umowi sie ze mna na rozmowe (dziwne troche) ![]() Poza tym nie mam zamiaru zawalic studiow (raczej na 3 mies.przed koncem sie juz nie da ![]() ![]() ![]() Teraz na ostatnim semstrze mamy kilka przedmiotow, nie sadze zebym musiala sie do nich uczyc ![]() Koncem kwietnia zalicze juz 2 przedmioty bo mi sie skoncza wyklady, zostanie moze z 4-5 przedmiotow. wiesz...jak zaczynalam moja 1-sza prace i mialam wracac do domu ostatnim pociagiem o 23, to wszyscy byli przeciwko temu...rodzina, chlopak... z drugiej racy wracalam o 21:30 wiec w domu bylam godzine pozniej (tata zawsze po mnie wychodzil albo chlopak wyjzedzal), nast.dnia wstawalam o 6 i do szkoly, pozniej praca i tak wkolko... jednak nie zostawlili mnie jak podjelam decyzje ze prace podejme - nie moglam patrzec jak mama nie moze sobie kupic plaszcza i chodzi w takim 10-letnim, bo musi mi dac prawie 500zl na szkole i dojazdy... rodzice oczywiscie swoje, ze nie musze pracowac, ze damy sobie rade... no pewnie, jakos bysmy dali rade, pelno wyzeczen ale rade bysmy dali... ja chcialam poczuc sie troche samodzielna, nawet jak nie oplacilam przez jakis miesiac szkoly i dala mi na niego mama, to za te pieniadze "sie ubralam". Aha...i ja uwazam wprost przeciwnie ![]() ![]() ![]() Aa, to jakich okolicznosci jeszcze nie podalam? bo wydaje mi sie ze chyba wszystkie - jak cos ci sie nasuwa, to napisz. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
widze, ze wybierasz sobie tylko to co Ci odpowiada w moich odp.i sie tego "czepiasz"
![]() Jak dla mnie obie prace byly by OK pod wzgledem bliskosci zawodu- dlatego tez zlozylam CV w obydwu z tych miejsc... - jednak pierwsza jest CIUT blizsza niz druga... MOZE BYC? (nie zebym tobie chciala dogodzic...) Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2008-03-25 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o odpowiedz na Twoje pytanie, to mowiac szczerze Ty jestes jedyna osoba, ktora zna wlasciwa odpowiedz. Tylko Ty wiesz, co jest dla Ciebie najlepsze. Posluchaj, co Ci mowi Twoj glos wewnetzny, on na pewno sie nie myli.
Pozdrawiam serdecznie! Zazen |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Maripossa, ja wybrałabym pierwszą pracę. Skoro do obu musisz dojeżdżać, a godziny pracy róznią się naprawde nieznacznie, a dodatkowo Tobie bliższa jest pierwsza praca to dla mnie deyzja byłaby oczywista.
Jako rcepcjonistka w salonie fryzjerskim byłabyś kimś w stylu "przynieś, wynieś", a w pierwszym miejscu masz sznasę zdobycia interesujących kontaktów, zdobyćia doświadczenia i niezłego wpisu w cv, zarobienia troszkę więcej kasy... A co myśli Twoja rodzinka?
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieraja poprostu moja decyzje. Mamie powiedzialam, ze co bym miala robic jakbym zajecia skonczyla np.o 12 a do pracy na 15-16 bym miala na recepcji...? do domu nie pojade, bo jak dojade do domu to juz bede musiala wracac, musialabym czekac w jakichs galeriach ![]() Mama z tata mowia, ze lepsza prace w centrum dietet. Na poczatku mama mowila, zebym nie podejmowala sie zadnej pracy, bo... nie bedzie mnie sobie mogla odprowadzic od podatku ![]() ![]() ZaZen: dziekuje ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Sama nie wiem, jak przeczytałam Twojego posta pierwszego to pomyślałam: 2 praca! Bo w sumie obie są tymczasowe i nie do końca w temacie a przynajmniej jednak troszkę więcej luzu (niby godzina-dwie, ale zawsze godzina dwie więcej np dla TŻta). No i zgadzam się z wypowiedzią Reny
Cytat:
No. Reasumując- 1 ![]() OT fajny av OT 2 gdzie studiujesz? jestem na etapie zmiany studiów i szukania celu i na jednej z wysokich pozycji jest studiowanie czegoś takiego
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() OT1: dzieki ![]() ![]() OT2: Studiuje w Krakowie (MWSZ) ![]() Dzis dzwonila do mnie kobitka z 1-szej oferty...chce sie ze mna spotkac na 2-ga rozmowe za tydzien ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
W tej sytuacji wybrałabym pierwszą oferte , wydaje mi się że daje szanse rozwoju
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednak chyba nie bede chciala pracowac w Krk jako kosmetyczka...na pewno nie u kogos. Niestety, w salonie w ktorym pracowalam jako recepcjonistka widzialam co sie tam dzialo... Szef wprowadzal atmosfere rywalizacji zamiast kooperacji ![]() ![]() Albo zostane w mojej niewielkiej miejscowosci, albo moze poszukam "szczescia" za granica z moim M. ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ot2: dzięki. i jak oceniasz szkołę? Cytat:
![]() albo pomyśleć nad czymś swoim ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Architekt80: tak, myslimy o Szwecji
![]() Stwierdzili, ze praca dla kosmetyki bez problemu sie tam znajdzie ![]() ![]() nisiaq: szkola fajna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Szwecja to miły kraj .Pytam bo ja własnie jestem na emigracji
![]() ![]() A którą prace wybrałaś ?A koleżanka powiedziała po co druga rozmowa?Myśle że większa ilość rozmów jest normalna i nie ma co się przejmować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kobita nie powiedziala po co 2-ga rozmowa ![]() No, ale moze chca szczegoly omowic, zmierzyc mnie (stroje firmowe sa) czy cos ![]() Ty mieszkasz w Tokio?? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hmm co może robić w Tokyo.Może jest architektem? ![]() Maripossa możesz mi powiedzieć jak dokonamy wsparcia porodowego jak wyjedziesz do Szwecji? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.