Szczeniak w ciąży?? :( pomocy :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-02, 23:07   #1
po_la
Przyczajenie

Szczeniak w ciąży?? :( pomocy :(

Hejka
Dziewczyny, weterynarze potrzebuję pomocy. Moja suczka ma 8 miesięcy, podczas pierwszej cieczki w 19 dni dopadł ją kundel nie wiem ile to trwało i czy do czegoś doszło. Poradźcie co mogę teraz zrobić i po czym poznać czy jest w ewentualnej niechcianej ciąży ?? Jak mogę sie jeszcze przed nią zabezpieczyć i jakie to będzie miało skutki uboczne dla tego malucha !! Błagam pomóżcie bo juz sama nei wiem co robić
po_la jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 23:11   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: szczeniak w ciąży?? :( pomocy :(

Cytat:
Napisane przez po_la Pokaż wiadomość
Hejka
Dziewczyny, weterynarze potrzebuję pomocy. Moja suczka ma 8 miesięcy, podczas pierwszej cieczki w 19 dni dopadł ją kundel nie wiem ile to trwało i czy do czegoś doszło. Poradźcie co mogę teraz zrobić i po czym poznać czy jest w ewentualnej niechcianej ciąży ?? Jak mogę sie jeszcze przed nią zabezpieczyć i jakie to będzie miało skutki uboczne dla tego malucha !! Błagam pomóżcie bo juz sama nei wiem co robić
idź do weterynarza.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 23:14   #3
bess
Zakorzenienie

a jak to wygladalo?bo jednak taki akt troche trwa i na koncu psy sie łacza na iles minut ,nie wiem ile i wtedy na pewno wiadomo,ze doszlo do zaplodnienia
Ekhm dokladnie tak to wyglada juz na finale
http://dog.com.pl/kielce2007/fabi_kapi_krycie.gif
no ale lepiej idz do weterynarza

a tu jeszcze takie ogolne info z jakiegos psiego forum
Cytat:
sunia ma dni płodne zazwyczaj w 14 dniu od poczatku cieczki, jest wtedy chetna do samców. Najlepiej dowiezc sunie na teren psa i zostawic je, zeby sie dogadały miedzy sobą. Przy udanym kryciu nastepuje zazwyczaj zakleszczenie trwające do pół godziny, po czym psy tracą sobą zainteresowanie
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-03, 08:54   #4
monika733
BAN stały

GG do monika733

Jeśli domniemane zapłodnienie zaistniało 19 dnia cieczki to nie powinno być ciąży ale jeśli zle obliczyłaś to kto wie ???? Idz do weta i niech jej da zastrzyki poronne - jesli to sie wydazyło w przeciągu najblizszych dni. Jesli kilka tygodni temu to może być juz za puzno i bedzie musiała urodzić !!!!!
Co do dni płodnych to są to od 9 do 13 dnia od pierwszego dnia cieczki - więc miejmy nadzieję że z tego nic nie będzie.
KONIECZNIE DO WETERYNARZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-04, 19:52   #5
esfira
Zakorzenienie

a jeśli nie zdążysz z tymi zastrzykami poronnymi, to sterylizacja- to jedyny pewny sposób, żeby sunia nie miała więcej cieczek i ciąży. W ten sposób od razu usunie się ciążę, a nie musze mówić, że suczka jest zbyt młoda na szczenięta
teoretycznie cieczka trwa do 20 dni i pod koniec zapłodnienie jest już mało prawdopodobne, ale przy pierwszej cieczce może to trochę inaczej wyglądać.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 11:19   #6
bangsa
Raczkowanie

równiez polecam sterylke. Kłopot z cieczkami z głowy,a mit o tym że suka chociaz raz w życiu powinna miec młode juz dawno obalono.Uniknie tym samym wielu chorób (ropomacicze i nowotwory).
bangsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-09, 22:22   #7
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Co do dni płodnych to są to od 9 do 13 dnia od pierwszego dnia cieczki - więc miejmy nadzieję że z tego nic nie będzie.
Oj...dni płodne mogą byc nawet od 7 dnia do 20...bo i tak bywa....
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-10, 07:37   #8
bejbeee
Raczkowanie

GG do bejbeee

Bangsa jesli namawiasz kogo do sterelizacji pieska to wspomnij tez o skutkach ubocznych takich jak nie trzymanie moczu w późniejszych latach czy tez zmiana charakteru (piesek moze stac sie nieco agresywny) :/ Nie polecam takze zastrzyków które dajesie pieskowi co pół roku zeby nie miał cieczki... piesek moze nabawic sie przez to różnych chorób poniewaz "brudy" cały czas w nim zostaja itp a po za tym te zastrzyki sa naprawde bardzo bolesne, wiem bo niestety mój pierwszy piesek dotał takowy zastrzyk Z teg co wiem idzie dostac takie spraye jak by dezodoranty, psika sie nimi pieska po tyłeczku i piesek nie jest wtedy juz "atrakcyjny" dla innych piesków

ps. apropos.. moja pierwsza Sunia tez była szczenna kiedy miała roczek heh uciekła mojemu ojcu radze isc do weterynarza i jesli okaze sie ze jednak jest w ciazy najlepiej poszukac kolo 3 osób chetnych na szczeniaczki (w pierwszej ciazy zazwyczaj jest do 3-4 pieskow), ja nasze przetrzymałam 3 miesiace hehe tak sie w nich zakochalismy ;]

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=416164 Zapraszam !!!

Rasowy= Rodowodowy
bejbeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-10, 08:36   #9
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bejbeee Pokaż wiadomość
Bangsa jesli namawiasz kogo do sterelizacji pieska to wspomnij tez o skutkach ubocznych takich jak nie trzymanie moczu w późniejszych latach czy tez zmiana charakteru (piesek moze stac sie nieco agresywny) :/ Nie polecam takze zastrzyków które dajesie pieskowi co pół roku zeby nie miał cieczki... piesek moze nabawic sie przez to różnych chorób poniewaz "brudy" cały czas w nim zostaja itp a po za tym te zastrzyki sa naprawde bardzo bolesne, wiem bo niestety mój pierwszy piesek dotał takowy zastrzyk Z teg co wiem idzie dostac takie spraye jak by dezodoranty, psika sie nimi pieska po tyłeczku i piesek nie jest wtedy juz "atrakcyjny" dla innych piesków

ps. apropos.. moja pierwsza Sunia tez była szczenna kiedy miała roczek heh uciekła mojemu ojcu radze isc do weterynarza i jesli okaze sie ze jednak jest w ciazy najlepiej poszukac kolo 3 osób chetnych na szczeniaczki (w pierwszej ciazy zazwyczaj jest do 3-4 pieskow), ja nasze przetrzymałam 3 miesiace hehe tak sie w nich zakochalismy ;]

jakie brudy ?
wdg. mnie sterylizacja ma jedna wiecej plusow niz minusow,wystarczy zreszta rozejrzec sie po ulicach:-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-10, 08:43   #10
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Musisz udac sie do weterynarza najlepiej.

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-10, 09:35   #11
monika733
BAN stały

GG do monika733
Lightbulb Dot.: szczeniak w ciąży?? :( pomocy :(

PRZEDEWSZYSTKIM to skoro zabieramy do domu jakie kolwiek zwierze to PILNUJMY JE , a szczegulnie jeśli to suczka czy kotka !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stary 2008-06-18, 09:55   #12
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Hmmm ... nie wiem skąd czerpiesz takie informacje, sterylizacja ma więcej plusów niż minusów. Zwierząt jest już za dużo, schroniska są przepełnione.
Nietrzymanie moczu ma związek z wiekiem- zwierzę wysterylizowane najczęściej żyje dłużej, i dotyczy go więcej starczych chorób.
Nie zmienia sie charakter zwierzęcia, a na pewno nie na agresywny, wręcz na odwrót!!!
A choroby po zastrzykach wynikają z podawanych w za dużej dawce hormonów, dlatego odradzam- jakie brudy??

Własciciel jest odpowiedzialny za swoje zwierzę i ewentualne potomstwo- nie wiem czy ktośj est w stanie wziąć na siebie los 3-4 szczeniaków, i ich dzieci, wnucząt i całej psiej rodziny, która prędzej czy później wyląduje na ulicy.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 11:38   #13
monika733
BAN stały

GG do monika733

Wiele ludzi nie powinno posiadać zadnych zwierząt !!!!
Stary 2008-06-18, 13:57   #14
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bejbeee Pokaż wiadomość
jakie brudy O_o ? masz na myśli sluzowke macicy, ktora sie nie zluszcza? U psa to sie nigdy nie zluszcza, krwawienie podczas cieczki pochodzi z pochwy i nie ma nic wspolnego z menstruacja
masz racje, zastrzyki hormonalne moga doprowadzic do chorob- guzow sutek, ropomacicza, ale tak samo moze zachorowac suka niewysterylizowana...
natomiast sterylizacja zapezpiecza na 100% przed ropomaciczem...
http://vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html polecam zanim zaczniesz glosic opinie zaslyszane od sasiadki

Stary 2008-06-19, 08:19   #15
po_la
Przyczajenie

Stwierdzenie że wiele ludzi nie powinno posiadać żadnych zwierząt jest chyba nie na miejscu. Wybacz jesteś idealną osobą której nigdy nie udało się popełnić żadnego błędu ze prawisz takie morały niewiedząc nic o mnie ani o tym piesku Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w danym temacie to nie mów a nie pisz swoje morały
Z pieskiem na razie jest wszystko oki Byłam u weterynarza i powiedział że jest to nie możliwe aby szczeniak w 19 dniu cieczki był w ciąży. Minęły prawie 4tygodnie a ona ani nie ma lepszego apetytu ( jest niejadkiem ) ani nie jest ospała wręcz przeciwnie na spacerach biega, skacze i aportuje. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze Jeszcze w przyszłym tygodniu pójdę na USG dla pewności.

pozdrawiam
Stary 2008-06-19, 09:41   #16
monika733
BAN stały

GG do monika733

BARDZO sie cieszę że suczka nie zaszła w ciążę !!!!!!!!!!

Mam prawo wypowiadać się na tematy poruszane na forach bo po to one istnieją !!
Co innego gdybym komentowała czyjeś zachowanie nie będąć o to pytana !!
TY napisałaś tu osobiscie więc mam prawo wypowiadać się !!! I przyznać musisz niestety że niedopilnowałaś suczki !!
Naogladałam się wiele nieszczęść zwierząt a BARDZO je kocham więc dlatego tak zareagowałam !! Nie miałam w zamiarze wyklucać sie o słowa czy stwierdzenia ale zwrucić uwagę na pilnowanie swoich zwierząt !!!
Zapamietaj że suczki płodne są w okresie od nawet 7, 8 dnia cieczki do nawet 15, 16 i w te dni BARDZO pilnyj sunie. Ja w takie dni daryje sobie długie spacerki i wyprowadzam je TYLKO na siku aby nie kusić losu bo po ulicach różne bezpańskie psy chodzą !!
Stary 2008-06-20, 22:38   #17
po_la
Przyczajenie

Dot.: Szczeniak w ciąży?? :( pomocy :(

To co się stało wyszło strasznie dziwnie ze względu na to, ze spuściłam Ją z oczu może na chwilkę, może na kilka sekund. Nie mam zamiaru sie tłumaczyć bo wiem że to jest moja wina ale nie ma ludzi doskonałych.
Dziewczyny cały czas wierzę, ze moja sunia nie jest w ciąży i jak na nią patrzę to Jej zachowanie się nie zmieniło. Jest nadal wesołym małym pieskiem, który biega i cieszy sie ze wszystkiego i na wszystko. Nawet jeść nie je więcej tylko nadal marudzi i ledwie co Jej jej minimalną dawką jedzonka podczas zabawy dam.
Nie wiem jakie były by objawy ciąży w tym czasie?? To byłby już 4tydzień
Stary 2008-06-21, 11:02   #18
esfira
Zakorzenienie

przede wszystkim powiększone sutki no i USG, pzrede wszytskim USG, bo powiększone sutki czy zmiany w zachowaniu moga świadczyć też o ciąży urojonej. Moim zdaniem powinnas zdecydowac się na sterylizację suni, obojętnie, czy jest w ciąży, czy nie, bo jeśli tego nie zrobisz, to problem będzie się powtarzał. A jeśli sunia jest w ciąży, to w ten sposób humanitarnie uśpisz szczenięta (płody) i nie będzie trzeba im szukac domów ani martwić się, czy nie trafia w złe ręce. Zajrzyj do linku, który podałam w poście wyżej, tam jest napisane wiecej o tym zabiegu.
PS. jeśli to trwało kilka sekund, to rzeczywiscuie moglo do niczego nie dojsc, u psow kopulacja trwa do pol godziny, bo sie 'zakleszczaja'

Stary 2008-06-23, 11:33   #19
monika733
BAN stały

GG do monika733

Suczki w ciąży chodzą od 58 do 63 dni !! Po połowie tych dni zauważyć mozna powiekszajacy sie brzuszek + duże suteczki i w nich mleczko !! Jeśli sunia dobrze znosi ciąże to zachowanie jej zmieni się przed samym porodem.
I faktem jest co napisała esfira że pies z suczka muszą się skleszczyć na conajmniej 10-15 minut !! Jesli czegos takiego nie zauważyłaś to ciązy nie bedzie !!!!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości