|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Przelew zagraniczny - w jakim banku go zrobić?
Potrzebuję pomocy. Pilnej. może to wątek nie na to forum, wtedy będę wdzięczna za przeniesienie...
Myślałam, że zrobienie przelewu zagranicznego to taki o pikuś, a okazuje się, że niestety nie do końca. Mój Bank, pomijając jaki, takiej usługi nie świadczy, ale powiedzieli mi, że PKO BP świadczy. Więc poszlam ja do PKO BP i... aby dokonac przelewu poza szczegółowymi danymi odbiorcy kasy musiałbym podać (tego oczekiwała ode mnie Pani kasjerka): Mój numer IBAN - że w innym banku, nieistotne ma byc i koniec, co za tym idzie SWIFT (BIC) numer telefonu (mój, prywatny) okazać dowód osobisty i oczywiście dać go spisać. Czy jest możliwość dokonania przelewu w troszkę mniej inwigilujący sposób? Bo mnie osobiście wydaje się, że powinno wystarczyć to standardowo podawane nazwisko i adres. Po co komu informacja gdzie mam ROR i jego numer? Czy to tak zawsze i wszędzie wygląda, że przelew zagraniczny jest wyższą szkołą jazdy i inaczej się nie da?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przelew zagraniczny - w jakim banku go zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mimo że właśnie spłacałam raty w HSBC, bank umył ręce, bo nie miał w Polsce oddziałów kont. Wszystkie banki, do których się zwracałam, oferowały to samo - kilkumiesiczne czekanie bez dokładnego okreslenia datyi prowizję, której wysokość mi się nie podobała. Zaciskałam zęby patrząc, jak funt spada, spada... jak już bardzo spadł, dostałam pieniądze na konto, oczyuwiście w przeliczniku. Tak ze jeśli możesz, rozważ założenie konta online i załatw to elektronicznie (w internecie jest dużo wskazówek, wystarczy zagooglować...) Jeśli nie możesz, współczuję... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że poczytam o PayPallu i okaze się to możliwie szybkie do zorganizowania.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Aby dokonać przelewu przez PayPal trzeba posiadać kartę kredytową.
Western Union dokonuje przelewów przez PKO S.A,należy tylko okazać dowód tożsamości.W zależności od kwoty,którą się wysyła płaci się jakoś od 40 zł do 400 zł(ale to już jak się wysyła ponad 10 000 zł).Generalnie ten system dobrze działa i pieniądze dochodzą szybko(do USA szły w 4 dni).
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Hihi jeżeli takie przelewy robisz dość często to warto załozyc sobie konto walutowe (ja mam w ING). Przelewy robię z netu. Do państw Uni Europejskiej kasa idzie 2 dni (poza Unię do 5). Koszt przelewu to 0 zlotych
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co to sprawa jednorazowa, ale czuję, że może sie przerodzić w coś o większej częstotliwości ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
bede wdzieczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstyd sie przyznac ale ja w ogole na takie rzeczy nie zwracam uwagi....tzn nigdy nie pytałam jakie opłaty za utrzymanie konta pobieraja..po prostu zakładam konto i tyle. Jak będę w domu to to sprawdzę w umowie i napiszę co i jak. Dla mnie najwazniejsze jest to że kasa dochodzi szybko ![]() ![]() EDIT w sumie po co sprawdzać w umowie wystarczy wejśc na stronę ![]() Otwarcie i prowadzenie rachunku walutowego, a także wpłaty i wypłaty - bez żadnych opłat ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.