Przelew zagraniczny - w jakim banku go zrobić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-26, 10:38   #1
hihi
Zakorzenienie

Cool

Przelew zagraniczny - w jakim banku go zrobić?

Potrzebuję pomocy. Pilnej. może to wątek nie na to forum, wtedy będę wdzięczna za przeniesienie...
Myślałam, że zrobienie przelewu zagranicznego to taki o pikuś, a okazuje się, że niestety nie do końca.
Mój Bank, pomijając jaki, takiej usługi nie świadczy, ale powiedzieli mi, że PKO BP świadczy. Więc poszlam ja do PKO BP i... aby dokonac przelewu poza szczegółowymi danymi odbiorcy kasy musiałbym podać (tego oczekiwała ode mnie Pani kasjerka):
Mój numer IBAN - że w innym banku, nieistotne ma byc i koniec, co za tym idzie
SWIFT (BIC)
numer telefonu (mój, prywatny)
okazać dowód osobisty i oczywiście dać go spisać.

Czy jest możliwość dokonania przelewu w troszkę mniej inwigilujący sposób? Bo mnie osobiście wydaje się, że powinno wystarczyć to standardowo podawane nazwisko i adres. Po co komu informacja gdzie mam ROR i jego numer?

Czy to tak zawsze i wszędzie wygląda, że przelew zagraniczny jest wyższą szkołą jazdy i inaczej się nie da?
Stary 2008-05-26, 10:44   #2
patusia22
Zakorzenienie

Dot.: Przelew zagraniczny - w jakim banku go zrobić?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ew+zagraniczny
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 11:04   #3
hihi
Zakorzenienie

Dziękuję, ale tam nie ma nic na temat, o który pytam...
Stary 2008-05-26, 11:30   #4
mimosa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Czy to tak zawsze i wszędzie wygląda, że przelew zagraniczny jest wyższą szkołą jazdy i inaczej się nie da?
Nie pomogę Ci specjalnie, ale muszę potwierdzić - nasze banki nie są przygotowane na takie ekscesy, jak przelewy i wogóle operacje międzynarodowe dla indywidualnych klientów. Kiedyś ktoś chciał mi zapłacić pieniążki za zarobek w UK i nie znalazł lepszego sposobu, jak przysłanie czeku banku HSBC. (Daremnie błagałam starszego pana o zapoznanie się z technologia przelewów internetowych
Mimo że właśnie spłacałam raty w HSBC, bank umył ręce, bo nie miał w Polsce oddziałów kont. Wszystkie banki, do których się zwracałam, oferowały to samo - kilkumiesiczne czekanie bez dokładnego okreslenia datyi prowizję, której wysokość mi się nie podobała. Zaciskałam zęby patrząc, jak funt spada, spada... jak już bardzo spadł, dostałam pieniądze na konto, oczyuwiście w przeliczniku.

Tak ze jeśli możesz, rozważ założenie konta online i załatw to elektronicznie (w internecie jest dużo wskazówek, wystarczy zagooglować...) Jeśli nie możesz, współczuję...
mimosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 11:34   #5
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimosa Pokaż wiadomość
Tak ze jeśli możesz, rozważ założenie konta online i załatw to elektronicznie (w internecie jest dużo wskazówek, wystarczy zagooglować...) Jeśli nie możesz, współczuję...
Ja wiem, że mogę założyć konto bodajże w mBanku (bo mój bank, nawet w opcji internetowej obsługi nie pozwala...) albo zrobić to przez PayPall (o którym jeszcze NIC NIE WIEM), ale to wymaga troszkę czasu, a ja chciałam zrobic to możliwie szybko, więc byłam przekonana, że mogę iść do banku, wypełnić druczek i spokojnie czekac na znak, że kasa jest na miejscu, a okazuje się, że no way, więc zaczełam, się zastanawiać na MoneyGramem, WesternUnion itd.
Chyba, że poczytam o PayPallu i okaze się to możliwie szybkie do zorganizowania.
Stary 2008-05-26, 12:54   #6
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Aby dokonać przelewu przez PayPal trzeba posiadać kartę kredytową.
Western Union dokonuje przelewów przez PKO S.A,należy tylko okazać dowód tożsamości.W zależności od kwoty,którą się wysyła płaci się jakoś od 40 zł do 400 zł(ale to już jak się wysyła ponad 10 000 zł).Generalnie ten system dobrze działa i pieniądze dochodzą szybko(do USA szły w 4 dni).

mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 12:57   #7
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
Aby dokonać przelewu przez PayPal trzeba posiadać kartę kredytową.
Western Union dokonuje przelewów przez PKO S.A,należy tylko okazać dowód tożsamości.W zależności od kwoty,którą się wysyła płaci się jakoś od 40 zł do 400 zł(ale to już jak się wysyła ponad 10 000 zł).Generalnie ten system dobrze działa i pieniądze dochodzą szybko(do USA szły w 4 dni).
Już wiem Tzn. weszłam sobie na stronę paypal i poczytałam Trzeba będzie na paypalu się zarejestrować, a później to już w górki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-26, 13:19   #8
hania811
Zakorzenienie

Hihi jeżeli takie przelewy robisz dość często to warto załozyc sobie konto walutowe (ja mam w ING). Przelewy robię z netu. Do państw Uni Europejskiej kasa idzie 2 dni (poza Unię do 5). Koszt przelewu to 0 zlotych. Jak dla mnie to super sprawa.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 13:27   #9
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Hihi jeżeli takie przelewy robisz dość często to warto załozyc sobie konto walutowe (ja mam w ING). Przelewy robię z netu. Do państw Uni Europejskiej kasa idzie 2 dni (poza Unię do 5). Koszt przelewu to 0 zlotych. Jak dla mnie to super sprawa.
O! Dziękuję za cenną wskazówkę!
Póki co to sprawa jednorazowa, ale czuję, że może sie przerodzić w coś o większej częstotliwości
Stary 2008-05-28, 14:11   #10
yeah
Zadomowienie

Cytat:
ooo, to cos dla mnie. jestem na etapie poszukiwan najbardziej optymalnego konta walutowego. czy moglabys powiedziec troche wiecej? ile kosztuje miesieczne utrzymanie takiego konta? czy wymagaja stalych wplat? przypuszczam, ze tak, wiec o jakiej minimalnej kwocie mowimy?
bede wdzieczna
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-28, 16:27   #11
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yeah Pokaż wiadomość
ooo, to cos dla mnie. jestem na etapie poszukiwan najbardziej optymalnego konta walutowego. czy moglabys powiedziec troche wiecej? ile kosztuje miesieczne utrzymanie takiego konta? czy wymagaja stalych wplat? przypuszczam, ze tak, wiec o jakiej minimalnej kwocie mowimy?
bede wdzieczna
Wplaty na to konto mam bardzo nieregularne (nie wymagaja stałych wpłat) Kiedys nawet przez pół roku nie miałam na to konto żadnego wpływu. Wiesz ze nawet nie wiem czy w ogóle pobierają mi za nie jakies opłaty Kurcze chyba nie bo mam na nim 100 euro od 2 miesięcy i kwota sie nie zmniejsza.
Wstyd sie przyznac ale ja w ogole na takie rzeczy nie zwracam uwagi....tzn nigdy nie pytałam jakie opłaty za utrzymanie konta pobieraja..po prostu zakładam konto i tyle.
Jak będę w domu to to sprawdzę w umowie i napiszę co i jak.

Dla mnie najwazniejsze jest to że kasa dochodzi szybko i przelewy robię z netu za darmo

EDIT w sumie po co sprawdzać w umowie wystarczy wejśc na stronę
Otwarcie i prowadzenie rachunku walutowego, a także wpłaty i wypłaty - bez żadnych opłat
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-28, 16:49   #12
yeah
Zadomowienie

Cytat:
Wplaty na to konto mam bardzo nieregularne (nie wymagaja stałych wpłat) Kiedys nawet przez pół roku nie miałam na to konto żadnego wpływu. Wiesz ze nawet nie wiem czy w ogóle pobierają mi za nie jakies opłaty Kurcze chyba nie bo mam na nim 100 euro od 2 miesięcy i kwota sie nie zmniejsza.
Wstyd sie przyznac ale ja w ogole na takie rzeczy nie zwracam uwagi....tzn nigdy nie pytałam jakie opłaty za utrzymanie konta pobieraja..po prostu zakładam konto i tyle.
Jak będę w domu to to sprawdzę w umowie i napiszę co i jak.

Dla mnie najwazniejsze jest to że kasa dochodzi szybko i przelewy robię z netu za darmo

EDIT w sumie po co sprawdzać w umowie wystarczy wejśc na stronę
Otwarcie i prowadzenie rachunku walutowego, a także wpłaty i wypłaty - bez żadnych opłat
o kurcze, to ekstra. musze sie tylko dowiedziec jak jest do konca z wybieraniem pieniedzy w zagranicznych bankomatach. dzieki za info
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości