![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pejzaż w filmie - bohater, tło, element tworzący niepowtarzalny klimat
Osttanio we wtorkowym seansie Kocham Kino obejrzałam "Ukryte pragnienia" Bernarda Bertolucciego. O filmie pisałam wczoraj w wątku Ostatnio obejrzane, ale tu powtórzę jedno - urzekły mnie wspaniałe krajobrazy Toskanii, które nawet nie tyle stanowiły tło wydarzeń, co same sobą grały - i to nie małą rolę.
Właśnie ten film natchnął mnie do założenia nowego wątku na Kulturze. Wątku poświęconego krajobrazom i ich roli w filmie. Bo pejzaże, które dobry operator potrafi ujarzmić, mogą mieć duże znaczenie w filmie. Przede wszystkim tworzą odpowiedni dla samej fabuły klimat, nastrój dzieła. Mogą nas zaczarować, pozwolić przenieść się w świat filmu. Gdy obiektyw kamery pokazuje mi niezwykłe, magiczne krajobrazy, to chce mi się je chłonąć i chłonąć, delektować się nimi, zatrzymać je na długo w pamięci. Też tak macie? ![]() Znacie filmy, w których pejzaże grają jedną z głównych ról? Albo po prostu stanowią piękne tło i razem z chociażby muzyką tworzą niepowtarzalny klimat? Zapraszam do wymiany doświadczeń. ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pejzaż w filmie - bohater, tło, element tworzący niepowtarzalny klimat
A oto moja skromna lista. Jeśli jeszcze coś sobie przypomnę, to oczywiscie dopiszę.
![]() wspomniane już "Ukryte pragnienia" - cudowna Toskania, w której po prostu się zakochałam. ![]() "Tajemnica Brokeback Mountain" - zapierające dech w piersiach górskie krajobrazy, stanowiące tło dramatycznych wydarzeń. A operator wykonał kawał dobrej roboty. ![]() "Fortepian" - ten film oglądałam dosyć dawno, ale scenerię pamiętam do dziś. Te surowe wybrzeża i rozległe lasy. Cudowne. "Ostatni dzień lata" - Plaża, dzika plaża, morze dookoła... Uwielbiam minimalizm, który zaserwował w swym filmie Koniwcki. Ascetyzm na polskim wybrzeżu. Zniewala. "Dolina Issy" - znowu Konwicki, tym razem jednak na Wileńszczyźnie. Cudowne wiejskie krajobrazy. Sama natura i piękne zachody Słońca. "Amelia" - tu już nie natura, tylko piękny obraz Paryża. W połączeniu z genialnym soundtrackiem, dalej zniewalający efekt. "Pożegnanie z Afryką" - Meryl Streep w Afryce. Gdyby nie piękne pejzaże i wspaniały duet aktorski, nie dokończyłabym oglądać tego filmu. ![]() "Mój dom w Umbrii" - znów słoneczna Italia, tym razem z Umbrią w roli głównej. Słońce, natura - to samo, co w przypadku "Ukrytych pragnień" ![]() "W głębi" - mało znany film rozgrywający się w nadmorskiej miejscowości. Niezłe zdjęcia pięknych krajobrazów wybrzeża. Ależ się rozmarzyłam... ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No a piękna, cudowna opowieść w Wielkim błękicie? I bardzo mało znany film, ale niektóre ujęcia w nim powalają... Nienormalni. Więcej o filmie choćby tu: http://www.filmweb.pl/Nienormalni+19...Film,id=112694
W ogóle tam zderzenie ludzi upośledzonych umysłowo z tymi pejzażami daje porażający efekt. Ale film ładnie zrobiony, i szczerze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Paulo, bardzo dobry wątek. Spieszę pisać.
Jak zaczęłaś od Toskanii- to oczywiście Ukryte pragnienia, jak już napisałaś- ale i Wiele hałasu o nic- Toskania chyba jeszce bardziej świetlista, przepełniona śmiechem, pogodą i lekkością, z Szekspirem i Emmą Thompson. Fortepian - też powtórzę po Tobie- kwintesencja filmu- to obraz samotnego fortepianu na plaży, bijących fal, parnego, obcego lasu na wybrzeżu. Drugi- to las i błoto, w którym grzęźnie suknia bohaterki. Tajemnica B M- też, jak najbardziej. Czysta prawdziwa przyroda, uczucia tak samo- w stanie czystym. Pożegnanie z Afryką- strasznie lubie początkową scenę- pociag jadący ogromną, szeroką, sawannową doliną, słońce zachodzi, zapada noc. Oddech, sucha trawa, rozmach. Moje typy to- Piknik pod wiszącą Skałą- zagadka, las prześwietlony i nierealny, dziewczęta jak z Botticellego, plus poszarpana skała, tajemnicze dźwięki drumli, absolutna magia. Dwa włoskie miasteczka na Południu- w Cinema Paradiso i Malenie. Kamienne domy, place, na których toczy się życie, błękitne niebo nad tym wszystkim, cały urok Włoch. Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok- ja wiem, że to baśń, ale to moja ukochana baśń. Pojedynek w bambusowym lesie, powolne żeglowanie sylwetek i twarzy pojedynkujących się, taniec uginających się bambusów- to kwintesencja tak ujętej baśniowości. Nie będę pisała już o Władcy Pierścieni- to rozumie się samo przez się. Napiszę tylko jeszcze o czeskim Święcie przebiśniegu- małe miasteczko, zagubione we wczesnojesiennym, spokojnym, cichym lesie, ukryte w nim domy- zamieszkałe przez różnych dziwaków, truchtający środkiem szosy dzik, cały urok czeskich filmów i ichniej prowincji, w hrabalowskim ujęciu. A jak małe miasteczko- to polskie Dwa Księżyce i cały Kazimierski urok, kazimierskie jary, Wisła, kocie łby na uliczkach, małe krzywe domki albo wille bohemy. To na razie na tyle. A, jeszcze- Misja-dżungla, szaleńcza wspinaczka Robetra de Niro przez monumentalne wodospady. E, nie piszę na razie więcej. Mogłabym tak godzinami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
szajajaba niestety tych dwóch filmów nie oglądałam
![]() ![]() Kota dziękuję ![]() Jeśli chodzi o Toskanię, to wiem, że jest jeszcze film "Pod słońcem Toskanii". Oglądał ktoś może? ![]() ![]() Z Twoich typów mało widziałam szczerze mówiąc. ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Pod słoncem Toskanii to takie trochę romansidło, nie obejrzałam do końca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielki Błękit zobacz koniecznie, i też Piknik pod Wiszącą Skałą! Oj, muszę sie powstrzymać, bo naprawdę gotowam wymieniać i wymieniać te tytuły... A jeszce jak lubisz starsze kino- to obok ascetycznego Ostatniego dnia lata, o którym pisałaś, to czarno biały i równie ascetyczny Nóż w wodzie- jezioro jako czwarty bohater i Przygodę Antonioniego- cudowne czarno- białe zdjęcia, najpiękniejsze czarno- białe, jakie chyba widziałam, oddające słoneczność krajobrazu, wyraźne, piękne po prostu- morze, skaliste wyspy, potem włoskie południowe, opustoszałe miasteczka... Tutaj krajobraz nie jest głównym bohaterem, ale same zdjęcia są piękne. Ach, zawsze sie rozmarzam jak o kinie mowa.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Świeżo obejrzany "The Painted Veil" - krajobrazy w połączeniu z przepiękną muzyką dają niesamowity efekt. Koniecznie do zobaczenia w kinie, na dużym ekranie, gdzie wrażenia są spotęgowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Kota - "Nóż w wodzie" oczywiście znam.
![]() ![]() ![]() Antonioniego widziałam tylko "Powiększenie" i to dawno; przydałoby się odświeżyć, bo zrobił na mnie ogromne wrażenie. Chociaż pod pejzaże to się raczej nie zalicza. ![]() ![]() ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4276264]Pod słoncem Toskanii to takie trochę romansidło, nie obejrzałam do końca ![]() A jak krajobrazy? ![]() ![]() Zresztą, co ja się pytam w ogóle. ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
No jak to w Toskanii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() Zgadzam się z Wami co do "Amelii", "Pikniku (...)", "Tajemnicy (...)" i "Ukrytych pragnień" ![]() (Reszty nie widziałam ![]() ![]() I tak mi przyszło na myśl, mimo że to nie do końca o to chodzi - "Dogville". Szczątkowa sceneria (tudzież jej brak) też silnie oddziałuje na wyobraźnię ![]() EDIT: A "Smak życia"? Fabuła mi sama w sobie do gustu nie przypadła, ale zachciało mi się po Europie jeździć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Paula, ja jednak Ciebi jescze pokusze.
Śmierć w Wenecji Viscontiego. Miasto zaatakowane zarazą, ludzie umierają, brudne kanały, groza czająca się w zaułkach itd. zupełnie jak główny bohater- na końcu on też umiera. Edytowane przez Kota Czas edycji: 2007-05-05 o 05:44 Powód: liter |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Germini Niestety tych dwóch filmów nie widziałam
![]() ![]() ![]() A Twój wątek przypomniał mi jeszcze o dwóch obrazach ![]() "Kroniki portowe" - surowy, ale zapierający dech w piersiach krajobraz Nowej Fundlandii. Te wybrzeża ![]() "Niebiańskie Istoty" - pięknie przedstawiona Nowa Zelandia tym razem. Krajobraz piękny, pejzaże z fantazji (kto oglądał, ten wie ![]() Jeszcze rzucę kilkoma tytułami, które mi się tu przypomniały. ![]() "Duża mała Ania" film bardzo specyficzny, ale Pauli się nawet nawet podobał. ![]() "Pan Tadeusz" znienawidzona przez uczniów lektura widziana oczyma Andrzeja Wajdy. Film naprawdę dobry, zdjecia świetna. Piękne krajobrazy litewskiej wsi. Idylla w Soplicowie. ![]() "Arizona dream" - gorąca i pustyna Arizona, a życie wewnętrzne bohaterów niezwykle bohate. ![]() ![]() Kota możesz kusić, ile chcesz. ![]() Tego też niestety nie oglądałam jeszcze. ![]() EDIT: i "Niebo" ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez paula007 Czas edycji: 2007-07-11 o 16:38 Powód: głupi błąd zauważyłam, ot co ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Arizonę D. i Kroniki Portowe widziałam, ale Niebiańskich istot, Nieba i Dużej Małej Ani nie.
Przypomniały mi sie następne- po wspomnieniu Arizona Dream- też dziejące się na zachodzie Stanów- Trzy pogrzeby Melquiadesa Estrady- pogranicze meksykańskie, przeprawa przez zieloną granicę, gorąco, skały, kurz, pustka, w tym dwójka- a właściwie trójka ![]() i starsze Paris Teksas też maleńkie miasteczka na Zachodzie, ale głównie podróż przez wielkie puste przestrzenie i zupełnaw tym samotność bohatera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No i jeszcze Lew, Czarownica i Stara Szafa - miejsce bitwy jest powalające, a do tego muzyyyykaaaa.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Poza większością które wymieniłyście
![]() A co powiecie o Hiszpani Almodovara? np "Porozmawiaj z nią" albo Matador? A morze podobało mi się w filmie 1900 - człowiek legenda, czy choćby statek i motyw fortepianiu ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w sumie u Almodovara krajobrazy nie robią na mnie takiego wrażenia, postacie jednak przebijają wszystko. Może w Volver- wiatraki i ciagle dmący wiatr w miasteczku rodzinnym bohaterek. Człowieka Legendy też nie znam. I to wszystko mam ochotę zobaczyć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
gdybym ja miała czas oglądać wszystko co chcę ...
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Fraoch, witam w wątku
![]() Ooo..."Ghandiego" będę musiała obejrzeć w najbliższym czasie, bo kupiłam niedawno razem z GW i czeka na półce. ![]() A przed chwilą skończyłam oglądać "Rzymskie wakacje" i mogę je śmiało pod ten temat podciągnąć. Tym razem miejska sceneria stolicy Włoch w czarno-białych ujęciach. Urocze. ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Germini wszystkich oglądać nie musisz.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() paula007 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
taaa
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ech, chyba naprawdę będę musiała zainteresować się tym kinem azjatyckim, bo podsuwacie tyyyyyle kuszących propozycji.
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
No toś mnie podniosła na duchu
![]() Złapmy focha i nie zaglądajmy już więcej na te wstrętne wątki ![]() Cytat:
![]() Właśnie w wątku o kinie azjatyckim, poza horrorami i komediami, można wyłowić kilka tytułów poetyckich, głębokich - klimatycznych, jednym słowem - którymi warto się zainteresować, nawet jeśli nie jest się "maniakiem" kultury Azji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Siebie też
![]() Czyj wątek nazywasz wstrętnym? ![]() ![]() A, wiem, swój ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Z polskich filmów - Zmruż oczy - piękne pejzaże, chyba Suwalszczyzny, piękne niebieskie niebo, jednym słowem wszędzie jest pięknie, nie tylko w Toskanii;-) zależy tylko od wizji twórców.
Natomiast jeżeli chodzi o element, który tworzy ze zwykłej sensacji film naprawdę nieprzeciętny, to dla mnie jest to pewna scena w filmie "Zakładnik" M.Manna (tego od min. Policjantów z Miami) - chodzi mi o scenę, kiedy przez opustoszałą ulicę w centrum miasta, nocą, przebiega wilk, taki samotny, zagubiony (jak bohaterowie), do tego jest jeszcze fajna muzyka, Kris Cornelll chyba śpiewa ten utwór. Widziałam raz tą scenę (film) i podziwiam twórców za pomysł... Pewnie gdyby nie ta właśnie scena, nigdy bym tego filmu nie zapamiętała;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Witam w wątku!
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tym bardziej muszę obejrzeć. ![]() ps. Nie znasz tytułu tej piosenki? ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Pozegnanie z Afryka
Ostatni cesarz Fortepian Dom latajacych sztyletow
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.