|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kto nigdy nie żył...
Chciałabym podzielić się wrażeniami po kolejnym filmie. Oglądałyście go?
Ja oceniam go pozytywnie ![]() ![]() Ale ogólnie moje wrażenie jest jak najbardziej na TAK. Żebrowski zagrał świetnie, cały dobór aktorów dobry bo pojawia się wiele nowych młodych twarzy (ponoć to studenci filmówki, czy to plotka? ![]() Podoba mi się scena z pogrzebu Marysi, dokładnie z nabożeństwa - wyraźnie widać barierę między narkomanami - jej przyjaciółmi, a rodziną. Dobitnie też pokazało to kazanie księdza Jana. Z resztą wiele scen z początkowej części filmu było przepełnionych takim "tragizmem realiów", np. reakcja mamy Jana na wieść o jego chorobie. Naprawdę można się wciągnać i zmusić do refleksji. Podoba mi się też pomysł zaczerpnięcia tytułu. Ładne teksty piosenek... Trochę komizmu wnosi postać fana pana Pawła, ale da się znieść, mnie ten facecik rozśmieszył ![]() Ogólnie - POLECAM. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kto nigdy nie żył...
ja widziałam.
ogólnie jestem na nie. o ile początek filmu dawał nadzieje na dobre rozwinięcie tematu (kamera z 'ręki', wyblakłe obrazy, szybka akcja), środek i końcówka zawodzą. w chwili gdy Jan trafia do klasztoru obraz zaczyna się robić nużący i patetyczny (wstawki z łaciny, Żebrowski klęczący nad swoim 'sadem', wszędobylskie pietruszki ![]() ![]() pomijając już fakt, że niektóre sytuacje są mocno ubarwione i przesłodzone (happyend z dzieckiem).. ale refleksja była, a owszem - uważam, że pan Michał powinien zapuścić brodę i włosy - w dłuższych wyglądał zdecydowanie korzystniej niż w krótkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam identyczne odczucia co do tego "nudzenia" od momentu pójścia Jana do klasztoru, chociaż mnie cytaty biblijne akurat się podobały
![]() I podobne wrażenia wywołała u mnie niedoszła scena miłosna z Martą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja próbuję zmusić się do obejrzenia od jakiegoś czasu ale po Waszych opiniach może być to trudne.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja jestem jak najbardziej na tak, a po obejrzeniu wrecz zakochalam się w piosence Roberta Janowskiego- Jak mam Cię kochac.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.