|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Renta po zmarłym rodzicu a praca... jak to jest?
Witam, może któraś z was się orientuje jak to z tym jest bo ja jak przeczytałam co i jak to nic z tego nie zrozumiałam
![]() no więc dostaję rentę po zmarłym ojcu i planuję kontynuować naukę w szkole policealnej (mam 21 lat). Musze jednak się jakoś utrzymać więc chciałabym dorabiać sobie w tygodniu a uczyć się zaocznie w cosinusie (bo za darmo) jak to jest z rentą w takim przypadku? przepada całkowicie czy jest pomniejszana? jeśli jest pomniejszana to powyżej jakich zarobków i o ile? będę wam bardzo wdzięczna za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Renta po zmarłym rodzicu a praca... jak to jest?
mozna pracowac, wysokosc "dozwolonych" zarobkow zalezy od tego jaka masz rente
podeslij mi to cos co czytalas a nie zrozumialas, to przetlumacze z urzedniczego na polski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
yhm, o ile się nie mylę to nie możesz zarabiać więcej niż 800 zł.. nie wiem jak to jest dokładnie. Wiem, że często nie kalkuluje się pracować i studiować zaocznie, tylko studiować dziennie. Oczywiście wszytsko zależy od wysokości renty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
na stronie zus-s jest napisane ile mozesz zarabiac, aby nie stracic renty lub aby zostala tylko pomniejszona, tam podaja ze to jest iles procent minimalnego/przecietnego wynagrodzenia, nie pamietam dokladnie
![]() edit ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam, ja tez mam rente po tacie. Ucze sie zaocznie w szkole policealnej i pracuje. Z tego co mi wiadomo miesiecznie moje zarobki nie moga przekroczyc cos ok 1770(nie pamietam dokladnie) bo wtedy zabiora mi rente.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
renty dostajemy w trójkę (ja i moje rodzeństwo) po 350 zł jeśli faktycznie mogę zarobić do 2000 i nie stracić renty to jednak by się kalkulowało, tylko czy dobrze liczę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tutaj-> http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=1558 jest napisane ze zmniejszeniu podlega renta, do ktorej jest uprawniona jedna osoba, wiec nawet nie wiem czy ciebie to obejmuje? kwartalne tzn 3 miesiace, ale tam jest chyba podane ze w tym i tym kwartale przecietne MIESIECZNE tyle wynioslo? tak zrozumialam... najlepiej to zadzwonic do zusu, cos juz wiesz wiec bedziesz wiedziec o co pytac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
dziękuję Wam wszystkim
![]() jak się dowiem co i jak albo jakbym czegoś jeszcze nie rozumiała to tu napiszę, może komuś się przyda taka wiedza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.