|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Historia porwania Krzysztofa Olewnika
Zaraz na TVNie w Teraz My,a potem w Superwizjerze historia człowieka, która mną osobiście wstrząsnęła. Chodzi o porwanie Krzysztofa Olewnika – kto jeszcze nie wie o co chodzi, niech ogląda.
Bardzo się zdziwiłam, gdy nie znalazłam wątku o tym człowieku na wizażu... Jego historia bardzo mnie poruszyła, jest straszna, okropna, przerażająca pod wieloma różnymi względami. Kilka dni temu było głośno o samobójstwie jednego z jego oprawców. Przyznam, że nie słyszałam wcześniej zbyt wiele nt. jego historii.... Dlatego zaczęłam przeszukiwać sieć w poszukiwaniu jakiś informacji. I przysięgam, że po przeczytaniu tego wszystkiego, naszły mnie bardzo różne myśli: od panicznego prawie strachu i chęci posiadania w domu broni, przez myśl o tym, czy kara śmierci to naprawdę aż tak niehumanitarna kara, po kwestionowanie istnienia Boga... Przekopałam naprawdę bardzo wiele stron, czytałam bardzo dużo dyskusji, które rozwinęły się po wiadomości o porwaniu tego chłopaka, czytałam wypowiedzi pracowników jego ojca, którzy nie mogli pojąć, jak to się stało że takiej rodzinie(serdecznej, pomocnej, zawsze dobrej i życzliwej innym) ktoś zrobił krzywdę. Tak wielką i straszną krzywdę. I jak się później okazało zrobił to człowiek bardzo bliski, bo sąsiad rodziny, który przez cały czas poszukiwań zachował kamienną twarz, gdy spotykał się z ojcem porwanego Krzysztofa. Czytałam wypowiedzi jego oprawców, którzy opowiadali, jak wrzucili porwanego do studni, jak zamknęli go w pokoju i przykłuli do ściany, a jeden z nich 24 godziny / dobę obserwował z kamery jak ten młody człowiek krzyczy, modli się , płaszcze i wrzeszczy na zmianę, próbuje się wyrwać z krowich łańcuchów którymi był unieruchomiony... Dla mnie to straszna, przerażająca, niewiarygodna historia. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie cierpienia, jakie przeżywa jego rodzina. Żeby tego było mało, jest to najbardziej tajemnicze porwanie w naszej historii...(nie moje słowa tylko prof. kryminalistiki). Pozostaje tylko mieć nadzieję, że sprawcy, zleceniodawcy oraz opieszali policjanci - zostaną ukarani. Zresztą, same przeczytajcie.... Jeśli nie słyszałyście nic o tym porwaniu. To tylko kilka linków dot. tej sprawy. http://wiadomosci.onet.pl/1724371,11,item.html http://superwizjer.onet.pl/1478504,tegoniebylo.html http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1&ticaid=15aa8 http://superwizjer.onet.pl/574020,zapowiedz.html http://www.gazetawyborcza.pl/1,75478,5072597.html http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4649602.html http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...w=51261849&s=2 http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,5078841.html Fundacja im. Krzysztofa Olewnika, założona przez jego rodzinę: http://www.olewnikfundacja.pl/
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Historia porwania Krzysztofa Olewnika
w tym momencie watpie w ludzkosc...
tak bardzo mi zal tego chlopaka i jego rodziny
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam o sprawie prawie od początku,mnóstwo niewyjaśnień.
To nie ludzie mu to zrobili.To zwykłe bydlaki,niegodni miana człowieka.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Historia straszna ,wstrzasajaca i ma swoje korzenie gdzies bardzo gleboko i w policji w swiatku polityczno-publicznej.
Ciesze sie ze oprawcy nie zyja jednoczesnie wiem ze to byly plotki a ten ktory steruje zyje i ujdzie mu to plazem.Nie wierze ze sprawa bedzie wyjasniona w koncu za chwile bedzie kampania wyborcza a po wyborach kolejny minister bedzie wieszal psy na obecnym i sprawa bedzie sie krecila od poczatku.Jeszcze wiele wody uplynie zanim doczekamy sie normalnej policji,sadow,politykow. Nie moge sobie wyobrazic co czul ten chlopak potworny bol fizycznyi psychiczny ,strach doprawadzajacy do obledu i jakie cierpienie przezyli i nadal beda przezywali jego bliscy. Zawsze bylam za kara smierci jednak uwazam ze w takich przypadkach dla takich bydlakow smierc to nagroda a nie kara . |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Też tak uważam. Z przyjemnością przyjęłabym fakt, że są oni powolnie i boleśnie torturowani....
![]() Jeden ze skazanych ma już na koncie wyrok za gwałt zbiorowy ze szczególnym okrucieństwem. Wyłączyłam ten program, nie mogę tego oglądać. To nie są ludzie, to nie są zwierzęta... Więc kim oni są?
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Historia jest wstrząsająca. Nie rozumiem, co kieruje takimi potworami. Jak można być taką bestią? Jak można taki ból sprawić innemu człowiekowi, ot tak, po prostu? Skąd to się bierze? Nie jestem w stanie pojąć. Wolę sobie też nie wyobrażać zbyt szczegółowo, co Krzysztof przeżywał...
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Mną tez to wstrząsnęło, podłość tych bydlaków bez serca przekracza ludzkie pojęcie. :/ Nie za bardzo wierzę w to, że w końcu ktoś zerwie maskę tym przestępcom... Choć może jak dziennikarze się za to porządnie wezmą, to kto wie czy nie posypią się głowy...
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Sledze losy tej historii od jakichs dwoch lat, jestem przerazona , wciaz wywoluje u mnie atak agresji , zwatpienie w ludzi , w ich zachowania . W momencie ogloszenia wyroku jedyna kara jakiej ja bym chciala byla ..kara smierci . Mam nadzieje ,ze sprawa w koncu ruszy i w koncu Rodzina dowie sie co tak naprawde stalo sie z ich synem , bratem .
|
|
|
|
|
#9 | |
|
*sportaddict*
|
Cytat:
wstrząsająca historia, już dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia. i Ci ludzie opowiadający o tym zupełnie wypranym z emocji głosem. szok. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wczoraj oglądałam "Teraz My" i "Super Wizjer" na TVNie. Po prostu nie umiałam pojąć skali dramatu, jaką przeżył ten człowiek i jego rodzina. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoba która to wszytsko zleciła pewnie żyje i ma sie dobrze. Szczerze mówiąc nie wierze (tak jak Ty) w sprawiedliwosc i wyjasnienie tej sprawy.
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Jedyne, co w tym momencie ma rodzina Krzysztofa to pieniądze, dzięki którym są w stanie zatrudnić najlepszych fachowców, specjalistów od prawa, detektywów, i kogo jeszcze się da, by samemu prowadzić śledztwo.
Nie potrafię wyrazić jak żal jest mi tej rodziny. Cała ta sprawa przekracza moją zdolność pojmowania.
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
JA słyszłąam o tej sprawie,ale więcej dowiedziałam się wczoraj z tvn'u.
Szok. Brak mi słów po prostu...A najgorsze,że w anonimowym liście były nazwiska porywaczy i gdyby wtedy policja się tym zjaęła to on by żył Jasne jest niniejszym,ze paluchy maczali w sprawie jacyś inni niż ci którzy zostali pojmani.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu coś strasznego...jak można być takim okrutnym,tak wszystko planować,nie mieć żadnych ludzkich uczuć??
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Dizewczyny oglądam wlsanie na TVN KRZYSZTOF , czy to chodzi o tego samego człowieka???
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
o kurcze nie oglądałam... powiedz mi czy ciekawe w ogóle... czy dobrze zrobione są te... programy? filmy?
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak. Film na podstawie tej sprawy ,niektóre wątki fikcyjne. ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
Mnie się podobało a zadowolic mnie jest trudno szczegolnie polskimi produkcjami. Cieszy mnie dobór aktorów ,rola siostry -super. Nie wyobrażam sobie w jakim stresie i napięciu żyli ci ludzie przez tyle lat i jak dalej będą żyli w świadomości ,że policja,organy ścigania tak nawaliły i tak dały d... Osobiście nie wierzę aby udało się rozwiązać tą sprawę i aby zleceniodawcy porwania zostali osądzeni. Trudno tez powiedzieć jakie i z kim na prawdę interesy prowadził sam K.jak i jego rodzina,wiadomo jak jest duża kasa to dochodzi do tego władza,polityka. Jednak nikomu nie życzyłabym przeżywać taki dramat. Szkoda też ,że filmy będa puszczać raz w miesiącu. Ktoś wie o czym następna historia ? |
||
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Dobry film - odświeżył wciąż aktualną sprawę. Jestem przerażona wielkim nowotworem jaki trawi nasze państwo.. Ostatnio mam wiele doczynienia ze służbą zdrowia - nie będę komentować, jestem załamana..
Sprawy takie jak Olewnika,Papały,Kluski - udowadniają, że wszystko jest grubymi nićmi szyte i to przez tych na najwyższych szczeblach. Lekarz zawsze pójdzie za lekarzem,policjant za policjantem.. Wszystko to jeden wielki układ.. Prawdą jest, że im mniej wiesz tym lepiej śpisz..Instytucja państwa jest wrogiem dla ludzi.. |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
straszna historia..
bardzo dobrze była pokazana więź miedzy siostrą a bratem. na potrzeby filmu zmienione zostały również nazwiska. film ciekawy, wciągający.
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
następny będzie w ostatni czwartek października czyli 28.10 tak jak wczoraj na koniec zapowiadali tytuł "Cisza" - info z programu ze strony tvn "Pielęgnowanie i rozwijanie pasji staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń. W przypadku licealistów z Tychów, którzy zginęli pod lawiną, zamiłowanie do górskich szczytów stało się jednak tragicznym końcem życiowej drogi… To o nich i dla nich powstała "Cisza". Film opowiadający historię matki, która po tragicznej śmierci syna stara się wrócić do normalnego życia. " Edytowane przez patusia22 Czas edycji: 2010-10-02 o 08:23 |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wklepałam w kalendarz co by nie zapomnieć.Nie mogę się doczekać kolejnej historii i mam nadzieje na odpowiedni dobór aktorów. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
a to jednak dobrze myslalam. mi tez sie podobał, bardzo trzymający w napięciu , tez współczuje tym ludziom... 3 lata w niepewności.
co do fikcji to mówili na koncu zew niektroe fakty zosały zmienione. tylko też jestem niesyta tego ze raz w miesiacu będą puszczać te serie |
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajszy dokument oglądałam i ja. Muszę stwierdzić, że wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie jeśli o sztukę chodzi. Aktorzy, muzyka, gra, sceny-wszystko moim zdaniem było świetnie dopasowane.
Potem z ciekawości przejrzałam kilka stron o tej sprawie, o Olewniku...Nawet nie wiedziałam, że tylu ludzi brało w tym udział i, że dochodziło do takich przekrętów... Dla zainteresowanych polecam stronkę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawa_...ztofa_Olewnika szczególnie TEZY oraz tę: http://historia-porwania-krzysztofa-....blog.onet.pl/
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
jakby puszczali co tydzien to by im historii zabrakło
|
|
#25 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Ciekawe czy bedzie powtórka.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam, a chciałam oglądać, bo sprawą Olewnika żyję od kilku lat...
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
ja też oglądałam
z tym Rutkowskim to tak serio, że to taki oszust? |
|
|
|
|
#28 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe
. Niezle go przedstawili .
|
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
Też obejrzałam wczorajszy film.
Sprawę Krzysztofa Olewnika kojarzyłam dosyć pobieżnie, a ten film mnie przeraził. Historia wstrząsająca, wręcz brzmi jak scenariusz filmu, a nie fakty z prawdziwego realnego życia. Nie wyobrażam sobie takiej tragedii. Dwa ostatnie lata życia Krzysztofa to niepojęta dla mnie tragedia. Nie rozumiem kompletnie i nie mogę pojąć wyrachowania i zimnej krwi porywaczy. Pod wpływem filmu poszperałam w necie, można znaleźć ciekawe artykuły, zdjęcia porwanego oraz zdjęcia oprawców. Sprawa niezwykle poruszająca i smutna. Po filmie pomyślałam sobie, kurczę, co my tak naprawdę możemy wiedzieć o tych wszystkich machinach świata polityki? My zyjemy w innym świecie. Co do produkcji tvn, uważam że bardzo dobra, aktorzy super, i fabuła dobrze nakręcona. Dobrze jest odświeżać takie tematy medialnie. Doczytałam gdzieś że była komisja śledcza w tej sprawie, i nawet kojarzę to, a wiadomo co z pracami efektami tej komisji? ps. co do detektywa, to dopiero po dzisiejszych wpisach jakoś dotarło to do mnie że chodzi o Rutkowskiego, wczoraj jakoś wolałam myśleć, że to postać fikcyjna stworzona na potrzeby filmu. |
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Rutkowski...cóż. Wiele można o nim powiedzieć. Zarówno złego jak i dobrego. Z jakichś przyczyn w końcu odebrano mu licencję i to świadzy o tym, że ma jakieś "ciemne strony". Ojciec Krzysztofa oskarżał go o to, że zgarnął od niego aż milion zł. Sam Rutkowski twierdził, że tylko 20000zł i na taką kwotę miał też fakturę bodajże. Nie pamiętam dokładnie jak to z tym wszystkim było... Poza tym jest zamieszany w różne machlojki i sprawy ( chociażby afera paliwowa). Nie podoba mi się to, że próbuje zrobić z siebie takiego gwiazdora. Z drugiej strony w wielu sprawach okazał się pomocnyi naprawdę pomógł wyjaśnić kilka przestępstw. Teraz jest zaangażowany w sprawę Iwony Wieczorek i mam nadzieję, że chcąc odzyskać dobrą opinię będzie staral się ze wszystkich sil doprowadzić tę sprawę do końca. A tak na koniec to wydaje mi się, że w Polsce jest więcej bardzo dobrych detektywów, ale mniej znanych. ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
![]() http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ewnika,1527499
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

już ostatni rok