|
Notka |
|
Surowce i półprodukty kosmetyczne Chcesz robić własne kosmetyki? W tym miejscu wymienisz się doświadczeniem i opinią w temacie surowców i półproduktów kosmetycznych. |
Pokaż wyniki sondy: Jak oceniasz produkt? | |||
* |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 3,03% |
** |
1 | 3,03% |
*** |
3 | 9,09% |
**** |
5 | 15,15% |
***** |
23 | 69,70% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
KWAS HIALURONOWY - 1% roztwór (Mazidła)
Średnia ocena: 4.86
Ze strony http://mazidla.com : Wielkocząsteczkowy (HMW), 1% roztwór kwas hialuronowego w postaci soli sodowej - hialuronian sodu. Jest to naturalny mukopolisachryd (glukozaminoglikan) uzyskiwany metodą biotechnologiczną z glukozy, peptonów sojowych i ekstraktu z drożdzy. Kwas hialuronowy znajduje się w tkance łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych, jednak najwięcej, bo aż 50 % całkowitej ilości, znajduje się w skórze. Jego ilość zależna jest od wieku i w miarę upływu czasu ilość ta wyraźnie się zmniejsza. Spadek ilości kwasu hialuronowego w wyniku fotostarzenia skóry jest jedną z przyczyn wysuszenia i pomarszczenia starczej skóry. Unikalną właściwością hialuronianu sodu jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500 cząsteczek wody. Kwas hialuronowy spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej wilgotności naskórka i skóry właściwej. Przestrzenie międzykomórkowe bogate w hialuronian wyciągają wodę ze skóry właściwej, gdy tymczasem lipidy bariery wodnolipidowej naskórka uniemożliwiają przeciekanie wody poza warstwę komórek ziarnistych naskórka. Dobrze nawodniony naskórek staje się gładki, jędrny i elastyczny. W dermatologii estetycznej kwas hialuronowy jest wykorzystywany jako nośnik w tzw. wypełniaczach zmarszczek lub preparatach powiększających usta. Właściwości kwasu HMW (high molecular weight): *tworzy film na powierzchni skóry, powodując lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje wrażenie jedwabistej gładkości skóry; *zwiększa przenikanie substancji czynnych w głąb skóry (zwiększa przepuszczalność naskórka); *podnosi lepkość roztworów bazowych kosmetyków; *jest niedrażniącym środkiem przyspieszającym wzrost włosów; * utrzymuje wilgoć w kosmetykach. Skład: Aqua (Water) 98,7 %, Hyaluronic acid 1%, Phenonip 0,3 %(konserwant) Cena: 17.50zł za 100ml Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2008-06-09 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: KWAS HIALURONOWY - 1% roztwór (Mazidła)
Nawilża, chłodzi skórę. Używam wymieszany z olejem, mniej więcej pól na pół.
Dodany do serum z wit. C (przepis z mazideł, z lipoderminą) zwiększa gładkość i poślizg. Bardzo lubię i nie wyobrażam sobie jego braku w lodówce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]() Bardzo dobry produkt. Maziam sie nim namietnie, zazwyczaj mieszam z roznego rodzaju olejkami ale tez maseczkami, peelingami itp. Dzieki niemu doprowadzam kosmetyki do konsystencji jaka mi odpowiada i do tego zwiekszam ich wlasciwosci nawilzania. Dla mnie absolutnie niezbedny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
![]() Niezbędnik. Dodaję go do olejów, żeby lepiej nawilżały moją tłustą cerę i chętniej w nią wsiąkały, do samorobnych toników, kremów i wreszcie do szamponów (gotowych). Buzia po jego zastosowaniu jest bardzo gładka. Nawilża spektakularnie i bezpiecznie - nie zapycha porów. Zdecydowanie cudo i mazidłowe objawienie, które poznałam dzięki dołączonej do zamówienia próbce, zresztą bardzo wydajnej. Limaria wiedziała, czym mnie skusić - 100 ml zagościło już (na stałe) w mojej lodówce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
5*
mój ulubieniec z mazideł dodaję go do wszystkiego(kremy, sera, psikacze, maseczki), kładę tez solo na twarz(świetny jako baza), włosy(wygładzacz), rzęsy... chyba nawet lepszy od tego z BU ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To moja podstawa. Miłość od pierwszego wejrzenia.
Używam głównie w duecie z olejami, zarówno na twarz jak i na ciało. Właściwości już opisały poprzedniczki więc ja się tylko dołączę. Jedynym minusem była konieczność przechowywania w lodówce, więc oceniam na mocne 4+. Ostatnio zakupiłam żel z panthenolem z BU i jako zapas kwas HA w proszku BU. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W czasie zorakowym od jesieni do wiosny dodaje HA do oleju, np z dzikiej róży, żeby dowilżyć twarz. A w czasie wiosenno-letnim do kremów. Czasem solo, jakies 30 min po posmarowaniu sie Ysthealem bo podobno w ten sposób mozna zwiększyc działanie retinaldehydu.
Zastanawiałam się natomist czy możnaby HA dodawać do filtra, żeby zwiększyć jego właściwości nawilżające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
W pełni się zgadzam, że bez niego ani rusz
![]() Ostrzegam jedynie przed zbyt pochopnym stosowaniem w 100% stężeniu, bo tworzy na skórze lepką, klejącą się maskę. Przylepia nawet powieki do tych fragmentów twarzy pod brwiami ![]() Ogólnie ja go lubię dodać nieco do zwykłego kremu, ale naprawde mała kropelkę lub, co podstawa, do różnego rodzaju samorobionych serów z mazideł.
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Daję mu zdecydowane *****
![]() Mój niezbędnik! Przede wszystkim stosuję go w ulubionym toniku na bazie kwasu hialuronowego, NMF i gliceryny oraz do ekspresowego serum: kwas hialuronowy, olej z dziekiej róży, kilka kropel jedwabiu i NMF. Uzależniłam się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Mój kosmetyczny niezbędnik! Szybko się wchłania i stanowi wspaniały duet z "serumami" olejowymi
![]() BU- to skrót od Biochemii Urody-sklepu z półproduktami i gotowymi zestawami.
Szukam FM Musc Ravageur, L'Artisan Safran Troublant, ![]() Edytowane przez Narnijkar Czas edycji: 2014-02-20 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]()
Na myśl że się kończy natychmiast zamawiam następny. Absolutny niezbędnik - na stałe zagościł w mojej lodówce. Używam do twarzy, ciała, włosów mieszam z kremami, olejami, dodaje do serum itd. Nie jestem w stanie policzyć ile razy go zamawiałam i myślę ze nie można go niczym zastąpić (no mieszać z małocząsteczkowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie to też niezbędnik ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez ewi762 Czas edycji: 2009-01-13 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Kwas hialuronowy to jeden z moich ulubionych humektantów. W przypadku kremów i toników najlepiej sprawdza się w stężeniu do 10% a w micelach i serach pod filtr w stężeniu 5%.
HA zwiększa nawilżenie, zatrzymując wodę; nie zapycha; łagodzi - jest świetnym nawilżaczem dla każdego rodzaju cery (oczywiście zastosowany we właściwym stężeniu). 5* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie polubil sie z moja skora.
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ulubiony humektant, nie wyobrazam juz sobie nalozenia olejku bez HA.
Pewnie bede probowac wszelkei dostepne wersje majac nadzieje na cudo. mocne 5 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.