|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pamięć zapachowa - macie?
Dziewczyny, co sądzicie o pamięci zapachowej? Macie taką? Szczerze mówiąc, nie jestem pewna, czy oficjalnie istnieje takie określenie, może to tylko ja je sobie wymyśliłam na własne potrzeby
Chodzi o to, że zapamiętuję zapachy i kojarzę je z określonymi sytuacjami lub okresami w życiu. Np. była kiedyś w avonie taka seria 'pączek róży', miałam z niej żel pod prysznic i balsam. Zakochałam się w tym zapachu i intensywnie używałam w okresie okołomaturalnym. Dziś zapachu już nie ma, ale jak tylko sobie o nim pomyślę i zatęsknię to przypominają mi się tamte czasy. Albo jeden z tych klasycznych balsamów Dove, nie pamiętam nazwy. Wzięłam go ze sobą do Londynu i przypomina mi pierwsze dni tam. Albo taki różowy lakier do włosów Taft, też kojarzony ściśle z pewnym okresem. Nie chodzi mi o takie rzeczy, jak zapach makowca, który każdemu się kojarzy ze świętami Mam wrażenie, że u mnie to jest bardzo silne. Jestem ciekawa, jak u Was
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pamięć zapachowa - macie?
Ja też tak mam, u mnie szczególnie wiąże się to z zapachami perfum
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Też to mam. Lubię to uczucie, jak zapach- w szczególności perfum, czasem też innych kosmetyków, potrafi mi przypomnieć jakiś czas z mojego życia.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam
Do dziś pamiętam zapach perfum, których używał mój mąż, jak zaczynaliśmy się spotykać. Jak tylko poczuję ten zapach, od razu przenoszę się do tamtych czasów |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdy to ma
Węch to zmysł, który wywołuje najwięcej wspomnień - tzn. mniej nam się przypomni w momencie oglądania czyjegoś zdjęcia niż wąchania zapachu związanego z tą osobą.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy tak ma, bo pamięć zapachów jest najsilniejsza.
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
♛ Edytowane przez razdwapiec Czas edycji: 2012-01-14 o 12:09 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
mam i chyba aż nadto rozwiniętą. często pamiętam jakąś sytuację właśnie przez pryzmat zapachu. Definiuję w ten sposób wiele wspomnień (zapach domu babci, czy przedszkola). Jestem jednocześnie bardzo wyczulona na zapach.
Co gorsza wyjątkowo dobrze trzymają się mojej pamięci wszelkie smrody
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
He he nie zdawałam sobie sprawy, że jest to tak popularne
Szkoda, że zagadnienia do sesji nie pachniały O ile mniej nauki by wtedy było, wystarczyłoby przypominać sobie zapachy
|
|
|
|
|
#10 |
|
EDUkator
|
Ja mam też podobnie z zapachem i smakiem surowej papryki, jakiś rok temu jadłam jej hurtowe ilości w każdym chyba posiłku i jak teraz tylko ją poczuję to przypomina mi się wszystko co się wtedy działo
![]() A perfumy to taki standard
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo lubię, gdy zapach przypomina mi pewnych ludzi, czas...zwłaszcza, gdy natknę się na niego przypadkiem
![]() I też tak mam z niektórymi potrawami, słodyczami...
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Mam.
Najwcześniejszy zapach pamiętam ze żłobka, jak się tam wchodziło, to taka mieszanina jedzenia, środków czystości i zapachu ciepła z kaloryferów. Trudne do określenia
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#15 | |||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mało tego od pięciu lat mieszkam w innym mieście i do domu rodzinnego przyjeżdżam raz w miesiącu i też nie czuję jego zapachu natomiast odnosząc się do tematu wątku mam bardzo dobrze rozwiniętą "pamięć zapachową" wąchając jakiś zapach "przenoszę się w przeszłość " , przypominam sobie jakiś okres w moim życiu najczęściej tyczy się to kosmetyków i perfum. pamiętam nawet charakterystyczne zapachy z dzieciństwa - np. perfumy które używała moja starsza siostra jak wpadną mi w ręce i je wącham to od razu przypomina mi się dzieciństwo
|
|
|||||||||||||||||||||
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie mam nic takiego
czuję się jak mamut, albo jakieś inne dziwadło niech się odezwie ktoś, kto ma tak jak ja
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
też tak mam
najsilniejsze chyba jest związane z wodą toaletową giordani gold z oriflame. podczas wycieczki naukowej do obozów w oświęcimiu, mama jednej z koleżanek była nia spryskana i ten zapach unosił się wszędzie (jest to mocny zapach). teraz gdy tylko ją poczuję ( co jest nietrudne bo jestem konsultantka...) to wracam do Oświęcimia... Cytat:
moj pierwszy dom nie mial zapachu, pare lat temu się przeprowadzilismy do babci, teraz już rzadko, ale czasem czuje zapach "jej" domu. za to dom mojego Tżta, kolezanek pachną jakoś tak inaczej....
Edytowane przez asia27100 Czas edycji: 2012-01-14 o 21:59 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam tak. Zapachy kojarzą mi się z konkretnymi osobami albo sytuacjami, nawet po kilku latach
|
|
#19 | |
|
Raróg
|
Chyba kazdy dom ma swoj wlasny zapach, tez zawsze czulam roznice.
A najbardziej zapamietalam z dziecinstwa chyba zapach tego kwiatka, same ciastka, od razu kojarzy mi sie ze slonecznym latem; to wilec leśny, ogrodowe chyba tez tak samo pachna. Jest tez pewnien zapach, ktory po wielu latach poznalam bezblednie w podobnej sytuacji (az mnie to zaskoczylo), ale nie bede tu smucic..
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
oj też tak mam, pamiętam zapach stołówki w podstawówce, sieni u babci na wsi, perfum mojej mamy(Masumi), gdy ja byłam nastolatką, perfum mojej siostry, gdy byłam mała (to była Currara
),zapach gabinetu dentystycznego w podstawówce-naprawdfę wiele tych i innych,czasem zdarza mi się nagle poczuć któryś z tych zapachów i wspomnienia wracają
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak mam. Najlepiej pamiętam zapach takich plastikowych klocków z dzieciństwa (wiek 4-6 lat!!!). Czułam go od tamtej pory może 2 razy w życiu...
Ponadto: zapach przedszkola, stołówki szkolnej, pościeli z dzieciństwa (Cocolino!), maskotek suszących się na słońcu, dom na wsi: siano, gotowany z prawdziwej kury rosół, wilgoci po deszczu, kurzu na podwórku, pierwszy dezodorant RAP , kiedyś była taka mgiełka z Avonu (srebrna) - pewien etap mojego życia, pierwsze 'miłości' itd. , guma Airwaves porzeczkowa, perfumy TŻa podczas pierwszych spotkań
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
o tak!
pewne zapachy do dziś przywodzą mnie w określone sytuacje ![]() np. zapach Pret a Porter kojarzy mi się z wizytą u koleżanki i dyskoteką, przygodą, gorącym letnim wieczorem, w ogóle ze szczenięcymi szkolnymi latami ![]() albo zapach Impuls O2, ten zielony, ach boski zapach! młodość, szalone marzenia, pierwsze miłości ![]() Cytat:
![]() Cytat:
)pamiętam, że kiedy czekała mnie tam jakaś wizyta, to od razu przypominałam sobie ten zapach i czułam nieprzyjemne mdłości w brzuchu zawsze kojarzył mi się zle, albo z dentystą, albo ze szczepieniem itp
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:08.

Chodzi o to, że zapamiętuję zapachy i kojarzę je z określonymi sytuacjami lub okresami w życiu. Np. była kiedyś w avonie taka seria 'pączek róży', miałam z niej żel pod prysznic i balsam. Zakochałam się w tym zapachu i intensywnie używałam w okresie okołomaturalnym. Dziś zapachu już nie ma, ale jak tylko sobie o nim pomyślę i zatęsknię
to przypominają mi się tamte czasy. Albo jeden z tych klasycznych balsamów Dove, nie pamiętam nazwy. Wzięłam go ze sobą do Londynu i przypomina mi pierwsze dni tam. Albo taki różowy lakier do włosów Taft, też kojarzony ściśle z pewnym okresem. Nie chodzi mi o takie rzeczy, jak zapach makowca, który każdemu się kojarzy ze świętami

czuję się jak mamut, albo jakieś inne dziwadło
niech się odezwie ktoś, kto ma tak jak ja