|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
twardy brzuch
Jestem w 5 miesiacu ciazy i ostatnio zauwazylam silne bole brzucha i jego twardnienie... Wczoraj bardzo czesto twardnial i bolal przy dotyku bol wystepowal na calym brzuchu a najbardziej po lewej stronie tak mocny ze ni moglam sie polozyc spac na boku musialam odczekac chyba z 1,5 h czuje tez takie "ciagnięcie" na dol zazwyczj podczas chodzenia zaraz jak wstane. zaczynam bardzo panikowac czy to normalne , probowalam sie skontaktowac z moja gin lecz niestety dzisiaj chyba nie przyjmuje
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: twardy brzuch
Zdecydowanie idz jak najszybciej do gina. A do tego czasu nie wysilaj sie.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje za odpowiedz. staram sie skontaktowac z moja gin ale niestety bez skutku! nie wiem co mam robic nie wyobrazam sobie zalatwic tego po swietach, nie mam wsparcia od rodziny, mowia ze panikuje i ze ciaza musi bolec i musi mi cos dolegac bo ciaza to nie wakacje takze z mojego lezenia nici poki lekarz mi nie kaze
nie wiem co robic
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owszem skurcz skurczowi nie jest równy. Jeśli brzuch twardnieje nieregularnie i jest to bezbolesne (aczkolwiek może być bardzo niemiłe ), to nie ma się czym martwić, bo są to najprawdopodobniej skurcze Braxtona-Hicksa:https://mamotoja.pl/?page=ciaza_i_po...ul&cmn_id=2290 Jeśli przy twardnieniu brzuch Cię dodatkowo boli (tak jak na okres) i skurcz jest długotrwały, to musisz skontaktować się z lekarzem lub zabieraj kartę ciąży i jedź do szpitala.
|
|
|
|
#5 |
|
Rzabbocop
|
Szpital albo pogotowie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Bylam u gine i stwierdzila zeto nic zlego, ale mam sie nie przeciazac zalecila mi Luteine nospe i magnez. Nie zauwazylam poprawy nadal czseto twardnieje mi brzuch nie boli ale twardnieje ale coz zrobic skoro mnie zbadala i twierdzi ze wszystko ok...
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rzabbocop
|
samo twardnienie brzucha to trening przed porodem
![]() ale nie powinno być bolesne ani zbyt regularne |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z Rzabbą. Mnie bezboleśnie, kilka razy na dzień, twardnieje brzuch od 20 tc. i jest to normalne. Ostatnio skurcze są coraz dłuższe (jestem w 36 tc). Są to skurcze Braxtona-Hicksa, o których pisałam w moim wcześniejszym poście. Zajrzałaś do tego linka, którego podałam?
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
tak oczywiscie ze zajrzalam dzieki
mozliwe ze to jest wlasnie to... Teraz jak biore leki to brzuch nadal twardnieje ale juz nie tak bolesnie.
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
leż częst z nogami do góry (np na wysokiej poduszce), wtedy dziecko cofa się i nie naciska na kanał rodny
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
To nie najlepszy pomysl, lezenie na plecach mam zabronione bo wtedy tez dostaje skurczy od tygodnia leze i znowu luteina, jak nie przejdzie ide na leczenie do szpitala... W 5 miesiacu ciazy nie powinno byc zadnych skurczy, teraz jestem juz w 6 prawie koncowka, i ginekolog mowi ze na ten czas to skurcze nie powinny sie pojawiac ale jesli juz to dozwolone 12 w ciagu dnia naliczylam o wiele wiecej ale lezenie mi bardzo pomoglo wec juz sie tak nie niepokoje.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Pamiętam, że z pierwszym dzieckiem też miałam bardzo szybko i dość często twardnienie brzucha. Wywoływały go bardzo różne rzeczy - jazda samochodem, sex
itp...Ginekolog tłumaczył mi, że to macica przygotowuje się do porodu i, że to naturalne. Do dziś pamiętam to uczucie kamiennego brzuszka.
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie tez twardnial brzuch w 28 tyg. i wysłali mnie do szpitala. Dostałam mega dawke magnezu w kroplówce i ti naprawdę pomogło, w szpitalu byłam tylko 4 dni, więc nie szpital taki straszny....
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Ja twardnienia brzucha i uczucie takiego ciagniecia mialam od poczatku ciazy- od poczatku tez bralam nospe, duphaston (luteine zmieniono mi na duphaston) i 3 razy dziennie magnez. Musialam lezec jak najwiecej, siedze 9 m-c na zwolnieniu. Leki i odpoczynek pomogly. Teraz jestem w 38 tygodniu ciazy, biore ostatnie opakowanie duphastonu i nadal magnez (nospy juz od dawna nie biore).Brzuch jak twardnieje kilka razy w ciagu dnia to normalne- nie boli, maluch juz w zasadzie donoszony
Najwazniejsze to spokoj, odpoczywac, nie forsowac sie, sluchac zalecen lekarza.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:08.

), to nie ma się czym martwić, bo są to najprawdopodobniej skurcze Braxtona-Hicksa:

mozliwe ze to jest wlasnie to... Teraz jak biore leki to brzuch nadal twardnieje ale juz nie tak bolesnie.

Najwazniejsze to spokoj, odpoczywac, nie forsowac sie, sluchac zalecen lekarza.