Brak stylu, brak wyczucia... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-05, 20:18   #1
Martii=*
Zadomowienie

Brak stylu, brak wyczucia...

Moje drogie, posiadam odwieczny problem: nie potrafię się ubrać. Wiem, że jedni mają ten dar, inni nie, ale przecież muszę jakoś wyglądać. Moja szafa jest uboga, ciuchy kupuję z kieszonkowego. T-shirt, który kosztuje 35zl, jest już dla mnie za drogi (chociaż czasem lubię jednorazowo wydać 150zł na kilka rzeczy, ale to jest rzadkość). Na pomoc mamy w doborze ciuchów nie mogę liczyć, mama jest w domu, keidy mnie nie ma i na odwrót. Mieszkam na wsi, koleżanki "nie lubią miasta" i w związku z tym nie mam z kim iść na miasto.
Jak mi się już jakaś bluzka podoba, to albo brzydko na mnie leży, albo jest za droga. Powiedzmy, że wisi jakaś bluzka na wieszaku i ona zupełnie mi się nie podoba, bo nie mam wyobraźni, jak ona będzie wyglądać na mnie. Natomiast kiedy bluzka rzeczywiście jest fajna i ją zmierzę, to już mi się podoba. A przecież nie będę przymierzać całego sklepu.
Albo jest też inaczej: szukam t-shirtu fajnego, a zamiast t-shirta na mojej trasie zakupowej pojawia się inna bluzka. I cóż ja biedna poradzę, jak się uprę przy szukanym t-shircie, i w efekcie innej bluzki nie kupię. T-shirtu potem też nie kupię. W efekcie nic nie kupię, i tak się zwykle moje kupowanie kończy.
Podobnie jest z dodatkami. Nie mam odwagi nosić kolczyków (mimo, że sama robię, i tyle ich mam, że gdybym chciała w nich chodzić, to na każdy dzień roku miałabym inne), bransoletki od czasu do czasu, pasków od spodni mam dużo właściwie,
żadnych korali nie uznaję.
Lubię sportowe buty, ale jak kupiłam przewygodne sandałki na obcasie, to nachodzić się w nich nie mogę. Ogólnie nie potrafię dodatków dobrać, zawsze jestem w jeansach, t-shircie albo jakieś bluzce, adidasach (mam sporą kolekcję...) i ewentualnie bluzę na wierzch albo sweterek. A pasek do spodni zakladam czarny i tyle. Na baleriny zupełnie przerzucić się nie mogę, mam czarne, raz ubierałam (w zeszłym roku na początek roku szkolnego...). Ogólnie mój problem wygląda, że nie wiem co, gdzie kiedy i do czego ubrać.
Ma ktoś jakieś lekarstwo na to?
Martii=* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-05, 21:25   #2
Aqniecha
Raczkowanie

Dot.: Brak stylu, brak wyczucia...

napisz coś więcej o sobie, np ile masz lat to będzie łatwiej Jeżeli chodzi o brak kaski, to zajrzyj na wątek o ciuchach z lumpeksu i zobacz jakie dziewczyny super ciuchy kupują
edit:
Zajrzałam na Twój profil i widzę że masz 14 lat więc nie załamuj się, masz jeszcze czas żeby wyrobić w sobie smykałkę do zestawiania ciuchów na podforum 'My Style Diary' dziewczyny też mają takie problemy, wizażanki im pomagają w łaczeniu ciuchów , dodatków i doradzają co warto dokupić do garderoby

Marzenia miej takie , jakbyś miał żyć wiecznie.

Żyj tak,jakbyś miał umrzec jeszcze dziś.
(James Dean )
Aqniecha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-05, 21:42   #3
Hannnka
Raczkowanie

A propo ciuchów.. mam duzy biust, lekkie wcięcie w talii i dużą pupe...czy bede do mnie pasowały takie luźne bluzki odcinane pod biustem np:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...4&d=1212658159
lub cos do tego podobne ale zeby były pod biustem odcinane...pomoc
Stary 2008-06-06, 08:10   #4
Martii=*
Zadomowienie

Aqniecha, jeżeli chodzi o lumpeksy, to ja tam chyba już cały tydzień spędziłam. Nic znaleźć w moim rozmiarze nie mogę, nie potrafię wyobrazić sobie jakiejś rzeczy na sobie.
Pisałaś, żebym napisała coś więcej o sobie. Mam 14 lat (za miesiąc 15), wzrost 158, raczej gruba nie jestem, za chuda tez nie. Rozmiar spodni noszę M / 28, a górę to zależnie od numeracji - XS, S, M.
Stary 2008-06-06, 10:33   #5
Jeanette83
Zakorzenienie

Napisalas ze lubisz i nosisz styl sportowy, skoro Ci on odpowiada to moze przy nim zostan. ewentualnie mozesz go troche urozmiacic. Moim zdaniem najlepsza metoda jest raz na jakis czas isc do sklepow (jechac do miasta) i poprzymierzac rozne rzeczy w roznym stylu i kroju i kolorze... Ja w ten sposob przekonalam sie do zoltego Moze cos ci wpadnie w oko, nabierzesz rozeznania... Ja w twoim wieku tez uczylam sie swojego stylu i szukalam, teraz wiem co lubie i czego chce - to przyjdzie z czasem, musisz go tylko tyroche poswiecic.
Poza tym w sieciowych sklepach sa czesto obnizki, mozna kupic fajne rzeczy za nieduze pieniadze. Twoj rozmiar jest dosc uniwersalny wiec nie powinnas miec problemu.
Mozesz tez przegladac watki tutaj albo, jeszcze lepiej, utworzyc wlasny - na pewno dostaniesz kilka rad na temat tego co wg. innych powinnas kupic zeby odswiezyc szafe.
Moze masz jakas inspiracje - jest ktos kto wg. Ciebie ubiera sie bardzo fajnie? Mozesz troche pozgapiac

Ps. Jesli wkleisz zdjecie dostaniesz wiecej konkretnych rad

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 11:49   #6
Martii=*
Zadomowienie

Jeanette, dzięki Co prawda mam już swój wątek, ale jakoś mało osób w nim pisze (nie dziwię się, skoro tak mało mam ciuchów)
Stary 2008-06-06, 15:05   #7
natalka2
Zakorzenienie

dlaczego nie masz odwagi nosić kolczyków? ktoś ci kiedyś powiedział coś niemiłego na ten temat?

w jakiejś książce czytałam, że codziennie powinno się robić coś, co człowieka przeraża wiem, ze to nie jest dobry przykład, ale wybierz najładniejsze kolczyki ze swojej kolekcji i wybierz się w nich do szkoły. zobaczysz, że nic się nie stanie

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 19:00   #8
Martii=*
Zadomowienie

Nie wiem, czemu nie jestem przekonana do kolczyków A zdjęcie wkleję, jak odzyskam aparat (na razie jest w szponach brata). Natalka2, w poniedziałek pójdę w kolczykach. Ale się koleżanki zdziwią
Stary 2008-06-06, 19:36   #9
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Nie wiem, czemu nie jestem przekonana do kolczyków A zdjęcie wkleję, jak odzyskam aparat (na razie jest w szponach brata). Natalka2, w poniedziałek pójdę w kolczykach. Ale się koleżanki zdziwią

Na pewno się zdziwią, jestem pewna, że zareagują pozytywnie
Zacznij promować swoje małe dzieła poprzez noszenie ich na własnych uszach
A nuż któraż z koleżanek złoży u Ciebie kolczykowe zamówienie.
Ja uwielbiam nosić kolczyki, wybieram dosyć oryginalne modele, które są jedynym charakterystycznym dodatkiem w stroju. Znajomi praktycznie zawsze je chwalą, podziwiają, zwracają uwagę. To miłe. Sama się przekonaj o tym
Marti, jestem od Ciebie parę lat starsza, ale nadal poszukuję swojego stylu. Tzn uważam, że mam pewne wyrobione cechy charakterystyczne i pasujące do mojego wizerunku, ale czasami go zmieniam, kombinuję, szukam inspiracji.
Kiedy byłam w Twoim wieku nosiłam głównie ciemne rzeczy, brałam garściami ze stylu hippie - luźne tuniki, batikowe koszulki, rozszerzane spodnie, skórzane torby, indyjska biżuteria. Taki był mój czas, ówczesne zainteresowania itd. Teraz z niego pozostała mi z niego miłość do biżuterii.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-06, 21:52   #10
Aqniecha
Raczkowanie

Martii=* fajnie by było jakbyś miała jakąś dobrą kumpelę z ktorą można by pochodzić po sklepach, poprzymierzać rożne ciuchy. Zawsze z kimś raźniej, weselej no i doradzi Ci wybierz się do sklepu i poprzymierzaj takie ciuchy, jakich byś nie założyła bo np nie masz odwagi, albo to nie dokońca Twój styl. Zawsze warto próbować, przecież mozesz przymierzyc mnóstwo ciuchów i nie kupic żadnego ale warto tak się zabawić w przebieranie
Albo np wpadnij do kumpeli, weź pare swoich ciuchów ( nawet jak masz ich niewiele ) i poprzebierajcie się.Co dwie szafy to nie jedna
Małe zmiany są dobre.W poniedziałek kolczyki, po paru dniach może jakiś inny dodatek, fajna gumka do włosów, czy cos na rękę...tak pomału, nic na siłe
ps: ja w Twoim wieku też chodziłam ubrana na sportowo, nawet dosłownie!!! dresy, t-shirty, związane włosy i wiecznie z piłką do kosza wyglądałam jak chłopak hehe ale wyrosłam juz dawno z tego!

Marzenia miej takie , jakbyś miał żyć wiecznie.

Żyj tak,jakbyś miał umrzec jeszcze dziś.
(James Dean )
Aqniecha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości