|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Perskie Żarełko ;)
Mam takie pytanko apropo kotów perskich.
Jakie jedzonko im dawać? Czy te wszystkie proponowane i zachwalane przez tych człeków z TV paszteciki są dobre? Dużo się nasłuchałam że persy nie mogą /nie lubią/ mleka i że najlepiej zastępować je jakąś śmietanką, czy to też prawda? A co można im dawać z 'ludzkiego' jedzenia? z góry dziękuje za odpowiedzi ! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Perskie Żarełko ;)
persy karmimy tak samo, jak inne koty
mleko NIE, dorosłe ssaki nie trawią laktozy (my, Europejczycy ją trawimy, ale to wynik mutacji, aborygeni czy azjaci tez mleka nie pijają) zamiast mleka kocie mleko bez laktozy (np. mleko Klara) co rozumiesz przez paszteciki z TV? jeśli gourmety czy whiskasy, to NIE- reklamy kłamią ![]() z ludzkiego jedzenia też NIC najlepiej, bo wszystko solone/przyprawione na wizoożu jets masa tematów o zdrowym i prawidłowym karmieniu kotów, ale na szybko Ci polecę- karma Royal Canin dla persów- http://animalia.pl/produkt.php?id=889 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raróg
|
A na piękne futro podobno dobrym patentem jest śmietanka i serca wołowe (o ile gdzieś uda Ci się je dostać
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moje stare Pysiątko ( w lutym skończył 12 lat ) puszki nie tknie ŻADNEJ.Tak ma od dzieciństwa. Jego menu to wołowinka, mintaj, z chrupek tylko Friskis. Wiem, zaraz esfira napisze , że chrupki bee ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Persika jak inne koty się karmi jedzeniem domowym czyli gotowany kurczak oczywiście bez przypraw i soli, żołądki, serduszka raz w tygodniu troszkę wątróbki. Gotowany indyk i podroby indycze no i ukochana wołowinka. Rybki.
Kotom nie dawaj tylko wieprzowiny. Mój kot z suchego ma 7 rodzajów Royala zmieszanych - mam wspaniały sklep zoologiczny gdzie robią mi takie kilogramowe mieszaneczki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jak to wczoraj się dowiedziałam na zajęciach z żywienia zwierząt
![]() kot powinien dostawać 60-70% mięsa w dawce (czystego mięsa, nie podrobów), do tego ok. 10% podrobów (np. watroby) i uzupełnienie warzywami (np. marchew) jako źródło błonnika i ryżem- źródło łatwo strawnych węglowodanów. Oczywiście gdy komuś się chce gotowac kotu i bilansowac mu dawki, o wiele łatwiej jest kupić gotową karmę i będzie nawet lepiej, bo składniki mineralne też beda podane w odpowiednich proporcjach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]()
Esfiro fajnie by było tylko gdyby mój Czesiulek jeszcze raczył zjadać ryż albo marchewkę
gdy go próbuję oszukać i dam odrobinkę marchwi to wyciera mięso utytłane marchewką w podłogę wrrrrr a ryż rozsieje po całej kuchni obrażony ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hmmm......a mój chce jeśc tylko karme z puszki i sucha karme. Nie chce wątróbek, kurczaczków ani nic w podobie
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może go przegłodzić ciutkę i dać mu potem niepuszkowe jedzonko
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.