soczewki kontaktowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-03-27, 10:59   #1
Agnieszkan
Przyczajenie

soczewki kontaktowe

czy ktoras z Was nosi soczewki?
Ja próbuje od jakis dwoch tygodni i jakos nie potrafie sobie poradzic [img]icons/icon9.gif[/img]
Albo strasznie mnie bola oczy i musze je wyjac po 2-3 godzinach albo nie
potrafie załózyc. Czy na poczatku tez miałyście takie problemy?
i jeszcze czy nosiłyście kiedys soczewki zmieniajace kolor oczu albo te
dodajace oczom blasku? czy komfort ich noszenia jest taki sam jak przy
zwykłych soczewkach ( na razie przy zwykłych nie odczuwam komfortu [img]icons/icon12.gif[/img]
Agnieszkan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 11:08   #2
palomino
Zakorzenienie

Re: soczewki kontaktowe

Kilka domysłów:

1. Może masz za suche oczy? Moja znajoma jak chce nosić soczewki to co dwie godziny musi zakraplać krople nawilżające (a i tak ma podrażnione oczy)
2. Możliwe też że jesteś uczulona na soczewki (jakiś składnik w nich)
3. Wydaje mi się że dużo zależy też od rodzju soczewek - czy nosisz miesieczne, tygodniowe dzienne itd
4. Co do zakładania to się chyba trzeba przyzwyczaić i poćwiczyć - znam ludzi którzy potrafią zalożyć soczewki bez lusterka itp [img]icons/icon7.gif[/img]

to tyle co mi do głowy przychodzi na razie - a byłaś u okulisty - i to on Ci dobrał soczewki?

cmoczki [img]icons/icon7.gif[/img]

PS a co do kolorowych soczewek to raczej sceptyczne opinie slyszalam. Jak jesteś np. na zwykle uczulona to lepiej z kolorowymi nie próbować.
Stary 2003-03-27, 11:16   #3
AgnieszkaA
Raczkowanie

GG do AgnieszkaA

Hej, ja noszę szkła i nie miałam takich problemów. Jedynie wówczas gdy: miałam ostre zapalenie rogówki oraz wtedy gdy szkło było uszkodzone. Po prostu nie można wytrzymać, tak boli, kłuje itp. Sprawdź więc może najpierw czy Twoje szkła są całe - czasami wystarczy maleńki, prawie niewidoczny uszczerbek. Skontaktuj się też z lekarzem, bo nie powinnaś mieć takich objawów. Dla mnie szkła to istny komfort. Pozdrawiam [img]icons/icon12.gif[/img]
AgnieszkaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 11:29   #4
kkarolinaaa
Raczkowanie

Ja nosilam nie dawno szkla zmieniajace kolor oczu. Nie mam zadnej wady wzroku chcialam tylko zmienic kolor. To byly miesieczne szkla,ale mialam je tylko kilka razy na oczach.Tez mialam trudnosci z ich zalozeniem a gdy je nosilam rowniez zle sie czulam tzn.bolaly mnie troche oczy,musialam wysilac wzrok bo prawie caly czas mialam mgle przed oczami.Raczej juz nie kupie sobie nowych,chociaz kolor mi sie podobal. Ja bylam u okulisty przed ich zakupem i zadnych przeciwwskazan nie bylo.
kkarolinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 11:33   #5
MoniaK
Zakorzenienie

Hej, ja noszę soczewki od ponad dwóch lat i nie wyobrażam sobie bez nich życia [img]icons/icon7.gif[/img] Podstawową sprawą jest aby okulista dobrał Ci odpowiednie soczewki i pokazał jak się zakłada.
Musisz je dobrze czyścić, bo jeśli założysz a są na nich jakieś paproszki to też szczypie oko (najlepiej patrz pod światło na soczewkę czy na niej nic nie ma), choć teoretycznie po wyjęciu soczewki z płynu gdy chcesz ją założyc powinna być czysta. Jednak może się tak zdażyć że jesteś po prostu uczulona lub nie możesz nosić (ale powinien o tym wiedzieć lekarz i nie polecać ci soczewek). Tak więc udaj się najlepiej do lekarza i on ci wszystko wytłumaczy, bo rzeczywiście może się okazać ze nie możesz nosić. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale niektórzy nie mogą [img]icons/icon9.gif[/img] Pozdrawiam
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 12:18   #6
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Ja należę niestety do tej nieszczęsnej grupy uczulonej na soczewki. Po 2 godzinach pieczenie staje się nieznośne i koniec... Bardzo to uciążliwe, zwłaszcza latem, kiedy trzeba nosić 2 pary okularków: przeciwsłoneczne i zwykłe i np. przy wejściu do sklepu nerwowo zmieniać, brrrr... Ale na szczęście podobno lepiej mi w okularach... hihihi [img]icons/icon28.gif[/img]

[img]icons/1cmok.gif[/img]

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 13:58   #7
ma75
Rozeznanie

A pracujesz przy komputerze? Ja kiedyś nosiłam soczewki i było ok, a musiałam przestać jak zaczęłam spędzać kilka godzin dziennie przy komputerze - strasznie mi się wysuszały i piekły oczy, nie pomagały żadne krople nawilżające itp.
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-03-27, 19:31   #8
dri
Przyczajenie

GG do dri

[img]icons/icon7.gif[/img] ladnie sie klaniam na powitanie, bo to moj pierwszy raz tutaj [img]icons/icon7.gif[/img]
soczewki nosze juz od jakis 8 lat chyba, bez wiekszych klopotow- zazwyczaj. czasem jak jestem mocno zmeczona to czuje ze mam suche oczy i wtedy szkla mnie hhm.. 'uwieraja', czasem jakies male dziadostwo typu maly-papruch sie do soczewki przylepi i wtedy kluje w oczko i trzeba soczewke wyjac, przeplukac i zalozyc. ale to sa typowie wypadki przy pracy [img]icons/icon7.gif[/img]
a co do kolorowych - przetestowalam chyba 3 kolory /firmy/ , nie ma zadnych roznic w stosunku do zwyklych - przynajmniej na moim oku. natomiast ciekawi eprzestawia sie sprawa z soczewkami 'specjalnymi' /mam takie kocie - czyli jak wiedzmin/ . wydaje mi sie ze one sa z jakiegos grubszego materialu i gorzej sie je nosi - bo czuc je na oku. pozdrawiam [img]icons/icon7.gif[/img]
dri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-27, 20:01   #9
Spinja
Raczkowanie

GG do Spinja

Tak na moje oko (hie hie), to ja mam wrażenie, że nie byłaś porządnie przebadana i przeszkolona przez specjalistę..

Ja pamiętam, jak zaczynałam z soczewkami (10 lat temu), to lekarz przez 40 minut mnie "dręczył" ucząc zakładać / zdejmować, a co ważniejsze, po tygodniu miałam się zjawić i wszystko jeszcze raz kontrolował.

A może masz zły rozmiar soczewek? Bo wiesz są różne...

Występuje też wredna przypadłość, tzn. tzw. zespół suchego oka, która, jak się okazuje, dożywotnio wykreśla osobnika z grona szczęściarzy - soczewkowców. Odpukać, ale a nuż ...?

Życzę powodzenia!
Spinja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-03-28, 09:12   #10
sarenka
Zakorzenienie

1. możliwe, że akurat teraz fruwa w powietrzu coś co Cię uczula, oczy są bardziej wrażliwe i stąd "ból"

2. być może jesteś na nie uczulona i już nic Ci nie pomoże

3. moja pani okulistka na sam początek kazała mi co jakiś czas zakraplać sztuczne łzy, bo oko musi się przyzwyczaić do ciała obcego - tak od razu nie umie i stąd często różne powikłania

a co do kolorowych.
moja przyjaciółka robiła sobie zawsze zielone szkła [oprócz tego miała drugą parę transparentną] i podobno nie odczuwała różnicy, które szkła ma w oczach. jej oko tolerowało tyle samo godzin dziennie szkło przezroczyste co barwione.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości