|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
gołąbki do gąbki :)-przepis
dziewczyny szukam sprawedzonego ,łatwego przepsiu na gołąbki,córka męczy mnie o domowe gołabki wiec musze zrobic ale nie wiem jak sie do tego zabrac.
oczywiscie chodzi mi o takie z mięsem mielonym najlepeij drobiowy i ryżem ,nie wiem jaką kapusta włoska czy pekińska? no pomózcie ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: gołąbki do gąbki :)-przepis
Kapusta włoska- delikatniejsza, wycinasz głąba, zalewasz w garnku wrzątkiem i spazrasz, po kolej ściągasz liscie- w zależności od ilości farszu.
Farsz: - poł kg mielonego drobiowego albo w całości udziec z indyka, filet- mielisz, - gotujesz paczkę dwie ryżu- w sumie składniki na oko ![]() - 2 jajka, bułka tarta, albo czerstwa uprzednio namoczona, - sól, pieprz, - można dodać posiekany lubczyk- mnaimmmm- zieloną pietruszkę, - pokrojona cebula, - wszystkie składniki mieszasz,[ sprawdzam czy jest wystarczająco słone, jak nie to doprawiam] Rozkładasz liść kapusty, nakładasz farszu, składasz po obu bokach i rolujesz. Jeśli chcesz gotowane to na spód garnka kładziesz 'zniszczone' liście kapusty. Zalewasz wodą- zawsze dodaje bulionu w kostkach ![]() ![]() zapiekane: j.w. tylko mniej wody,tak aby było, można włożyćdo brytfanki koncentratu pomidorowego, przykrywasz wszystko folią aluminiową i nakuwasz ją patyczkiem, widelcem. Wkładasz do piekarnika i pieczesz- też godzinkę albo i więcej, piekarnik na 180C Sos- robisz jak beszamelowy, dodajesz koncentratu, doprawiasz i gotowe. Zazwyczaj dodaję kostki grzbowej, bardzo lubię to połączenie ![]() ![]()
__________________
Moje życie
![]() http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Re: gołąbki do gąbki :)-przepis
Ja dodaje do golabkow cebule podpieczona na zloty kolor, maja wtedy niepowtarzalny smak
![]() Ale mi smaka narobilyscie, az mi slinka leci ![]() Pozdrawiam ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 1 471
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Witam, chciałabym prosić o odpowiedź na nurtujące mnie dziś pytanie
![]() Chciałabym zrobić gołąbki, ale nie dysponuję niestety wystarczająco dużym garnkiem, żeby obgotowac zwykłą kapustę. Dlatego zastanawiałam się, czy dobre by były gołąbki z kapusty pekińskiej. Bo tak na mój rozum, to jeśli jest ona bardziej miękka, wystarczy w surowe liście zawinąć farsz a potem włożyć na godzinkę do piekarnika i gotować w bulionie jakimś i tez powinny się zrobić... czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
wystarczy sparzyc tzw kapuste wloska -ona jest bardziej miekka
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 1 471
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Czyli ta włoska to jeszcze coś innego niż zwykła czy pekińska? Bo chyba kapusta włoska nie jest mi znanym warzywem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiadomości: 1 471
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Ok. już sobie poszukałam co to takiego
![]() Od czego wkońcu jest google ![]() Dzięki, będę się za taką kapustą rozglądać w sklepie ![]() Dziękuję za pomoc Nutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
a ja zrobie gołąbki z pieczakami w liściach winogrona, kupie je w rosyjskim sklepie są jakby moczone i solone już, ciekawe jak wyjdą?? to sa ponoć po grecku czy jakos tam???
__________________
don't make a photograph - just take it ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 4 471
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Dziś robię po raz pierwszy gołąbki. Mam tylko pytanie, czy można je zamraać? Chciałabym zrobić więcej i zamrozić na "awaryjny" obiad.
__________________
Jak spakować 3 osoby do jednego plecaka na 3 tyg w Tajlandii i Kambodży???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Uzależnienie
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 453
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Cytat:
![]() ![]() A rada ode mnie: farsz zawsze doprawiam startą gałką muszkatałową, ma wtedy cudowny aromat ![]()
__________________
Bridezilla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
Wiadomości: n/a
|
Dot.: gołąbki do gąbki :)-przepis
Ja uwielbiam gołąbki z farszem ziemniaczanym: surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, do tego pokrojona w kostke smażona cebula (u mnie w dużych ilościach), sól, pieprz; starte ziemniaki trzeba dobrze odsączyć na drobnym sitku bądź gazie, mozna dodać jajko. Pozwijać standardowo w liściach kapusty; do gotowania wrzucam sporo pokrojonych warzyw i natki pietruszki, trochę masła; są PRZE-PY-SZNE!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.