|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
czepek lodowy
hej! nie znalazlam nigdzie takiego tematu.. poroblem jest taki ze moja mama bedzie miala chemioterapie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: czepek lodowy
kurcze, moze poszukaj na forach jakis stowarzyszen chorych na nowotwory?
moze predzej beda cos wiedzieli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja o tym słyszałam, pokazywali zdaje się na tvn24 materiał o tym, niedawno. Ale któryś z lekarzy wypowaidał się tam, że to niekoniecznie jest polecane, bo owszem, cebulki włosów się zamrazają i włosy nie wypadają (a przynajmniej mniej), ale istnieje ryzyko, że chemia nie podziała na wszystkie komórki rakowe, i jakieś pozostaną(własnie przez to zamrazanie). Tyle zapamiętałam, wiem, że niezbyt dokładnie, ale sens był taki, że te czepki niosą ze sobą ryzyko niedokładnego zwalczenia komórek rakowych. Ale gdzie można czepek kupić, to nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
tak sobie mysle - na pewno to o chemioterapie chodzi?
nie o radioterapie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
czepek lodowy
slyszalam wlasnie o chemioterapii
chodzi mi o chemioterpaie... Edytowane przez rambo Czas edycji: 2008-06-15 o 20:33 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tylko tyle moge pomóc
http://ziarnica.pl/index.php?tekst=f...read&num=17946 nie sugeruj sie typem nowotworu, chodzi o sam czepek... jest tam podana strona niemiecka, ale kiedy na nia weszlam nie moglam nic znalesc na temat czepka... moja mama jest po walce z rakiem, jesli moge Ci jakos pomóc, albo masz jakies pytania, pisz smiało... ściskam mocno Ciebie i Mamę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moj chlopak mial chemioterapie 2 lata temu, tyle ze we Francji. Przed pierwsza chemia pielegniarka przyniosla mu taki czepek, zeby sprobowal. Sciagnal go po 2 minutach, bo bol byl straszny - takie samo uczucie, jakbys wsadzila glowe do lodu. Nie wiem, jak bardzo Twoja Mama jest zdeterminowana do zatrzymania wlosow, ale siedzenie po 2 godziny (tyle czasu trwala jedna kroplowka mojego TZ) w tym czepku, to meczarnia. Szczegolnie pozniej, kiedy kazda kolejna chemie znosi sie gorzej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Właśnie ja sama nie wiem czy byłabym aż tak zdeterminowana, żeby dostarczać sobie dodatkowego bólu....
Moja mama podczas chemii nie starciłą wszytskich włosów, jednak na tyle duzo, że chodziła w peruce... nie wiedziałaysmy wtedy o czymś takim jak czepek lodowy... I faktycznie potwierdzam, że włosy po chemii odrastaja gęstsze... Ja bym sie chyba na miejscu Twojej mamy zastanowiła nad czepkiem... Rozumiem, że psychika mamy będzie spokojniejsza... ale jesli chodzi o ból przy jego stosowaniu... sama chemia jest nieprzyjemna... i jeszcze to... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jaki rodzaj chemii będzie dostawać Twoja mama? Nie po każdej traci się włosy.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.