|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
sama sobie szefową
dziewczyny, czy któras z was ma własną firme/działalność gospodarczą ?
Ja mam pracę stałą, pewną, niestresująca, nie siedze po godzinach, itp, itd. Z drugiej strony jednak coraz bardziej mi ona "brzydnie"....... Nie realizuję sie w niej i czuje że jest juz dla mnie mało rozwojowa. Chciałabym założyć własna firme ( może z koleżanką żeby było mi raźniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: sama sobie szefową
Ja też planuję otworzyć coś swojego już mam pomysł jestem w trakcie realizacji ale ciiii
![]() ![]() ![]() I powiem tyle " na ch** spółki powiedziały jaskółki" wiadomo o co chodzi ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Witaj,
ja mam własna działalność od 10 lat, zreszta mój mąż też i często sie wspieramy i uzupełniamy, ale...... jak zawsze ze wszystkim są plusy i minusy. Postaram się zwrócic uwagę na kilka z nich i kazdy, w zalezności od charakteru, sytuacji zyciowej i pewnych predyspozycji musi sam zdecydować. PLUSY m. in.: -niezależność, możliwość decydowania samemu za siebie ( chociaz to tez pojęcie względne) -nienormowany czas pracy (chociaz można polemizować czy to jest plus ![]() -realizacja własnych marzeń i planów( jeśli szczęście dopisze ) -brak bezpośredniego zwierzchnika, który czasem w zakładach pracy bywa draniem -to plus bezdyskusyjnie ![]() -możliwość ciągłego rozwoju ( możliwość nie pewność ![]() MINUSY (których ja ostatnio widzę więcej)m.in.: -borykanie sie z Urzędem Skarb i ZUSem, i innymi urzędami,które przedsiębiorcom tylko rzucają kłody pod nogi -praca lub gotowość do pracy prawie 24 godz na dobę, bo biznes zajmuje myśli non stp ( jesli sie śpi to tez się pracuje ![]() -mniej czasu na rodzinę i dom..:/ często praca też w domu -gorsze warunki w ZUSie np nie nalezy się urlop wychowawczy kobiecie "bizneswoman" ani dni wolne na opiekę nad dzieckiem, hahaha, trzeba miec stałą nianię -jesli jest sie na zwolnieniu nie mozna prowadzić działalności, tzn trzeba załatwić sobie pełnomocnika ( chyba , że ma się pracownika) -trzeba wziąc pod uwagę, że co misiąc płacimy przynajmniej ZUS za siebie ![]() -jeśli zatrudnia się pracowników jest z tym cała masa papierków i innych problemów, a zazwyczaj pracownicy dobrze wiedzą, jak "wycyckać" szefa, np. kobiety zatrudniające sie będąc w ciąży i nie mówiąc i tym, a potem zasiłki, zasiłki, zasiłki -przeważnie trzeba zatrudnić księgową, żeby miec czas na rozwój firmy, a nie na same papierki urzędowe -szybciekj pojawiaja sie siwe włosy ![]() ![]() -jest jeszcze taka jedna dziwna sprawa - w niektórych środowiskach przedsiębiorcy sa traktowani jako ci wyzyskiwacze, ci źli, co to żerują na dobrych ludziach i sa z gruntu złodziejami ![]() ![]() Nie zniechęcam i nie zachęcam, ja nie mogłabym już pracowac u kogoś, ale na pewno moja rodzina nie spędza ze sobą tyle czasu ile powinna, to jest cena za wyższy standard życia i niezależność ![]() Pozdrawiam, ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dzięki instruktorko
![]() ogólnie widze, że plusy bywaja i względne i niepewne, co innego minusy - napewno nikogo nie ominą ![]() ![]() ![]() ![]() slonce - wiem wiem co sie mówi o spółkach, ale może na początek .... ![]() ![]() Poza tym wczoraj byłam u ginekologa -pogadałysmy troche, lekarka powiedziała, że skoro mam w pracy tak jak mam to nic tylko rodzić, rodzić, rodzić / bo dzieci dopiero w planach ![]() ![]() W kazdym razie zawód mam "wolny" i w domu też mogłabym pracować wiec kusi mnie ta działalność, kusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() A w ogóle to wg mnie najlepszy jest taki układ, że jesteś gdzieś "zaczepiona "na jakąś część etatu, a nawet poczatkowo mozna przeciez działac nie rezygnując w ogóle z etatu i ciepłej posadki ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tobie natomiast życze wszystkiego naj naj naj ![]() ![]() PS. no i gratuluję - jak widać mało tu takich przedsiębiorczych kobiet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam zarejestrowaną działalność w Polsce przez dwa lata kilka lat temu. W moim przypadku było najwygodniejsze rozwiązanie, bo jestem tłumaczką i prowadząc własną firmę mogłam więcej zarobić, niż pracując tylko na jednego zleceniodawcę. Ale opierałam się na 3-4 stałych zleceniodawcach i nie jestem wcale taka pewna, czy dałoby się szybko rozkręcić tę działalność tak, żeby pozyskiwać stale jakieś intratne zlecenia z rynku bez tych stałych. Ogólnie koszty uzyskania przychodu mimo najniższej stawki ZUS (która z kolei nie gwarantuje emerytury, chyba że przepracujesz w ten sposób z 30 lat
![]() Przy jednoosobowej działalności nie ma problemów z prowadzeniem księgowości i spraw ubezpieczeniowych, jest to bardzo proste, ale trzeba pamiętać, że jesteś trochę przykuta do pobytu w kraju każdego miesiąca, żeby móc opłacić składki i podatki; ja miałam czasem z tym kłopot, musiałam dostosowywać wyjazdy (często te służbowe też) do rozliczeń, żeby nie szukać jakichś pełnomocników. Zresztą dlatego musiałam ją rozwiązać, kiedy wyjechałam na stałe. Poza tym to najbardziej chyba takie przedsięwzięcie zależy od branży (nie w każdej się opłaca) i od indywidualnych cech charakteru, np. dyscypliny i chęci do pracy w samotności - jeśli oczywiście Twoja działalność nie bedzie polegać na osobistych kontaktach z klientami. Ja całymi tygodniami nie widywałam nikogo "służbowo" (praca przez e-mail, pieniądze na konto), co jest dużą różnicą w porównaniu z siedzeniem w biurze z koleżankami i kolegami w jednym pokoju. Mi to bardzo odpowiadało, bo nie lubię pracować z ludźmi ![]() Fakt, czasem taka praca na własny rachunek jest bardzo czasochłonna, bo i motywacja jest trochę innego rodzaju. No i trzeba bezstresowo radzić sobie z okresami posuchy, kiedy nie ma zleceń przez jakiś czas. Trzeba więc żyć raczej racjonalnie i nawet przy wysokich dochodach pamiętać, że mogą w każdej chwili zniknąć i trzeba mieć zawsze trochę oszczędności na koncie, żeby starczyło na tygodnie chude ![]() A o jakiej branży myślisz, Sasanko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Widzisz Midi, nie bardzo chciałabym tutaj sie "chwalic" branżą bo świat jest mały, a moje plany narazie odległe.....
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Pamiętam moje "początki" z zakładaniem firmy. Założyć można w ciągu dnia tylko poprowadzic przez lata jest gorzej. Ja od początku byłam pełna obaw i nawet dziś (po 5 latach) je mam.
Skończyłam studia a pracy nie było, więc postanowiłam coś z tym zrobić.... no i dziś siedzę sobie w malutkim sklepiku. Ciągle trzeba uważać zeby nie wypaść z rynku - a konkurencja tylko czeka .... Dobrze byłoby, gdybyś miała kogoś kto cie poprowadzi na początku, pomoze z rejestracją i pierwszymi wpisami do ewidencji...itp. A jeszcze jedno ważne - trzeba być na bieżąco z wchodzącymi nowymi przepisami - jeśli masz sama prowadzić działalność. Pozdrawiam i powodzenia życzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Swieza jestem ... od 14 lat prowadzimy firme z mezem i wspolnikami ... 2 malzenstwa .... i takie pie....nie ze jakies tam jaskolki i jaskolki to se mozna ... w domu ... kwestia dobrania normalnych i uczciwych i nie pazernych na kase ludzi.
Zanim powstala ta spolka w ktorej pracujemy bylo kilka i zawsze to samo: nie ma kasy spoko ... a jak sie pojawila to sie zaczynalo ... ja wiecej pracowalem i wiecej sie nalezy ... heh Poza firma sama zajmuje sie praca w necie i calkiem dobrze mi idzie ... w porywach wyciagam do 5000 PLN miesiecznie i mam cos na extra "waciki" ... pracuje naprawde duuuzo ... malo spie ... malo jem ... Jezeli spolka to tzreba wiedziec z kim ... i nie kasa jest najwazniejsza. Jakos takos biadolicie dziewczyny strasznie ... chciala bym ale sie boje ...hihih ... to takie babskiegdakanie kur domowych - poprostu zycie wam pasuje jakie jest a reszta obleci ... no to tyle z tym kijem w mrowisko .. teraz Wasza kolej. 3majcie sie dobrej roboty jak nie umiecie na swoim ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gdyby nie te koszta......
ostatni ZUS jaki zapłaciłam za maj to 780zł ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prowadzenie mojej działalności jest trudne bo sama częśc prac wykonuje i sama tez zarządzam. Wkurza mnie ten system do 15 tego ZUS, potem podatek, potem pensje pracowników a w między czasie płatność faktur za towar, czynsz i media. Ganiam i tyle i zazdroszcze tej stabilizacji która mają kobietki pracujące do 15 , 16 godziny. wolne popołudnia możliwość spędzenia czasu z rodziną. Ja mam wolne tylko niedziele i pół soboty czasem. ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ZUS - do 10 Podatek doch. - do 20 vat - do 25 w ten sposób ubywa z konta ładna sumka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dokładnie!! przy tym wszystkim czasem zapominamy, co jest sensem naszej pracy, a przez te sprawy papierkowo-urzędowe często traci się cierpliwość i wiarę w sprawiedliwość.
Ale nam się zebrało na narzekania, co....? ![]() ![]() Koleżanki biznesłomanki ![]() Ja prowadzę firmę w taki sposób, że często sama załatwiam przeróżne rzeczy, w sumie w dwóch firmach o całkiem róznych branżach, jeżdżę, coś przewożę, coś kupuję, i czasem, jeśli się nie wyrobię, to muszę wziąć ze sobą córcię, która widzi, że mamusia ciągle coś kupuje( w międzyczasie jak mamy po drodze to tez zakupy do domu, a nawet coś dla niej na pocieszenie, że musi być grzeczna jak mama cos załatwia). No więc w sumie nie robię nic konkretnego, co możnaby nazwać PRACĄ ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale jest ok, byle z dystansem i z uśmiechem,i oczywiście co jakiś czas sie ZRESETOWAĆ (hehe), i odpocząć aktywnie i rodzinnie. PS.własnie rodzinka sie powiększy, jestem w 4 miesiącu ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Od roku mam własną firmę, wcześniej pracowałam normalnie na etacie. I powiem wam, że nieraz wsiadając rano do samochodu łzy kapią mi na kierownicę z żalu za tamtymi czasami. Owszem, zarabiam teraz dużo więcej, ale nie wiem, co to jest wolny wieczór ( nie wspomnę o popołudniu). Czy spacer w niedzielę z dziecmi. Czy wspólne rowery. Wakacje. Umycie okien. Kawa i książka. Paznokcie mam zniszczone, bo pracuję często fizycznie i zapomniałam o lakierach i bajerach. Na szczęście mamy rodziców, którzy zajmują sie dziecmi. Za dużo zainwestowałam, żeby teraz rezygnowac, myślę, że w przyszłości jakoś się to ułoży, trzeba przetrzymac. no i interes się kręci. Pozdrawiam.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Cześć kochane.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.