![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Zupa- krem ze szparagów :)
Macie jakieś sprawdzone[ lub nie
![]() ![]() W Poradniku nie ma ani jednego... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
![]()
up up up
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.:Svenju- dzięki!! Zupa- krem ze szparagów :)
Dziewczyny dostałam genialny przepis od Svenji Mamy, miodzio!!!!! Do teraz moje kubki smakowe pieją z zachwytu
![]() oto przepis: "Zupa- Krem Szapragowy Mama Svenji": bulion z kurczaka[ lub 1 kostka rosołowa], 1/4 kg szparagów drugiego gatunku, łyżka masła, łyżka mąki, żółtko, 2-3 łyżki śmietany, pęczek natki pietruszki, gałka muszkatałowa, sól, cukier. Szparagi oskrobać, opułkać i związane ugotować do miękkości w bulionie. Ugotowane szparagi wyjąć, obciąć łebki, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, doprawić zupę, dodać odrobinę gałki musztatałowej, soli i cukru do smaku. Przed podaniem dodać łepki szparagowe, zaciągnąć zupę zółtkami, wlać śmietanę i wsypać usiekaną pietruszkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami. Krem boski!!! mój jadł aż mu się uszy trzęsły ![]() Svenju, dzięki Ci bardzo za przepis ![]() ps. ku przestodze, wysyłam zdjęcie co się może stać z końcówką miskującą w starciu ze szparagami- ich dolną częścią. Ani dydu, nie mogę tego usrojstwa wyjąć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
|
![]() Cytat:
![]()
__________________
Potłuczydło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Dziewczyny,
Dostałam wczoraj pęczek szparagów. Zupełnie nie wiem jak mam je przygotować ![]() ![]() ![]() Serdeczne dzięki za ![]()
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani. Któż zdoła oszukać Los? - zapytała Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują. It is what it is |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
|
![]()
Witam,
mam nadzieje, ze choc troche pomoge. To pare pomyslow: Szparagi z beszamelem Skladniki: 2 peczki szparagow, sol, cukier, lyzeczka masla Sos: lyzka masla, lyzka maki, pol szklanki mleka, pol szklanki smietany, 2 lyzki wywaru ze szparagow, 2 surowe zoltka, sol, pieprz, szklanka utartego zoltego sera, tluszcz do wysmarowania formy Wykonanie: Obrane szparagi ugotowac na polmiekko w wodzie (ok. 15 minut) z sola, cukrem oraz maslem. Schlodzic. Sos: Maslo roztopic i zasmazyc na nim make. Zasmazke rozprowadzic mlekiem i zagotowac. Gdy sos zgestnieje, dodac smietane oraz przyprawy. Osaczone szparagi rozlozyc w wysmarowanym tluszczem naczyniu zaroodpornym, polac przygotowanym sosem, posypac startym zoltym serem i wstawic do nagrzanego piekarnika. Gdy ser sie rozpusci i zrumieni (ok. 10-15 minut), wyjac z piekarnika. Podawac w naczyniu zaroodpornym, kroic ostrym nozem niewielkie porcje. Znakomicie pasuje do mlodych ziemniakow lub ryzu. Szparagi ze smietana Skladniki: 80 dag szparagow, szklanka smietany, lyzka masla, lyzeczka maki, 2 zoltka, cukier, sol Wykonanie: Szparagi obrac, pokroic w kawalki o dlugosci okolo trzech centymetrow i wlozyc na mniej wiecej 5 minut do osolonego wrzatku. Odcedzic, zalac wrzaca woda, tak aby zakrywala szparagi. Dodac sol oraz lyzeczke cukru. Gotowac, az beda miekkie. Smietane wymieszac z maka, wlac do szparagow, dodac maslo i gotowac jeszcze kilka minut. Zdjac z ognia, dodac roztrzepane wczesniej zoltka, wymieszac i ponownie wstawic na ogien, ale nie doprowadzac do wrzenia. Szparagi z szynka Skladniki: 60 dag szparagow, 10 dag wedzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 lyzki startego zoltego sera, lyzka masla, lyzka maki, szklanka smietany, lyzka bulki tartej, sol Wykonanie: Szparagi umyc, obrac, oplukac, a nastepnie ugotowac. Szynke pokroic w plastry, a potem wykroic nieduze kwadraty. Make podsmazyc na rozpuszczonym masle, dodac lyzke smietany oraz cztery lyzki wody. Gotowac kwadrans na malym ogniu, dodac szynke, a nastepnie wymieszac. W wysmarowanym tluszczem naczyniu zaroodpornym ulozyc ugotowane szparagi i pokrojone w czastki ugotowane na twardo jajka. Posolic, a nastepnie zalac sosem, posypac startym zoltym serem i bulka tarta. Zapiekac 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C. Salatka ze szparagami Skladniki: 5 szparagow, glowka zielonej salaty, 4 mlode ziemniaki, jablko, 10 dag sera feta, 4 pomidory, lyzka musztardy, 4 lyzki oleju, lyzeczka octu winnego, sol oraz pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrac, oplukac, pokroic w cwiartki. Szparagi umyc, obrac, pokroic na kawalki dlugosci okolo 3 centymetrow. Ziemniaki wlozyc do osolonej wody, gotowac ok. 15 minut. Dodac szparagi i gotowac jeszcze 5 minut. Odcedzic. Ser pokroic w kostke. Jablko obrac, wyjac gniazdo nasienne, pokroic w kostke. Salate umyc, osaczyc i porwac na kawalki. Pomidory umyc, sparzyc, sciagnac z nich skorke, a nastepnie przepolowic. Musztarde i ocet winny wymieszac z olejem. Przyprawic sola oraz pieprzem. Warzywa wlozyc do salaterki i polac sosem, a nastepnie delikatnie wymieszac. Szparagi z pieczarkami Skladniki: 2 peczki szparagow, sol, szczypta cukru, lyzeczka masla, 0,5 kilograma pieczarek, lyzka masla, 2 jajka ugotowane na twardo, bulka tarta Wykonanie: Obrane, zwiazane w peczek szparagi ugotowac w wodzie z sola, cukrem oraz maslem. Wyjac na polmisek i postawic w cieplym miejscu. Do wywaru wrzucic obrane, umyte pieczarki i gotowac okolo 10 minut. Odcedzic na sicie. Maslo rozpuscic na patelni, a nastepnie wrzucic na nie pieczarki. Podsmazyc kilka minut, pod koniec oproszyc sola. Ugotowane szparagi oblozyc pieczarkami. Do masla dodac bulke tarta i razem obrumienic. Polac szparagi oraz pieczarki i przybrac ugotowanymi, pokrojonymi w czastki jajkami. Edytowane przez malaya Czas edycji: 2005-05-19 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Ojej!!!!!!!!!! Dziekuje ci Malayu, za tyyyyyle pyszności
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Napewno cos z tego wybiore, mmmmniam ![]() mimo ze nie wiem jak to smakuje jeszcze ![]()
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani. Któż zdoła oszukać Los? - zapytała Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują. It is what it is Edytowane przez Anisia25 Czas edycji: 2005-05-19 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
a ja z uporem maniaka, polecam zupkę -krem szapragowy Mamy Svenji- niebo w gębie
![]() http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=486 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
hmmm, przepis sobie rowniez zachowalam
![]() A powiedz mi Nefretete, co to jest ten groszek ptysiowy? ![]() ![]() ![]()
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani. Któż zdoła oszukać Los? - zapytała Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują. It is what it is |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
|
![]()
To ja jeszcze dodam cos od siebie:
Szparagi po maltansku Skladniki: Wiązka szparagów (około 300g), 5 cienkich plastrów szynki, 3 pomarańcze z cienką skórką, 1-2 łagodne cebule, czarne oliwki, koperek, 2 łyżki oliwy sól Wykonanie: Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć, ostudzić. Dwie pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli. Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podać oddzielnie w sosjerce. Szparagi w sosie holenderskim Skłaniki: sól, płynny słodzik, 2 kg białych szparagów, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, trochę cukru, 2 łyżki masła, 50 dag szynki w plasterkach Składniki na sos: 3 żółtka, pół szklanki wina, pół szklanki rosołu, 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Szparagi ugotować w osolonej wodzie (dodać masło, cukier i sok z cytryny). Przygotować sos holenderski: ół z winem podgrzać. Masło utzreć z żótkami i ubić na parze. Przyprawić solą i sokiem z cytryny. Szparagi odsączyć i przełożyć na talerze. Dodac szynkę. Szparagi polać sosem. Grillowane szparagi Składniki: pęczek zielonych szparagów, cytryna, gruba sól morska, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć twarde końce. Patelnię do grillowania posmarować oliwą, rozgrzać i położyć na niej osuszone szparagi. Przypiec lekko z obu stron tak, aby zmiękły, ale były chrupiące. Posypać grubą solą i polać sokiem z cytryny. Można też przed grillowaniem wrzucić szparagi do wrzącej wody na pięć minut, następnie po osuszeniu grillować. Grillowane szparagi są znakomitym dodatkiem do grillowanego łososia. Zielone szparagi z szynką Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 ugotowane marchewki, mała główka cykorii radicchio, 8 plastrów szynki, 10 dag pieczarek, pół pęczka koperku, sól, 5 łyżek majonezu jogurtowego, 1 łyżka masła Przygotowanie: Szparagi umyć, obrać, obwiązać nitką, wrzucić na 5 minut na lekko osolony wrzątek, osączyć, liście cykorii opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, plastry szynki pokroić na paski, pieczarki opłukać, pokroić na plasterki, podrumienić na maśle, marchewki pokroić na krążki, szparagi położyć na płaskim talerzu, posypać marchewką, cykorią, szynką i pieczarkami, lekko oprószyć solą, polać majonezem, posypać koperkiem. Edytowane przez malaya Czas edycji: 2005-05-19 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
I jeszcze groszek ptysiowy. Mam nadzieje, ze to jest to:
Groszek ptysiowy Składniki: 10 dag masła, 3 jajka, sól, mąka i woda. Wykonanie: Do 10 dag stopionego masła wlać pół szklanki wody i zagotowac. Wsypac 10 łyżek mąki, szczypte soli i wymieszac. Do gotującego sie ciasta, ciagle mieszajac wbic po jednym 3 jajka. Łyżeczką do kawy nakladac male kuleczki ciasta na blache i upiec. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Skladam poklony przed szparagowa Panienka/Pania
![]() Wieeeelkie dzieki i buziaczki za przepisiki ![]()
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani. Któż zdoła oszukać Los? - zapytała Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują. It is what it is |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
ale dalam plame....
![]() dla mnie groszek ptysiowy to taki zielony konserwowy buahahaha ![]() zobaczymy czy Nefretete mnie/nas malaya uswiadomi w tej materii ![]() ale wstydze ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani. Któż zdoła oszukać Los? - zapytała Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują. It is what it is |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Prosze bardzo i zycze smacznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyjaciel wizaz.pl
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Chciałam tylko dodac, że groszek ptysiowy na pewno można kupić juz gotowy, nie trzeba koniecznie bawić się we własny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() groszek ptysiowy jest do kupienia w prawie każdej piekarni na kg/ torebki. Nie zbyt za nim przepadam, chyba że w ciastach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
ja sobie zrobiłam zupe ze szpargow wg przepisu z ksiazki i mi jakas dziwna wyszła..pies zjadł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 1 104
|
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!
Taaak, kupuje się go w torebkach. Szukać na stoisku z pieczywem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Szparagi- hmm...
Kupiłam dziś szparagi, bo w sklepie przyszła mi na nie ochota- moja babcia robi pyszne, gotowane z masełkiem
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-04
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 66
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Ja też chętnie się dowiem, piszcie dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi- hmm...
ooo dobrze że mi przypomniałas musze powiedzieć rodzicom żeby mi z 20 kg przywieźli z Niemiec
też je uwielbiam, a robi jest je podobnie jak kalafior z maseczkiem i bułką tartą ja zawsze sporo je gotuje i wymieniam wode często, a wcześniej długo namaczam, bo są takie gorzkawo-cierpkie a może to zależy od odmiany oczywiście dokładnie myję i obieram ( nawet mam spesjalne nozyki do obierania szparagi)
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Poszperałam w internecie, cos tam znalazłam, jak sie gotuje te nieszczęsne szparagi. Zrobiłam, jak kazali. Obrałam, ucięłam końcówki (nie łebki), potem wzięłam wysoki garnek, postawiłam szparagi 'na sztorc', żeby wystawały główki, dodałam soli i cukru i gotowałam do miękkości. Wyszły gorzkie, aż mnie wykrzywiło. Na drugi raz je namoczę, jak pisze Bluegirl, mocniej obiorę i dodam więcej soli. I wrzucę je całe do wody, nic nie będzie wystawać.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szparagi- hmm...
J adwa lata temu po raz pierwszy i ostatni zrobiłam szparagi. W sumie bez namaczania, po prostu gotowałam w wodzie. Efekt - gorzkie, fuj!
Ale pewnie coś źle zrobiłam, bo wszędzie się czyta, że to taki rarytas.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Dziewczyny robiłam trzy dni temu- mycie, obiernie,gotowanie postawionych w osolonej wodzie...nie były gorzkie, mama sie ropływała, że mniam i w ogóle, ale mnie wcale nie smakowały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2002-05
Wiadomości: 2 418
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Hmmm, w Italii slonecznej szparagi - asparagi to codzienne warzywko, bardzo czesto przygotowywane. Ceni sie je za to, ze zawiera w sobie substancje (nie pytajcie jaka, bo nie znam nazwy) oczyszczajaca nerki. Zauwazcie, ze mocz po zjedzeniu szparagow troche nieprzyjemnie (!) pachnie...
![]() Ale nic to, szparagi sa bardzo zdrowe i pyszne. Te, ktore sa tutaj w sklepach (nie wiem jakie sa w Polsce, czy takie same?...) wcale nie sa gorzkie. Gotuje sie je w osolonej wodzie, ale trzeba uwazac zeby nie rozgotowac. Je sie tylko miekka czesc tj. czubki i troche lodyzke, nie je sie twardego konca. Zamiast na maselku polecam na koniec polac je oliwa z oliwek, na pewno bedzie zdrowsza. Smacznego. ![]()
__________________
"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 3 844
|
Dot.: Szparagi- hmm...
Chyba mamy, nasze są strasznie gorzkie. Może za wcześnie je zbierają?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szparagi- hmm...
w Niemczech też są gorzkie, bo ja zawsze je stamtąd dostaję
mama króra je tam sałatki, zupy i inne potrawy ze szparag mówi że tam wszystko gorzkie z nimi jest ![]() ale jak mamcia w domu zrobi to jest pyyycha, już zarzyczyłam sobie żeby mi z 10kg przywieźli ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2002-05
Wiadomości: 2 418
|
Dot.: Szparagi- hmm...
O cholercia, to az mnie zaciekawila szczerze ta kwestia szparagow "tu i tam", dzisiaj wezme i kupie paczek szparagow i tu zamieszcze fotke to same ocenicie czy na wyglad sa takie same...
![]()
__________________
"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.