Szparagi - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-05-03, 11:44   #1
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Post

Zupa- krem ze szparagów :)


Macie jakieś sprawdzone[ lub nie ] przepisy?

W Poradniku nie ma ani jednego...


Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-03, 12:33   #2
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Talking Dot.: Zupa- krem ze szparagów :)

up up up szapragi się rozgotują
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-03, 18:06   #3
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.:Svenju- dzięki!! Zupa- krem ze szparagów :)

Dziewczyny dostałam genialny przepis od Svenji Mamy, miodzio!!!!! Do teraz moje kubki smakowe pieją z zachwytu

oto przepis:

"Zupa- Krem Szapragowy Mama Svenji":

bulion z kurczaka[ lub 1 kostka rosołowa],
1/4 kg szparagów drugiego gatunku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
żółtko,
2-3 łyżki śmietany,
pęczek natki pietruszki,
gałka muszkatałowa, sól, cukier.

Szparagi oskrobać, opułkać i związane ugotować do miękkości w bulionie. Ugotowane szparagi wyjąć, obciąć łebki, przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, doprawić zupę, dodać odrobinę gałki musztatałowej, soli i cukru do smaku. Przed podaniem dodać łepki szparagowe, zaciągnąć zupę zółtkami, wlać śmietanę i wsypać usiekaną pietruszkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami.

Krem boski!!! mój jadł aż mu się uszy trzęsły

Svenju, dzięki Ci bardzo za przepis

ps. ku przestodze, wysyłam zdjęcie co się może stać z końcówką miskującą w starciu ze szparagami- ich dolną częścią. Ani dydu, nie mogę tego usrojstwa wyjąć...
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-03, 18:26   #4
svenja
Wtajemniczenie
 
Avatar svenja
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Deutschland/Slovenija
Wiadomości: 2 802
Cool Dot.: Svenju- dzięki!! Zupa- krem ze szparagów :)

Cytat:
Napisane przez Nefretete
Svenju, dzięki Ci bardzo za przepis
Prosze bardzo, mamusia zadowolona, ze smakowalo
__________________
Potłuczydło.
svenja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 08:30   #5
Anisia25
Zakorzenienie
 
Avatar Anisia25
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Gliwice :)
Wiadomości: 48 128
GG do Anisia25
Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Dziewczyny,

Dostałam wczoraj pęczek szparagów. Zupełnie nie wiem jak mam je przygotować , ponoć cała rewelacja tkwi w sosie , którym się te warzywka polewa. Proszę o porady, przepisy bądź pomysły, jak je przygotować??

Serdeczne dzięki za
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani.
Któż zdoła oszukać Los? - zapytała
Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują.

It is what it is


Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 09:37   #6
malaya
Raczkowanie
 
Avatar malaya
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
Smile Dot.: Szparagi - do kulinarynych wizażanek!

Witam,
mam nadzieje, ze choc troche pomoge. To pare pomyslow:

Szparagi z beszamelem
Skladniki:
2 peczki szparagow, sol, cukier, lyzeczka masla
Sos:
lyzka masla, lyzka maki, pol szklanki mleka, pol szklanki smietany, 2 lyzki wywaru ze szparagow, 2 surowe zoltka, sol, pieprz, szklanka utartego zoltego sera, tluszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
Obrane szparagi ugotowac na polmiekko w wodzie (ok. 15 minut) z sola, cukrem oraz maslem. Schlodzic.
Sos:
Maslo roztopic i zasmazyc na nim make. Zasmazke rozprowadzic mlekiem i zagotowac. Gdy sos zgestnieje, dodac smietane oraz przyprawy.
Osaczone szparagi rozlozyc w wysmarowanym tluszczem naczyniu zaroodpornym, polac przygotowanym sosem, posypac startym zoltym serem i wstawic do nagrzanego piekarnika. Gdy ser sie rozpusci i zrumieni (ok. 10-15 minut), wyjac z piekarnika.
Podawac w naczyniu zaroodpornym, kroic ostrym nozem niewielkie porcje. Znakomicie pasuje do mlodych ziemniakow lub ryzu.



Szparagi ze smietana
Skladniki:
80 dag szparagow, szklanka smietany, lyzka masla, lyzeczka maki, 2 zoltka, cukier, sol

Wykonanie:
Szparagi obrac, pokroic w kawalki o dlugosci okolo trzech centymetrow i wlozyc na mniej wiecej 5 minut do osolonego wrzatku. Odcedzic, zalac wrzaca woda, tak aby zakrywala szparagi. Dodac sol oraz lyzeczke cukru. Gotowac, az beda miekkie.
Smietane wymieszac z maka, wlac do szparagow, dodac maslo i gotowac jeszcze kilka minut. Zdjac z ognia, dodac roztrzepane wczesniej zoltka, wymieszac i ponownie wstawic na ogien, ale nie doprowadzac do wrzenia.



Szparagi z szynka
Skladniki:
60 dag szparagow, 10 dag wedzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 lyzki startego zoltego sera, lyzka masla, lyzka maki, szklanka smietany, lyzka bulki tartej, sol

Wykonanie:
Szparagi umyc, obrac, oplukac, a nastepnie ugotowac. Szynke pokroic w plastry, a potem wykroic nieduze kwadraty. Make podsmazyc na rozpuszczonym masle, dodac lyzke smietany oraz cztery lyzki wody. Gotowac kwadrans na malym ogniu, dodac szynke, a nastepnie wymieszac. W wysmarowanym tluszczem naczyniu zaroodpornym ulozyc ugotowane szparagi i pokrojone w czastki ugotowane na twardo jajka. Posolic, a nastepnie zalac sosem, posypac startym zoltym serem i bulka tarta. Zapiekac 20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C.



Salatka ze szparagami
Skladniki:
5 szparagow, glowka zielonej salaty, 4 mlode ziemniaki, jablko, 10 dag sera feta, 4 pomidory, lyzka musztardy, 4 lyzki oleju, lyzeczka octu winnego, sol oraz pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrac, oplukac, pokroic w cwiartki. Szparagi umyc, obrac, pokroic na kawalki dlugosci okolo 3 centymetrow. Ziemniaki wlozyc do osolonej wody, gotowac ok. 15 minut. Dodac szparagi i gotowac jeszcze 5 minut. Odcedzic. Ser pokroic w kostke. Jablko obrac, wyjac gniazdo nasienne, pokroic w kostke. Salate umyc, osaczyc i porwac na kawalki. Pomidory umyc, sparzyc, sciagnac z nich skorke, a nastepnie przepolowic.
Musztarde i ocet winny wymieszac z olejem. Przyprawic sola oraz pieprzem.
Warzywa wlozyc do salaterki i polac sosem, a nastepnie delikatnie wymieszac.



Szparagi z pieczarkami
Skladniki:
2 peczki szparagow, sol, szczypta cukru, lyzeczka masla, 0,5 kilograma pieczarek, lyzka masla, 2 jajka ugotowane na twardo, bulka tarta

Wykonanie:
Obrane, zwiazane w peczek szparagi ugotowac w wodzie z sola, cukrem oraz maslem. Wyjac na polmisek i postawic w cieplym miejscu. Do wywaru wrzucic obrane, umyte pieczarki i gotowac okolo 10 minut. Odcedzic na sicie.
Maslo rozpuscic na patelni, a nastepnie wrzucic na nie pieczarki. Podsmazyc kilka minut, pod koniec oproszyc sola.
Ugotowane szparagi oblozyc pieczarkami. Do masla dodac bulke tarta i razem obrumienic. Polac szparagi oraz pieczarki i przybrac ugotowanymi, pokrojonymi w czastki jajkami.

Edytowane przez malaya
Czas edycji: 2005-05-19 o 09:53
malaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 09:43   #7
Anisia25
Zakorzenienie
 
Avatar Anisia25
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Gliwice :)
Wiadomości: 48 128
GG do Anisia25
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Ojej!!!!!!!!!! Dziekuje ci Malayu, za tyyyyyle pyszności ! Jestes wielka!!!!!!
Napewno cos z tego wybiore, mmmmniam
mimo ze nie wiem jak to smakuje jeszcze
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani.
Któż zdoła oszukać Los? - zapytała
Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują.

It is what it is



Edytowane przez Anisia25
Czas edycji: 2005-05-19 o 09:56
Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-05-19, 10:01   #8
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

a ja z uporem maniaka, polecam zupkę -krem szapragowy Mamy Svenji- niebo w gębie

http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=486
Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:08   #9
Anisia25
Zakorzenienie
 
Avatar Anisia25
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Gliwice :)
Wiadomości: 48 128
GG do Anisia25
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

hmmm, przepis sobie rowniez zachowalam )
A powiedz mi Nefretete, co to jest ten groszek ptysiowy? bo jak na moj gust dodalabym taki z puszki a najwyrazniej czegos niewiem
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani.
Któż zdoła oszukać Los? - zapytała
Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują.

It is what it is


Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:20   #10
malaya
Raczkowanie
 
Avatar malaya
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
Smile Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

To ja jeszcze dodam cos od siebie:

Szparagi po maltansku
Skladniki:
Wiązka szparagów (około 300g), 5 cienkich plastrów szynki, 3 pomarańcze z cienką skórką, 1-2 łagodne cebule, czarne oliwki, koperek, 2 łyżki oliwy sól


Wykonanie:
Szparagi oczyścić, związać w pęczki, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Szparagi odsączyć, ostudzić. Dwie pomarańcze sparzyć, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z solą i oliwą na sos. Pęczki szparagów owinąć plasterkami z szynki, ułożyć na półmisku na przemian z plasterkami pomarańczy i krążkami cebuli. Potrawę udekorować oliwkami i gałązkami koperku. Sos podać oddzielnie w sosjerce.



Szparagi w sosie holenderskim
Skłaniki: sól, płynny słodzik, 2 kg białych szparagów, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, trochę cukru, 2 łyżki masła, 50 dag szynki w plasterkach

Składniki na sos: 3 żółtka, pół szklanki wina, pół szklanki rosołu, 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Szparagi ugotować w osolonej wodzie (dodać masło, cukier i sok z cytryny). Przygotować sos holenderski: ół z winem podgrzać. Masło utzreć z żótkami i ubić na parze. Przyprawić solą i sokiem z cytryny. Szparagi odsączyć i przełożyć na talerze. Dodac szynkę. Szparagi polać sosem.



Grillowane szparagi
Składniki: pęczek zielonych szparagów, cytryna, gruba sól morska, oliwa z oliwek.


Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć twarde końce. Patelnię do grillowania posmarować oliwą, rozgrzać i położyć na niej osuszone szparagi.
Przypiec lekko z obu stron tak, aby zmiękły, ale były chrupiące. Posypać grubą solą i polać sokiem z cytryny.
Można też przed grillowaniem wrzucić szparagi do wrzącej wody na pięć minut, następnie po osuszeniu grillować.
Grillowane szparagi są znakomitym dodatkiem do grillowanego łososia
.



Zielone szparagi z szynką
Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 ugotowane marchewki, mała główka cykorii radicchio, 8 plastrów szynki, 10 dag pieczarek, pół pęczka koperku, sól, 5 łyżek majonezu jogurtowego, 1 łyżka masła



Przygotowanie:
Szparagi umyć, obrać, obwiązać nitką, wrzucić na 5 minut na lekko osolony wrzątek, osączyć,
liście cykorii opłukać, osuszyć, porwać na kawałki,
plastry szynki pokroić na paski,
pieczarki opłukać, pokroić na plasterki, podrumienić na maśle,
marchewki pokroić na krążki,
szparagi położyć na płaskim talerzu, posypać marchewką, cykorią, szynką i pieczarkami,
lekko oprószyć solą, polać majonezem, posypać koperkiem.



Edytowane przez malaya
Czas edycji: 2005-05-19 o 10:24
malaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:26   #11
malaya
Raczkowanie
 
Avatar malaya
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

I jeszcze groszek ptysiowy. Mam nadzieje, ze to jest to:

Groszek ptysiowy
Składniki:
10 dag masła, 3 jajka, sól, mąka i woda.

Wykonanie:
Do 10 dag stopionego masła wlać pół szklanki wody i zagotowac. Wsypac 10 łyżek mąki, szczypte soli i wymieszac. Do gotującego sie ciasta, ciagle mieszajac wbic po jednym 3 jajka. Łyżeczką do kawy nakladac male kuleczki ciasta na blache i upiec.
malaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:27   #12
Anisia25
Zakorzenienie
 
Avatar Anisia25
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Gliwice :)
Wiadomości: 48 128
GG do Anisia25
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Skladam poklony przed szparagowa Panienka/Pania ))

Wieeeelkie dzieki i buziaczki za przepisiki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif bow.gif (2,4 KB, 250 załadowań)
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani.
Któż zdoła oszukać Los? - zapytała
Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują.

It is what it is


Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:30   #13
Anisia25
Zakorzenienie
 
Avatar Anisia25
 
Zarejestrowany: 2003-07
Lokalizacja: Gliwice :)
Wiadomości: 48 128
GG do Anisia25
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

ale dalam plame....

dla mnie groszek ptysiowy to taki zielony konserwowy buahahaha

zobaczymy czy Nefretete mnie/nas malaya uswiadomi w tej materii )

ale wstydze sie juz za swoja niewiedze
__________________
Los uniósł brew: I bez żadnych sztuczek, Pani.
Któż zdoła oszukać Los? - zapytała
Nikt - wzruszył ramionami. A mimo to wszyscy próbują.

It is what it is


Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:31   #14
malaya
Raczkowanie
 
Avatar malaya
 
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 119
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Prosze bardzo i zycze smacznego
malaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 10:46   #15
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl
 
Avatar Lexie
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 33 873
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Chciałam tylko dodac, że groszek ptysiowy na pewno można kupić juz gotowy, nie trzeba koniecznie bawić się we własny Chociaż pewnie taki domowy smaczniejszy...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 12:28   #16
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Talking Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Cytat:
Napisane przez Anisia25
ale dalam plame....

dla mnie groszek ptysiowy to taki zielony konserwowy buahahaha

zobaczymy czy Nefretete mnie/nas malaya uswiadomi w tej materii )
jadłaś kiedyś ptysia z bitą śmietaną- inna nazwą wietrznik lub eklerka z budyniem? jest to takie samo ciasto.

groszek ptysiowy jest do kupienia w prawie każdej piekarni na kg/ torebki. Nie zbyt za nim przepadam, chyba że w ciastach


Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 12:55   #17
Marilyn
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

ja sobie zrobiłam zupe ze szpargow wg przepisu z ksiazki i mi jakas dziwna wyszła..pies zjadł
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-19, 13:58   #18
Asika
Zadomowienie
 
Avatar Asika
 
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 1 104
Dot.: Szparagi - do kulinarnych wizażanek!

Taaak, kupuje się go w torebkach. Szukać na stoisku z pieczywem
Asika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-21, 12:06   #19
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Szparagi- hmm...

Kupiłam dziś szparagi, bo w sklepie przyszła mi na nie ochota- moja babcia robi pyszne, gotowane z masełkiem Szczerze mówiąc, to nie wiem, jak się za nie zabrać. Trzeba coś obciąć, obrać, specjalnie gotować? Podpowiedzcie, jak wiecie coś na ten temat
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-21, 13:30   #20
MartaPiechota
Raczkowanie
 
Avatar MartaPiechota
 
Zarejestrowany: 2004-04
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 66
Dot.: Szparagi- hmm...

Ja też chętnie się dowiem, piszcie dziewczyny
MartaPiechota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-21, 13:57   #21
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Szparagi- hmm...

ooo dobrze że mi przypomniałas musze powiedzieć rodzicom żeby mi z 20 kg przywieźli z Niemiec
też je uwielbiam, a robi jest je podobnie jak kalafior z maseczkiem i bułką tartą
ja zawsze sporo je gotuje i wymieniam wode często, a wcześniej długo namaczam, bo są takie gorzkawo-cierpkie
a może to zależy od odmiany
oczywiście dokładnie myję i obieram ( nawet mam spesjalne nozyki do obierania szparagi)
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-21, 14:31   #22
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: Szparagi- hmm...

Poszperałam w internecie, cos tam znalazłam, jak sie gotuje te nieszczęsne szparagi. Zrobiłam, jak kazali. Obrałam, ucięłam końcówki (nie łebki), potem wzięłam wysoki garnek, postawiłam szparagi 'na sztorc', żeby wystawały główki, dodałam soli i cukru i gotowałam do miękkości. Wyszły gorzkie, aż mnie wykrzywiło. Na drugi raz je namoczę, jak pisze Bluegirl, mocniej obiorę i dodam więcej soli. I wrzucę je całe do wody, nic nie będzie wystawać.
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-21, 15:27   #23
Marilyn
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
Dot.: Szparagi- hmm...

Cytat:
Napisane przez rzastin
Poszperałam w internecie, cos tam znalazłam, jak sie gotuje te nieszczęsne szparagi. Zrobiłam, jak kazali. Obrałam, ucięłam końcówki (nie łebki), potem wzięłam wysoki garnek, postawiłam szparagi 'na sztorc', żeby wystawały główki, dodałam soli i cukru i gotowałam do miękkości. Wyszły gorzkie, aż mnie wykrzywiło. Na drugi raz je namoczę, jak pisze Bluegirl, mocniej obiorę i dodam więcej soli. I wrzucę je całe do wody, nic nie będzie wystawać.
Zrobiłam tak jak Ty..bo miała byc z nich zupa..wyszła mi paskudna
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-05-22, 22:05   #24
Magilla
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 158
GG do Magilla
Dot.: Szparagi- hmm...

J adwa lata temu po raz pierwszy i ostatni zrobiłam szparagi. W sumie bez namaczania, po prostu gotowałam w wodzie. Efekt - gorzkie, fuj!
Ale pewnie coś źle zrobiłam, bo wszędzie się czyta, że to taki rarytas..
Magilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-22, 22:55   #25
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Szparagi- hmm...

Dziewczyny robiłam trzy dni temu- mycie, obiernie,gotowanie postawionych w osolonej wodzie...nie były gorzkie, mama sie ropływała, że mniam i w ogóle, ale mnie wcale nie smakowały chyba dam sobie ze szparagami spokój .
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-22, 23:16   #26
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie
 
Avatar FEMME_BANALE
 
Zarejestrowany: 2002-05
Wiadomości: 2 418
Dot.: Szparagi- hmm...

Hmmm, w Italii slonecznej szparagi - asparagi to codzienne warzywko, bardzo czesto przygotowywane. Ceni sie je za to, ze zawiera w sobie substancje (nie pytajcie jaka, bo nie znam nazwy) oczyszczajaca nerki. Zauwazcie, ze mocz po zjedzeniu szparagow troche nieprzyjemnie (!) pachnie...
Ale nic to, szparagi sa bardzo zdrowe i pyszne. Te, ktore sa tutaj w sklepach (nie wiem jakie sa w Polsce, czy takie same?...) wcale nie sa gorzkie. Gotuje sie je w osolonej wodzie, ale trzeba uwazac zeby nie rozgotowac. Je sie tylko miekka czesc tj. czubki i troche lodyzke, nie je sie twardego konca. Zamiast na maselku polecam na koniec polac je oliwa z oliwek, na pewno bedzie zdrowsza. Smacznego.
__________________

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-22, 23:41   #27
Marilyn
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 2 449
Dot.: Szparagi- hmm...

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE
Hmmm, w Italii slonecznej szparagi - asparagi to codzienne warzywko, bardzo czesto przygotowywane. Ceni sie je za to, ze zawiera w sobie substancje (nie pytajcie jaka, bo nie znam nazwy) oczyszczajaca nerki. Zauwazcie, ze mocz po zjedzeniu szparagow troche nieprzyjemnie (!) pachnie...
Ale nic to, szparagi sa bardzo zdrowe i pyszne. Te, ktore sa tutaj w sklepach (nie wiem jakie sa w Polsce, czy takie same?...) wcale nie sa gorzkie. Gotuje sie je w osolonej wodzie, ale trzeba uwazac zeby nie rozgotowac. Je sie tylko miekka czesc tj. czubki i troche lodyzke, nie je sie twardego konca. Zamiast na maselku polecam na koniec polac je oliwa z oliwek, na pewno bedzie zdrowsza. Smacznego.
Moze my tu mamy jakies dziwne szparagi? Jak wszystko z reszta
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-23, 07:02   #28
Ami
Zakorzenienie
 
Avatar Ami
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 3 844
Dot.: Szparagi- hmm...

Chyba mamy, nasze są strasznie gorzkie. Może za wcześnie je zbierają?
Ami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-23, 07:16   #29
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Szparagi- hmm...

w Niemczech też są gorzkie, bo ja zawsze je stamtąd dostaję
mama króra je tam sałatki, zupy i inne potrawy ze szparag mówi że tam wszystko gorzkie z nimi jest
ale jak mamcia w domu zrobi to jest pyyycha, już zarzyczyłam sobie żeby mi z 10kg przywieźli
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-23, 08:03   #30
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie
 
Avatar FEMME_BANALE
 
Zarejestrowany: 2002-05
Wiadomości: 2 418
Dot.: Szparagi- hmm...

O cholercia, to az mnie zaciekawila szczerze ta kwestia szparagow "tu i tam", dzisiaj wezme i kupie paczek szparagow i tu zamieszcze fotke to same ocenicie czy na wyglad sa takie same... A poza tym narobilyscie mi apetytu na szparagi...
__________________

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.