Własnoręczny album. Proszę o pomoc :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-28, 20:26   #1
tankat
Przyczajenie

Własnoręczny album. Proszę o pomoc :)

Mam pewnien problem. Naczytałam się waszych wpisów i innych blogów i naszła mnie ochota na zrobienie albumu dla moich rodziców-24 rocznica ślubu. Obchodzą ją dopiero za rok, ale ja zaczełam już teraz. Album jest bardzo prosty, kilka zdjęć, kwiatków, cytatów, jednak ... chciałabym czymś ich zaskoczyć, wzruszyć, jako osobie raczej nie okazującej uczuć ciężko coś wymyślić. Poszukuję wszelkiego rodzaju cytatów/myśli/pomysłów, wszystkiego co mogłoby dać mi 'wenę' . Liczę na wasze podpowiedzi ) Zdjęcia dodam pozniej.
tankat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-29, 09:38   #2
tankat
Przyczajenie

Dot.: Własnoręczny album. Proszę o pomoc :)

Proszę o pomoc !
Stary 2008-12-29, 10:37   #3
Loriette
Zakorzenienie

Najlepszą inspiracją będzie dla Ciebie przejrzenie tutejszych prac naszych zdolnych dziewczyn )
A co do cytatów - nie ma sprawy

"Małżeństwo bez drobnych nieporozumień byłoby prawie czymś takim jak wiersz bez „r”."

"
Małżeństwo: tak nazywam wolę tworzenia we dwoje jednego, które jest czymś więcej od tych, co je stworzyli."

"[...] ale prawdziwa miłość przetrwa każdą rozłąkę."

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie."

"[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało."

To tak na zachętę. )

Zapraszam do miejsca, gdzie objawia się prawdziwa miłość do kuchni.
Loriette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-29, 13:44   #4
tankat
Przyczajenie

Dzięki wielkie, jednak to nadal za mną nie przemawia.. Musze znalezc coś .. hmm 'mocniejszego' ?
A wpisy owszem, przejrzałam, szukam jakiś inspiracji od dłuższego już czasu, jednak nadal nie jestem zadowolona z rezultatów :/
Stary 2009-01-02, 13:04   #5
graszka45
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tankat Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie, jednak to nadal za mną nie przemawia.. Musze znalezc coś .. hmm 'mocniejszego' ?
A wpisy owszem, przejrzałam, szukam jakiś inspiracji od dłuższego już czasu, jednak nadal nie jestem zadowolona z rezultatów :/

ja zaczęłabym od poszperania w rodzinnych fotografiach i pamiątkach...potem po kserowała...po skanowała...wywołała zeskanowane fotki
porozmawiałabym ze znajomymi rodziców i rodziną...wyszukując w ten sposób ciekawych historyjek i opowieści
w googlach szukałabym ciekawych cytatów...złotych myśli
może jakieś wiersze....wierszowanki.. ..a może sama napiszesz wierszem historię życia swojej rodziny
z tak zebranymi materiałami przystąpiłabym to tworzenia albumu
jeśli zdecydujesz się na gotowy album...postaraj się chociaż własnoręcznie uszyć okładkę...ozdób ją pasmanterią....haftem...c zy powycinanymi ozdobami z filcu

jeśli natomiast album zrobisz cały własnoręcznie....to w sklepach papierniczych są kartki do dyplomów...coś około 3-3,60 za 10 sztuk...na takich kartkach można tworzyć cudeńka...pisać teksty...naklejać...rysow ać...malować
może pokuś się aby twój album rozpoczynał się drzewem genealogicznym...pomysłow ym i starannie wykonanym...ze zdjęciami...imionami...na zwiskami...i datami

całość można przedziurkować i lekko związać np. ekologicznym sznurkiem...lub zanieść do tzw bindowania

to tylko moja propozycja....a ty bierz się do pracy i szalej swoimi pomysłami...im więcej zrobisz...tym więcej pomysłów pojawi się w twojej głowie

pozdrawiam
graszka45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-02, 19:23   #6
tankat
Przyczajenie

edit

Edytowane przez tankat
Czas edycji: 2012-08-01 o 18:46 Powód: duble
Stary 2009-01-02, 20:24   #7
graszka45
Rozeznanie

tak trzymaj...sympatyczny album będzie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 20:36   #8
tankat
Przyczajenie

ale taki ... bardzo, bardzo amatorski
Stary 2009-01-03, 11:59   #9
graszka45
Rozeznanie

Cytat:
ale taki ... bardzo, bardzo amatorski

właśnie takie amatorskie mają duszę...bo tworząc je wkładasz całe serce
Stary 2009-01-03, 12:09   #10
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh

Bardzo ładny album, jeszcze z rok temu pewnie bym sie pokusiła o kupno takiego

Kalkę techniczną dostaniesz w sklepie z artukułami biurowymi - tańsza opcja lub ciekawsza opcja - kalka cansona w napisy, jakieś tam rysunki, ale nie wiem, moze w lepiej zaopatrzonych sklepach dostaniesz...

Postaraj sie zrobić go w jakiejś konkretnej kolorystyce, czy w jakimś określonym stylu, żeby miało to ręce i nogi

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 14:44   #11
tankat
Przyczajenie

Ciężko nadać temu jakiś charakterek. Chciałam ,aby każda kartka była inna, zawierała innym pomysł, wychodzi na to że ubogo na tych stronach będzie..

[quote=nirshya.dwbh;103206 58

Kalkę techniczną dostaniesz w sklepie z artukułami biurowymi - tańsza opcja lub ciekawsza opcja - kalka cansona w napisy, jakieś tam rysunki, ale nie wiem, moze w lepiej zaopatrzonych sklepach dostaniesz...
[/quote]

a taka kalka ile kosztuje? tą podkradłam bratu, potrzebował ją do rysunków technicznych.

Edytowane przez nirshya.dwbh
Czas edycji: 2009-01-03 o 15:27 Powód: dubel

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 16:52   #12
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh

Kalka o ile dobrze pamiętam kosztuje ok 0,80zł za kartkę A4.

Sporo osób robiło już swoje albumy. Proponowałabym moze przejrzeć trochę wątki innych dziewczyn., np pompi , solagne, u mnie u pewnie coś Ci się spodoba

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 14:38   #13
tankat
Przyczajenie

edit

Edytowane przez tankat
Czas edycji: 2012-08-01 o 18:46
Stary 2009-01-06, 19:20   #14
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Sliczne rozyczki....
A co do gromadzenia materialow albumotworczych.... Ja nasz album robilam od momentu naszego bycia razem do dnia slubu czyli dokladnie rok i 3 m-ce. Wykorzystalam maksymalna ilosc zdjec, nasze intymne SMSki, milusie zwrociki, kartki dolaczone do bukietow, ususzone kwiatki, tasiemki, kawaleczki materialow, swiecace lakiery do paznokci i takie z malymi gwiazdkami, bibule papier kolorowy samoprzylepny, ornamenty drukowane badz rysowane recznie, malowane odrecznie rysuneczki pasujace do tekstow. Teksty piosenek o miłosci po 2- 3 zdania (skarbnica cytatów). . A moze rodzice maja gdzies zdjecia jak byli mali .? Albo sa gdzies ich listy albo dedykacje? Poszukaj... popytaj, niby z ciekawosci.... A moze jakies anegdotki by ci przekazali Masz mnostwo czasu i mozesz szperac, szukac, wypytywac malymi kroczkami...
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 21:01   #15
tankat
Przyczajenie

Co do listów, to pamiętam- gdy byłam mała mama takowe posiadała, jednak je spaliła , nie wiem dlaczego,a że byłam mała i głupia to nie wiem o co w nich chodziło za dużo było czytać ...Wiadomo - dla chłopaka/męża można wykorzystać najmniejsze drobiazgi z nim związane, teksty z piosenek owszem, ale nie tych 'moich', nie te czasy Wykorzystałam teksty z piosenki Z.Wodeckiego 'oczarowanie' i kilka innych, są to piosenki starsze, więcej nie przychodzi mi do głowy . ;(
Stary 2009-01-06, 21:33   #16
karolinka_be
Raczkowanie

Udało mi się znaleźć Albumik bardzo ładny życze wielu pomysłów
Stary 2009-01-06, 21:38   #17
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Co do listów, to pamiętam- gdy byłam mała mama takowe posiadała, jednak je spaliła , nie wiem dlaczego,a że byłam mała i głupia to nie wiem o co w nich chodziło za dużo było czytać ...Wiadomo - dla chłopaka/męża można wykorzystać najmniejsze drobiazgi z nim związane, teksty z piosenek owszem, ale nie tych 'moich', nie te czasy Wykorzystałam teksty z piosenki Z.Wodeckiego 'oczarowanie' i kilka innych, są to piosenki starsze, więcej nie przychodzi mi do głowy . ;(
sadze ze powinnas poszperac w piosenkach lat 80tych..... nie wiem czy wszystkie ktore wymienie sa z tamtego okresu czy nie zachodza juz na 90te ale mniej wiecej bedziesz wiedziala o co chodzi

Oddzial Zamkniety - Obudz sie, Debiut, Gdyby nie Ty
Rezerwat - Zaopiekuj sie mna
Lady Pank - Zawsze tam gdzie ty
Roze Europy & Edyta Bartosiewicz - Jedwab
Edyta Geppert-Szukaj mnie
The Beatles - It's Only Love
Skaldowie - Wiolonczelistka
Skaldowie - Ktoś mnie pokochał
Bogusław Mec - Jej portret
Anna Jantar - Przetańczyć z tobą chcę całą noc
Anna Jantar - Najtrudniejszy pierszy krok
Perfekt - Kołysanka dla nieznajomej
Chłopcy z Placu Broni - Kocham Cię
Michał Bajor - Moja miłość największa

Grechuta , Trubadurzy, Czerwone gitary, abba, kombi .... szukaj a mnie moze sie jeszcze cos przypomni
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 12:41   #18
tankat
Przyczajenie

Dziękuję, większość z tych piosenek znam i są mi bliskie. Muszę rozważyć, które z nich znają moi rodzice. Ale wiadomo- cytaty to nie wszystko, nadal myślę, czym ich zaskoczyć.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości