Nowe życie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-25, 18:01   #1
_Pati_17
Raczkowanie

Nowe życie

Witam Chciałabym was prosić o radę, bo nie mam nikogo innego kto mógłby mi doradzić. Moje życie się rozpada... A ja wegetuję. Mam ukończoną tylko szkołę średnią. Mieszkam w małym miasteczku bez perspektyw. Przez 2 lata pracowałam w fabryce. Poznałam tam swojego pierwszego chłopaka, który zostawił mnie po kilku miesiącach. Strasznie za nim tęsknie... Musiałam go codziennie widywać, a nawet stać na przeciwko niego co było dla mnie bardzo bolesne. Niedawno odeszłam z tej pracy podczas, gdy nie znalazłam następnej. Z jednej strony wiem, że dobrze zrobiłam, bo i tak na dłuższą metę nie mogłabym tam pracować - mam krzywy kręgosłup, skoliozę, a tam dużo dźwigałam. Atmosfera była straszna, byłam najmłodsza z dziewczyn i często traktowana jak popychadło.Od kilku tygodni siedzę w domu i wariuję. Nie mam koleżanek, bo wszystkie wyjechały. Z rodziną mam słaby kontakt, w dodatku mój ojciec jest alkoholikiem.
Chciałabym wyjechać do Wrocławia i zacząć nowe życie. Mam oszczędności, dokładnie 10 tys. Tylko boję się, że sb nie poradzę i wrócę do domu z niczym. Czy ciężko znaleźć pracę we Wrocławiu bez wykształcenia? Czy minimalna pensja wystarczy mi na opłacenie pokoju, wyżywienia? Mogę pracować nawet w kfc, sklepie albo być kelnerką. Chciałabym najpierw wynająć pokój i dopiero na miejscu szukać pracy. Na olx jest dużo ogłoszeń w sprawie pracy ale pewnie też dużo chętnych. Ja nie posiadam też statusu studenta. Szczerze mówiąc nie znam Wrocławia i boję się zaryzykować i wyprowadzić. Boję się zmian i na chwilę obecną żałuje, że odeszłam ze starej pracy. W mojej miejscowości raczej nowej szybko nie znajdę... Czuję się zagubiona.
A może któraś z was kiedyś zaczęła takie "nowe życie" i mogłaby o tym opowiedzieć.
_Pati_17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 18:24   #2
balalaikaa
Przyczajenie

Dot.: Nowe życie

Dziewczyno, pewnie, że jedź do tego Wrocławia... myślę, że ze znalezieniem pracy nie będziesz miała większych trudności - przecież to duże miasto i ofert jest na pewno wiele. Możesz wynająć pokój, nawet na spółkę z kimś (w Warszawie to kosztuje ok. 400 zł, ale we Wrocku pewnie jest taniej). Całe życie przed tobą, ryzykuj kiedy, jak nie teraz
balalaikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 18:45   #3
mogg
Zakorzenienie

Ja zrobilam to co ty chcesz teraz ! Warto ! Uwierz w sibie i trzymam kciukib!

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mogg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 19:27   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Jeśli we Wrocławiu jest podobnie, jak w Warszawie, to nie pracują raczej osoby skrajnie niezaradne, nie chcące pracować albo szukające lepszych ofert. Taka praca o jakiej piszesz, czyli gdzieś w sklepie, jako kelnerka, w fast foodzie nie powinna być trudna do zdobycia.
Myślę, że powinnaś jechać - oszczędności Ci wystarczą na jakiś czas, spokojnie coś znajdziesz. Jak zostaniesz na miejscu, to te oszczędności najwyżej przejesz, nie dadzą Ci szansy na zmianę sytuacji życiowej.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 20:45   #5
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Wielu ludzi boi się zmian, ale one są czasami po prostu niezbędne. Masz oszczędności i perspektywę mieszkania w naprawdę fajnym, otwartym na młodych ludzi mieście - na Twoim miejscu bym próbowała.

Pomyśl sobie, jak będzie wyglądało Twoje życie za 5 czy 10 lat. Widzisz siebie w fabryce, w całym tym otoczeniu?
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-25, 23:36   #6
_Pati_17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Ja zrobilam to co ty chcesz teraz ! Warto ! Uwierz w sibie i trzymam kciukib!

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Dziękuję Mogłabyś napisać coś więcej jak to u cb wyglądało?

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. To na prawdę bardzo motywuje Mam nadzieję, że odważę się spróbować nowego życia. Bo jak nie teraz to kiedy. Moim problemem jest to, że kompletnie nie wierzę w sb Obawiam się, że jestem mało zaradna i sb nie poradzę. Wymyślam durne powody, że np. jestem za brzydka na kelnerkę. Ale taka prawda, że wszystko tkwi w naszych głowach...
_Pati_17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 00:16   #7
mary_poppins
sissy that walk

We Wrocławiu nie znajdziesz pracy tylko wtedy, gdy nie będziesz chciała jej znaleźć, bo ogłoszeń jest dużo, a chętnych w wielu firmach wbrew pozorom brakuje. Masz spore oszczędności i z tego spokojnie sobie poradzisz na starcie, a jeśli będziesz aktywnie szukała, to z palcem w nosie znajdziesz zatrudnienie w ciągu kilku tygodni. Najprostszy przykład - klasyczne McDonald's gdzie, z tego co obserwuję, robi się teraz dosłownie kampanie, żeby tylko ludzie aplikowali do pracy. Call center wszelkiego rodzaju też reklamują się jak tylko mogą, żeby ludzie przychodzili. Restauracji i kawiarni jest od groma, też ktoś zawsze jest potrzebny, w marketach to samo. Amazon ostatecznie - tam chyba stale są przyjęcia. COŚ znajdziesz, a jak nie ta praca, to inna - popróbujesz i w końcu gdzieś się zaczepisz na dłużej. Jeśli ktoś ma sprecyzowane wymagania to może mu być trudniej, ale "tak o" to pracodawcy narzekają że duże miasto, a rąk/głów do pracy brakuje.

To zrozumiałe, że nie wierzysz w siebie, skoro w ten sposób żyjesz - chociażby domownik alkoholik to sytuacja podkopującą samoocenę i poczucie bezpieczeństwa najmocniej, jak chyba tylko się da. Ale jeśli nie zaryzykujesz, to perspektyw nie zdobędziesz, niczego nowego też nie osiągniesz. A skoro wszystkie Twoje koleżanki wyjechały i nie wracają, to znaczy, że dały sobie radę - dlaczego Ty miałabyś nie dać? W kwestii kosztów, wyżywienia - pokój na początek mogłabyś wziąć np. dwuosobowy, zobaczyć jak Ci się mieszka, a po czasie - czy stać Cię na wynajęcie "jedynki". Jedzenie w marketach kosztuje tyle samo co wszędzie, na targach i w małych sklepach może być trochę drożej ale jedna osoba z pensji choćby minimalnej wyżywi się spokojnie w stopniu podstawowym. To, co jest drogie, to usługi wszelkiego rodzaju - warto celować w pracę z ubezpieczeniem medycznym, bo wtedy będziesz miała za darmo i szybko prawie każdego lekarza, a firm oferujących pracownikom takie pakiety prywatne jest sporo. Kupę studenciaków żyje i pracuje swobodnie, z Tobą nie będzie inaczej jeśli zaryzykujesz i się zaweźmiesz, że do domu nie wracasz
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 02:45   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

Jedyne, co masz to stracenia, to te oszczędności w razie czego zawsze możesz wrócić do domu, prawda? Wrocław to studenckie miasto, możesz wynająć pokój, albo w najtańszej opcji - pokój z kimś na pół. Na życie wydasz ok. 1500zł na miesiąc - oczywiście wszystko zależy od tego, jak będziesz chciała żyć, ale myślę, że w tej kwocie możesz żyć spokojnie i ani nie zaciskać pasa, ani nie żyć rozrzutnie. To jest ponad pół roku. Naprawdę myślisz, że przez ponad pół roku nie znajdziesz pracy jako kelnerka/pracownik w fast foodzie? Myślę, że już w ciągu pierwszego miesiąca na pewno znajdziesz pracę wyrób sobie tylko książeczkę sanepidowską u siebie, żeby od razu mieć. Możesz też powysyłać CV jeszcze u siebie, pojechać na rozmowę, a jak już będziesz miała pracę, to jechać i wynajmować pokój.

Ale moim zdaniem nie masz się co zastanawiać. Na pewno dasz radę i zobaczysz, że znajdziesz pracę, w której będziesz traktowana ok.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 10:01   #9
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d
Konto usunięte

Na podforum "biznes" jest wątek "Czy to prawda że we Wrocławiu praca leży na ulicy" - zajrzyj tam
Ja mogę od siebie dodać, że dobrze znam to miasto i między innymi w nim rozglądam się za pracą i rzeczywiście widzę że takiej pracy jakiej Ty szukasz - kelnerka, call center, sprzedawca, jednym słowem fizycznej i niezbyt atrakcyjnej bo za niewielkie pieniądze i najczęściej ze śmieciowa umową jest naprawdę dużo i nie wszędzie status studenta jest wymagany Jeśli zadowoli Cię to na początek to naprawdę warto wyjechać i spróbować tym bardziej że masz oszczędności. Później pewnie znajdziesz coś lepszego, może pójdziesz do jakiejś szkoły policealnej, zrobisz coś co podniesie kwalifikacje.
Kiedy masz próbować zmieniać swoje życie jak nie teraz gdy jesteś młoda i nie masz żadnych zobowiązań?
Wakacje to też najlepszy okres na znalezienie niedrogiego pokoju do wynajęcia, można znaleźć "jedynkę" za ok 500zł.

Ja bym chyba najpierw przeprowadziła się i już na miejscu szukała pracy - chyba że do Wrocławia masz niedaleko i dogodny, niedrogi dojazd to może opłacałoby sie jeździc na rozmowy.
b937e0c478c7f0bdd9edd1f55f22ced0e16f646d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 10:18   #10
Suprises
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Pati_17 Pokaż wiadomość
Witam Chciałabym was prosić o radę, bo nie mam nikogo innego kto mógłby mi doradzić. Moje życie się rozpada... A ja wegetuję. Mam ukończoną tylko szkołę średnią. Mieszkam w małym miasteczku bez perspektyw. Przez 2 lata pracowałam w fabryce. Poznałam tam swojego pierwszego chłopaka, który zostawił mnie po kilku miesiącach. Strasznie za nim tęsknie... Musiałam go codziennie widywać, a nawet stać na przeciwko niego co było dla mnie bardzo bolesne. Niedawno odeszłam z tej pracy podczas, gdy nie znalazłam następnej. Z jednej strony wiem, że dobrze zrobiłam, bo i tak na dłuższą metę nie mogłabym tam pracować - mam krzywy kręgosłup, skoliozę, a tam dużo dźwigałam. Atmosfera była straszna, byłam najmłodsza z dziewczyn i często traktowana jak popychadło.Od kilku tygodni siedzę w domu i wariuję. Nie mam koleżanek, bo wszystkie wyjechały. Z rodziną mam słaby kontakt, w dodatku mój ojciec jest alkoholikiem.
Chciałabym wyjechać do Wrocławia i zacząć nowe życie. Mam oszczędności, dokładnie 10 tys. Tylko boję się, że sb nie poradzę i wrócę do domu z niczym. Czy ciężko znaleźć pracę we Wrocławiu bez wykształcenia? Czy minimalna pensja wystarczy mi na opłacenie pokoju, wyżywienia? Mogę pracować nawet w kfc, sklepie albo być kelnerką. Chciałabym najpierw wynająć pokój i dopiero na miejscu szukać pracy. Na olx jest dużo ogłoszeń w sprawie pracy ale pewnie też dużo chętnych. Ja nie posiadam też statusu studenta. Szczerze mówiąc nie znam Wrocławia i boję się zaryzykować i wyprowadzić. Boję się zmian i na chwilę obecną żałuje, że odeszłam ze starej pracy. W mojej miejscowości raczej nowej szybko nie znajdę... Czuję się zagubiona.
A może któraś z was kiedyś zaczęła takie "nowe życie" i mogłaby o tym opowiedzieć.
Ja mialam 12 tys oszczędności, co w przeliczeniu dawało 3 tys euro oszczędności. Zaryzykowalam, wyjechalam do belgii. Bez znajomości języka niderlandzkiego, jedynie z angielskim , bez żadnych znajomych na miejscu. Dalam rade, jestem tu rok, zaczynam naukę języka pracuje , wynajmuje mieszkanie. Ty też sobie poradzisz, zaryzykuj, ale wiedz, ze łatwo nie będzie. Jeśli się nie poddasz na początku, bo będzie najciężej, dasz radę i potem sobie tylko podziękujęsz trzymam kciuki
Suprises jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-26, 10:24   #11
201609050930
Konto usunięte

oczywiście, że jedź do Wrocławia! Życzę powodzenia, tam podobno z pracą jest okej! A co do statusu studenta - może zapisz się do jakiejś szkoły policealnej - przyjemnie z pożytecznym: zdobędziesz jakiś zawód, nauczysz się czegoś, poznasz nowych ludzi, i będziesz miała tańsze bilety
201609050930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości