|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
samozatrudnienie
Mam jeszcze jedno "zyciowe" pytanie. Czy macie jakies doswiadczenia, albo wiecie cos na temat samozatrudnienia, czyli zarejestrowaniu sie jako firma jednoosobowa swiadczaca uslugi dla innej firmy.
Pozdrawiam T.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: samozatrudnienie
Teri napisał(a):
> Czy macie jakies doswiadczenia, albo wiecie cos na temat samozatrudnienia, czyli zarejestrowaniu sie jako firma jednoosobowa swiadczaca uslugi dla innej firmy. > Ale o co dokładnie chodzi? O sposób zarejestrowania działalności, formy rozliczania, opłacalność czy jeszcze coś innego? ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak naprawde chodzi mi o wszelkie informacje na ten temat, ale bardziej istotne sa dla mnie wasze opinie jak to dziala w praktyce: czy sie to oplaca, czy to jest jakos szczegolnie skomplikowane. Jakie papierki trzeba zalatwic na poczatku, to moge zajrzec do odpowiedniego urzedu (chyba taki istnieje) i do Internetu, ale jesli sa jakies sprawy, na ktore trzeba szczegolne uwazac, albo pamietac, jakies kruczki i sztuczki, to rowniez chcialabym o tym wiedziec.
Pozdrawiam T.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hej Teri... myślę że jest nas tu troszkę wizażanek pracujących na własny rachunek, na pewno nie jestem jedyną osobą
![]() ![]() Teraz pytanie zasadnicze - czy warto? Nie wiem, na to pytanie musi sobie każdy sam odpowiedzieć. Nie mam pojęcia w jakiej branży pracujesz? Na jakiej zasadzie? Czy masz jakaś już pracę, wiesz że będziesz miała co robić a po prostu pracodawca zmusza Cię do założenia działalności bo to mu się bardziej opłaca niż zatrudnienie Cię na etat? To dość częsta praktyka teraz w wielu firmach, nawiasem mówiąc bezprawna... Ludziom pracującym na własny rachunek jest ciężko, głównie z powodu obciążeń jakie na nas ciążą z tytułu ZUS ![]() ![]() Sorki za te smętne osobiste dywagacje... ale gorycz skapuje mi po brodzie ![]() Tak więc musisz sama zadecydować droga teri. Są plusy, ja uwielbiam pracować w ten sposób, czuję się niezależna i doceniana, w firmach z którymi współpracuje liczy się moja fachowość i kompetencja a nie jakieś układziki... Moja praca bardzo mnie dopinguje, musze się starać bo jak nie to niedostanę następnego zlecenia czy konrtaktu, po prostu... jest mi tez troszkę łatwiej bo z reguły podpisuje kontrakt na świadczenie jakiś usług na jakiś czas, na rok albo pół. Jest to w sumie niezła szarpanina, i czasem się odgrażam ze wrłócę na etat, ale wiem że byłoby mi ciężko... Musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, bo nie da się ukryć, minusów jest wiele. Ale są też plusy... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No, tak, teraz, to juz jestem calkiem przerazona.
![]() Czy obsluga konta firmowego rozni sie istotnie od konta osobistego (glowenie chodzi mi o oplaty) Jaki procent przychodu pochlania cala dzialalnosc? Nie chodzi mi konkretne sumy, tylko o procenty wlasnie. Bo cos mi sie kojarzy, ze podatek jest liniowy (18, albo 19 procent) i do tego ZUS, ktory tez liniowo zalezy od dochodow (choc chyba "zadbali" o stawke minimalna). Plus wydatki zwiazane z ksiegowoscia. I byc moze jakies inne o ktorych jeszcze nie wiem. Niestety, jesli chodzi o przyczyny, to wlasnie szukam pracy i jedno stanowisko jest dosc ciekawe, jesli chodzi o prace do wykonania, ale zatrudnienie wylaczenie przez samoztrudnienie. Mam nadzieje, ze znajde inna prace, na etat wlasnie. Pozdrawiam Teri
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:37.