|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Witam
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu układu ścian w mieszkaniu o powierzchni ok 82m2. Sprawa pilna bo deweloper naciska ![]() Załączam projekt mieszkania.Właściwie podoba nam się ogólny plan jednak moim marzeniem jest wieksza łazienka ![]() czy ktoś mógłby nam pomóc????Ja niestety nie znam się na programach komputerowych. Niestety nie udało mi się wrzucić załacznika ![]() Błagam o pomoc ![]() Mieszkanko mogłoby wygladać tak tylko jak powiększyć tą łazienkę????? Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2007-10-12 o 08:11 Powód: POST POD POSTEM - KORZYSTAJ Z FUNKCJI "EDYTUJ" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy!!!!-układ ścian w mieszkaniu!!!!!
Wydaje mi sie ze jedyne sensowne rozwiązanie to przesunąć ściankę kosztem kuchni, bo wtedy łazienka będzie bardziej kształtna niż jakbyś zrezygnowała z przedpokoju - byłaby podłużna i wąska i w dodatku korytarz by sie zmniejszył. A salon jest dość duży wiec wiele sie nie zmniejszy. Powiem Ci szczerze ze ja nic bym nie ruszała. Małe łazienki są przytulne i ciepłe.. wiem co mówię - sama mam dość dużą łazienkę i w chłodnych porach roku bardzo nie przyjemnie wychodzi sie z pod prysznica - straszny ziąbek.. Za to miałam okazję parę razy sie przekonać jak łazienki 2x2,5 m potrafią sie szybciutko zagrzać jak nalewa sie ciepłą wodę do wanny
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie też lubię wylegiwanie w wannie i chcę mieć większą wannę niż 1,0-0,5 m i do tego jest mi raczej potrzebna większa łazienka.A poza tym w tej łazience musi sie też zmieścić wc.
Przyszedł TZ i pomógł ![]() ![]() Wymyśliliśmy coś takiego-powiększyliśmy łazienkę kosztem przedpokoju.I zrobiło się prawie 2m na 3m-a myślę, że to już jest coś.Teraz tylko musimy popracować nad aranżacją wnętrza ![]() ![]() Co myślicie o zmianie? Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2007-10-12 o 08:12 Powód: POST POD POSTEM - KORZYSTAJ Z FUNKCJI "EDYTUJ" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moja propozycja:
Budujac łukową ścianke mozna ja przesunąc zmniejszając jeden z pokoi a powiekszajac lazienke. W lazience, od strony pokoju/kuchni, jest wykusz na wc, pralke lub prysznic. Stworzony w ten sposob wykusz oddziela wnęke kuchenna od czesci wypoczynkowej. Jesli nie zalezy ci na 4 pokojach, mozna kuchnie urzadzic w pokoju przylegajacym do lazienki z prawej strony a lazienke powiekszyc o fragment duzego pokoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzięki Elfir
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam podobny problem jak Kasiasiar!! Kupilam nowe mieszkanie, jest jeszcze bez scian wewnetrznych i prosze o pomysly na umieszczenie pokoi. Potrzebuje miec sypialnie,iburo, lazienke, kuchnie i salon. w zalaczniku jedna z propozycji lecz nie do konca mnie zadawala uklad kuchni polaczonej z salonem- brak miejsca na telewizor (najlepiej wiszacy).
pozdrawiam i prosze o odp. na maila amy_winch@yahoo.co.uk tu link do planu mieszkania: http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/rudi_001.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Moje zdanie jest takie - przestaw ściankę działową między salonem a łazienką o taką szerokość ile mają mieć meble w aneksie. Aneks kuchenny rozplanuj wzdłuż ściany w salonie
A i zrezygnuj z barku, będziesz mieć więcej miejsca w salonie. Przecież stół wystarczy.
Pozdrawiam ![]() Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2007-10-12 o 08:10 Powód: POST POD POSTEM - KORZYSTAJ Z FUNKCJI "EDYTUJ" |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Układ scian w mieszkaniu- pomocy!!
Czy w salonie sa schody?
Moje propozycje ponizej, ale uwaga - nie znam wymiarow, wiec nie jest to dokladny rysunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzięki Elfir -ciekawe propozycje, szczególnie ta druga. W chwili obecnej schodów nie ma. Jest tylko otwór w suficie o wymiarach 160x160. Na załączonym planie są podane wymiary. Jeżeli są nie czytelne postaram się dołączyć nowy plan po południu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wymiary sa czytelne, ale nie chce mi sie robic w paincie rysunku tak szczegolowego. Podaje mozliwe rozwiazania, a nie gotowy projekt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Pomocy.
Czy rzeczywiście nikt nie ma pomysłu jak podzielić to moje mieszkanie ?Zbliża termin oddanie projektu dla dewelopera. Nie chcę mieć tak jak wszyscy; chcę mieszkania innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To ja swoje propozycje przedstawię.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Dzięki asiulkaa za propozycję. Proponujesz powiększenie kuchni kosztem salonu, jak również dość dużej łazienki. Ja ciągle zastanawiam się nad zrobieniem połączonego salonu z kuchnią. Ale wtedy sofy , czy też fotele trzeba by było ustawić tylem do kuchni i telewizor powiesić na ścianie koło schodów na górny poziom.
Dostałam też inna propozycję- co Wy na to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie myślałam o zmniejszaniu salonu propozycja ściany była taka tylko ogólna, do przesunięcia zgodnie z Twoimi preferencjami. Raczej nie polecam łączenia kuchni z salonem, wszystkie zapachy z gotowania przechodzą do pokoju i na meble, również jak coś sie przypali, a materiały dobrze chłoną zapachy, poza tym trzeba sie bardzo pilnować żeby niczego nie zostawiać na wierzchu no bo kuchnia to zarazem salon.
Wydaje mi się że kuchnia ze stołem do jedzenia to ideał, ale ilość mebli i rozmiar stołu, a w końcu całej kuchni zależy od tego na ile intensywnie chcesz jej używać i ile osób karmić. Co do łazienki to nie jest ona duża. Powiększając ja trochę ze spokojem zmieścisz pralkę i szafkę na środki czystości. Ja obecnie trzymam wszystko pod wanną i po remoncie jak wannę zabuduję nie mam pojęcia gdzie wszystko pomieszczę bo miejsca na szafkę nie mam (chodzi o papier toaletowy, zapasowe kosmetyki, środki czystości), a pralkę mam w kuchni bo nie ma na nią miejsca. W łazience możesz zrobić sobie wannę zamiast prysznica, taką minimum 1,5 m, gdy będziesz zmęczona zawsze możesz sie trochę poleżeć, dodatkowo zamontować uchwyt na prysznic i zasłonę bądź parawan i wtedy można korzystać z wanny jak z prysznica. Co do salonu to na pewno wygodnie jest tam wstawić telewizor, jeżeli zrezygnujesz z szaf i poumieszczasz je w innych pokojach to nawet niewielki wystarczy. Ja mam 3x5 m mam tam kanapę 2 fotele i telewizor oraz nie za dużą komodę i jest bardzo wygonie. Jeżeli stół będzie w kuchni to w salonie niski stoliczek w zupełności wystarczy.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Układ ścian w mieszkaniu - proszę o pomoc
Powiększyłam ci łazienkę kosztem jednego z pokoi.
W salonie jest miejsce na tv - mebel przy ścianie.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Co do łazienki to zgoda. Ale TV na meblu to chyba nie najlepszy pomysł. Jak oglądać z 2m TV o przekątnej 42"-a o takim myślałam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Tam nie musi być mebel. Chodzi o ogólne założenie, że to jest ta "wybrana" ściana na której jest możliwość postawienia/powieszenia telewizora lub regału, lub regału + telewizora. Niestety pokój dzienny nie jest taki jak w pałacu i 2m do telewizora będzie z każdej strony (skoro pomieszczenie ma szer 3,15m), chyba że ustawisz gdzieś w kuchni. Możesz przestawić fotele i wtedy do telewizora będzie ok 2,5m. Możesz przy schodach postawić ściankę lekką G-K żeby nie tracić za dużo powierzchni, ok 8cm, i postawić tam telewizor- wtedy schody stracą charakter otwartych co będzie nieciekawe bo pewnie są drewniane (ale do tv będzie już z 3m). Może to być ażurowa ścianka drewniana zamówiona u stolarza, na której stanie tv - wtedy nawet pomieszczenie zyska na atrakcyjności.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że telewizor można postawić przy schodach również jeżeli nie będzie tam ścianki, a faktycznie jest to jedyne miejsce które umożliwi ustawienie w odpowiedniej odlaglości.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dołączam się do tego wątku. Kupuję mieszkanie, które dopiero się buduje i mogę zmienić układ pokoi wg własnego pomysłu, tylko ja nie mam pomysłu. Mieszkanko jest trochę nieustawne niestety bo długi wąski korytarz i długi prostokątny pokój z balkonem. Może dziewczyny macie jakieś pomysły albo namiary na jakąś osobę, która niedrogo mogłaby mi jakieś koncepcje zmian zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie biorąc pod uwagę układ okien, drzwi wejściowych i pionów to trudno tu coś zmienić. Jedno co mi sie rzuca w oczy to mały pokój jest dość wąski, wiec zrobiłabym go całkowicie prostokątnym a drzwi na przeciwko łazienki tak żeby w tym pokoju ścianę na przeciwko okna zabudować szafą.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
hmm też o tym myślałam, ale w sumie jak zrobię go w prostokąt to obawiam się, że zaraz po wejściu do mieszkania będzie wrażenie kompletnej ciasnoty, a tak to chociaz jest trochę przestrzeni w przedpokoju więcej :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:50.