DO tych ktorzy zdawali(chca zdawac)mature rozszerzona z j.angielskiego. POMOCY! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-19, 17:07   #1
duell
BAN stały

DO tych ktorzy zdawali(chca zdawac)mature rozszerzona z j.angielskiego. POMOCY!

Moja nauczycielka z angielskiego jest wrecz zalosna. Niby poziom rozszerzony, ale dla mnie to raczej jak w przedszkolu. Kocham angielski i jest mi potrzebny na studia rozszerzony, z samych lekcji na pewno nie zdam. Musze douczac sie sama, na korki nie mam kasy. Mozecie polecic jakies ksiazki z ktorych moglabym powtozyc gramatyke?(nasze podreczniki sa beznadziejne:/) jakies dobre repetytorium, zeby byla gramatyka, slownictwo, stosowne cwiczenia. Polecicie cos?
duell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:09   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: DO tych ktorzy zdawali(chca zdawac)mature rozszerzona z j.angielskiego. POMOCY!

a z jakich podrecznikow sie uczycie?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:34   #3
duell
BAN stały

Dot.: DO tych ktorzy zdawali(chca zdawac)mature rozszerzona z j.angielskiego. POMOCY!

"new english file". Porazka...:/
duell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:45   #4
ainoh7
Rozeznanie

a jaki poziom tego new english file?
moze zaopatrzysz sie w repetytorium oxfordu?
i ksiązki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186983

: D
ainoh7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 17:45   #5
lapus
Wtajemniczenie

ja miałam repetytorium Oxfordu, co prawda przerabiałam je na korepetycjach, ale nawet do samodzielnej nauki myślę że będzie dobre

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 18:03   #6
pink69
Zakorzenienie

Matura succes książka + ćwiczenia.Są świetne.
Jak brak kasy-same ćwiczenia.Lepiej wyjaśnione+ słowniki tematyczne do matury.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 18:22   #7
gramma
Zadomowienie

Dobre repetytorium wypuścił niedawno na rynek Longman. Do końca kwietnia jest 30% zniżki, więcc wychodzi ok. 35zł. Powtarza i gramatykę i słownictwo i zagadnienia kulturowe + wszystkie umiejętności: pisanie, słuchanie, czytanie i mówienie.
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-19, 18:28   #8
negativna
Raczkowanie

GG do negativna

Jeśli zależy Ci na dobrym opanowaniu gramatyki polecam "English Grammar in Use" R. Murphy'ego.
Stary 2008-03-19, 18:38   #9
iziaczek
Zadomowienie

Ja uczyłam sie z oxfordzkiego repetytorium,jest tam sensowny zakres słownictwa,ze wszystkich dziedzin które są na maturze.
To była taka moja główna książka,z której sie uczyłam,ale ratowałam sie tez innymi,tytułów juz nie pamiętam.

Ale ważne jest moim zdaniem aby korzystać z innych źródeł.

Uważam jednak,ze korepetycje bardzo sie przydają,w szczególnosci z nauczycielem który sprawdza matury,uczula nas wtedy na pewne sprawy,uczy tych wszystkich schemacików niezbędnych do zastosowania w arkuszach.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 20:43   #10
pink69
Zakorzenienie

No i jest jeszcze internet

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 21:01   #11
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
No i jest jeszcze internet
Właśnie.
Polecam BBC Learning English Świetna strona, pomocna w nauce słownictwa, gramatyki i nie tylko.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-19, 22:23   #12
lapus
Wtajemniczenie

a korepetycje nawiasem mówiąc teraz można załapać od 15 zł/h nawet, więc może uzbierasz chociaż na np. powtórzenie przed samą maturą? byś zobaczyła co umiesz, a czego jeszcze nie.

Gonna walk because it would save me
And my fragility could kill me
Is this the best I can be?
Is this the best I can give?
lapus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 22:46   #13
00aga00
Wtajemniczenie

Polecam Opportunities Longman'a Bardzo fajnie wyjaśniona gramatyka, fajne teksty i z tyłu książki (lub dołączony) obszerny słowniczek, frazówki, czasy, tryby itd.
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 13:48   #14
shi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez duell Pokaż wiadomość
Moja nauczycielka z angielskiego jest wrecz zalosna. Niby poziom rozszerzony, ale dla mnie to raczej jak w przedszkolu. Kocham angielski i jest mi potrzebny na studia rozszerzony, z samych lekcji na pewno nie zdam. Musze douczac sie sama, na korki nie mam kasy. Mozecie polecic jakies ksiazki z ktorych moglabym powtozyc gramatyke?(nasze podreczniki sa beznadziejne:/) jakies dobre repetytorium, zeby byla gramatyka, slownictwo, stosowne cwiczenia. Polecicie cos?
Nie wie mczy jeszcze cie to interesuje, ale moge Ci polecic jedna bbardzo dobr kiazke -0 sama syzkuej sie do matury rozszerzonej i do certyfikatu. Wszystkei zadania sa wn iej napsiane po angielski jednak jest w nie jzawarta CAŁA gramatyka (również psiana po angielsku). nie wiem czy taka opcja ci się podoba.. ja zrobiłam jącałą ok 240stron.
W ksiazce sa rozdzialy:
1 - Modals
2-The infinitive/-ing form/Participles
3-Tense Forms
4-Clauses/Linking words
5-Adjectives/Adverbs/Comparisons
6-Passive voice/Causative Form
7-Reported Speech
8- Conditionals/Wishes/Unreal Past
9-Nouns/Articles
10-Emphatic Structures/ Inversion
11-Determiners/Pronouns
12-Questions/Short answers

Do tego dochodzą practice tests i consolidation pod koniec każdego rozdziało

Autor: Virginia Evans
Nazwa: FCE Use of English
Wydawnictwo: Express Publishing
część pierwsza (ciemno brązowa z czerwonymi elementami)
http://imguser.gandalf.com.pl/pd_32179.jpg

Pozdrawiam
shi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 15:51   #15
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c
Konto usunięte

ćwiczenia succes są są świetne popieram... urzekła mnie masa słówek i to ze w ćwiczeniu wszystko ąłdnie wyjaśnione na początku rozdziału
1264cfbd25b40f51a2184bab410ce1a999cc0a39_625ded7235d3c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 19:09   #16
monique*
Raczkowanie

Książka English Grammar in Use R. Murphy'ego jest bardzo polecana, ale trzeba pamiętać, że są dwie- niebieska, łatwiejsza i Advanced. Ta normalna jest banalna i na pewno nie przygotuje do matury rozszerzonej. Jeśli znasz też jakiegoś innego nauczyciela języka angielskiego możesz zapytać czy nie mają jakichś książek i np. pożyczyć i skserować nam nauczycielka pożyczała do skserowania i dzięki temu przerobiliśmy dużo np. transformacji których trzeba poznać i powtórzyć sporo
monique* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 19:25   #17
Julka16
Przyczajenie

Ja bym Ci poleciła gramatyke angielska -Janusz Siuda a jezeli chodzi o słówka to repetytorium tematyczno -leksykalne -Małgorzata Cieślak wszystkie 3 czesci. Możesz popytac w bibliotece obcojezycznej jezeli jest niedaleko twojego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam
Julka16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 20:03   #18
tralalinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monique* Pokaż wiadomość
Książka English Grammar in Use R. Murphy'ego jest bardzo polecana, ale trzeba pamiętać, że są dwie- niebieska, łatwiejsza i Advanced. Ta normalna jest banalna i na pewno nie przygotuje do matury rozszerzonej. Jeśli znasz też jakiegoś innego nauczyciela języka angielskiego możesz zapytać czy nie mają jakichś książek i np. pożyczyć i skserować nam nauczycielka pożyczała do skserowania i dzięki temu przerobiliśmy dużo np. transformacji których trzeba poznać i powtórzyć sporo
Hmm, ja mam niebieską i to jest właśnie ta trudniejsza, Advanced. Ta prostsza jest w wydaniu czerwonym, o ile się nie mylę?

Tylko że weźcie pod uwagę fakt, że na maturze nie ma tak wiele gramatyki, no pewnie, zawsze jest jedno ćwiczenie (w którym zwykle przeważają wyjątki i rzeczy, na których można "złapać" ucznia) jej dotyczące, ale bez przesady, wg mnie przygotowywanie się z takiej książki jak ta Murphy'ego nie ma sensu, jeśli ktoś nie planuje zdawania certyfikatu, a jego gramatyka jest słaba...Wtedy po prostu trzeba powtórzyć podstawy, a nie wgłębiać się w takie niuanse, jakie są w "English Grammar", już lepiej zamiast tego zajrzeć do słowotwórstwa, które będzie na pewno.
tralalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 20:11   #19
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tralalinka Pokaż wiadomość
Hmm, ja mam niebieską i to jest właśnie ta trudniejsza, Advanced. Ta prostsza jest w wydaniu czerwonym, o ile się nie mylę?
Niebieska to jest intermediate, a advanced jest zielona.

I a propos słowotwórstwa, bo mam z tym największy problem. Jaka książka/ćwiczenia/repetytorium mogłaby w tym pomóc?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 20:33   #20
tralalinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Niebieska to jest intermediate, a advanced jest zielona.

I a propos słowotwórstwa, bo mam z tym największy problem. Jaka książka/ćwiczenia/repetytorium mogłaby w tym pomóc?
A faktycznie, masz rację No, ale tyle, co znajduje się w tej niebieskiej, to i tak wg za dużo do matury rozszerzonej - ktora jest w koncu poziomem miedzy FCE i CAE - dla kogoś, kto chce też mieć czas, aby powtórzyć inne działy.

Co do książki do słowotwórstwa, hmm, niestety nie wiem, nie spotkałam się chyba jeszcze z taką, w której byłoby samo słowotwórstwo. A co macie w szkole? W książkach, które ja przerabiałąm, w każdym dziale były jego elementy i jakoś niepostrzeżenie samo weszło mi do głowy. Najważniejsze to robić tego jak najwięcej, do tego żadne regułki nie są przydatne (ostatnio na lekcji mielismy podane końcówki do tworzenia przymiotników, czasownikow itp...chyba bym oszalała, gdybym miała nad każdym słówkiem się zastanawiać i dopasowywać - a może to albo to? To się robi na wyczucie )
tralalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 21:00   #21
paula007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tralalinka Pokaż wiadomość

Co do książki do słowotwórstwa, hmm, niestety nie wiem, nie spotkałam się chyba jeszcze z taką, w której byłoby samo słowotwórstwo. A co macie w szkole? W książkach, które ja przerabiałąm, w każdym dziale były jego elementy i jakoś niepostrzeżenie samo weszło mi do głowy. Najważniejsze to robić tego jak najwięcej, do tego żadne regułki nie są przydatne (ostatnio na lekcji mielismy podane końcówki do tworzenia przymiotników, czasownikow itp...chyba bym oszalała, gdybym miała nad każdym słówkiem się zastanawiać i dopasowywać - a może to albo to? To się robi na wyczucie )
W szkole mam angielski na słabym poziomie i akurat słowotwórstwo rzadko robimy, a jak już to takie podstawy. Teraz się zapisałam na kurs przedmaturalny, to może tam będziemy tego robić więcej.

Stary 2008-09-18, 22:10   #22
luizinha
Rozeznanie

no i nie zapominaj o listeningach; tego w szkolach jest zwykle najmniej a to bardzo wazna czesc egzaminu. kup taka ksiazke w ktorej jest plyta z cwiczeniami do sluchania a w ramach relaksu ogladaj tv tylko po angielsku - sciagaj sobie ulubione seriale z sieci w oryginalnej wersji jezykowej. jesli bedziesz systematycznie pracowac a przed matura umowisz sie z jakas dobra studentka na kilka godzin konwersacji na poziomie to na pewno dobrze ci pojdzie. masz caly rok, dobrze ze myslisz o tym teraz a nie w kwietniu (jak wiekszosc uczniow z ktorymi mialam okazje pracowac).

aha od siebie moge polecic ksiazke do gramatyki - "how english works", jest dosyc droga (ok 100-120zl) i stosunkowo trudna dla uczniow ale ma za to swietne zadania.
luizinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 16:39   #23
regretsareuseless
Zadomowienie

Zdaję rozszerzoną maturę z angielskiego w tym roku i na lekcjach korzystamy z Oxford Excellence for Matura, jak dla mnie repetytorium jest bardzo dobre, przygotowuje do matury podstawowej i rozszerzonej, jest dużo słuchania i czytania, na końcu są zadania leksykalno-gramatyczne, więc wszystko w jednej książce za repetytorium i ćwiczenia do niego płaciłam około 50 złotych
regretsareuseless jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości