intercyza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-26, 08:03   #1
plomyczkowa
Raczkowanie

intercyza

Mam problem, który nie daje mi spokoju. Jestem w kilkuletnim związku, od dawna mieszkamy razem. W przyszlym roku mial być ślub, ostatnio w kłótni usłyszałam że bez intercyzy ślubu nie będzie. Nigdy wcześniej o tym nie wspominał. Czuję sie jak złodziejka czyhająca na mieszkanie jego rodziców. On mi wcale nie ufa Odechciewa się wszystkiego..
plomyczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 08:16   #2
cytryna21
Raczkowanie

Dot.: intercyza

nie czuj się tak, głupio że o swoich planach poinformował cię w czasie kłótni a nie na spokojnie z tobą porozmawiał!
różnie później w związkach bywa i facet chce się czuć bezpiecznie! ale za to jak mu się noga podwinie nie będziesz musiała płacić za jego błędy!
cytryna21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 08:22   #3
201706190936
Konto usunięte

A zapytaj go dlaczego tak ważna jest dla niego intercyza i dlaczego jakieś korzyści materialne są ważniejsze od ciebie. Postaw sprawę jasno i bądź szczera. Ale ja bym go olała, co za burak..
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 08:25   #4
Lucka91
Wtajemniczenie

ojej, intercyza to bardzo drazliwy temat, szczegolnie gdy mamy doczynienia z romantyczna szalencza miloscia - a intercyza na pewno taka nie jest. ale nie masz powodow by czuc sie przez to glupio! jezeli mu na tym zalezy podpisz intercyze, dasz tym dowod ze chcesz tylko i wylacznie jego MILOSCI, nie PIENIEDZY. Choc facet zle zrobil, mowiac ci o tym w klotni, ale zastanow sie. moze to nie byl jego pomysl, a np jego rodzicow? tak jest zazwyczaj niestety...
Stary 2008-07-26, 09:25   #5
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plomyczkowa Pokaż wiadomość
Mam problem, który nie daje mi spokoju. Jestem w kilkuletnim związku, od dawna mieszkamy razem. W przyszlym roku mial być ślub, ostatnio w kłótni usłyszałam że bez intercyzy ślubu nie będzie. Nigdy wcześniej o tym nie wspominał. Czuję sie jak złodziejka czyhająca na mieszkanie jego rodziców. On mi wcale nie ufa Odechciewa się wszystkiego..
Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
A zapytaj go dlaczego tak ważna jest dla niego intercyza i dlaczego jakieś korzyści materialne są ważniejsze od ciebie. Postaw sprawę jasno i bądź szczera. Ale ja bym go olała, co za burak..

Zgadzam się z Senses Woman.

Nie rozumiem sensu podpisywania intercyzy, gdy dwoje młodych ludzi się kocha i wspólnie będą się dorabiać.
Mieszkanie... i cóż takiego, że mieszkanie
Albo się kochamy i ufamy sobie, albo nie.
Plomyczkowa, powiedz swojemu TŻetowi, że nie wychodzisz za niego za mąż dlatego, że jest jakieś mieszkanie rodziców, ale dlatego, że go kochasz i chcesz z nim spędzić całe życie.
Jak tego nie zrozumie i nadal się będzie przy intercyzie upierał, to ja bym się zstanowiła, czy chciałabym spędzić resztę życia z takim wyrachowanym facetem, który już na wstępie mi nie ufa i wzięcie ślubu obwarowuje takim warunkiem; no chyba, że on sam już coś kombinuje, albo zakłada, że dla niego nie jest to związek na zawsze i chce sobie zostawić furtkę, bo innego uzasadnienia dla podpisania tego papierka nie widzę, w przypadku zwykłych ludzi na dorobku.

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Jakkolwiek rozumiem oczywiście, że intercyzę musi podpisać młode dziewczę, które upolowało sobie sławnego, bogatego i starego aktora .
Wtedy jest to oczywista oczywistość, że gdyby nie jego majątek nawet by na niego okiem nie rzuciła, więc takie zabezpiecznie się przez gwiazdę, coby go panna do ostatniego pensa nie oskubała, jest logiczne.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 09:38   #6
Ponura
Wtajemniczenie

Intercyza? Jak najbardziej, sama zamierzam ją podpisać (choć najpierw trza mieć z kim) - i to raczej dla własnego bezpieczeństwa. Nie gadajcie farmazonów dziewczęta o szaleńczej, ufnej i uczciwej miłości - życia nie znacie? Za 10 lat po miłości może już nic nie pozostać, za to Ty będziesz miała dobrze płatną pracę i faceta w kapciach na utrzymaniu...

Intercyza jest chyba jedynym gwarantem względnie spokojnego rozwodu

Jedyna zła rzecz- że dowiedziałaś się w taki sposób, rzeczywiście nieładnie.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 09:49   #7
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
Intercyza? Jak najbardziej, sama zamierzam ją podpisać (choć najpierw trza mieć z kim) - i to raczej dla własnego bezpieczeństwa. Nie gadajcie farmazonów dziewczęta o szaleńczej, ufnej i uczciwej miłości - życia nie znacie? Za 10 lat po miłości może już nic nie pozostać, za to Ty będziesz miała dobrze płatną pracę i faceta w kapciach na utrzymaniu...

Miłość opiera się na zaufaniu, więc kto jeszcze przed ślubem, mysli już o rozwodzie?

To tak, jakby wsiadając do samolotu, jeszcze przed startem zakładać, że dojdzie do katastrofy i targać ze sobą własny spadochron, no tak w razie czego .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 09:51   #8
cytryna21
Raczkowanie

Ponura dobrze gada! - racjonalnie! Zawsze trzeba myśleć do przodu!
cytryna21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:00   #9
moee
Zakorzenienie

Ja rozumiem podpisanie intercyzy gdy dwie osoby dzieli _przepasc_ kasy , jedna jest bardzo bogata- druga ze sredniej klasy chociazby zabezpieczenie i pokazanie w tym momencie ze nie liczy sie dla kogos kasa , tylko dana osoba tym bardziej ze takiej intercyzje sa uwzgednione obie osoby - osoba bogata jak idzie w bok, czy sie rozmysli np placi alimenty do konca zycia bylej zonie czy mezowi, osoba o nizszym statusie jak narozrabia to idzie z walizeczkami . Takie cos rozumiem.

ale dwa zuczki na dorobku to mi sie wydaje smieszne

tym bardziej ze jak ktos ma mieszkanie przed slubem zakupione czy dostal w spadku to nie jest do podzialu przy rozwodzie przynajmniej tak bylo cakiem nie dawno
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:01   #10
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Miłość opiera się na zaufaniu, więc kto jeszcze przed ślubem, mysli już o rozwodzie?

To tak, jakby wsiadając do samolotu, jeszcze przed startem zakładać, że dojdzie do katastrofy i targać ze sobą własny spadochron, no tak w razie czego .

Jak najbardziej na zaufaniu - ograniczonym. Jak to mówią: lepiej zapobiegać niż leczyć, czyż nie?

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:12   #11
tissai
Rozeznanie

Cytat:

zgadzam się

miłosć milością ale skąd wiadomo co będzie za kilka lat, różne przypadki się zdarzają. Przecież intercyza nie przeszkodzi miłosci, można być ze sobą całe życie i mieć intercyze. Ale w razie rozwodu pozwoli rozstać się w miare po ludzku bez skakania sobie do gardeł.

tylko moim zdaniem żeby podpisać intercyze trzeba mieć podstawy tj. jakiś w miare okazały majątek, bo o samo mieszkanie to nie wiem
tissai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 10:19   #12
MacyRose
Rozeznanie

Jeśli mieszkanie jest zapisane na niego przed ślubem, to nawet po rozwodzie on je dostanie. Podział majątku dotyczy rzeczy, których dorobicie się razem bądź każde z osobna w trakcie małżeństwa. W waszym przypadku nie widzę sensu podpisywania intercyzy.
MacyRose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:27   #13
Zmijka
Zakorzenienie

A ja uważam, że intercyza to dobry pomysł i wcale to nie jest zakładanie z góry, że nie wyjdzie.
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 10:29   #14
plomyczkowa
Raczkowanie

Oboje praktycznie nic nie mamy, nie ma między nami przepaści finansowej, ale boli mnie to, że zakłada, że nam się nie uda i ja w takiej sytuacji zabrałabym mu wszystko. Musi się przede mną zabezpieczać . Myślałam, że się znamy i ufamy sobie, ale cóż w smutny sposób przekonałam się, że może nie do końca.. Może inaczej bym to przyjęła gdyby mi to powiedział na spokojnie a nie podczas sprzeczki. Mam wrażenie jakby to gdzieś od dawna w nim tkwiło, a teraz w emocjach zdołał to powiedzieć. Jeśli ma mu być tak lepiej to ja mogę ją podpisać, ale myślę, że jakiś taki uraz we mnie pozostanie.
Stary 2008-07-26, 10:34   #15
Zmijka
Zakorzenienie

A moze rodzice wywieraja na nim presje
I dlatego w czasie kłotni Ci to powiedział, bo go to troche gryzie.
A naprawde ta intercyza by cos zmieniała miedzy wami?
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 10:51   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A o co się pokłóciliście? O pieniądze?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 11:11   #17
ania7731
Przyczajenie

Jeżeli macie podobny status finansowy a on tylko te mieszkanie to nie rozumiem po co ta intercyza wogóle.Jeżeli to mieszkanie stoi na niego to nawet po rozwodzie bez intercyzy i tak będzie jego bo było jego przed ślubem a ślub nic nie zmieni. Lepiej od razu z nim pogadać o co chodzi z tą intercyzą? U mnie znajoma jak się rozwodziła to mieszkanie było męża a i tak sąd przyznał jej to mieszkanie ponieważ ona sprawowała opiekę nad dziećmi i by się nie miala gdzie podziać.
ania7731 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 11:16   #18
Hultaj
BAN stały

To nie jest takie proste do końca, z tymi pieniędzmi.
Ta intercyza złotym środkiem na wszystko.

A co, jeśli jedno z partnerów zachoruje i potrzeba na leczenie niebagatelnych sum? Co, jeśli jakiś biznes nie wypali, czy wspólnik oszuka, i para zostaje z niemałymi długami. Zostawić, niech się sam martwi, bo na Diora nagle być nie może? Albo kto po latach chce pamiętać, że także dochody 'biedniejszego' z rodziców szły na konsumpcję, angielski i granie na skrzypcach dzieci..?

Zrozumiałe, że on chce się zabezpieczyć, takie mieszkanie ma wartość kilkaset tysięcy. Zrozumiałe, że mogą na to nalegać jego rodzice, dysponując swoim życiowym dorobkiem.
Ale owszem, przy załatwianiu takiej sprawy w kłótni, byłoby mi bardzo przykro, i też miałabym żal, też bym uznała, że wreszcie pozwolił sobie na parę słów prawdy.
Pomijam, że to w ogóle miłe nie jest, pobierać się, ale i dostać taki, hm, termin przydatności do spożycia... Bo gdyby...

Ja proponowałabym rozwiązanie, z którego i tak nie skorzystasz. Podpisać intercyzę, i jednocześnie, żyjąc ze świadomością, że tak naprawdę, to nie Wasze mieszkanie, tylko jego, zabezpieczać swoją przyszłość. I wcale tego nie ukrywać nawet, bo niby dlaczego. Trudno właściwie, aby, w razie, gdyby Wam nie wypaliło, po 10 czy 15 latach np., on był ustawiony, a Ty z ręką w nocniku zaczynała od zera.
Oszczędności, co miesiąc, na konto, na lokatę, nawet kosztem komfortu życiowego, określona kwota: zawsze, nawet jeśli miałoby to skutkować w danym miesiącu chlebem ze smalcem. Cóż, byłabyś sama, i musiałabyś o tym myśleć, o comiesięcznym 'za wynajem' czy o racie kredytu. (Nie do ruszenia', żadne: na wakacje ; jeśli narobiłby długów, gdyby np. popadł w hazard... ;-), wtedy Ty mogłabyś go ratować , ale on wcześniej musiałby przepisać mieszkanie i na Ciebie).
Jeśli on by tego nie zrozumiał... Well, miałby problem. ;-)

Ania, ślub zmienia, zakładamy, że mieszkanie byłoby przepisane dopiero w przyszłości, nie przed zawarciem małżeństwa.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 11:29   #19
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

Zgadzam się z Ponurą - intercyza to nic złego i nie świadczy o braku miłości. Nie wiemy co przyniesie przyszłośc. Warto jednak dobrze ją sformuowac i zabezpieczyc interes każdej ze stron. Oczywiście, intercyzy muszą chciec obie strony, nic na siłę. Zależy też po co komu intercyza i w jaki sposób chcący intercyzy partner, pojmuje bycie w związku na poziomie finansowym - czy facet nie chce dzięki niej unikac potem odpowiedzialności za współfinansowanie pewnych rzeczy w domu, łożenie na dzieci.

Ale wydaje mi się, że autorkę wątku, bardziej od intercyzy, martwi chyba to, że jej partner nie umie z nią rozmiawiac normalnie, że wykrzyczał jej pewne sprawy, że jej nie ufa. Widac niedobrze się między nimi dzieje i to nie z powodu intercyzy. Może jego rodzina lub znajomi mają o niej złe zdanie, nie widzą dla tego związku przyszłości i stąd nagle wyskoczył z tą intercyzą. Albo wcale nie ma ochoty na ślub i chciał ją tym zniechęcic. Chyba czas zacząc rozmawiac i naprawiac związek, po prostu go zapytac o jaki rodzaj intercyzy mu chodzi i co chce poprzez nią zabezpieczyc. I czy po ślubie nie będzie się posługiwał intercyzą do wprowadzania w domu sztucznych podziałów na jego i jej (bo przecież w małżeństwie jednak większośc rzeczy jest wspólna - to naturalne).
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 12:14   #20
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
intercyza (...) nie świadczy o braku miłości.
Oczywiście, że świadczy. A właściwie, niech będzie, że: precyzując, znakomicie świadczy o absurdalności, lub jak kto woli, fałszu, przysięgi małżeńskiej, która zamiast: i ślubuję ci (...) że cię nie opuszczę aż do śmierci powinna brzmieć: oraz że cię nie opuszczę przez tych najbliższych kilka miesięcy, czy lat. Wtedy dopiero możemy mówić o uczciwości małżeńskiej.
Stary 2008-07-26, 12:31   #21
sadex
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Senses Woman.

Nie rozumiem sensu podpisywania intercyzy, gdy dwoje młodych ludzi się kocha i wspólnie będą się dorabiać.
Mieszkanie... i cóż takiego, że mieszkanie
Albo się kochamy i ufamy sobie, albo nie.

no, ale jak już się rozstajemy, to inaczej to wygląda... miłość miłością, życie życiem.

do autorki: dlaczego traktujesz intercyzę jako wyraz braku zaufania? gdybym kiedyś się wybierała za mąż, to tylko z intercyzą. głównie dlatego, że różnie się w życiu dzieje i gdyby nagle pojawiły się długi, komornicy i tego typu rzeczy, to przynajmniej jedna pensja by się uchowała.
i ask for silence i ask for sex give me a ray gun tell me how to dress call my mother call the priest tell them my lover has turned a beast i ask for strength a clear head maybe a razor to paint you red i want radar i want a light i want division i want to fight
sadex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 12:52   #22
czipsi1990
Raczkowanie

dziwny ten koles..
czipsi1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 12:57   #23
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sadex Pokaż wiadomość
no, ale jak już się rozstajemy, to inaczej to wygląda... miłość miłością, życie życiem.

do autorki: dlaczego traktujesz intercyzę jako wyraz braku zaufania? gdybym kiedyś się wybierała za mąż, to tylko z intercyzą. głównie dlatego, że różnie się w życiu dzieje i gdyby nagle pojawiły się długi, komornicy i tego typu rzeczy, to przynajmniej jedna pensja by się uchowała.
btw, nie jestem pewna, ale jeszcze zależy jakie długi, bo jeśli mąż zaciąga je bez Twojej zgody (na piśmie) to wierzyciel nie może domagać się spłaty ze wspólnego majątku. Trzeba by luknąć, co dokładnie na to kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 13:07   #24
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

ja spotykam się z facetem przyszłym prawnikeim i ona co chwila tylko wspomina o intercyzie
masakra jakas i jak ja mam sie zakochac?
tym bardziej że on w tej chwili nie ma nic a ja mam sporo na włąnym koncie chociażby
ja pracuje w zawodzie on się opierdziela
nie rozumiem po co faceci psują takie coś psuja miłość
Stary 2008-07-26, 13:43   #25
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Ja proponowałabym rozwiązanie, z którego i tak nie skorzystasz. Podpisać intercyzę, i jednocześnie, żyjąc ze świadomością, że tak naprawdę, to nie Wasze mieszkanie, tylko jego, zabezpieczać swoją przyszłość. I wcale tego nie ukrywać nawet, bo niby dlaczego. Trudno właściwie, aby, w razie, gdyby Wam nie wypaliło, po 10 czy 15 latach np., on był ustawiony, a Ty z ręką w nocniku zaczynała od zera.
Oszczędności, co miesiąc, na konto, na lokatę, nawet kosztem komfortu życiowego, określona kwota: zawsze, nawet jeśli miałoby to skutkować w danym miesiącu chlebem ze smalcem.
Niby dobry pomysł nie jest zły..., pytanie tylko:
- kto miałby oszczędzać kosztem komforu życiowego?

oni oboje?
a dlaczego on miałby oszczędzać, żeby ona miała potem zabezpieczenie?
po tym, co jej powiedział ("bez intercyzy ślubu nie będzie"), nie sądzę, żeby na to poszedł

a może ona by sobie miała od ust odejmować? a on opływałby w dostatki?
zapewne tak by było, bo skoro już teraz żąda intercyzy to i po ślubie może być tak, że każde sobie będzie rzepkę skrobać, tym bardziej, że on już jest zabezpieczony, więc teoretycznie i praktycznie drugie mieszkanie mu niepotrzebne.

Dlatego w przypadku autorki wątku, gdzie oboje są na dorobku i o podobnym statusie materialnym, nie sądzę, żeby intercyza była konieczna, a jedynie budzi podejrzenia, co do szerości jego uczuć.
Zwłaszcza, że jest tak, jak mówią Dziewczyny: wspólnota majątkowa zaczyna się po ślubie, a mieszkanie po rodzicach, zapisane przed nim, w jej skład nie wejdzie.
Więc w czym tak naprawdę on ma problem?

Stary 2008-07-26, 14:04   #26
plomyczkowa
Raczkowanie

pomijając kwestię zaufania czy jego braku pytam jak wyobrażacie sobie zabezpieczanie się na własną rękę? tak naprawdę z pensji ciężko wyżyć a co dopiero odkładać odpowiednie sumy na "w razie czego". Na razie jak dla mnie to niemożliwe. Najdziwniejsze jest to, że paradoksalnie odkąd mieszkamy mamy "wspólną kasę" i nie było w tym temacie żadnych konfliktów. A on wyskakuje mi z czymś takim. Wierzę, że powiedział to żeby mi dopiec. Tak czy siak chyba muszę przewartościować sobie moje wyobrażenie małżeństwa, bo co mi pozostaje?
Stary 2008-07-26, 14:22   #27
Fresa
Zakorzenienie

On, jako warunek zawarcia małżeństwa, zażądał intercyzy (niby w czasie kłótni, ale w nerwach ludzie najczęściej mówią to, czego nie mają odwagi normalnie powiedzieć).
A Ty go poproś, żeby dla Ciebie (jeśli Cię kocha i zależy mu na Tobie) zrzekł się tego mieszkania, skoro tak mu kością w gardle stoi, że w razie czego mogłabyś mieć do niego jakieś prawa.
Nie będzie mieszkania, nie będzie problemu.

Jak kocha i chce z Tobą dzielić życie, to zrozumie, że Ty jesteś ważniejsza niż mieszkanie, którego możecie się wspólnie dorobić, przecież.

Ciekawa jestem, jak zareagowałby, gdybyś mu to zaproponowała.

Stary 2008-07-26, 15:20   #28
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MacyRose Pokaż wiadomość
Jeśli mieszkanie jest zapisane na niego przed ślubem, to nawet po rozwodzie on je dostanie. Podział majątku dotyczy rzeczy, których dorobicie się razem bądź każde z osobna w trakcie małżeństwa. W waszym przypadku nie widzę sensu podpisywania intercyzy.
Nie do końca tak jest. Sąd może zasądzić część mieszkania, jako zadośćuczynienie wniesionego przez lata wkładu majątkowego wniesionego w koszta życia (np. remontów przeprowadzonych w czasie małżeństwa, opłaty itp.). A jeżeli np. kobieta zarabia więcej, to dla sądu jest to znak, że jej wkład był większy, a co za tym idzie, on jej musi niejako oddać z tego mieszkania większą część. Moja koleżanka miała taki przypadek.

Cytat:
Napisane przez plomyczkowa Pokaż wiadomość
pomijając kwestię zaufania czy jego braku pytam jak wyobrażacie sobie zabezpieczanie się na własną rękę?
Normalnie i bez przeszkód, sama tak zrobię. Wolę się ubezpieczyć na wszelki wypadek, bo to co mam, to nie jest tylko moja praca, ale praca pokoleń mojej rodziny. I na pewno, jeśli będę brała ślub (w co wątpię ), będę chciała intercyzę. I jeżeli druga strona wyjdzie z taka samą propozycją, nie będę miała nic przeciwko. Jak już ktoś napisał, miłość miłością, a życie życiem. To, że kochamy się teraz, nie znaczy, że za 30 lat też tak będzie.

A poza tym, to intercyza działa w dwie strony. Jeżeli Ty mu zapewniasz, że nie ruszasz mieszkania, on Ci musi zapewnić np. opłatę czynszu w nowym lokum po rozwodzie, żebyś nie została na lodzie. Trzeba by się udać do prawnika.

Cytat:
Napisane przez Fresa
On, jako warunek zawarcia małżeństwa, zażądał intercyzy (niby w czasie kłótni, ale w nerwach ludzie najczęściej mówią to, czego nie mają odwagi normalnie powiedzieć).
A Ty go poproś, żeby dla Ciebie (jeśli Cię kocha i zależy mu na Tobie) zrzekł się tego mieszkania, skoro tak mu kością w gardle stoi, że w razie czego mogłabyś mieć do niego jakieś prawa.
Nie będzie mieszkania, nie będzie problemu.
No proszę Cię, jeśli facet by się na to zgodził, to znaczy, że ma coś poważnego z głową. Poza tym, nie widzę powodu, dlaczego miałby się zrzekać czegoś, co ma w rodzinie od pokoleń i pracowali na to jego rodzice. A jak już będą małżeństwem i on dostanie spadek, czy ona dostanie, to też ma się zrzec, żeby druga strona nie była urażona? No bo spadek jak jest jak to mieszkanie po intercyzie i należy się tylko osobie upoważnionej.

A poza tym, to ja nie rozumiem tego zamieszania. Skoro go kochasz mimo wszystko, to powinno Ci to zwisać, czy mieszkanie jest jego, czy Wasze. Do tej pory Ci to nie przeszkadzało?
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 15:59   #29
Lucka91
Wtajemniczenie

przestancie smęcić o zaufaniu i prawdziwej milosci. Nigdy nie wiadomo co bedzie za 10 lat. Intercyza nic nie niszczy w milosci, moze niszczylaby jakies 100 lat temu, teraz jest to bardzo modne i nikt nie traktuje ludzi ktorzy podpisuja intercyze jakos dziwnie - wrecz przeciwnie, sadzi sie o takich ze za rozwazni. Oczywiscie, nie jest to zbyt romantyczne na chwile przed slubem, ale mozna do tego podejsc w zartach, na luzie. A "w razie czego" nie bedzie klopotow. Choc uwazam ze to osoba w parze z klasy nizszej (biedniejsza) powinna intercyze zaproponowac - chocby jako dowod milosci, i zaswiadczenie prawdziwych uczuc. Trzeba po prostu do tego podejsc z glowa i na luzie! nie masz autorko wątku powodu by czuć się z tego powodu źle
Stary 2008-07-26, 16:11   #30
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucka91 Pokaż wiadomość
przestancie smęcić o zaufaniu i prawdziwej milosci.
myślę, że można by to ładniej ująć, szczególnie, że zaufanie, miłość to jedne z fundametnalnych rzeczy

my tu nie smecimy tylko dyskutujemy

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości