Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-27, 18:53   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;)

Oglądając reportaże z powodzi i przejeżdzając przez nasz "piękny" kraj, zawsze zastanawiam się, dlaczego u nas jest tak brzydko.

Dlaczego ludzie budują tak ogromne niekiedy domy, a nie pomyślą już o tym, żeby zrobić ładną elewację, tylko latami stoją i straszą nieotynkowane paskudztwa? Albo ogólny bajzel na podwórkach u rolników.

Skąd ten pęd do posiadania domu maksymalnie innego niż u sąsiada, najlepiej z 5 bezsensownymi balkonikami i wieżyczką (na szczęście szał na nie już trochę minał )

Czy to lata socjalizmu tak wypaczyły gust narodu, brak rzetelnej edukacji na lekcjach plastyki w szkole?
Potem tego efekty "podziwiamy"

Był nawet na ten temat ciekawy artykuł w Gazecie Wyborczej:
http://wyborcza.pl/1,76842,6979035,C..._balkonem.html

Nie lepiej jest u nas z wyposażeniem wnętrz
Nie mówię tylko o takich skrajnościach jak w tym blogu: http://www.ekskluziff.pl/, ale nie mogę osobiście napatrzeć się na to, jak znajoma zrobiła sobie podłogę na parterze w domu: na dość małej powierzchni na otwartej przestrzeni upchniętych jest kilka (3 lub 4) rodzaje płytek - inne do kuchni, inne do przedpokoju, inne w salonie, plus do tego w salonie deska barlinecka i obowiązkowy dywan

Sama jakichś aspiracji designerskich nie posiadam, ale jak wiem, że specjalnie wyczucia nie mam, to nie "zdobię" za wszelką cenę

Mam wrażenie, że naszym narodowym problemem jest to, że jesteśmy ekspertami od wszytskiego, brak nam samokrytyki i oddania pewnych spraw w ręce ludzi, którzy się na tym znają.

A Wy jak uważacie?
Podoba Wam się Polska?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:02   #2
coffee_time
Raczkowanie

Dot.: Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;)

uważam dokładnie tak samo. W dodatku ten wielkomiejski syf na ulicach, brak poszanowania do publicznej własności-powyrywane ławki i inne cuda wulgarne graffiti... bo przecież jak już jest coś ładnego to ktoś to oczywiście musi zniszczyć
odnośnie pytania: Nie, nie podoba mi się Polska
coffee_time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:10   #3
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Podoba Wam się Polska?
Podoba się Jasne, że nie wszystko i sa takie rzeczy, które mi się nie podobają, ale generalnie: tak.
Nie wiem czy to jakoś uzasadniać? Porównywać z innymi krajami?
Bo w porównaniu z innymi wcale nie wygladamy tak źle.
A jesli chodzi o brud i zaniedbanie, ale takie totalne, to naprawdę Czechy biją Polskę na głowę.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:11   #4
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee_time Pokaż wiadomość
odnośnie pytania: Nie, nie podoba mi się Polska
To dobrze bo czasem myślę, że jestem sama i nie jestem patriotką

Pamiętam, jak kilka lat temu wróciłam z dwumiesięcznego pobytu z zagranicy (zachodniej , i jak przykro mi się patrzyło, wyjeżdżając z lotniska z Warszawy do siebie. Pełno brzydkich i brudnych bilboardów, reklam. Ogródki z fontannami. Bałagan.

Też ważny poruszłaś problem braku poszanowania dla własności wspólnej. W mieszkaniu ma być porządek i olać to, że klatka schodowa zniszczona i zasikana. Pies na trawnik przed blokiem może nasikać i zrobić kupę, a co tam, "płacę podatki, to niech sprzątają". Żarówkę z windy można ukraść. Grilla na balkonie rozpalić i zasmrodzić całą okolicę, a jakże.
Stary 2010-05-27, 19:21   #5
lotta6
Zakorzenienie

W tym artykule z wyborczej zdjecia mi sie nie wyswietlaja

Co do ''ciekawych'' wnetrz - warto czasami zajrzec na luxlux. Mozna oczoplasu momentami dostac- tyle wszystkiego, ze juz czlowiek nie wie gdzie spojrzec.
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:30   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Luba, polska współczesna architektura Ci odpowiada ?

luxlux to taka oaza bezguścia za dużą kasę, bo nie znam?

Moja inna znajoma, młoda kobieta po studiach, kończy dom budować, i znowu schemat leci: płyty kartonowo-gipsowe, od cholery halogenów dających efekt jak w sklepie z ciuchami - taka "nowoczesność" made in Poland... Jeszcze nie widziałam domu, który by mi się naprawdę podobał

A cuda w tym stylu http://www.ekskluziff.pl/public/imag...3_zdjecie1.jpg to pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z domów kolezanek?

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-05-27 o 19:31
Stary 2010-05-27, 19:32   #7
lotta6
Zakorzenienie

Nie zawsze bezguscia
Ale niektory domy tam pokazywane powalaja i to niestety w negatywnym tego slowa znaczeniu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-27, 19:33   #8
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
A Wy jak uważacie?
Podoba Wam się Polska?
Po 1. Rozwaliła mnie sama nazwa wątku

Co do pytania, to wg mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo są miejsca w Polsce, do których ciągle wracam, które nie są piękne, ale...coś do nich ciągnie
Owszem, są również miejsca szkaradne(jak domki z wieżyczkami o których pisałaś - nijak się mają do otaczających je budynków np. prostych bloków, czy zwykłych domów), ale według mojego nawiedzonego charakteru więcej jest tych pięknych(ehh, biolog często zachwyca się byle czym).
siarczan_sodu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:36   #9

Cytat:
Oglądając reportaże z powodzi i przejeżdzając przez nasz "piękny" kraj, zawsze zastanawiam się, dlaczego u nas jest tak brzydko.
(...)
A Wy jak uważacie?
Podoba Wam się Polska?
Nie jest brzydko. Owszem, są brzydkie miejsca i brzydkie budynki, ale nie sądzę, że jest brzydko. Tak samo jak w innych krajach, nie wydaje mi się, że każdy zakątek innego państwa jest piękny, zadbany i w dobrym guście.

I co do ostatniego pytania: tak, podoba mi się. Bardzo.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:41   #10
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
Po 1. Rozwaliła mnie sama nazwa wątku

Co do pytania, to wg mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo są miejsca w Polsce, do których ciągle wracam, które nie są piękne, ale...coś do nich ciągnie
Owszem, są również miejsca szkaradne(jak domki z wieżyczkami o których pisałaś - nijak się mają do otaczających je budynków np. prostych bloków, czy zwykłych domów), ale według mojego nawiedzonego charakteru więcej jest tych pięknych(ehh, biolog często zachwyca się byle czym).
O, a ja dzisiaj miałam rozmowę z matką... Elewacja domu jest drewniana, minęło jednak kilka lat i wypadałoby się za nią zabrać. Matka twierdzi, że lepszy tynk, bo (kilka argumentów finansowych i praktycznych) dom z drewnianą elewacją do niczego nie pasuje. Pytam: a do czego ma pasować? A do innych domów.
Generalnie myślę, że nie ma co gadać, że wieżyczki nie pasują do bloków, ktoś miał taką fanaberię, pomysł, pragnienie, to sobie zrobił, co komu do tego...?
U mnie w mieście jest dom z taką wieżyczką, cały z cegły, piękna balustrada, przyjemne ogrodzenie, patrzy się na to naprawdę fajnie.

Muszę jednak przyznać, że wracając z emigracji, uderzyło mnie zaniedbanie Polski. Jechałam przez wsie na zachodzie, chylące się ku ziemi domy, rozpadające się płoty, można by rzec, obraz nędzy i rozpaczy. Smutno.

Edytowane przez illuvies
Czas edycji: 2010-05-27 o 19:43
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:46   #11
panierrka
Zadomowienie

Mi się wydaje, że to lata zaniedbań (np kiepskiej jakości drogi, staromodne elewacje), a to wszystko nie da się od razu zmienić.

Co do poczucia estetyki w architekturze, to opisałaś dokładnie moją okolicę Jeden budynek to przepiękna wiejska, rozłożysta posiadłość (tylko z trawnikiem wokół na 2 metry), kolejny wygląda jak połączenie zamku z bunkrem , wiele innych budynków nieotynkowanych, ba! jakiś bogaty koleś zaczął budować sobie imponujący domek (aby załapać się na ulgę budowlaną), ale chyba mu się odwidziało i teraz stoi w stanie surowym otwartym.

Z drugiej strony tam, gdzie już dotarły zmiany, jest całkiem przyjemnie.

Cytat:
Też ważny poruszłaś problem braku poszanowania dla własności wspólnej. W mieszkaniu ma być porządek i olać to, że klatka schodowa zniszczona i zasikana. Pies na trawnik przed blokiem może nasikać i zrobić kupę, a co tam, "płacę podatki, to niech sprzątają". Żarówkę z windy można ukraść. Grilla na balkonie rozpalić i zasmrodzić całą okolicę, a jakże.
Fakt jest coś takiego, że jak coś jest publiczne, to jest niczyje. Widać to chociaż po autobusach: nawet te nowe mają podrapane szyby, zniszczone siedzenia, poupychane po kątach śmieci.
Czasem jest też tak, że kilka osób zatruwa okolicę, a nikt im nie zwróci uwagi, bo... bo nie wiem, tego chyba nie mamy w zwyczaju albo ludzie się tych osób boją. Moja babcia mieszka w 100-letniej kamienicy, która całkiem niedawno była odnowiona, odmalowane klatki itp. No i co z tego, jak zaraz młodzi pomazali i ponapalali ściany, pijak z mieszkania socjalnego chyba wracając z imprezki, nie zdążył do toalety, itp.

Moim zdaniem, Polska szybko zmienia się na lepsze i to jest plus. Jeszcze tylko wpoić ludziom takie rzeczy jak sprzątanie po pieskach i będzie bardzo dobrze

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-27, 19:46   #12
paula78
Zakorzenienie

Gust polaków jest różny ,przrażajace jest to ,że mlode pokolenie które studiuje w duzych miastach/jezdzi po świecie przenosi swoje wioskowe gusta ,przykład ?
wynajmuje mieszkanie studentkom,dziewczyny odstrzelone ale bardziej w stylu "Krysia" czyli buty w szpic i róz na powiekach "przywiozly swoje graty np. koc w panterkę .kosz sztucznych kwiatów a na polkach kryształowe durnostojki

No ludzie ,pomijam jakos mebli bo wiadomo bierze sie stare meble i nie czepiam sie tej mebloscianki na wysoki połysk ale kryształowe figurki ?

Przenosi się to tez na styl ubierania ,przyklad znajoma mieszkała w roznych miejscach w europie obecnie portugalia ale suknia slubna musiała byc beza i welon

Rozumiem starsze pokolenie 50+ ale 20 + ?

Co do budowania domów to najgorsi są nowobogaccy i tacy "zastaw sie a postaw " i kredyt na wielki dom biora i rodzice mlodego i rodzice mlodej ,pozyczaja od babci i licza na spadek po cicoi ale chałupa musi byc jak sie patrzy .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-05-27 o 19:48
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:58   #13
Lady in Blue
Zakorzenienie

Są miejsca w Polsce, które mi się podobają i takie, które w ogóle mi się nie podobają
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:58   #14
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Generalnie myślę, że nie ma co gadać, że wieżyczki nie pasują do bloków, ktoś miał taką fanaberię, pomysł, pragnienie, to sobie zrobił, co komu do tego...?
Ale właśnie takie myślenie: "ja mam takie pragnienie, zrobie po swojemu, a im mniej będzie pasować do otoczenia, tym lepiej, bo będzie oryginalnie" jest zgubne moim zdaniem. Wtedy powstaje chaos, każden jeden ma inaczej.

Cytat:
Napisane przez panierrka Pokaż wiadomość
Co do poczucia estetyki w architekturze, to opisałaś dokładnie moją okolicę Jeden budynek to przepiękna wiejska, rozłożysta posiadłość (tylko z trawnikiem wokół na 2 metry), kolejny wygląda jak połączenie zamku z bunkrem , wiele innych budynków nieotynkowanych, ba! jakiś bogaty koleś zaczął budować sobie imponujący domek (aby załapać się na ulgę budowlaną), ale chyba mu się odwidziało i teraz stoi w stanie surowym otwartym.[/SIZE]
A to raczej kwestia tego, że pewnie kasy nie starczyło na wykończenie domu
Mnie też zdziwko łapie, jak słysze, że małżenstwo z dwójką dzieci, dochód jakieś 3-4 tysiace i oni dom będa stawiać. I stawiają, z byle czego, byle jak, ale stawiają, co mnie utwierdza w przekonaniu, że Polska to kraj cudu ekonomicznego To też kolejna przyczyna powstawania takic szkarad.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
wynajmuje mieszkanie studentkom,dziewczyny odstrzelone ale bardziej w stylu "Krysia" czyli buty w szpic i róz na powiekach "przywiozly swoje graty np. koc w panterkę .kosz sztucznych kwiatów a na polkach kryształowe durnostojki
No patrz, a myślałam, że zamilowanie do durnostojek i kryształów w narodzie już mija I do wystroju w stylu tylko baby z dziadem brakuje.
Chociaż nie mija, bratowa TŻta swojemu mężowi kupuje prezenty w stylu szklane szachy i pluszowe serduszko z wyznaniem miłości, które wisi teraz na szafie A też przecież młoda dziewczyna, wykształcona.

Ale że ludziom chce się potem kurz ścierac z tych pierdół, to się dziwię.
Albo ozdobnik ze suszonych kwiatów, fuj, zbieranina kurzu.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-05-27 o 20:01
Stary 2010-05-27, 20:00   #15
rapifen
Zakorzenienie

Wiesz, mam wrażenie że niektóre miejsca zatrzymały się pod koniec lat 80 jak teatr muzyczny w Gdyni, nie mówiąc już o miejskim.
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/12100/z12182.jpg
http://img.trojmiasto.pl/zdj/c/1/0/7...ny-w-Gdyni.jpg

I niestety jedyne co w Polsce jest ładne, to przyroda i naturalne krajobrazy - tego nie można nam odmówić, piękne góry jeziora lasy i morze. Stare brudne blokowiska.
Moja ulubiona dzielnica trójmiasta
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/21500/z21575.jpg
http://d.polskatimes.pl/k/r/6/ec/5f/...a43d794_k1.jpg
Poszukałabym więcej, ale szkoda mi czasu. Generalnie syf, składowisko śmieci, na prawdę ogromne wzgórze slumsów. I nie, ci ludzie nie są biedni, po prostu podoba im się taki sposób życia, jak na wsi 100 lat temu - każdy z każdym, życie toczy się na zasikanych ulicach, nie ma kanalizacji (serio ) wszędzie leżą rowery dzieci, samochody (dobre) parkowane praktycznie na dachach rozpadających się domów i takie tam. Jedna wielka rodzina.
Przed tym wzgórzem stoi na wzniesieniu ogromny kilku klatkowy wieżowiec. Zbudowali go w latach 70 by zasłonić ten uroczy widok.

Tak i ja też kocham durnostajki.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:11   #16
Słodkaaa
Zakorzenienie

pfff kobieto, Ty chyba nie wiesz co mówisz...

Osobiscie uwazam, ze mieszkam w jednym, pieknym kraju... Mamy morze, góry, niziny... Mnóstwo zieleni, piekne tereny... Nie zamienilabym poki co Naszej Polski na inny kraj...

Mysle, ze mylisz brzydote z bieda... W Polsce dopiero od kilku lat dzieje sie lepiej - finansowo... Dopiero odbudowujemy Nasz kraj... Trzeba kilku, kilkunastu lat zanim Polska bedzie wizualnie bogata...

Nie wiem dlaczego uwazasz ze Polska jest brzydka? Gdzie bylas, co widzialas, ze mozesz sie wypowiadac w ten sposob??
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:13   #17
rapifen
Zakorzenienie

A co dodam jak szukałam jakiegoś domku do wynajęcia czy kwatery na półwyspie helskim... przeglądałam sporo ofert...
Co mnie odrzuca za każdym razem
1) plastikowe lustro w łazience (link: http://www.ekskluziff.pl/public/imag...cie5_thumb.jpg)
2) plastikowe różowe dodatki
poza tym jak widzę takie lampy
http://www.jank.kaszuby.info.pl/9.jpg
i meble jak z gdańskiej wystawki na biednej dzielnicy, to po prostu słabo mi - i za co oni kasują te 80 zł za pokój ?
wystarczy wywalić dywan, te szkaradne obrazki, lampę kupić w ikei za 30 zł i już wygląda to o 5% lepiej...

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2010-05-27 o 20:21
Stary 2010-05-27, 20:16   #18
Słodkaaa
Zakorzenienie

No ale to jes juz bezguscie gospodarzy i oszczedzanie na wszystkim. Mysle, ze Polacy maja to w krwii... Nie wszyscy ale wiekszosc..
Stary 2010-05-27, 20:21   #19
rapifen
Zakorzenienie

Wiesz, mi by było wstyd po prostu prowadzić pensjonat kasować 80-100 zł za spanie w babcinej melinie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-27, 20:21   #20
_vixen_
Zakorzenienie

No właśnie, wrzuciłaś zdjęcia Polski, gdzie aż zgrzytają zęby, jak się na to patrzy.
Myślę, że masz rację, z tym, że ludzie lubią ten styl życia, bo co to za koszt kupić farby, odmalować, co trzeba, posprzątać, posadzić jakieś roślinki.

Co do sadzenia roślin, przypomniała mi się pamiętny klomb na kwiaty robiony ze starej opony od traktora, czasem pomalowanej na biało - kojarzycie takie? Albo grzybki ze starej miski

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
Mysle, ze mylisz brzydote z bieda... W Polsce dopiero od kilku lat dzieje sie lepiej - finansowo... Dopiero odbudowujemy Nasz kraj... Trzeba kilku, kilkunastu lat zanim Polska bedzie wizualnie bogata...
Ale zauważ, sama piszesz, że Polska jest piękna, bo mamy góry, niziny - czyli wymieniasz miejsca, których ludzie generalnie nie przerobili w swój smak i gust, bo to natura.
I nie przesadzajmy z tą biedą też, problem polega na tym, że nawet ci bogatsi również budują się dość brzydko. Bo sorry, ale dla mnie mały dom z trzema balkonami, 5 lukarnami i kolumienkami to nie jest szczyt estetyki
Stary 2010-05-27, 20:28   #21
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
pfff kobieto, Ty chyba nie wiesz co mówisz...

Osobiscie uwazam, ze mieszkam w jednym, pieknym kraju... Mamy morze, góry, niziny... Mnóstwo zieleni, piekne tereny... Nie zamienilabym poki co Naszej Polski na inny kraj...

Nie wiem dlaczego uwazasz ze Polska jest brzydka? Gdzie bylas, co widzialas, ze mozesz sie wypowiadac w ten sposob??
Ale autorce chodzi o nasze dzieła, ingerencje a nie o naturę i ukształtowanie terenu.

I nie o biedzie tu mowa. Chodź, zabiorę Cię do Babic pod Warszawą, do Latchorzewa, do Raszyna. Tam budują się teraz bogaci ludzie a i tak oczy bolą od patrzenia.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:29   #22
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ale zauważ, sama piszesz, że Polska jest piękna, bo mamy góry, niziny - czyli wymieniasz miejsca, których ludzie generalnie nie przerobili w swój smak i gust, bo to natura.
I nie przesadzajmy z tą biedą też, problem polega na tym, że nawet ci bogatsi również budują się dość brzydko. Bo sorry, ale dla mnie mały dom z trzema balkonami, 5 lukarnami i kolumienkami to nie jest szczyt estetyki
no a tutaj to po prostu rzecz gustu lub jego braku... Niestety nikt nie nakaże budowac komus tak czy siak...

Myslalam, ze mowisz, ze Polska jest brzydka jako taka...

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Wiesz, mi by było wstyd po prostu prowadzić pensjonat kasować 80-100 zł za spanie w babcinej melinie

nooo mi tez, ja bym tam nie zamieszkala nawet na pare dni wysmialabym chyba tych ludzi
Stary 2010-05-27, 20:30   #23
rapifen
Zakorzenienie

O tak i co ostatnio wzbudziło u mnie entuzjazm
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...l?ticaid=1a3dd

myślę że Jezus za 30 mln jest nam potrzebny tak ładnie będzie ozdabiał krajobraz.

Stary 2010-05-27, 20:31   #24
lotta6
Zakorzenienie

Cytat:
Kazdy orze jak może

Sezon nad morzem jest krotszy niz w gorach i jakby sporo inwestowali to przestaloby sie im to oplacac
Stary 2010-05-27, 20:31   #25
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
nooo mi tez, ja bym tam nie zamieszkala nawet na pare dni wysmialabym chyba tych ludzi
bez sensu wyjeżdżać gdzieś gdzie nawet nie jest miło pobyć, sto razy lepsze warunki mam w domu za darmo to już wolę jakiś namiot...

Stary 2010-05-27, 20:37   #26
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
No ale to jes juz bezguscie gospodarzy i oszczedzanie na wszystkim. Mysle, ze Polacy maja to w krwii... Nie wszyscy ale wiekszosc..
I tutaj się zgadzam.

Jak jestem u TŻta rodziców na obiedzie, to zawsze mnie mierzi, jak jego mama podaje obiad w talerzach typu każdy z innej parafii, z drugiego gatunku. A potem kawę w jakichś ohydnych starych kubkach czy szklankach w koszyczku (!). Albo jeszcze te słynne nietłukące szklanki z duraleksu. Czy to taki problem zainwestować i kupić sobie zastawę stołową, jakąś ładną porcelanę, tylko pić kawę czy herbatę w obrzydliwych kubkach za 3 zł z supermarketu? Są też targi staroci, można wygrzebać za grosze starą piękną porcelanę.
A czasem ludzie mają starą porcelanę po rodzicach, dziadkach, to stoi to za szkłem i wystawkę robi

Gdzieś przeczytałam takie zdanie: "Zasługuję na to, aby pić kawę w pięknej filiżance". Z którym się zgadzam.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-05-27 o 20:40
Stary 2010-05-27, 20:40   #27
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Podoba Wam się Polska?
Codziennie kursuję pomiędzy dwoma największymi miastami na Podbeskidziu i tak - mnie się Polska bardzo podoba. Mam góry, jezioro, łąki, lasy i przy tym mieszkam na mocno uprzemysłowionym terenie, dzięki czemu nie ma tu aż tak dużego problemu z pracą.

Jednakowoż współczuję tym, którzy codziennie muszą przemierzać tereny głębokiego Śląska, lub inne płaszczyzny. Zawsze kiedy wyjeżdżam poza moje górzyste tereny czuję się trochę nieswojo. Szaro, buro i ponuro. Jakby czegoś brakowało na horyzoncie.

Ale tylko o ukształtowaniu naturalnym. Jeżeli chodzi o domy, i ogólną architekturę, to nie ma co udawać, że jest fajnie. Ale czego my tutaj oczekujemy? Mieszkamy w kraju, gdzie młode małżeństwo, po spłaceniu raty za dom, rachunków i opłat za samochód już na niewiele może sobie pozwolić. Więc nie oczekujmy że każdy będzie miał w ogrodzie wystrój niczym z English Garden, bo to się znikąd nie bierze. Oczywiście, że fajnie byłoby mieszkać niczym w Szwajcarii, czy Monako i podziwiać cuda architektury domowej niemalże na każdym kroku... ale PKB robi swoje i żadną siłą tego nie pokonamy.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 20:42   #28
rapifen
Zakorzenienie

o i znów coś czego nienawidzę. dzisiaj robiłam z moim facetem zakupy w tesco i uznaliśmy że szklanki mu się potłukły...
nieśmiertelny szklany kubek w którym pijało się kompot w przedszkolach albo rozrabiany syrop w dzieciństwie
http://www.sklepplemiona.pl/galerie/...ezroczy_18.jpg
ni to szklanka ni to kubek... to tak odnośnie zastawy

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Jak jestem u TŻta rodziców na obiedzie, to zawsze mnie mierzi, jak jego mama podaje obiad w talerzach typu każdy z innej parafii, z drugiego gatunku.
u niego nie ma kompletu sztućców, dorośli ludzie pracujący za gramanicą a wzięli ze sobą poniszczone widelce z czasów PRL. nawet w ikei można kupić tanie zestawy

Stary 2010-05-27, 20:43   #29
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
O tak i co ostatnio wzbudziło u mnie entuzjazm
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...l?ticaid=1a3dd

myślę że Jezus za 30 mln jest nam potrzebny tak ładnie będzie ozdabiał krajobraz.

Tempo prac wskazuje na to, że prace zakończą się w tym roku. - Wprost nie mogę już doczekać się chwili, kiedy w promieniach słońca zabłyśnie pozłacana korona naszego Chrystusa - mówi Markowski. - To będzie najpiękniejszy widok na świecie!

Tylko tak to skomentuję:
Stary 2010-05-27, 20:44   #30
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
2) plastikowe różowe dodatki
poza tym jak widzę takie lampy
http://www.jank.kaszuby.info.pl/9.jpg
i meble jak z gdańskiej wystawki na biednej dzielnicy, to po prostu słabo mi - i za co oni kasują te 80 zł za pokój ?
wystarczy wywalić dywan, te szkaradne obrazki, lampę kupić w ikei za 30 zł i już wygląda to o 5% lepiej...
boże drogi rzeczywiście wywalić dywan, lampę i tą ceratę ze stołu i już byłoby o niebo lepiej... i jeszcze ten wazon na telewizorze

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości