![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;)
Oglądając reportaże z powodzi i przejeżdzając przez nasz "piękny" kraj, zawsze zastanawiam się, dlaczego u nas jest tak brzydko.
Dlaczego ludzie budują tak ogromne niekiedy domy, a nie pomyślą już o tym, żeby zrobić ładną elewację, tylko latami stoją i straszą nieotynkowane paskudztwa? Albo ogólny bajzel na podwórkach u rolników. Skąd ten pęd do posiadania domu maksymalnie innego niż u sąsiada, najlepiej z 5 bezsensownymi balkonikami i wieżyczką (na szczęście szał na nie już trochę minał ![]() Czy to lata socjalizmu tak wypaczyły gust narodu, brak rzetelnej edukacji na lekcjach plastyki w szkole? Potem tego efekty "podziwiamy" ![]() Był nawet na ten temat ciekawy artykuł w Gazecie Wyborczej: http://wyborcza.pl/1,76842,6979035,C..._balkonem.html Nie lepiej jest u nas z wyposażeniem wnętrz ![]() Nie mówię tylko o takich skrajnościach jak w tym blogu: http://www.ekskluziff.pl/, ale nie mogę osobiście napatrzeć się na to, jak znajoma zrobiła sobie podłogę na parterze w domu: na dość małej powierzchni na otwartej przestrzeni upchniętych jest kilka (3 lub 4) rodzaje płytek - inne do kuchni, inne do przedpokoju, inne w salonie, plus do tego w salonie deska barlinecka i obowiązkowy dywan ![]() Sama jakichś aspiracji designerskich nie posiadam, ale jak wiem, że specjalnie wyczucia nie mam, to nie "zdobię" za wszelką cenę ![]() Mam wrażenie, że naszym narodowym problemem jest to, że jesteśmy ekspertami od wszytskiego, brak nam samokrytyki i oddania pewnych spraw w ręce ludzi, którzy się na tym znają. A Wy jak uważacie? Podoba Wam się Polska? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego Polska jest taka brzydka i szkaradna? ;)
uważam dokładnie tak samo. W dodatku ten wielkomiejski syf na ulicach, brak poszanowania do publicznej własności-powyrywane ławki i inne cuda
![]() odnośnie pytania: Nie, nie podoba mi się Polska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Podoba się
![]() Nie wiem czy to jakoś uzasadniać? ![]() Bo w porównaniu z innymi wcale nie wygladamy tak źle. A jesli chodzi o brud i zaniedbanie, ale takie totalne, to naprawdę Czechy biją Polskę na głowę.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To dobrze bo czasem myślę, że jestem sama i nie jestem patriotką
![]() Pamiętam, jak kilka lat temu wróciłam z dwumiesięcznego pobytu z zagranicy (zachodniej ![]() Też ważny poruszłaś problem braku poszanowania dla własności wspólnej. W mieszkaniu ma być porządek i olać to, że klatka schodowa zniszczona i zasikana. Pies na trawnik przed blokiem może nasikać i zrobić kupę, a co tam, "płacę podatki, to niech sprzątają". Żarówkę z windy można ukraść. Grilla na balkonie rozpalić i zasmrodzić całą okolicę, a jakże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
W tym artykule z wyborczej zdjecia mi sie nie wyswietlaja
![]() Co do ''ciekawych'' wnetrz - warto czasami zajrzec na luxlux. Mozna oczoplasu momentami dostac- tyle wszystkiego, ze juz czlowiek nie wie gdzie spojrzec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Luba, polska współczesna architektura Ci odpowiada
![]() luxlux to taka oaza bezguścia za dużą kasę, bo nie znam? Moja inna znajoma, młoda kobieta po studiach, kończy dom budować, i znowu schemat leci: płyty kartonowo-gipsowe, od cholery halogenów dających efekt jak w sklepie z ciuchami - taka "nowoczesność" made in Poland... Jeszcze nie widziałam domu, który by mi się naprawdę podobał ![]() A cuda w tym stylu http://www.ekskluziff.pl/public/imag...3_zdjecie1.jpg to pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z domów kolezanek? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-05-27 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie zawsze bezguscia
![]() Ale niektory domy tam pokazywane powalaja i to niestety w negatywnym tego slowa znaczeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Po 1. Rozwaliła mnie sama nazwa wątku
![]() ![]() ![]() Co do pytania, to wg mnie odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo są miejsca w Polsce, do których ciągle wracam, które nie są piękne, ale...coś do nich ciągnie ![]() Owszem, są również miejsca szkaradne(jak domki z wieżyczkami o których pisałaś - nijak się mają do otaczających je budynków np. prostych bloków, czy zwykłych domów), ale według mojego nawiedzonego charakteru więcej jest tych pięknych(ehh, biolog często zachwyca się byle czym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co do ostatniego pytania: tak, podoba mi się. Bardzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie myślę, że nie ma co gadać, że wieżyczki nie pasują do bloków, ktoś miał taką fanaberię, pomysł, pragnienie, to sobie zrobił, co komu do tego...? U mnie w mieście jest dom z taką wieżyczką, cały z cegły, piękna balustrada, przyjemne ogrodzenie, patrzy się na to naprawdę fajnie. Muszę jednak przyznać, że wracając z emigracji, uderzyło mnie zaniedbanie Polski. Jechałam przez wsie na zachodzie, chylące się ku ziemi domy, rozpadające się płoty, można by rzec, obraz nędzy i rozpaczy. Smutno. Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2010-05-27 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Mi się wydaje, że to lata zaniedbań (np kiepskiej jakości drogi, staromodne elewacje), a to wszystko nie da się od razu zmienić.
Co do poczucia estetyki w architekturze, to opisałaś dokładnie moją okolicę ![]() ![]() Z drugiej strony tam, gdzie już dotarły zmiany, jest całkiem przyjemnie. Cytat:
![]() Czasem jest też tak, że kilka osób zatruwa okolicę, a nikt im nie zwróci uwagi, bo... bo nie wiem, tego chyba nie mamy w zwyczaju albo ludzie się tych osób boją. Moja babcia mieszka w 100-letniej kamienicy, która całkiem niedawno była odnowiona, odmalowane klatki itp. No i co z tego, jak zaraz młodzi pomazali i ponapalali ściany, pijak z mieszkania socjalnego chyba wracając z imprezki, nie zdążył do toalety, itp. Moim zdaniem, Polska szybko zmienia się na lepsze i to jest plus. Jeszcze tylko wpoić ludziom takie rzeczy jak sprzątanie po pieskach i będzie bardzo dobrze ![]()
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gust polaków jest różny ,przrażajace jest to ,że mlode pokolenie które studiuje w duzych miastach/jezdzi po świecie przenosi swoje wioskowe gusta ,przykład ?
wynajmuje mieszkanie studentkom,dziewczyny odstrzelone ale bardziej w stylu "Krysia" czyli buty w szpic i róz na powiekach "przywiozly swoje graty np. koc w panterkę .kosz sztucznych kwiatów a na polkach kryształowe durnostojki No ludzie ,pomijam jakos mebli bo wiadomo bierze sie stare meble i nie czepiam sie tej mebloscianki na wysoki połysk ale kryształowe figurki ? Przenosi się to tez na styl ubierania ,przyklad znajoma mieszkała w roznych miejscach w europie obecnie portugalia ale suknia slubna musiała byc beza i welon ![]() Rozumiem starsze pokolenie 50+ ale 20 + ? ![]() Co do budowania domów to najgorsi są nowobogaccy i tacy "zastaw sie a postaw " i kredyt na wielki dom biora i rodzice mlodego i rodzice mlodej ,pozyczaja od babci i licza na spadek po cicoi ale chałupa musi byc jak sie patrzy . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-05-27 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Są miejsca w Polsce, które mi się podobają i takie, które w ogóle mi się nie podobają
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie też zdziwko łapie, jak słysze, że małżenstwo z dwójką dzieci, dochód jakieś 3-4 tysiace i oni dom będa stawiać. I stawiają, z byle czego, byle jak, ale stawiają, co mnie utwierdza w przekonaniu, że Polska to kraj cudu ekonomicznego ![]() Cytat:
![]() Chociaż nie mija, bratowa TŻta swojemu mężowi kupuje prezenty w stylu szklane szachy i pluszowe serduszko z wyznaniem miłości, które wisi teraz na szafie ![]() Ale że ludziom chce się potem kurz ścierac z tych pierdół, to się dziwię. Albo ozdobnik ze suszonych kwiatów, fuj, zbieranina kurzu. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-05-27 o 20:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, mam wrażenie że niektóre miejsca zatrzymały się pod koniec lat 80 jak teatr muzyczny w Gdyni, nie mówiąc już o miejskim.
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/12100/z12182.jpg http://img.trojmiasto.pl/zdj/c/1/0/7...ny-w-Gdyni.jpg I niestety jedyne co w Polsce jest ładne, to przyroda i naturalne krajobrazy - tego nie można nam odmówić, piękne góry jeziora lasy i morze. Stare brudne blokowiska. Moja ulubiona dzielnica trójmiasta http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/21500/z21575.jpg http://d.polskatimes.pl/k/r/6/ec/5f/...a43d794_k1.jpg Poszukałabym więcej, ale szkoda mi czasu. Generalnie syf, składowisko śmieci, na prawdę ogromne wzgórze slumsów. I nie, ci ludzie nie są biedni, po prostu podoba im się taki sposób życia, jak na wsi 100 lat temu - każdy z każdym, życie toczy się na zasikanych ulicach, nie ma kanalizacji (serio ![]() Przed tym wzgórzem stoi na wzniesieniu ogromny kilku klatkowy wieżowiec. Zbudowali go w latach 70 by zasłonić ten uroczy widok. ![]() Tak i ja też kocham durnostajki.
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
pfff kobieto, Ty chyba nie wiesz co mówisz...
Osobiscie uwazam, ze mieszkam w jednym, pieknym kraju... Mamy morze, góry, niziny... Mnóstwo zieleni, piekne tereny... Nie zamienilabym poki co Naszej Polski na inny kraj... Mysle, ze mylisz brzydote z bieda... W Polsce dopiero od kilku lat dzieje sie lepiej - finansowo... Dopiero odbudowujemy Nasz kraj... Trzeba kilku, kilkunastu lat zanim Polska bedzie wizualnie bogata... Nie wiem dlaczego uwazasz ze Polska jest brzydka? Gdzie bylas, co widzialas, ze mozesz sie wypowiadac w ten sposob?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A co dodam
![]() Co mnie odrzuca za każdym razem 1) plastikowe lustro w łazience (link: http://www.ekskluziff.pl/public/imag...cie5_thumb.jpg) 2) plastikowe różowe dodatki poza tym jak widzę takie lampy http://www.jank.kaszuby.info.pl/9.jpg i meble jak z gdańskiej wystawki na biednej dzielnicy, to po prostu słabo mi - i za co oni kasują te 80 zł za pokój ? ![]() wystarczy wywalić dywan, te szkaradne obrazki, lampę kupić w ikei za 30 zł i już wygląda to o 5% lepiej...
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-05-27 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
No ale to jes juz bezguscie gospodarzy i oszczedzanie na wszystkim. Mysle, ze Polacy maja to w krwii... Nie wszyscy ale wiekszosc..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, mi by było wstyd po prostu
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że masz rację, z tym, że ludzie lubią ten styl życia, bo co to za koszt kupić farby, odmalować, co trzeba, posprzątać, posadzić jakieś roślinki. Co do sadzenia roślin, przypomniała mi się pamiętny klomb na kwiaty robiony ze starej opony od traktora, czasem pomalowanej na biało - kojarzycie takie? Albo grzybki ze starej miski ![]() Cytat:
I nie przesadzajmy z tą biedą też, problem polega na tym, że nawet ci bogatsi również budują się dość brzydko. Bo sorry, ale dla mnie mały dom z trzema balkonami, 5 lukarnami i kolumienkami to nie jest szczyt estetyki ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie o biedzie tu mowa. Chodź, zabiorę Cię do Babic pod Warszawą, do Latchorzewa, do Raszyna. Tam budują się teraz bogaci ludzie a i tak oczy bolą od patrzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myslalam, ze mowisz, ze Polska jest brzydka jako taka... ![]() Cytat:
nooo mi tez, ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
O tak i co ostatnio wzbudziło u mnie entuzjazm
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1371,tit...l?ticaid=1a3dd myślę że Jezus za 30 mln jest nam potrzebny ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jestem u TŻta rodziców na obiedzie, to zawsze mnie mierzi, jak jego mama podaje obiad w talerzach typu każdy z innej parafii, z drugiego gatunku. A potem kawę w jakichś ohydnych starych kubkach czy szklankach w koszyczku (!). Albo jeszcze te słynne nietłukące szklanki z duraleksu. Czy to taki problem zainwestować i kupić sobie zastawę stołową, jakąś ładną porcelanę, tylko pić kawę czy herbatę w obrzydliwych kubkach za 3 zł z supermarketu? Są też targi staroci, można wygrzebać za grosze starą piękną porcelanę. A czasem ludzie mają starą porcelanę po rodzicach, dziadkach, to stoi to za szkłem i wystawkę robi ![]() Gdzieś przeczytałam takie zdanie: "Zasługuję na to, aby pić kawę w pięknej filiżance". Z którym się zgadzam. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-05-27 o 20:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Codziennie kursuję pomiędzy dwoma największymi miastami na Podbeskidziu i tak - mnie się Polska bardzo podoba. Mam góry, jezioro, łąki, lasy i przy tym mieszkam na mocno uprzemysłowionym terenie, dzięki czemu nie ma tu aż tak dużego problemu z pracą.
Jednakowoż współczuję tym, którzy codziennie muszą przemierzać tereny głębokiego Śląska, lub inne płaszczyzny. Zawsze kiedy wyjeżdżam poza moje górzyste tereny czuję się trochę nieswojo. Szaro, buro i ponuro. Jakby czegoś brakowało na horyzoncie. Ale tylko o ukształtowaniu naturalnym. Jeżeli chodzi o domy, i ogólną architekturę, to nie ma co udawać, że jest fajnie. Ale czego my tutaj oczekujemy? Mieszkamy w kraju, gdzie młode małżeństwo, po spłaceniu raty za dom, rachunków i opłat za samochód już na niewiele może sobie pozwolić. Więc nie oczekujmy że każdy będzie miał w ogrodzie wystrój niczym z English Garden, bo to się znikąd nie bierze. Oczywiście, że fajnie byłoby mieszkać niczym w Szwajcarii, czy Monako i podziwiać cuda architektury domowej niemalże na każdym kroku... ale PKB robi swoje i żadną siłą tego nie pokonamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
![]() nieśmiertelny szklany kubek w którym pijało się kompot w przedszkolach albo rozrabiany syrop w dzieciństwie http://www.sklepplemiona.pl/galerie/...ezroczy_18.jpg ni to szklanka ni to kubek... to tak odnośnie zastawy ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tempo prac wskazuje na to, że prace zakończą się w tym roku. - Wprost nie mogę już doczekać się chwili, kiedy w promieniach słońca zabłyśnie pozłacana korona naszego Chrystusa - mówi Markowski. - To będzie najpiękniejszy widok na świecie! Tylko tak to skomentuję: ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.