Czy ja dobrze ważę ? o dietę poproszę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-19, 15:40   #1
martyna82
Raczkowanie

Question

Czy ja dobrze ważę ? o dietę poproszę

Otóż tak mam 13 lat mam 160cm i ważę 57 kg ja wiem, że to jest dużo bo moje koleżanki w moim wieku ważą po 40 lub 45kg lub jeszcze mniej. ja nawet czuje się gruba mam szeroką pupę i grube uda. Więc może się ktoś zna co mogę robić aby mniej ważyć i lepiej wyglądać. Aha no i mam cellulit na pupie. więc co? proszę o dobre rady
martyna82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-19, 15:48   #2
bejbi19
BAN stały

GG do bejbi19
Dot.: Czy ja dobrze ważę ? o dietę poproszę

Wydaje mi sie ze najbardziej odpowiednia waga dla ciebie bedzie 52 kg. Twoje kolezanki wazą za mało. Tylko się nie załamuj ja w twoim wieku wazyłam 86 kg i miałam tak jak ty 160 cm...na szczescie wzielam sie za siebie i nie dawno wazylam 58 kg przy 167 cm (mam 19 lat) niestety przyszlo mi 7 kg ale to nic wiem ze mi sie uda ze osiagne cel. Szczerze mowiac najwazniejsza jest motywacja i zebys sie nie glodzila. Poprostu ogranicz slodycze i fast food. Do szkoły bierz jogurt lub owoce i nie wchodz najlepiej do szkolnego sklepiku ) moze sprobuj pic wode niegazowana a jezeli ci sie nie uda przemóc to soki niskokaloryczne albo warzywne. Co do cwiczen to wszystko zalezy od twojej motywacji...jezeli nie bedziesz jej miala to nie przylozysz sie odpowiednio do cwiczen. Najwazniejsze nie zalamywac sie ) masz tylko 5 kg to stracenia buzki
bejbi19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-19, 16:33   #3
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martyna82 Pokaż wiadomość
Otóż tak mam 13 lat mam 160cm i ważę 57 kg ja wiem, że to jest dużo bo moje koleżanki w moim wieku ważą po 40 lub 45kg lub jeszcze mniej. ja nawet czuje się gruba mam szeroką pupę i grube uda. Więc może się ktoś zna co mogę robić aby mniej ważyć i lepiej wyglądać. Aha no i mam cellulit na pupie. więc co? proszę o dobre rady
Jesteś jeszcze w młodym wieku, dojrzewasz, rozwijasz się. Nie powinnaś zabierać się za odchudzanie, tym bardziej na własną rękę. Jeśli jednak ta waga jest dla Ciebie uciążliwa - skonsultuj się najpierw z lekarzem, poproś o radę i potem ewentualnie udaj się do dietetyka.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 11:54   #4
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

myśle że max 5 kg powinnaś schudnąć. Ale ak jak wyżej napisane w tym wieku jeszcze naprawde nie warto.

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 21:40   #5
Ewakuacja69
Rozeznanie

w Twoim przypadku prawidlowa waga jest od 47.36 kg do 63.74 kg, wiec nie masz czym sie przejmowac. jesli uwazasz, ze masz szerokie uda i pupe - zacznij robic cwiczenia na wzmocnienie tych parii ciala
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 13:07   #6
aassiiaa11
Gość

tez mam podobne pytanie dotyczace mojej wagi, mam 164 cm wzrostu i waze 57 kg jaka jest moja idealna waga? bo czuje sie strasznie gruuuba!
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 14:18   #7
(:Iza:)
Wtajemniczenie

asia nie ma czegoś takiego jak 'waga idealna' można ważyć 60 kg a mieć super kształty a można ważyć 50 kg i wcale nie mieć figury... także idealna waga to taka w której Ty się sobie podobasz i dobrze się czujesz - nie masz za dużej wagi, a prawidłową wagę możesz obliczyć ze wzoru na BMI ( podany w wątkach podwieszonych )
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-10, 18:08   #8
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Bierz aktywny udział w lekcjach wf-u, poproś mamę, żeby robiła Ci na śniadanie i do szkoły kanapki z ciemnego pieczywa, jedz warzywa, owoce, omijaj mak donalda, zrezygnuj z napoi słodkich, słodycze ogranicz do minimum... Po prostu zdrowo się odżywiaj i nie ograniczaj drastycznie jedzenia, bo nie schudniesz Idź na spacer z koleżanką, itp. itd.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 19:22   #9
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Bierz aktywny udział w lekcjach wf-u, poproś mamę, żeby robiła Ci na śniadanie i do szkoły kanapki z ciemnego pieczywa, jedz warzywa, owoce, omijaj mak donalda, zrezygnuj z napoi słodkich, słodycze ogranicz do minimum... Po prostu zdrowo się odżywiaj i nie ograniczaj drastycznie jedzenia, bo nie schudniesz Idź na spacer z koleżanką, itp. itd.

Mi też ten sposób wydaje się najrozsądniejszy. Ograniczając puste kalorie i włączając w to ruchu, sylwetka sama nabierze właściwych kształtów, a waga zatrzyma się na właściwym miejscu. Schudniesz raz i trwale, a gdy nie narzucasz sobie zbędnego rygoru i czas oczekiwania na rezultaty szybko mija
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 20:32   #10
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

hmm ja odchudzałam sie raz w zyciu. wlasnie jakoś tak jak mialam 13-14 lat, schudłam kilka kg i tak trzymam do dziś u mnie to bylo proste-mniej jadłam i duzo sie ruszalam (idzie wiosna wiec mozesz zacząc jeździc na rowerze, rolkach itd. przyjemne z pozytecznym )

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 20:40   #11
agnieszka k
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to agnieszka k

Cytat:
Napisane przez aassiiaa11 Pokaż wiadomość
tez mam podobne pytanie dotyczace mojej wagi, mam 164 cm wzrostu i waze 57 kg jaka jest moja idealna waga? bo czuje sie strasznie gruuuba!
Wg mnie wazysz dobrze, idealnie.

Essence mania trwa

agnieszka k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 10:13   #12
klawka11
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka k Pokaż wiadomość
Wg mnie wazysz dobrze, idealnie.
czy jadobrze wze mam 47 mam 165 powiedzcie
klawka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 10:31   #13
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

Twoja waga jest OK, nie martw się tym. W tym wieku nie czas na odchudzanie - diety są bez sensu, bo się nie umie na nich wytrzymać, ważny jest ZDROWY STYL ŻYCIA (nie objadanie się, ruch - dla wyrzeźbienia sylwetki, dużo owoców, warzyw, słodycze od czasu do czasu). Twój organizm się rozwija, rośnie. Ważysz prawidłowo, nie porównuj się do koleżanek - każdy z nas jest inny. Po prostu nie objadaj się, przestawaj jeść, gdy czujesz się najedzona (nawet jak masz zostawić coś na talerzu), jedz dużo owoców i warzyw (sałatki, zapiekanki, sosy warzywne, zupy), nie jedz na noc (np. po 19.), wysypiaj się (to ma duży wpływ na wagę), JEDZ ŚNIADANIA, ćwicz - tańcz, biegaj, cokolwiek, bo nawet mega chuda dziewczyna o niewyćwiczonym, sflaczałym ciele, to niefajny widok. Na cellulit oliwka (np. Ziaja) i masaże każdego dnia. Poza tym nie noś przymałych i przykrótkich rzeczy - częsty błąd kobiet (niepotrzebnie się tym pogrubiają). Na pewno będzie dobrze .
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości