|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
MATURA - jak się uczyłyście??
Witam Szanowne Wizażanki
![]() Za rok pisze mature. Jestem juz pewna, ze chce pisac polski podst, ang i gegre rozsz. O polski sie nie martwie, bo zawsze lubilam ten przedmiot, tylko troche sie opuscilam w lekturach, ale da sie to nadrobic ![]() Moglby ktos poradzic mi, co mam w kolejnosci zrobic, zeby nie zabrnac w jakichs szczegolach i nie zniechecic sie do tego wszystkiego? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: MATURA - jak się uczyłyście??
Polski (pisałam rozszerzony)- dwa dni przed maturą przeczytałam książkę ze strzeszczeniami lektur oraz przypomniałam sobie środki stylistyczne. Podczas LO przeczytałam może 3-4 lektury, a na maturze i tak nie było nic z lektur
![]() Język obcy-niemiecki (podstawa)- zaczęłam się go uczyć dopiero w LO- uczyłam się sama w domu, pozatym w 3 klasie chodziłam na kurs przygotowujący do matury- opłaciło się- 96% ![]() Przede wszystkim listy, listy, listy- uczyć się zwrotów, pisać samemu, mieścić się w limicie słów. Na poziomie podst. nie patrzą tak bardzo na gramatykę-ważne, żeby treść była zrozumiała i żeby zawrzeć to, co ma być. Geografii nie zdawałam ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
na polskim podstawowym jest wymagana znajomosc lektur, co innego na rozszerzeniu.
z angla nie robilam nic.. a gegry nie zdawalam.. ale polecam kupic vademecum i czyatc je wielokrotnie i robic zadania. pojsc na kurs. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się- na podstawowym polskim bez znajomości lektur będzie ciężko (dlatego zdecydowałam się na rozszerzenie- o wiele łatwiejsze)
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
z polskiego powtórzyłam masę lektur (podstawowy) a Lalki niee,a historii-ooo to była nauka !! całe dnie i noce czytałam, robiłam notatki i wgl,a niemiecki-nawet nie zajrzałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Z polskiego czytalam sobie lektury, ale tylkos treszczenia, zeby sobie przyspomniec co w danej ksiazce bylo
![]() Angielski uczylam sie podstawowych slowek, do tego czasy i pisalam sobie przykladowe listy, krotkie teksty tak, zeby niektore zwroty weszly w nawyk Geografia hmm z niej mialam obszerne notatki w zeszycie. Nie uczylam sie jednak tego na pamiec tylko czytalam po kilka razy.. A mozna wiedziec do jakiej szkoly chodzisz w Osw? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja akurat przeczytalam wszystkie lektury, ale tez mi sie wydaje, ze roz jest latwiejszy.. no i wiecej punktow w rekrutacji
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jak się uczę?
Zaczynam już teraz-w wakacje. Codziennie kilka tematów z historii i wosu. Angielski i polski to moje koniki,więc specjalnie uczyć się nie muszę. Praca,praca i jeszcze raz praca.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z geografii czytałam vademecum- zdawałam rozszerzenie i nie uczyłam się wszystkiego na blachę, bo i tak wiele pytań było "na myślenie".
Co do polskiego to zdawałam rozszerzenie, a że byłam w klasie humanistycznej, to nie przygotowywałam się jakoś specjalnie. Z angielskiego nigdy nie miałam problemów, uczyłam się go więcej niż pół życia, wiec powtórzyłam tylko zwroty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zdawałam geografię - uczyłam się mniej więcej od listopada, chodziłam na fakultety w szkole i uczyłam się sama w domu. Lepiej jednak zacząć wcześniej albo podzielić materiał tak, żeby zdążyć, bo ja dwa dni przed maturą douczałam się na szybko geografii gospodarczej
![]() Nie trzeba się wiele uczyć na pamięć, ważniejsze jest nauczenie się różnych procesów, później wszystko się ze sobą łączy a to wiele ułatwia. Angielski - ćwiczyć omawianie "materiałów stymulujących", mówić, pisać teksty, warto powtarzać gramatykę i uczyć się wyrażać myśli w prosty sposób, żeby nawet temat o którym mało wiemy - móc opisać bez "specjalistycznego" słownictwa ![]() ![]() Jeśli nie umiesz sama tego ogarnąć, możesz zapisać się na jakiś kurs, na którym Cię "poprowadzą za rękę". Oczywiście będziesz musiała włożyć w to własną pracę w domu, ale będziesz miała pomoc i ukierunkowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
jakie wy wszystkie systematyczne byłyście, aż się wierzyć nie che
![]() ja się nie uczyłam, zdawałam polski , angielski, historię - wszystko rozszerzone poszło znakomicie, a ustną z polskiego robiłam dzień przed egzaminem i zdałam na 100 % bo trzeba mieć coś w sobie heh no ale wy się uczcie pilnie, ja jestem już po roku studiów, szybko minęło..
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
zdawalam wszystko rozsz ... z polskiego i wosu ograniczylam sie do przeczytania swoich zeszytow i jakis vademecum na 2 dni przed matura, wiec specjalnie sie nie wysililam
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja zdawałam rozszerzony wos i polski i uczyłam się tylko z wosu...niestety nie miałam żadnych pytań z tego co przerobiłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Poco już rok przet maturą się stresować? Ja na polski tylko i wyłącznie lektury bo reszte mi po co? z WOSu to tradycyjnie trzeba wiedzieć sporo bo bez tego ani rusz, a z niemieckiego nie uczyłam się nic bo albo się język zna albo nie. tyle.
3 klasa to były jedne wielkie wakacje. Nic się nie uczyłam. Poza tym po co się stresować i uczyć jak i tak mają w d**ie co tam napiszesz jak oni chcą żebyś napisała to co jest w kluczu? Dla mnie to jest paranoja a nie matura.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
podstawowy polski: po prostu przeczytałam wszystkie lektury w ciągu 3 lat, chodizłam na lekcje
rozszerzony angielski: przejrzałam zwroty do wypracowań rozszerzony wos: miesiąc przed maturą vademecum z Operonu rozszerzona historia: od listopada w weekendy, po studniówce w weekendy i w tygodniu kilka godzin a teraz żałuję, że na historię i wos poświęciłam tyle czasu, mam wrażenie, że bez nauki napisałabym tak samo.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
O widze ze kolezanka z okolicy
![]() ![]() Wiec tak: polski - czytalam streszczenia na miesiac przed matura ![]() angielski - raczej na biezaca, przed matura sie nie uczylam, bo czego mozna sie nauczyc w pare dni z jezyka ![]() ![]() gegra tez rozszerzona - no wiec dwa tygodnie przed zaczelam rozwiazywac testy, mialam dwuletnia przerwe z gegra z racji tego ze w technikum gegra byla tylko dwa lata ![]() ![]() Wszytsko zdalam ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
moim zdaniem podstawa to jakieś vademecum i testy, testy, TESTY!
moja nauka: angielski - zero. Tyle, ze zdawałam podstawe, rozszerzenie chyba jednak wymaga troche wiecej nauki. polski - przeczytałam streszczenia 2 dni przed. Oczywiscie wiekszosc lektur przeczytałam wczesniej geografia - nie zdawałam. generalnie do matury nie ma co się przeuczać, sama zdawałam biologie, uczyłam się i praktycznie nic mi sie nie przydało. Nowa matura jest na myślenie, umiejętność rozwiązywania testów, a jedynie w bardzo małym stopniu na wiedze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;8212000]
A mozna wiedziec do jakiej szkoly chodzisz w Osw? ![]() do III LO;p Hmmm, to widze, ze chyba nie mam co za wczesnie panikowac;p tylko ze jakos za bardzo nie czuje sie z angola, zastanawiam sie, czy czasem nie zdawac niemca ale mam jeszcze troche czasu do namyslu ![]() Zobaczymy, jak to wszystko bedzie. nigdy nie uczylam sie zbyt systematycznie gegry, a teraz zaluje bo mialabym o polowe mniej pracy przed matura;d ZObaczymy jak bedzie ![]() Pozdrawiam;** |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
W ogole sie nie uczylam.
Jedynie z matmy, bylam w humanistycznej klasie, kiedy pod koniec 2, lub na poczatku 3 klasy zamarzylo mi sie kontynuowac edukacje na Politechnice ![]() Z polskiego, hm, jakos nie lublilam czytac lektur, duzo czytalam, ale nie tego, co powinnam ![]() Z angielskiego, jakos zawsze dawalam sobie dobrze rade. Stwierdzilam, ze nie mam co sie uczyc, bo matura z tego przedmiotu i tak jest prosta. Bylam pierwszym rocznikiem, ktory zdawal tzw "nowa mature". Zdalam bez problemow. Calkiem niezle z polskiego i ang. Troche gorzej z matmy (anie bynajmnij nie na styk!). Na Politechnike sie dostalam i do tej pory tu studiuje.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.