|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Potrzebuję rady- wizażanki prawniczki, pomóżcie!
Dziewczyny, mam w rodzinie spory problem. Brat mojej mamy jest alkoholikiem i utracjuszem. Kiedyś prowadził firmę, zapowiadał się nieźle, skończyło sie niestety. Przepił cały majątek- domy, samochody, maszyny. Mało tego, zaciągnął mnóstwo długów. Kilka lat temu, moi rodzice podżerowali mu kredyt, w wyniku czego stracili potem wszystkie oszczędności. Niestety, to nie koniec. Kilka dni temu, komornik upomniał się o dom, w którym wujek mieszka teraz z babcią. Dowiedziałam się, że wujek wymyślił diabelski po prostu plan, żeby zapisać wszystko, co ma, łącznie z długami na babcie, a samemu wziąć kredyt na wykupienie domu! Dziewczyny, czy to jest możliwe? Czy starsza osoba, mająca niską emeryturę , będzie mogła przejąć te długi? Mi się wydaje, że jest to niemożliwe, w końcu babcia nie jest przyszłościowa co do spłaty długu. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi!!
Özgür ![]() Edytowane przez inrock Czas edycji: 2012-01-16 o 11:37 Powód: pomyłka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Potrzebuję rady- wizażanki prawniczki, pomóżcie!
Dom jest na tego wujka, tak?
Dla mnie to jest zwyczajnie niezgodne z zasadami współżycia społecznego (trudno żeby zmuszać kogoś do płacenia naszych długów). Babcia nie powinna się zgadzać na coś takiego, a nawet jeśli się zgodzi to całe przepisanie powinno zostać uznane za nieważne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jakby plan Twojego wujka dalo sie wprowadzić w życie, to chyba jedynymi dłużnikami w Polsce byliby bezdomni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
nie można dokonać darowizny obciążonej długami (skutkuje to pokrzywdzeniem wierzycieli - 527, 529 K.c.)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wątpliwym jest, żeby klauzula zws miała zastosowanie w tym przypadku, nie rozumiem nawyku wciskania tego wszędzie, to takie pójście na łatwiznę, które nic nie wnosi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
do zasad w.s. odnosi się tylko wtedy, gdy przepis tak stanowi, nie można używać ich kiedy i gdzie się chce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, dziękuje wam serdecznie za odpowiedzi i zainteresowanie. Dom jest zapisany na wujka, a babcia niestety zgodziłaby się na taki układ bez mrugnięcia okiem, jest w niego zapatrzona. Tak czy inaczej, dziękuję, uspokoiłyście mnie
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
musicie jednak pamiętać że w razie śmierci wujka (o co w przypadku alkoholika nie jest zbyt trudno niestety) babcia dziedzicząc majątek syna dziedziczy również jego długi i jest zobowiązana do ich spłaty wobec wierzycieli. Aby tego uniknąć musiałaby dokonać u notariusza aktu wypowiedzenia spadku, czyli się go zrzec w całości, to samo musiałoby zrobić jego rodzeństwo, dzieci itd wszyscy wstępni i zstępni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.