Kartka z motywem wiersza K.I.Gałczyńskiego. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-17, 20:48   #1
robaszekk
Zadomowienie

Kartka z motywem wiersza K.I.Gałczyńskiego.

Dziewczyny, potrzebuję waszej pomocy Zostałam poproszona o zrobienie kartki okolicznościowej związanej z tematyką wierszy, bądź konkretnego wiersza K. I. Gałczyńskiego. Nie mam zupełnie pomysłu, co umieścić na kartce, jak ją wykonać... Proszę was, chciałabym dać sobie spokój z zielonymi gęsiami, dorożkami itp. bo to zbyt popularne. Chciałabym, żeby na kartce znalazło się coś naprawdę mało znanego, jakiś motyw z mało popularnego wiersza ? Myślałam o namalowaniu ludzi wpatrzonych w księżyc rodem z wiersza ,,Dziwny wypadek na rogu Nowowiejskiej". Może macie jeszcze jakieś inne pomysły? Byłabym bardzo wdzięczna...

P. S - Jestem zaszokowana pomysłowością, orginalnością i wykonaniem waszych prac! Może spróbuję kiedyś własnych sił w scrapbookingu? Bardzo mi się podoba ta technika Gratuluję wam, i życzę sukcesów i wiele radości z tego, co robicie
robaszekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 22:02   #2
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh
Dot.: Kartka z motywem wiersza K.I.Gałczyńskiego.

Witaj!

Ja w sumie wlitereturę zazwyczaj wykorzystuję jako bazę scrapa czy kartki.
Jeślibyś wybrała konkretny wiersz czy jakiś jego fragment to było by na pewno łatwiej pomóc.
Można np wydrukować jakiś obrazek zwiazany z tematem, dac jakąś wstażeczkę, przypiąć kwiatka a obok cytat, ...

Możliwości jest mnóstwo, ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 22:09   #3
robaszekk
Zadomowienie

Wyobraźnia to tam pikuś, bo pomysłów jest mnóstwo, Gałczyński ma bardzo dużo wierszy. Nie przepadam za jego twórczością... Gorzej z czasem i materiałami... Na czwartek potrzebuję tą kartkę... Chyba zrobię ten motyw z nocą. Co ty na to? Myślałam o takim małym rysunku, ze trzy domki, księżyc, ulica, latarnia i czarne malutkie plamki w kształcie ludzi... Czy to dobry pomysł?
Stary 2009-02-18, 18:37   #4
MartaMaciejkowa
Przyczajenie

Jeśli mogłabym coś podpowiedzieć - to księżyc faktycznie pasuje, bo jest częstym motywem w poezji Gałczyńskiego; oprócz tego pojawiają się w jego wierszach: gwiazdy, drzewa, wiatr /ale to trudne/, dzikie wino, koty, kapelusze , lampa naftowa, ogień, liście, skrzypce...,
A całość dobrze by było postarzyć, żeby wyglądał na wyciągnięte ze strychu.

propozycja 1. tło z nut na pięciolinii, do tego anioł , jakiś motyw roślinny /pozawijany/ i ten fragment:
"liryka, liryka,
tkliwa dynamika,
angelologia
i dal"
propozycja 2. tło ze starej gazety, najlepiej "Przekrój" /można postarzyć/, do tego koperta, fiołek, złote napisy i ten fragment z "Listów z fiołkiem":
"Poezja to jest złoty szerszeń,
co kąsa, więc się pisze wiersze -
cóż, człowiek pisze tak jak może..."

To takie tam pomysły na szybko, mam nadzieję że się uda
MartaMaciejkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 06:15   #5
robaszekk
Zadomowienie

O rany, dziękuję, świetnie się spisałaś Wykorzystałam kilka twoich pomysłów, ale w nie dosłownym znaczeniu. Wydrukowałam tekst wiersza ,,już kocham cię tyle lat...", postarzyłam tą kartkę z tekstem (przybrudziłam brązową farbą suchą i na brzegach czerwoną), pod nią narysowałam brązową gałązkę, na gałązce takie malutkie, stare, ciemnozielone liście, a pod spodem dwa ptaszki (symbolizujące miłość) wycięte z gazety (tak, żeby był na nich tekst - stare literki)... całość przypruszyłam beżową suchą farbą, przykleiłam trzy maleńkie czerwone serduszka. Idealnie nie wyszła, bo robiłam ją bardzo późno w nocy, nawet zdjęcia nie miałam kiedy zrobić
Dzięki wszystkim za pomoc, bardzo się przydałyście
Stary 2009-05-04, 12:51   #6
Sunrose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MartaMaciejkowa Pokaż wiadomość
Jeśli mogłabym coś podpowiedzieć - to księżyc faktycznie pasuje, bo jest częstym motywem w poezji Gałczyńskiego; oprócz tego pojawiają się w jego wierszach: gwiazdy, drzewa, wiatr /ale to trudne/, dzikie wino, koty, kapelusze , lampa naftowa, ogień, liście, skrzypce...,
A całość dobrze by było postarzyć, żeby wyglądał na wyciągnięte ze strychu.

propozycja 1. tło z nut na pięciolinii, do tego anioł , jakiś motyw roślinny /pozawijany/ i ten fragment:
"liryka, liryka,
tkliwa dynamika,
angelologia
i dal"
propozycja 2. tło ze starej gazety, najlepiej "Przekrój" /można postarzyć/, do tego koperta, fiołek, złote napisy i ten fragment z "Listów z fiołkiem":
"Poezja to jest złoty szerszeń,
co kąsa, więc się pisze wiersze -
cóż, człowiek pisze tak jak może..."

To takie tam pomysły na szybko, mam nadzieję że się uda

Super pomysł Chyba też skorzystam...Jeśli mogę?
Sunrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 14:46   #7
MartaMaciejkowa
Przyczajenie

Cieszę się, że moja miłość do poezji Gałczyńskiego mogła się na coś przydać. Polecam się na przyszłość w scrapowych interpretacjach poezji
MartaMaciejkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości