![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wielkie rozczarowanie
Witam Wszystkie wizażanki
![]() Nie sądziłam ,że kiedykolwiek odczuję potrzebę uwywnętrzniania się na forum ,ale dręczy mnie mój problem niezmiernie.Po prostu potrzebuję się wygadać i poznac Wasze zdanie ,jedyne obiektywne... ale do rzeczy historia zaczyna się prozaicznie...od Naszej-klasy. Założyłam mojemu tacie konto na n-k (sam nie bardzo się zna na rzeczy) użyłam do tego mojego maila.W zasadzie rzadko korzystałam z tego konta, jednak ostatnio zajrzałam ,znalazłam tam mnóstwo wiadomości ok 10 dziennie.Zastanowiło mnie to troszeczke ,następnie szykując sie do pracy (wstajemy z tatą o tej samej godzinie) zastałam go przy komputerze,gdy przechodziłam przez pokój gwałtownie zamknął komputer i wstał,był bardzo zmieszany i palnął jakąś gadkę o pogodzie. Moja czerwona lampka biła na alarm.Po powrocie z pracy ,gdy taty jeszcze nie było weszłam na jego konto...po prostu mnie wmurowało mój tatuś,ukochany mąż mojej mamy prowadził gorący flirt ze swoją dawną miłoscią.Całe moje wyobrażenie/złudzenie? o tym jak wielkim uczuciem tata darzy mamę prysneło tak jak nasz bezpieczny pełen miłości dom...oni go zburzyli swoim podłym postępowaniem.Wolę nawet nie myśleć jak wielką przykrość miałaby moja mama(która kocha go nad życie)gdyby się dowiedziała. Ogarnęła mnie wściekłość na Niego na nią (byłą narzeczoną) i postanowiłam napisać do tej kobiety,ukrócić to w zarodku.Napisałam do tej Pani na n-k,poprosiłam o zostawienie mojego taty w spokoju tzn zerwanie kontaktu ,napisałam też ,że jeśli będzie miała z tym problem to dopilnuję żeby jej rodzina równierz sie dowiedziała (ma dzieci w moim wieku) list był jak na tę sytuacje kulturalny taką też dostałam odpowiedż.Pani napisała do mnie ,że się zgadza,znika i że nie chciała nikogo skrzywdzić. Czyli niby wszystko "po mojej myśli "(wolałabym żeby tata się nie dowiedział) na razie nic takiego się nie stało,chociaż mam pewne obawy to chcę Jej zaufać. To co mnie dręczy to wyrzuty sumienia,nie wiem czy dobrze zrobiłam (cel osiągnęłam),nie wiem co się wydarzy,jak zareaguje tata kiedy się dowie i czy dowie się w ogóle.Poczułam ogromna ulge ,ale równierz nowe wątpliwości co do słuszności tego co zrobiłam... Przepraszam trochę przydługawe wyszło,jeśli ktoś doczytał...jestem ciekawa co zrobiłybyście/zrobilibyście będąc w mojej sytuacji ? Jak poradzić sobie z wyrzutami sumienia? Jak spojrzec w oczy mamie i nie mieć strasznej ochoty wszystkiego jej wykrzyczeć? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielkie rozczarowanie
Myślę, że dobrze zrobiłaś. Ja postąpiłabym tak samo ...
Niby nie moja sprawa... ale nie chciałabym żeby po tylu latach, rodzice mieli problemy przez jakąś kobietę .. lub co gorsza... rozstali się .. Wyrzuty sumienia? Pomyśl o tym, że być może uratowałaś swoją rodzinę.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A mi się zdaję,ze dobrze zrobiłas.Popieram,pewnie sama bym tak zareagowała.Jest na to proste wytłumaczenie:chciałas "uratować"rodzinę i zachować ją w komplecie,bo kto wie jakby sie ten internetowy romans skończył.
Tylko teraz gryzie Cię sumienie,powiedziec mamie czy nie?Myśle,ze jak sytuacja się uspokoiła raz na zawsze,to możesz oszczędzić jej stresu i kłopotów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem wybralas najlepsze rozwiazanie. Jak internet psuje ludzi....
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej.
Ja tez uwazam sie dobrze zrobilas. Zachowalas sie jak Aniol Stroz ktory dopilnowal aby dwoje doroslych ludzi nie robilo glupoty...pytanie tylko czy faktycznie to pomoze...Czy nie znajda i tak kontaktu do siebie - co tez ludziom odbija!! !! Zyja spokojnie i nagle zachciewa im sie rozrywek. Ach. Jak ja sie z tym nie potrafie pogodzic. Nie miej do siebie pretensji - uwazam ze super!
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wiesz... Nie można mówić, że był/jest to początek końca małżeństwa Twoich rodziców. Myślę, że po wielu latach małżeństwa Twój tato zrobił to bardziej z nudów, niż kierowany jakimiś wyższymi uczuciami...
Dobrze zrobiłaś. Lepiej 'zapobiegać, niż leczyć', a więc działać wcześniej. Nic straszno jeszcze się nie stało, a Ty powinnaś mieć spokojne sumienie, bo tak postąpiła by pewnie każda z nas.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że dobrze postąpiłaś, ja na Twoim miejscu postąpiłabym tak samo, chcąc uratować rodzinę. Jestem godna podziwu, że potrafiłaś w tak delikatny, acz dosadny sposób napisać tej pani, nie wiem, czy potrafiłabym tak "uprzejmie" dać jej do zrozumienia, żeby zostawiła w spokoju mojego tatę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Według mnie postąpiłaś najlepiej jak tylko mogłaś..
Sama pewnie zrobiłabym to samo.. ale do tego mój charakter na pewno nie pozwolił by mi na zostawienie tej sprawy w spokoju..dlatego też myślę że porozmawiałabym o tej całej sytuacji z moim ojcem..powiedziałabym jaki zawód mi sprawił i jak bardzo się na Nim zawiodłam.. Nie wiem jak to jest w Twojej sytuacji ale mimo wszystko trzymaj się i niech nie targają Tobą uczucia wyrzutów sumienia bo takowych mieć nie powinnaś... Dzielna dziewczyna!!!
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dobrze zrobilas. Mysle, ze postapilabym identycznie. A mamie poki co nic nie mow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nie myslalas zeby z tatą o tym pogadac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze,co mi przyszło do głowy.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy,nie myślałam ,że bedzie ich tak dużo...dziekuję z całego serca.
Myślałam żeby z nim porozmawiać,ale zwyczajnie się bałam...właściwie nie wiem co miałabym mu powiedzieć,jest dość wybuchowy i nigdy nie przyznaje się do błędu...właściwie nie umiem odpowiedzieć na to pytanie,dlaczego wolałam napisać do obcej kobiety niż odbyć poważną rozmowę z tatą.Tak mi lepiej ,mniej stresu wiem tylko ja i ta Pani... mam nadzieję ,że tak pozostanie ,ale w razie czego szykuje się na rozmowę z nim.Na pewno bylby wściekły ,że ingeruje w jego prywatność,ale z drugiej strony mam mocny argument. Powiedzenie wszystkiego mamie jest tym czego najbardziej na świecie nie chcę uczynić,wiem jakby cierpiała,nie wiem czy wolałaby wiedzieć czy nie,ale postanowiłam "przecierpieć" to za nią. Mam nadzieję ,a raczej chcę wierzyć ,że zrobil to z nudów ,kryzys wieku średniego te sprawy,i ogrzewanie uczuć dla zabawy...myśle ,że z czasem mu to wybaczę,ale myśli o tym , że przez całe życie ją kochał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ta "Nasza-klasa" jest beznadziejna....sama dosć dawno usunęłam swe konto.
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Powinnaś pogadać z tatą. To, że ta kobieta obiecała zniknąć z życia Twojego ojca nie gwarantuje że to zrobi. Nie uchronisz mamy przed zdradą, bo jeśli Twój tata szuka rozrywki, to znajdzie ją... nie tylko na nk.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
justynka87 myślałam o tym żeby wręczyć mu list,a wlaściwie napisać na nk
![]() z drugiej strony chcę oszczędzić sobie i jemu niezręczych sytuacji,boje się ,że w tym wypadku mógłby powiedzieć mamie czy też pomyśleć ,że go szantażuje,nie wiem czemu ,ale mam przeczucie ,że sie dowie... Dosiak to prawda co mówisz,nie uchronie na pewno ,jednak cała ta sytuacja wyglądała raczej na powrót wspomnień,stare uczucia które odżywały aczkolwiek tylko wirtualnie .Mieszkamy od siebie bardzo daleko Anglia -Polska i okazji do zdrady jako takiej nie mieli ( wg mnie zdrada "psychiczna" jest równie krzywdząca).Wydaje mi się,że nie jest mu aż tak nudno żeby posuwać się do zdrady w tym wypadku zadziałał raczej brak znajomych ,nagłe odnowienie kontaktu z dawną wielką miłością, na dodatek z tego co wyczytałam ona była nieszczęśliwa w mażeństwie i kontakt z moim tatą potraktowała jako odskocznię od problemów ,znalazła mężczyznę ,który pozwalał czuć się jej kobietą (komplementował etc) na co nie mogła liczyc u swojego męża, tak jak tata nie może liczyć na "świeżość" uczuć w związku z mamą (są ze sobą 20 lat) ona go kocha,jestem pewna (no teraz prawie pewna) że on kocha ją i jakby ja skrzywdził gorzko by tego pożałował (bo mój tata z tych co najpierw robią ,póżniej myślą). ZapachNocy jak ja żałuję ,że namówiłam rodziców do założenia kont...swoją drogą statystyki musiałyby być przerażające, ile osób ,małżeństw i rodzin rozbiło istnienie tego portalu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A czynią ją taką ludzie,którzy nie umieją z niej właściwie korzystać.
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Myśle,ze dobrze zrobilas ja postapilabym tak samo.A jesli chodzi o mame to niemowilabym jej zeby jej nie martwic.W koncu oni tylko pisali ze soba.No chyba ze sie spotkali to juz inna sprawa.A ty nie masz sie czym przejmowac w koncu twoj ojciec nie mial prawa tak postapic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
pink69 racja, nasza-klasa to ludzie i to jest wlaśnie najbardziej przerażające,w moim przypadku "okazja uczyniła złodzieja" ...
Zasmutana nie ,nie spotkali się pisali tylko ( w zasadzie pojawiły się też telefony,ale ze względu na męża tamtej kobiety nie dzwonili często) ,ale pisali tak ,że mnie to mocno dotknęło,cały czas myśle o mamie o tym jak się poświęca,jak dba o tate,masuje stopy co wieczór! krąży z obiadem i zawsze przedkłada dobro nasze nad swoje ,to raczej ona dba by wszystko grało w rodzinie stara się łagodzić konflikty i mogłabym tak o niej pisać i pisać ,dlatego czuje tak wielki żal do taty ,że nie uszanował tego ![]() ![]() Chciałam raz jeszcze podziekować Wam wszystkim ,za upewnienie mnie ,że podjęłam dobrą decyzję to dla mnie ogromnie wiele znaczy ![]() Edytowane przez Kay lee Czas edycji: 2008-07-24 o 08:40 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
To cale szczescie ze sie nie spotykali,bo wtedy na pewno bym powiedziala mamie. Ale uznaj to za jakis tam grzeszek taty(w koncu tylko pisali ze soba).A mamy szkoda ranic poprostu.Bo cale zycie jej sie zawali przez jakis glupi wybryk.Mysle ze nie warto,ale zrobisz jak zachcesz
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Czy Ty nie podchodzisz do życia trochę zbyt ideologicznie..?
Podobnie jak, być może, Twoja mama? Ona 'się poświęca', i przychyla nieba Twojemu tacie. W większości przypadków w życiu jest tak, że ludzie (mężczyźni...) tego nie cenią, wbrew pozorom, zbyt wysoko. Nie chcę być cyniczna, ale, moim zdaniem, tak jest; chciałabym kiedyś przeczytać o facecie, który po 20 latach małżeństwa masuje z oddaniem co wieczór stopy swojej żonie. Naprawdę. Chyba db. rozegrałaś sprawę. Aczkolwiek, jako osoba nie lubiąca, gdy inni wtrącają się jej w życie ('nawet' gdy robią to w db wierze), raczej nie ucieszyłabym się takiej opieki. Wydaje mi się, że najlepiej przestać się na tym koncentrować, zamartwiać się, i uczyć się nie wtrącać do życia swoich rodziców. Wiesz, kochać ich, to jedno, ale dawać sobie za nich ucinać ręce... ![]() Nie wiem, jaki masz z tatą kontakt, ale będąc na Twoim miejscu ;-), chyba wolałabym pogadać o tym. Spróbowała się dowiedzieć, dlaczego to zrobił. Na spokojnie, przeczekując wybuchy złości. Jeśli nie chcesz ujawniać tej swojej ingerencji, to nie pozostaje nic innego, jak zamilknąć, zamknąć sobie furtkę do poszukiwań odpowiedzi na pytania, i najlepiej się tym nie zadręczać. Wiesz, łatwo sobie powiedzieć, ale, choć masz prawo przechodzić kryzys, być zła i rozżalona, to nie powinnaś zapominać, że nie jesteś żoną, tylko córką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
na Twoim miejscu postąpiłabym tak samo, tylko znając swój charakter list nie byłby kulturalny...
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Droga Hultaj"chciałabym kiedyś przeczytać o facecie, który po 20 latach małżeństwa masuje z oddaniem co wieczór stopy swojej żonie. Naprawdę." Mój tatuś masuje mojej mamie stopy, nie wiem czy regularnie co wieczór, bo nie zawsze jestem w domku ale masuje dość czesto bo moja mama to lubi, a są razem 30 lat prawie ![]()
![]() Edytowane przez justynka87 Czas edycji: 2008-07-24 o 10:16 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Z tym masowaniem stóp ,nie mówie bo jest w tym dużo blędów mojej mamy rozpuściła tatę do granic (za dobrze mu moim zdaniem)wiec ma
![]() ![]() Wiem ,że brzydko postąpiłam ze strony moralnej (grzebanie po komputerze,wtrącenie się,i przeświadczenie ,że wiem co dla nich najlepsze i moge o tym decydować) i chociaż tata zawsze mówił ,że mam się do nich nie wtrącać(jak się kłócili) to to było silniejsze ode mnie.Wiem ,że byłby wściekly o to ,nie wiem jak zareagowałaby mama i wole nie mieć okazji żeby się dowiedzieć. Hultaju jestem rozżalona ,jedynie jako córka w końcu mnie też oszukał przynajmniej tak czuje.Zawalił moje poczucie bezpieczeństwa rodzinnego. Może faktycznie ciut ideologicznie ,ale mama ,tata i siostra to najważniejsze dla mnie osoby na świecie. p.s no on też jej masuje stopy...ale ona jemu zdecydowanie czesciej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Tzw. moralne postępowanie to śliska sprawa
![]() Ja w życiu kieruje się tzn. wyższym dobrem ![]() ![]() Na Twoim miejscu zrobiłabym tak samo, nawet jeśli ktoś stwierdziłby, że tak się nie robi. Moim zdaniem są rzeczy ważne i mniej ważne a każdy sam może przewartościować co dla niego na którym miejscu stoi. Pozostaje jedynie pytanie jak zachować się już "po" i tutaj pomysłu nie mam. Nie wiem czy jest sens rozmawiać o tym z ojcem, nie wiem na ile on byłby szczery i na ile Ty chcesz poznać prawdę.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Byłam w podobnej sytuacji, moja mama miała romans, też przez internet to odkryłam, tylko ja nie zrobiłam z tym nic, teraz już nie mam rodziny...
Bardzo dobrze zrobiłaś, tylko spróbuj jeszcze porozmawiać z tatą o tym co czujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja uważam że nie powinnaś nikomu grzebać w komputerze jak Ty byś się czuła jakby Twój tata lub Mama napisała list do twoich znajomych - to się nazywa tajemnica korespondencji . A co do uchronienia Twojej rodziny to uważam że jeśli Twój tata ma ciągotki do zdrady to i tak to zrobi i napewno nie przez internet. Lepiej było porozmawiać z Tatą o problemie zdrady może zastanowiłby się nad swoim postępowaniem. Ja nigdy nie wtrącałam się w życie moich rodziców bo też nie chcę żeby ktoś ingerował w moje. Ja wiem że boisz się rozbicia Twojej rodziny i zachwiania bezpieczeństwa ale pamiętaj to Twoi rodzice muszą być szczęśliwi ze sobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
u mnie w domu była podobna sytuacja, z tym że to mama odnalazła przyjaciela z dawnych lat. korespondowała z nim, pisała na gg, z dnia na dzień coraz dłużej i na bardziej intymne tematy. ostatecznie spotkali się podczas wyjazdu mamy na szkolenie. tata się o tym dowiedział, przeczytał jej korespondencję i był naprawdę załamany. dzwonił do mnie codziennie po parę razy, żalił się, że mama już go nie kocha, że nie wie jak to się skończy, czy będzie jej umiał zaufać. Teraz wszystko się jakoś poukładało. Tata bardzo się zmienił - bardziej zaczął dbać o dom, poświęca więcej czasu mojej mamie, młodszemu rodzeństwu. bardziej przywiązuje uwagę do swojego wyglądu, zaczął robić wszystko by ponownie spodobać się mamie. to jest ta dobra strona. jest jeszcze druga - temat tego mężczyzny czasami powraca i kończy się kłótnią a tata nie do końca ufa mamie. ona nadal utrzymuje kontakt z tym mężczyzną ale twierdzi że są tylko znajomymi. nie wtrącam się od początku w tą całą sytuację. nie wiem czy dobrze postąpiłam nic nie robiąc - nie jestem do końca przekonana czy mama nie okłamuje ojca robiąc przy tym dobrą minę do złej gry. z drugiej jednak strony rodzice nie wtrącają się w moje życie - w to z kim mieszkam, gdzie chodzę wieczorami.. niby stoi się z boku ale to bardzo dotyka szczególnie wtedy, kiedy dotyczy najbliższej rodziny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
moja mama uczciwa kobieta jest
![]() ![]() I powiem szczerze, że dobrze bym ją rozumiała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
kurcze, to nie pierwszy taki przypadek z ta nasza-klasa...
ja niedawno bylam w podobnej sytuacji, ale akurat bez udzialu internetu. niestety babsztyl chyba sie nie odczepil... nie zgadzam sie nawet w 1% z twierdzeniami, ze nie powinno sie wtracac w sprawy intymne czlonkow rodziny. tak sie sklada, ze najblizsza rodzine tworza nie 2 osoby-mama i tata, a kilka. jesli bym sie w dalekiej przyszlosci dowiedziala, ze moje dziecko o czyms tak waznym mi nie powiedzialo bylabym okrutnie zawiedziona i czula sie bez wsparcia, zwyczajnie oszukana. To tak samo jak nie powiedziec przyjaciolce, ze facet ja puszcza bokiem! Uwazam, ze bardzo dobrze zrobilas tak zalatwiajac sprawe.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.