Poczatek ciazy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-28, 18:37   #1
N.K.
Raczkowanie

Poczatek ciazy

Hej dziewczyny,wlasnie wczoraj zrobilam test i wyszly dwie kreseczki,bardzo sie ciesze.Nie wiem jednak kiedy pojsc do lekarza.Mieszkam w Szkocji i bylabym wdzieczna jesli ktoras moglaby podzielic sie doswiadczeniem.Okresu nie mam od 11 dni,to bylby gdzies poczatek 4-tego tygodnia.
N.K. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 20:12   #2
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba
Dot.: Poczatek ciazy

Nie wiem jak jest w Szkocji ale w UK najpierw idzie się do GP a potem dostaje się zaproszenie od ginekologa, jeśli nic sie nie dzieje to dopiero w 12 tc na pierwsze USG i jakoś w tym samym czasie zaczynaja się wizyty u położnej.
najlepiej zadzwoń do swojej przychodni i dowiedz sie jak to tam wygląda.
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 21:22   #3
N.K.
Raczkowanie

UK to Szkocja rowniez...to chyba bedzie tak samo.Dzieki wielkie Rzabba to jutro dzwonie do mojej przychodni.
Stary 2007-10-28, 21:36   #4
gizelcia
Zadomowienie

..ja bylam u lekarza w 6 tyg..powiedzial tylko ze macica jest rozpulchniona ale musimy poczekac bo przy zblizajacym sie okresie tez tak jest..dal mi skierowanie na usg ktore mialam w 10 tyg..teraz zostaly mi 3 dni do porodu

..zycze szczesliwych 9 miesiecy
gizelcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-28, 23:00   #5
N.K.
Raczkowanie

Czy to prawda,ze nie ma w UK badan ginekologiczych w ciazy?Badaja krew lub z moczu a potem wlasnie usg.
Wiem,ze w Polsce moje kolezanki mialy stwierdzane ciaze juz w 6-tym tygodniu przez badanie ginekologiczne.Co do mojej ciazy to raczej jestem pewna(dwie kreski na tescie,temp.powyzej 37,chce mi sie spac i juz mam lekkie mdlosci)
Rzabba czy wysylaja do ginekologa do szpitala?O ironio ja wreszcie doczekalam sie listu od oddzialu ginekologii z prosba o umowienie(czekalam w kolejce 5 miesiecy w innej sprawie).Teraz nie wiem czy mam do nich dzwonic i powiedziec,ze tamto juz nie aktualne bo jestem w ciazy?Czy tez jednak prosto do przychodni,skad i tak gdzies mnie odesla?

Gizelcia zycze bezbolesnego porodu i slicznej dzidzi.

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2008-05-03 o 21:49 Powód: post pod postem
Stary 2007-10-31, 14:59   #6
meszsares
Zadomowienie

N.K. dokladnie w czasie, gdy napisalas tego ostatniego posta Gizelcia pojechala do szpitala z bolami porodowymi, a 8 godzin pozniej urodzila!
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 19:22   #7
N.K.
Raczkowanie

Gizelcia gratulacje,chyba juz jestes szczesliwa z dzidzia w domku,bo nie wchodzilam pare dni.Bardzo sie ciesze.

A jakiej plci dzidzia?Jak poszlo?

Rzabba tak jak pisalas,skierowali mnie do poloznej,dopiero za miesiac.Wtedy zrobia pierwsze usg,szok nie mialam zadnego badania,nic.
Teraz to nawet zastanawiam sie czy cos tam w srodku rosnie,bo ja czuje sie swietnie,zero mdlosci,piersi lekko bola ale nie powiekszaja sie.Nie czuje sie ani trochu inaczej,jedynie rodzina twierdzi,ze to musi byc ciaza bo zmienilam sie na twarzy(buu...sama tego nie widze).Lekarka obliczyla siodmy tydzien,od jutra bedzie osmy.

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2008-05-03 o 21:52 Powód: post pod postem
Stary 2007-11-07, 20:41   #8
justinak25
Raczkowanie

No to do apteki po kwas foliowy! Gratuluję!
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-07, 22:38   #9
N.K.
Raczkowanie

Dziekuje.Folic to juz biore od poczatku prob ,czyli 9 miesiecy,bo w 9-tym cyklu udalo sie.
Stary 2007-11-07, 23:14   #10
kachula27
Zakorzenienie

No to N.K. gratuluje i dbaj o siebie i swoja malutka fasolke
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 14:11   #11
Lori22
Raczkowanie

GG do Lori22

Hej! Ja jestem w 9 tygodniu ciazy, test zrobilam 29 pazdziernika, u gp bylam 2 tygodnie pozniej i tylko zalozyl mi karte ciazy, wypytal o rozne choroby... potem cisza. W koncu dostalam list ze szpitala o spotkaniu z polozna i pierwszym usg na 9 stycznia! A wiec do prawie 14 tygodnia nikt mnie nie zbada i nie upewni mnie, ze wszystko jest w porzadku. Nie moge sie juz doczekac tej wizyty, mdlosci juz prawie mi przeszly i czuje sie w koncu nie najgorzej. A ty N.K.? Gdzie mieszkasz, ja w Musselburgh kolo Edynburga
Pozdrawiam serdecznie
Lori22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-09, 22:10   #12
Mylka
Raczkowanie

A do mnie znowu przylazła @ choć wszystko wskazywało na to, że w końcu się udało, a tu nici. Jestem smuuuutna i zła, chcę moją fasolkę. Dlaczego tak trudno nam to przychodzi kiedy tego chcemy
Mylka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 22:28   #13
justinak25
Raczkowanie

Moja koleżanka zaszła w ciąże w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek. Teraz z mężem tylko stosunek przerywany i 2 lata dzidzi nie ma
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-19, 11:46   #14
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

Witam. nie wiem czy powinna korzystać z tego wątku bo jeszcze nie wiem czy jestem w ciąży... Próbujemy drugi miesiąc bo doszliśmy do wniosku ze Nasza Miśka powinna mieć już rodzeństwo. Okres powinnam dostać pod choinkę...czyli w Wigilię.jeszcze całe pięć dni. ale już teraz zjada mnie ciekawość. Z testem jeszcze chcemy poczekać a do lekarza...hmmm ciężka sprawa.... Czy jest tu jakaś przyszła mama Z Irlandii?
pozdrawiam
Kamilka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-01, 07:28   #15
pani z herbata
Zadomowienie

ja jestem w irl

opowiedz jak bylo u Ciebie??, z ktorego hrabstwa jestes??

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-01, 14:52   #16
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

No więc w ciąży jestem ale nie z tego cyklu o którym pisałam w grudniu... No ale za to w grudniu będę rodzić termin mam na 13 grudnia-urodziny mojego teścia hehe. Jestem w 8 tygodniu i czekam właśnie na zaproszenie do szpitala. Byłam u GP- tam mnie tylko zważono, zmierzono mi ciśnienie, sprawdzili czy nie mam infekcji w siuśkach. Na następnej wizycie pobrali mi krew do badań. No a teraz czekam sobie na list ze szpitala i walczę z mdłościami i wymiotami... Jak to dalej będzie wyglądać wiem tylko teoretycznie. A mieszkam koło Cork

Pozdrawiam
Stary 2008-05-01, 15:04   #17
pani z herbata
Zadomowienie

o a ja poczatek 5 tyg
ja znam tylko z pierwszych tyg poprzedniej ciazy i z przypadku kumpeli bo chodzilam z nia do GP jako tlumacz.
nie bylam jescze u swojego GP, zastanawiam sie czy skieruje mnie na toxo jesli bede chciala,
ile czekasz na usg? nie pamietam w ktorym tyg go robia bo tutaj robia rzadziej usg niz w pl z tego co wiem

Stary 2008-05-01, 17:28   #18
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86
Smile Dot.: Poczatek ciazy

Jak narazie dwa i pół tygodna, ale moja GP mi mówiła, że czeka się do 4 tygodni. Mam bardzo fajną babeczkę ale chyba i tak pójdę prywatnie na trójwymiarowe ale to jak dzidzia będzie troszkę większa. Moja GP też mówiła że USG robią chyba 3 razy jeśli oczywiście jest wszystko ok ( ok 12 tygodnia, 20 i pod koniec ciąży) no i nie badają ginekologiczne jeśli ciąża przebiega prawidłowo. A Ty jak się czujesz?? Bo mnie ta dzidzia troszkę męczy, chociaż już cycochy mnie nie bolą bo jeszcze jakiś tydzień temu myślałam, że zwariuje
Stary 2008-05-01, 19:37   #19
pani z herbata
Zadomowienie

ja w sumie ok. rano nie chce mi sie jesc ale nie mam nudnosci
te zaczyajasie ok 15-16 do 19. czasem dluzej
wlasnie zjadlam 'salatke losos wedzony, kielki mung w zalewie i szparagi w zalewie a potem budyn czekoladowy
TZ byl zielony jak to widzial haha

troche sie stresuje nikomu jeszce nie mowilismy bo TZ panikuje ze znowu poronie i w ogole

ale czuje sie swietnie, troche zmeczona i spiaca cycki bola ale nie jest tak zle tylko ze i tak juz wielke sa FF boja sie ze urosna jeszce bardziej - chyba kregoslup mi pojdzie

Stary 2008-05-01, 23:08   #20
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

Zobaczysz na pewno wszystko będzie dobrze U mnie wymioty zaczęły się właśnie jakoś około 5 tygodnia ale z tego co mi powiedziała GP to mogło być dlatego, że brałam witaminki dla ciężarnych i za jej poradą biore tylko kwas foliowy i czuję się o wiele lepiej...

Ciekawa kompozycja smakowa... hmm ja na szczęście nie mam takich zachciewajek ale to pewnie jeszcze przede mną. Ja nie mam ale mój mężulek to takie dania sobie wymyśla, że jada w samotności bo nie mogę na to patrzeć. A jak jest u Ciebie z zapachami??? Bo u mnie istna tragedia! mogę robić za psa tropiciela dosłownie...a wystarczy, że pomyślę o zapachu smażonego mięsa czy kawy to już mi się nie dobrze robi no i myślę, żeby wszystkim domownikom(mieszka z nami jeszcze kuzynka TŻ) pochować perfumy i wszystko inne co dla mnie brzydko pachnie

No więc głowa do góry! Bo ponoć czym większe dolegliwości tym lepiej dla dzidzi, a skoro masz mdłości to jest wszystko dobrze... Więc zostaje tylko napisać:Gratulacje i udanych 9 miesięcy
Stary 2008-05-02, 10:53   #21
pani z herbata
Zadomowienie

no moj TZ to tak sie cieszy ze mnie tarmosi haha, bo poprzednim razem w ogole zadnych mdlosci nei mialam
jeszcze nie reaguje na zapachy..raczej nadal uwielbiam zapach kawy (nie pije no uwielbiam wachac swiezo zmielona )
jedynie co zauwazylam to to ze od zawsze towarzyszaca mi choroba lokomocyjna zniknela, mamy samochod od miesiaca i jezdze z TZ i nic mi nie jest, smieje sie ze to w koncu jego geny a on uwielbia wszelkie wyscigi itepe

Stary 2008-05-03, 10:25   #22
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

A ja dostałam wczoraj list ze szpitala ale jak zobaczyła date to już troszkę przestałam się cieszyć... 11.06 więc jeszcze troszkę muszę sobie poczekać zanim zobaczymy naszą Dzidzię, bo piszę, ze będę miała robione USG.

A u mnie od kilku dni poranne mdłości i wymioty zamieniły się na nocne....o 23-24 poprostu umieram i spać nie mogę, ale za to nadrabiam w dzień

Heh ale te ciąże zmieniają kobiete ja zanim zaszłam z Natalką (teraz na prawie 3 latka) miałam silną astmę-a teraz już zapomniałam co to inhalatory i duszności

A bierzesz kwas foliowy??
Stary 2008-05-03, 14:43   #23
pani z herbata
Zadomowienie

taak staralismy sie od ponad roku i od tylu juz lykam foliki

Stary 2008-05-03, 15:17   #24
siobhan1
Zadomowienie

muszę powiedzieć, że chyba wam zazdroszcze tych mdłości, przynajmniej wiecie, że z ciążą wsio w porządku, mnie pozostaje tylko mieć taką nadzieję
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-03, 15:44   #25
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

Ja mogę Ci troszkę oddać nawet więcej niż troszkę... wymiotów też jak byś chciała heh. U mnie to aż nadmiar... no i nie mam w ogóle apetytu jem może ze 2 razy dziennie bo nic mi nie wchodzi...
Stary 2008-05-03, 19:38   #26
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kamilka86 Pokaż wiadomość
Ja mogę Ci troszkę oddać nawet więcej niż troszkę... wymiotów też jak byś chciała heh. U mnie to aż nadmiar... no i nie mam w ogóle apetytu jem może ze 2 razy dziennie bo nic mi nie wchodzi...
Uszy do góry, będzie dobrze. Pij dużo i dzieciaczkowi nic nie będzie, no i odpoczywaj ile możesz
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-03, 21:39   #27
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86

Już mnie gnaty bolą od leżenia hihi. Ale żeby ta moja Dzidzia tylko w dzień mnie męczyła....ale gdzie tam... Dla mojej Fasolki nie liczy się to która jest godzina, gdzie jestem i co gorsza-co robię... Heh aż starach pomyśleć jakie to Maleństwo będzie niedobre jak się urodzi skoro już teraz tak mamusie maltretuje No ale pocieszam się faktem, że jak już z nami będzie to nie tylko mnie będzie "męczyć"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-03, 21:46   #28
khvila
Raczkowanie

No i ja zostane grudniowa mamusia jestem w 10 tyg a wogole nie czuje ze jestem w ciazy, zero mdlosci, zupelnie nic, tylko waga skoczyla strasznie do gory co mnie zaczyna przerazac

"[...]Wszystko zależy od ciebie.
Ty sama masz tego dokonać.
To ty spowodujesz, że twoje marzenie się ziści."
khvila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-04, 13:57   #29
pani z herbata
Zadomowienie

gratulacje witamy w gronie mamusiek

a kiedy masz usg?

Stary 2008-05-04, 16:12   #30
khvila
Raczkowanie

witam rowniez wszystkie szczesliwe mamusie wizyte u mojej prowadzacej mam 19 maja mysle ze wtedy bede miec usg

"[...]Wszystko zależy od ciebie.
Ty sama masz tego dokonać.
To ty spowodujesz, że twoje marzenie się ziści."
khvila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości