![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
węglowodany przyczyna otyłości
Po wyeliminowaniu węglowodanów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: węglowodany przyczyna otyłości
To chleb, makaron, kasze, ziemniaki, mąka w naleśnikach czy ciastach, a nie słonina, są obecnie “bombą” kaloryczną w diecie statystycznego Polaka. Co więcej najnowsze badania dowodzą, że nasz organizm najchętniej konsumuje węglowodany i w pierwszej kolejności zamienia NA TŁUSZCZ
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efekt natychmiastowy 4kg w 2 tygodnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja zaczynam sprubócie i wy efekt już po 3 dniach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
xxyy
|
nie jem chleba (tylko wafle ryzowe), nie jem makaronu bo nie lubie, ziemniaków nie jadłam przez cała zimę, nie jem nalesnikow i ciastek.. a mimo to gruba jestem
![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Tak, ja też o tym słyszałam.
Nie jeść mąki, chleba, kasz, makaronów itp. to co jeść?? Jeszcze do tego można dodać wszelkie słodycze ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Węglowodan węglowodanowi nierówny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
NIE MA OPCJI żeby wyeliminować węglowodany. Trzeba je tylko umieć jeść i wybierać odpowiednie.
Rezygnować z chelba, makaronu, mąki? Dziękuję, postoję.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo z czego miałabym czerpać energię potrzebną do życia, jak nie z węglowodanów złożonych?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To moze nie całkiem wyeliminowac ale chociaz ograniczyc do potrzebnego minimum. W sumie jezeli statystyczny polak pochłania na sniadanie jedna biała bułeczke, na 2 sniadanie kolejna i wieczorkiem jescze jedna do tego czasem jakies kromki oczywiscie bialego pieczywa to pozniej eni mozna sie dziwic dlaczego tak szybko sie tyje od weglowodanow. Raz na jakis czas cos bialego nie zaszkodzi ale prezciez kto raz posmakował ciemnego pieczywa pewnei sie zgodzi ze jest duzo DUZo lepsiejsze
![]() ![]() ![]() To co, wypowiadamy wojne piekarniom i postulujemy zeby piekli tylko pełnoziarniste pieczywo ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
as far as i know, to dieta kwasniewskiego wlasnie na tym polega. ale weglowodany to takze warzywa i owoce, a tych wrecz nie wolno eliminowac, bo czlowiek bedzie wygladal jak szara, odwitaminizowana masa..generalnie, zle weglowodany sa zle a dobre sa dobre
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
![]()
Coś jednak jest w tych węglowodanach. Pełnoziarniste pieczywo, makaron i mąka razowa nikomu nie zaszkodzą. Produkty te jednak rzadko goszczą w diecie przeciętnego Polaka/Polki. Węglowodany spożywamy najczęście w postaci: białego pieczywa, ciast i wyrobów cukierniczych, produktów mlecznych słodzonych cukrem (psedo zdrowego nabiału) i napojów słodzonych cukrem plus produkty z białej mąki i słodycze.
Nie jestem zwolenniczką radykałów pokroju dr Kwaśniewskiego, ale jak się zrobi rachunek sumienia to się okaże, że trochę się zapędziliśmy z węgolowodanami prostymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Kachulec z owocami to raczej uważać trzeba. Fruktoza jest prostym cukrem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
to co jesc zamiast ziemniakow??? najgorzej ze u mnie robia obiad zawsze z ziemniakami...i ja nie mam wyboru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ryż ciemny ale nie biały!!!
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ostatnio kupiłam makaron razowy, zjeść się da, ale nie zachwycil mnie. Co najtrudniejsze dla mnie to fakt, iż jest chropowaty, a nietaki śliski jak zwykły. Jedzenie zdrowych rzeczy to nielada wyzwanie
![]() Makaron nie byl jakis super drogi, za 400g zaplacilam niecałe 3 zł. Nie wyobrazam sobie sniadania bez weglowodanow typu płatki owsiane ![]() Musze poszukac brazowego ryzyku ![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wszyscy strasznie się uczepili tych biednych węglowodanów. Powodem otyłości jest źle zbilansowana dieta. Należy jeść produkty o niskim IG - indeksie glikemicznym, które nie powodują dużego wyrzutu insuliny, która znów jest przede wszystkim hormonem tworzącym zapasy, a także hamuje redukcje tkanki tluszczowej... Resztę sobie można łatwo wygooglić. Swoją drogą całkowite ograniczenie spożycia węglowodanów jest bardzo niezdrowe dla organizmu, ponieważ bardzo szybko wyczerpujemy zapasy glikogenu...
Insulina to szatan.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze raz
![]() Węglowodanów nie można całkowicie wyeliminować. Owszem są diety wysokobiałkowe, ale mają one sporo przeciwników, wymieniane są ich negatywne skutki, a co najważniejsze mają one określony czas trwania. Dalej. Nadmiar węglowodanów tuczy, czyli w większej części zostaje przerobiony na tłuszcz - to normalne zjawisko. Czym jest ten nadmiar? W stosunku do czego go określić? Każdy organizm ma zapotrzebowanie na energię (zapotrzebowanie kaloryczne), można łatwo go obliczyć i spożywać "dobre" węglowodany bez większych obaw. Warto wiedzieć, że węglowodany powinny pokrywać 50 % zapotrzebowania energetycznego, a gdy ktoś ciężko pracuje nawet i więcej. Dodatkowo warto kierować się zasadą dostarczania sobie węglowodanów o właściwych porach - im później tym mniej na rzecz białka. Nie radziłabym całkowitego wyrzucania węglowodanów z diety, ponieważ tak jak nadmiar, tak niedobór prowadzi do niepożądanych skutków. Pojawiają się objawy przemęczenia, ociężałości - bo skąd organizm ma czerpać energię? Ponad to można doprowadzić do nadmiernego "obciążenia" wątroby. Dlaczego? Ponieważ to właśnie ona będzie starała się zlikwidować niedobór węglowodanów wytwarzając je z białka. Nasz mózg też potrzebuje węglowodanów do efektywnej pracy ... Naukowcy przeprowadzali badania na małych dzieciach i doszli do wniosku, że białe pieczywo zjedzone w godzinach porannych „podkręcało” pracę dziecięcych mózgów i bardzo korzystnie wpływało na ich uwagę i koncentrację. Moim zdaniem takie „szarżowanie” dietą, eliminacja węglowodanów, może doprowadzić do zakłóceń przemiany materii. Natomiast nagły powrót do ich spożywania wysoce prawdopodobnie doprowadziłby do gigantycznego efektu jojo. Organizm po prostu „rzuciłby się” na nie. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
zgadzam sie z suzana, nie mozna tak zaglowac sobie dieta, organizm traktowac jak nie majacego nic do powiedzenia wroga. on potrzebuje roznorodnego pokarmu i nic tego nie zmieni - taka nasza natura wszystkorzercow. przeciez chyba nikt nie wyobraza sobie ze bedzie na jakiejs diecie do konca zycia...ja w ogole jestem przeciwniczka jakis konkretnych specyficznych diet....uwazam, ze kazdy kto decyduje sie na zdrowe odrzywianie, ktore powinno byc wprowadzone na stale, i odpowiednia dawke ruchu, sportu - ten moze byc pewny sukcesow w zwalczaniu tluszczyku i wyrabianu zgrabnej sylwetki. produkty i diety, ktore staraja sie nam zaoferowac jak najwiekszy spadek wagi jak najmniejszym kosztem naszej pracy - nie przynosza rezultatu. oczywiscie, nie mowie tu o przypadkach klinicznych otylosci, ktora jest juz powazna choroba i nalezy prowadzic diete i zmieniac tryb zycia pod okiem specjalisty. dla zdrowego czlowieka, ktory sie troszke zapuscil - nie ma zmiluj sie - trzeba pracowac nad soba i zmieniac tryb zycia na ZDROWY, to caly klucz do sukcesu, a nie szukac jednorazowych rozwiazan problemu, ktore chyba jeszcze nigdy nie doprowadzily sprawy do szczesliwego konca.
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
oo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Suzana, super to opisałaś!
![]() Razem z Volunteer wyczerpałyście temat, mam nadzieję, dziewczyny, że nie przyjdzie Wam do głowy ograniczać węgli na łeb na szyję z góry zakładając, że wszystkie są złe, bo to bzdura ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
grudniowa węgiel to się ponoć bierze, żeby powstrzymać zaburzenia związane z częstym bieganiem do wc
![]() A tak serio, to zgadzam sie z szanownymi Przedmówczyniami ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślisz, że za każdym razem chce mi się pisać węglowodany ;D A poważnie się zrobiło, bo donaticzka zasugerowała abym zrezygnowała ze śniadania, 2 śniadania, obiadu i podwieczorku ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
No niewiem jak wy ale lepiej się czuję jak niejem mącznych produktów .
od paru dni nie jem też białego pieczywa który jest barwiony karmelem jadam czarne z dodatkiem ziaren .W zeszłym roku przez miesiąc jadłam chrupki chleb po który schudał 5 kg przez miesiąć ale zbytnie mi niesmakował . |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze weglowodany na sniadanie to podstawa. Łatwiej jest bez głody doczekac do obiadu, kiedy zjadło sie weglowodanowe sniadanie. Im dalej w dzien, tym mniej weglowodanów powinno sie jesc i tyle ![]()
Can’t find the answers I’ve been crawling on my knees Looking for anything To keep me from drowning Promises have been turned to lies Can’t even be honest inside Now I’m running backward Watching my life wave me goodbye |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
No chyba zdrowszy jest czarny chleb niz biały
a poztym nie powiedziałam że go jem niewiadomo ile |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale paradoks tego wątku polega na tym, że sugerujesz NIEjedzenie węglowodanów ze względu na 'efekt odchudzający' ale z drugiej strony - jesz je. I oczywiście, rób to, bo musisz je jeść ale ja w takim razie nie rozumiem idei tego tematu. Nie jedzmy węgli o wysokim IG, to rozumiem. Ale nie jedzmy węglowodanów wogóle? Widzisz tego sens?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.