Dowody w sądzie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-18, 06:56   #1
pola123
Raczkowanie

Smile

Dowody w sądzie?

Hej, czy rozmowy z facebooka i z telefonu mogą służyć za dowody w sądzie??, gdybym udało mi się jakimś cudem usunąć rozmowy z jego fb, a w tel zmieniła bym karte z numerem, jest jakaś szansa że mój chłopak nie miał by żadnych dowodów, czy miał by możliwość ich odzyskania????

Edytowane przez pola123
Czas edycji: 2014-09-18 o 07:04
pola123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 07:01   #2
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Dowody w sądzie?

Ty usuniesz rozmowy, ale on nie. I w jego telefonie dalej będą smsy, co Ci da zmiana karty?

I tak. Mogą być dowodem.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 07:06   #3
pola123
Raczkowanie

ale gdyby mi się udało usunąć rozmowę na jego fb, a on na tel też często usuwa wiadomości, to czy miał by możliwość ich odzyskania w jakiś sposób??
Stary 2014-09-18, 07:33   #4
markac28
Raczkowanie

Tylko jeśli chodzi o popełnienie przestępstwa w innym wypadku np. sprawy rozwodowe itp. To nie jest dowód dla sądu
markac28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 07:45   #5
pola123
Raczkowanie

a jeśli chodzi o dziecko??, to tez nie może tego użyć??
Stary 2014-09-18, 08:29   #6
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pola123 Pokaż wiadomość
a jeśli chodzi o dziecko??, to tez nie może tego użyć??
Pytasz tutaj czy się włamać na jego FB i telefon żeby usunąć obciążające Cię dowody w sprawie opieki nad dzieckiem? To chyba jest niezgodne z prawem, a już na pewno nie z prawem moralnym. A jeśli chłopak głupi nie jest to pewnie i tak już te rozmowy wydrukował i wkradanie na konta czy kradzież telefonu nic Ci nie da. Jeśli chodzi o dziecko - wydaje mi się że jeśli były by to sytuacje dowodzące że je zaniedbujesz to pewnie może ich użyć.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 08:59   #7
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Usunięcie SMSów nie oznacza, że nie da się ich odzyskać. Nic Ci nie da, że zmienisz kartę. Wiadomości tekstowe zapisywane są w pamięci telefonu, a nie na karcie SIM (choć i to się zdarza, ale raczej jako opcja dodatkowa) i za pomocą odpowiednich narzędzi da się je odtworzyć. W ten sam sposób można przywrócić usunięte z telefonu zdjęcia i filmy.
Facebook z kolei przechowuje każdą informację, jaka wejdzie w jego zasięg: posty, odwiedzane strony, logowania, zdjęcia, filmy, czat itp. Nawet to, co usuniesz na długo pozostaje na jego serwerach.
Jeśli to sprawa karna, to sąd może wydać nakaz udostępnienia ww danych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 09:02   #8
201604130936
Konto usunięte

Dobry informatyk może odzyskac mu smsy
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 09:18   #9
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Odonate Pokaż wiadomość
Usunięcie SMSów nie oznacza, że nie da się ich odzyskać. Nic Ci nie da, że zmienisz kartę. Wiadomości tekstowe zapisywane są w pamięci telefonu, a nie na karcie SIM (choć i to się zdarza, ale raczej jako opcja dodatkowa) i za pomocą odpowiednich narzędzi da się je odtworzyć. W ten sam sposób można przywrócić usunięte z telefonu zdjęcia i filmy.
Facebook z kolei przechowuje każdą informację, jaka wejdzie w jego zasięg: posty, odwiedzane strony, logowania, zdjęcia, filmy, czat itp. Nawet to, co usuniesz na długo pozostaje na jego serwerach.
Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Dobry informatyk może odzyskac mu smsy
To chyba też zależy ile upłynie czasu i od modelu telefonu (?). Ja chciałam odzyskać z telefonu skasowane smsy i zaniosłam do firmy specjalizującej się w odzyskiwaniu danych. Okazało się, że mój telefon (jakiś stary sony ericson) ma pamięć na ileś tam smsów i kasując stare nadpisują się nowe. Jak telefon ma dużo pamięci i miejsca przeznaczonego na wiadomości tekstowe to można zbierać sobie i tysiące smsów i po ich skasowaniu da się odzyskać. Niestety mój stary telefon miał mało miejsca na to i smsy się nadpisywały na innych.
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 09:23   #10
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
To chyba też zależy ile upłynie czasu i od modelu telefonu (?). Ja chciałam odzyskać z telefonu skasowane smsy i zaniosłam do firmy specjalizującej się w odzyskiwaniu danych. Okazało się, że mój telefon (jakiś stary sony ericson) ma pamięć na ileś tam smsów i kasując stare nadpisują się nowe. Jak telefon ma dużo pamięci i miejsca przeznaczonego na wiadomości tekstowe to można zbierać sobie i tysiące smsów i po ich skasowaniu da się odzyskać. Niestety mój stary telefon miał mało miejsca na to i smsy się nadpisywały na innych.
To prawda, nowe SMSy nadpisują się na starych, ale dzisiaj telefony mają bardzo obszerne pamięci, więc jeśli sprawa jest w miarę świeża, a ktoś nie wysyła setek wiadomości dziennie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dane się odzyska.
Stary 2014-09-18, 12:05   #11
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Hej, czy rozmowy z facebooka i z telefonu mogą służyć za dowody w sądzie??, gdybym udało mi się jakimś cudem usunąć rozmowy z jego fb, a w tel zmieniła bym karte z numerem, jest jakaś szansa że mój chłopak nie miał by żadnych dowodów, czy miał by możliwość ich odzyskania????
Trochę honoru i godności osobistej, autorko. Nawaliłaś, to ponieś tego konsekwencje.
Brzydzą mnie tacy ludzie, jak Ty.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 12:14   #12
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Odonate Pokaż wiadomość
no chyba, że się sformatuje telefon to chyba wtedy nic już nie odzyskasz?

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Trochę honoru i godności osobistej, autorko. Nawaliłaś, to ponieś tego konsekwencje.
ale nikt nie prosi Cię o ocenę moralną autorki. I dlaczego od razu zakładasz, ze autorka nawaliła?
Stary 2014-09-18, 12:17   #13
pola123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość

A kto powiedział że nawaliłam??!, więc jeśli nie znasz sytuacji to nie pisz durnych komentarzy.
Stary 2014-09-18, 12:27   #14
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
no chyba, że się sformatuje telefon to chyba wtedy nic już nie odzyskasz?
Jeśli to "bardzo twardy" format, czyli mechaniczne uszkodzenie, to są duże szanse. A tak serio, to formatowanie telefonu czyści większość, ale nie dokumentnie wszystko. Czasami wiadomości zapisują się i w pamięci telefonu i na karcie SIM. Jeśli koś chce się pozbyć wszystkiego, to powinien 1. wyczyścić kartę SIM, 2. wyczyścić pamięć telefonu podpinając go do komputera i używając odpowiedniego narzędzia (programu).

Cytat:
ale nikt nie prosi Cię o ocenę moralną autorki. I dlaczego od razu zakładasz, ze autorka nawaliła?
Stary 2014-09-18, 12:48   #15
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
ale gdyby mi się udało usunąć rozmowę na jego fb, a on na tel też często usuwa wiadomości, to czy miał by możliwość ich odzyskania w jakiś sposób??
z doświadczenia. Da się. Nie kombinuj bo potem jest gorzej.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-18, 14:09   #16
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
A kto powiedział że nawaliłam??!, więc jeśli nie znasz sytuacji to nie pisz durnych komentarzy.
Skoro nie nawaliłaś, to po co chcesz coś ukrywać?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 14:13   #17
chwast
Zakorzenienie

Tak mogą być dowodami.
Nic nie zrobisz.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 14:42   #18
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie dlatego, że ma rozprawę dotyczącą dziecka i próbuje włamywać się i kasować cudzą korespondencję, żeby nie wypłynęły jakieś jej występki?
Autorko - pisałaś bzdury, przyznałaś się do obciążających czynów, groziłaś, czy cokolwiek innego - nie wymażesz tego. Lepiej przygotuj dobrą linię obrony zamiast kombinować, bo złapana na czymś takim przekreślisz wszystko na amen. Swoją drogą martwi mnie los dziecka, mającego matkę o tak dyskusyjnej moralności.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 15:37   #19
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Pewnie dlatego, że ma rozprawę dotyczącą dziecka i próbuje włamywać się i kasować cudzą korespondencję, żeby nie wypłynęły jakieś jej występki?
Autorko - pisałaś bzdury, przyznałaś się do obciążających czynów, groziłaś, czy cokolwiek innego - nie wymażesz tego. Lepiej przygotuj dobrą linię obrony zamiast kombinować, bo złapana na czymś takim przekreślisz wszystko na amen. Swoją drogą martwi mnie los dziecka, mającego matkę o tak dyskusyjnej moralności.
To moze od razu zawiadom opiekę społeczna jak odczuwasz aż taki niepokój. Nie rozumiem po co trzeba wtrącić co najmniej swoje 3 grosze o moralności autorki i zaraz zabrać sie do oceny postępowania.
Stary 2014-09-18, 15:52   #20
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
To moze od razu zawiadom opiekę społeczna jak odczuwasz aż taki niepokój. Nie rozumiem po co trzeba wtrącić co najmniej swoje 3 grosze o moralności autorki i zaraz zabrać sie do oceny postępowania.
Ja źle bym się czuła z tym, że doradzam komuś w takiej sytuacji. Poza tym nie chodzi o jedną rozmowę, w której autorka mogła napisać coś ironicznie, a teraz się boi, że ojciec dziecka wykorzysta to przeciwko niej.
Ale każdy ma swoje sumienie.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 16:56   #21
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Ja źle bym się czuła z tym, że doradzam komuś w takiej sytuacji. Poza tym nie chodzi o jedną rozmowę, w której autorka mogła napisać coś ironicznie, a teraz się boi, że ojciec dziecka wykorzysta to przeciwko niej.
Ale każdy ma swoje sumienie.
jasne, ale w momencie jeżeli czujesz się źle z tym co robisz, nie doradzasz i kropka. a jeżeli postępowanie autorki wzbudza, aż taki niepokój o zdrowie, życie dziecka to należy to zgłosić a nie robić z siebie ostoję moralności na forum internetowym. tyle. (i absolutnie nie pije do Ciebie )
Stary 2014-09-18, 18:30   #22
eyo
Zakorzenienie

ekhem, ja tylko wspomnę, że właściwie to nie wiemy o co chodzi

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 18:47   #23
StraVvberry
Wtajemniczenie

Da się odzyskać
Stary 2014-09-18, 19:19   #24
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
jasne, ale w momencie jeżeli czujesz się źle z tym co robisz, nie doradzasz i kropka. a jeżeli postępowanie autorki wzbudza, aż taki niepokój o zdrowie, życie dziecka to należy to zgłosić a nie robić z siebie ostoję moralności na forum internetowym. tyle. (i absolutnie nie pije do Ciebie )
trolololo.
A zaraz polecisz mówić, jak to 'pirdzionek', jak to 'trza się sprawdzić a nie ślub' czy inne racje o które nikt nie pytał W każdym temacie zarówno Ty, jak i każda inna wizażanka pisze swoją opinię oprócz tego o co faktycznie pyta autor. Nie widzę różnicy między tym tematem a tematem 'facet mnie zdradza, co zrobić' i odpowiedzią 'nie wierzę, że nie widziałaś wcześniej' Takie same osobiste wynurzenia. Więc dajmy spokój, od tego jest forum żeby dyskutować. Masz życzenie - doradź autorce jak oszukać sąd, ja mam życzenie to jej napiszę, że tak się nie robi. I wszyscy będą zadowoleni.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 19:30   #25
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Cytat:
trolololo.
A zaraz polecisz mówić, jak to 'pirdzionek', jak to 'trza się sprawdzić a nie ślub' czy inne racje o które nikt nie pytał W każdym temacie zarówno Ty, jak i każda inna wizażanka pisze swoją opinię oprócz tego o co faktycznie pyta autor. Nie widzę różnicy między tym tematem a tematem 'facet mnie zdradza, co zrobić' i odpowiedzią 'nie wierzę, że nie widziałaś wcześniej' Takie same osobiste wynurzenia. Więc dajmy spokój, od tego jest forum żeby dyskutować. Masz życzenie - doradź autorce jak oszukać sąd, ja mam życzenie to jej napiszę, że tak się nie robi. I wszyscy będą zadowoleni.
Forum jest oczywiście od tego, żeby wyrażać swoje zdanie, ale wszystko ma granice. Takie "osobiste wycieczki" , "najeżdżanie" i ocenianie człowieka (komentarz Wizażanki Vilqa) na podstawie raptem dwóch zdań może być bardzo krzywdzące.

Edytowane przez Odonate
Czas edycji: 2014-09-18 o 19:31
Odonate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-18, 19:34   #26
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
trolololo.

Nic dodać, nic ująć.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości