|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bezpieczna droga?
Słuchajcie wybieram się w podróż samochodem i nie wiem co powinnam w nim mieć żeby czuć się bezpiecznie. Może ktoś pokonywał już trasę na morze i powie mi na co mam uważać? Samochodów dużo i wszyscy pędzą szczeże mam troche strache przed taką wyprawą…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezpieczna droga?
nie bardzo rozumiem twoje pytanie. raczej zadna rzecz nie jest ci w stanie zapewnic bezpieczenstwa. trzeba sie skupic na drodze i uwazac na innych. ot co...
warto tez nie jechac srodkiem drogi tylko jak ktos cie wyprzedza to ulatwic mu ten manewr i jechac wtedy blizej pobocza (w tym roku zrobilam troche kilometrow po Polsce i zauwazylam, ze nie wszyscy sa tak mili zeby zrobic cos takiego, skutecznie blokujac droge i ciagnac za soba sznurek samochodow, ktore probujac na rozne sposoby wyprzedzic zawalidroge powoduja czesto dosc niebezpieczne sytuacje - takze dla samego zawalidrogi) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jedyne co może zapewnić nam bezpieczeństwo na drodze to rozwaga i zdrowy rozsądek. Przepisy są i ten kto je wymyślił miał słuszne racje. Niestety nie mamy wpływu jak się będą zachowywali inni ale my możemy mieć głowę na karku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja jechalam dluga trase nad morze. Co prawda nie jako kierowca ale obok i najwazniejsza jest, zeby nie "wariowac", jechac zgodnie z przepisami i pamiec tez, ze nic na sile, jesli czujesz sie zmeczona to najlepiej sie zatrzymac na chwile i odpoczac. Aha jeszcze tez wybierz sobie odpowiedznie godziny jazdy, najlepiej jakos z rana, tak, zeby w miastach nie bylo duzych korkow, ani tez, zeby nie meczyc sie w upale...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też się wybieram autem nad morze.Zamierzam wyjechać ok.3 rano bo jest mniejszy ruch,tak mi się przynajmniej wydaje,poza tym nie ma jeszcze za dużo tirów a nie ukrywam że jak ostatnio wracałam od siostry trasą Świecko-Poznań to była masakra,a po trzecie o tej porze większość wariatów śpi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez Demri Czas edycji: 2008-09-24 o 00:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Właśnie obawiam się tłoku na drodze wiec raczej będę chciała wyjechać w godzinach poranny. Tylko ze rano to właśnie chyba tiry można spotkać na drodze. Teraz się tyle słyszy o tych wypadkach na drodze że czasami się człowiek zastanawia czy warto ryzykować ty możesz nic nie zrobić jechać sobie ale jakiś wariat wiadomo o może zrobić. Ja nie wiem skąd się biorą tacy ludzie ??? co im życie nie miłe naprawdę. Przejrzenie samochodu to podstawa to już mam zapewnione przed trasą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mają racje, szczególnie z tym ułatwianiem wyprzedzania. Ogólnie jeśli droga ma szerokie pobocze, to dobrze jest z niego korzystać. Nie tylko ułatwia się wyprzedzanie tym z tyłu, ale też zmniejsza się ryzyko czołówki z kimś kto wyprzedza z przodu... Bo zjezdzac trzeba nie tylko jak ktos z tylu sygnalizuje zamiar wyprzedzania, lecz takze wtedy kiedy widzimy ze z naprzeciwka tez ktos wyprzedza... Jak sie jedzie caly czas zahaczajac o pobocze to nie trzeba tak dokladnie obserwowac co kto zamierza
![]() Duzy odstep tez jest istotny, nie tylko ze wzgledu na wyprzedzanie, ale też hamowanie, szczegolnie awaryjne. Nie raz juz ktos jechal za blisko mnie i potem slyszalam tylko pisk opon przy hamowaniu... Mi tez sie zdarzylo tak zahamować ![]() Należy też pamiętać, że jeśli nagle pojawia się ograniczenie do 40 to to nie jest bez powodu, zazwyczaj w takim miejscu jest np. jakis bardzo ostry zakret czy uskok na drodze... Po prostu trzeba obserwowac znaki.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Właśnie znaki drogowe na nie trzeba zwracać szczególną uwagę bo niestety nie każdy kierowca to wie i potem nie wie jak ma się zachować na drodze. A i jak jedziesz gdzieś do popularnej miejscowości to dobrze przemyśl godziny wyjazdu i przyjazdu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
-
Edytowane przez dahufka Czas edycji: 2008-08-06 o 23:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Czyli jednym słowem można na obwodnicy trój miasta spotkać wariatów i tego się właśnie najbardziej obawiam. Ostatnio właśnie znajomi wrócili i mnie załamali kolega mówił zę to co się dzieje jak jest wąsko jak się wyprzedzają to jakiś koszmar. Mogas sobie tak jeździć ale jak są sami na drodze a nie narażać innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wszędzie można spotkać wariatów... Dosłownie wszędzie
![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
A co do tego co powinnaś zabrać do samochodu to możesz sobie zobaczy tu a raczej sama skompletować http://www.bezpiecznewakacje.pzu.pl/gra_pzu/gra.html
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Fajna stronaka trochę czasu mi zajęło za nim wszystko spakowałam do samochodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.