Bezpieczna droga? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-30, 13:29   #1
kojaka
Przyczajenie

Bezpieczna droga?

Słuchajcie wybieram się w podróż samochodem i nie wiem co powinnam w nim mieć żeby czuć się bezpiecznie. Może ktoś pokonywał już trasę na morze i powie mi na co mam uważać? Samochodów dużo i wszyscy pędzą szczeże mam troche strache przed taką wyprawą…
kojaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 15:17   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Bezpieczna droga?

nie bardzo rozumiem twoje pytanie. raczej zadna rzecz nie jest ci w stanie zapewnic bezpieczenstwa. trzeba sie skupic na drodze i uwazac na innych. ot co...
warto tez nie jechac srodkiem drogi tylko jak ktos cie wyprzedza to ulatwic mu ten manewr i jechac wtedy blizej pobocza (w tym roku zrobilam troche kilometrow po Polsce i zauwazylam, ze nie wszyscy sa tak mili zeby zrobic cos takiego, skutecznie blokujac droge i ciagnac za soba sznurek samochodow, ktore probujac na rozne sposoby wyprzedzic zawalidroge powoduja czesto dosc niebezpieczne sytuacje - takze dla samego zawalidrogi)
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 19:25   #3
katarina77h
Przyczajenie

Jedyne co może zapewnić nam bezpieczeństwo na drodze to rozwaga i zdrowy rozsądek. Przepisy są i ten kto je wymyślił miał słuszne racje. Niestety nie mamy wpływu jak się będą zachowywali inni ale my możemy mieć głowę na karku.
katarina77h jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 19:31   #4
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Ja jechalam dluga trase nad morze. Co prawda nie jako kierowca ale obok i najwazniejsza jest, zeby nie "wariowac", jechac zgodnie z przepisami i pamiec tez, ze nic na sile, jesli czujesz sie zmeczona to najlepiej sie zatrzymac na chwile i odpoczac. Aha jeszcze tez wybierz sobie odpowiedznie godziny jazdy, najlepiej jakos z rana, tak, zeby w miastach nie bylo duzych korkow, ani tez, zeby nie meczyc sie w upale...
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 19:47   #5
pani_sylwia
Raczkowanie

Też się wybieram autem nad morze.Zamierzam wyjechać ok.3 rano bo jest mniejszy ruch,tak mi się przynajmniej wydaje,poza tym nie ma jeszcze za dużo tirów a nie ukrywam że jak ostatnio wracałam od siostry trasą Świecko-Poznań to była masakra,a po trzecie o tej porze większość wariatów śpii jest szansa że ominą mnie wymijanki na trzeciego,"zimne łokcie" i tym podobne wynalazki.
pani_sylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 20:57   #6
Demri
Rozeznanie

.

Edytowane przez Demri
Czas edycji: 2008-09-24 o 00:30
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 11:23   #7
kojaka
Przyczajenie

Właśnie obawiam się tłoku na drodze wiec raczej będę chciała wyjechać w godzinach poranny. Tylko ze rano to właśnie chyba tiry można spotkać na drodze. Teraz się tyle słyszy o tych wypadkach na drodze że czasami się człowiek zastanawia czy warto ryzykować ty możesz nic nie zrobić jechać sobie ale jakiś wariat wiadomo o może zrobić. Ja nie wiem skąd się biorą tacy ludzie ??? co im życie nie miłe naprawdę. Przejrzenie samochodu to podstawa to już mam zapewnione przed trasą.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-31, 11:53   #8
Ines1985
Zakorzenienie

Dziewczyny mają racje, szczególnie z tym ułatwianiem wyprzedzania. Ogólnie jeśli droga ma szerokie pobocze, to dobrze jest z niego korzystać. Nie tylko ułatwia się wyprzedzanie tym z tyłu, ale też zmniejsza się ryzyko czołówki z kimś kto wyprzedza z przodu... Bo zjezdzac trzeba nie tylko jak ktos z tylu sygnalizuje zamiar wyprzedzania, lecz takze wtedy kiedy widzimy ze z naprzeciwka tez ktos wyprzedza... Jak sie jedzie caly czas zahaczajac o pobocze to nie trzeba tak dokladnie obserwowac co kto zamierza chociaz oczywiscie trzeba miec oczy szeroko otwarte i obserwowac otoczenie.

Duzy odstep tez jest istotny, nie tylko ze wzgledu na wyprzedzanie, ale też hamowanie, szczegolnie awaryjne. Nie raz juz ktos jechal za blisko mnie i potem slyszalam tylko pisk opon przy hamowaniu... Mi tez sie zdarzylo tak zahamować

Należy też pamiętać, że jeśli nagle pojawia się ograniczenie do 40 to to nie jest bez powodu, zazwyczaj w takim miejscu jest np. jakis bardzo ostry zakret czy uskok na drodze... Po prostu trzeba obserwowac znaki.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-31, 14:40   #9
katarina77h
Przyczajenie

Właśnie znaki drogowe na nie trzeba zwracać szczególną uwagę bo niestety nie każdy kierowca to wie i potem nie wie jak ma się zachować na drodze. A i jak jedziesz gdzieś do popularnej miejscowości to dobrze przemyśl godziny wyjazdu i przyjazdu.
Stary 2008-08-02, 21:33   #10
dahufka
BAN stały

-

Edytowane przez dahufka
Czas edycji: 2008-08-06 o 23:21
dahufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 11:05   #11
kojaka
Przyczajenie

Czyli jednym słowem można na obwodnicy trój miasta spotkać wariatów i tego się właśnie najbardziej obawiam. Ostatnio właśnie znajomi wrócili i mnie załamali kolega mówił zę to co się dzieje jak jest wąsko jak się wyprzedzają to jakiś koszmar. Mogas sobie tak jeździć ale jak są sami na drodze a nie narażać innych.
Stary 2008-08-04, 11:29   #12
Ines1985
Zakorzenienie

Wszędzie można spotkać wariatów... Dosłownie wszędzie

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-05, 12:14   #13
katarina77h
Przyczajenie

A co do tego co powinnaś zabrać do samochodu to możesz sobie zobaczy tu a raczej sama skompletować http://www.bezpiecznewakacje.pzu.pl/gra_pzu/gra.html
Stary 2008-08-06, 13:30   #14
kojaka
Przyczajenie

Fajna stronaka trochę czasu mi zajęło za nim wszystko spakowałam do samochodu Niestety wariatów na drogach można spotkać wszędzie ale warto by coś zrobić żeby ich liczba się zmieniaszała a nie rosła…jakoś przemówić im do rozsądku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości