Straszny problem :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-15, 09:19   #1
kolorowanka96
Przyczajenie

Exclamation

Straszny problem :(

Pewnie taki tytuł już był gdziekolwiek, ale wole się sama zapytać. Tak więc, chodzę do dermatologa, używam przypisanych mi leków. Obecnie korzystam z żelu i kremu Iwostin, tonika i mleczka Ziaji, oraz 2 maści robionych na zamówienie. Mimo to, moje czoło wygląda tak:

http://img149.imageshack.us/img149/9276/czoo.png
http://img21.imageshack.us/i/dsc00408ef.jpg/
http://img196.imageshack.us/i/dsc00409kd.jpg/
http://img29.imageshack.us/img29/758/dsc00410bd.jpg
http://img132.imageshack.us/i/dsc00411tb.jpg/
http://img29.imageshack.us/i/dsc00412il.jpg/ - to chyba najdokładniejsze zdjęcie..
http://img29.imageshack.us/i/dsc00413tn.jpg/

Czy ktoś ma może coś podobnego? Albo zna jakieś sposoby aby to zniknęło Mam tego dość, wiele osób ma ten problem - a leki od dermatologa nie działają!!! Nawet jakieś domowe sposoby czy coś! Bardzo proszę o pomoc!!! ;((((
kolorowanka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 09:32   #2
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia
Dot.: Straszny problem :(

Miałam kiedys podobny problem, zadne mascie mi nie pomagały. Dermatolog przepisal mi TETRACYKLINE, bralam chyba 2 miesiace i od tamtej pory moje problemy zniknely Sa to tabletki doustne, antybiotyk. Pomoga na 100%
Smunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 17:42   #3
Seyene
Raczkowanie

GG do Seyene

u ludzie, gdybym ja miała takie czoło to byłabym chyba najszczęśliwsza na świecie;(
Seyene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-15, 23:02   #4
mariusz84
Przyczajenie

Dziewczyny, mascie i kremy nie pomoga. Ja z tym walczylem kilka lat, dopiero gdy trafilem do dobrego dermatologa przepisal mi antybiotyk, To byla dluga kilkumiesieczna kuracja ale pomoglo.
mariusz84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 12:03   #5
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

mialam podobnie. zaczelam uzywac tylko tonika: soraya maxima tonik antybakteryjny łagodzący. jest on przeznaczony do skory tlustej, łojatokowej. zawiera witamine E,wiec jest idealny dla tego typu cery. proponuje zero kremow i zero masci, przy tego typu cery to nic nie daje, moze pogardszac. a na chore miejsca od czasu do czasu zwykly spirytus. jak juz tak bardzo zalezy Ci na kremie to tylko do cery tlustej z ogórkiem i witaminą E.tonik mozesz stosowac pare razy dziennie. proponuje co 2 dzien badz co 3 wymieniac poszewke na poduszke,gdyz bakterie i wirusy zostaja na poszewce, a kladac sie ponownie osadzaja sie na twarzy.
Don't you know that you're toxic?
18.04

Edytowane przez Aniulek_
Czas edycji: 2009-11-17 o 17:41
Aniulek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 12:11   #6
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Cytat:
Napisane przez Aniulek_ Pokaż wiadomość
mialam podobnie. zaczelam uzywac tylko tonika: soraya maxima tonik antybakteryjny łagodzący. jest on przeznaczony do skory tlustej, łojatokowej. zawiera witamine E,wiec jest idealny dla tego typu cery. proponuje zero kremow i zero masci, przy tego typu cery to nic nie daje, moze pogardszac. a na chore miejsca od czasu do czasu zwykly spirytus. jak juz tak bardzo zalezy Ci na kremie to tylko do cery tlustej z ogórkiem i witaminą E.tonik mozesz stosowac pare razy dziennie. proponuje co 2 dzien badz co 3 wymieniac poszewke na poduszke,gdyz bakterie i wirusy zostaja na poszewce, a kladac sie ponownie osadzaja sie na twarzy.
Nie zgadzam sie! Kremy antybakteryjne jak najbardziej! Swietny jest np w avonie z serii do cery tradzikowej! Zawsze go uzywam! Jest on ze spirytusem salicylowym, trzyma sie przez caly dzien i chroni przed bakteriami. Kremy jak najbardziej tak! Trzeba tylko dobrac odpowiednie! A i nie uzywam zwyklych podkladow tylko np z AA.
Stary 2009-11-17, 12:57   #7
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

Cytat:
Napisane przez Smunia Pokaż wiadomość
Nie zgadzam sie! Kremy antybakteryjne jak najbardziej! Swietny jest np w avonie z serii do cery tradzikowej! Zawsze go uzywam! Jest on ze spirytusem salicylowym, trzyma sie przez caly dzien i chroni przed bakteriami. Kremy jak najbardziej tak! Trzeba tylko dobrac odpowiednie! A i nie uzywam zwyklych podkladow tylko np z AA.

boze dziewczyno zalezy od typu cery:/ przy tlustej odradza sie kremy, bardziej przydatne sa toniki.
18.04

Edytowane przez Aniulek_
Czas edycji: 2009-11-17 o 17:42

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 13:40   #8
quleczka
Zakorzenienie

Szczerze mowiac moim zdaniem to wyglada na dosc typowy tradzik mlodzienczy...i naprawde nie jest az tak strasznie jak ci sie wydaje

Powiem tylko bys miala cierpliwosc i stosowala sie do zalecen dermatologa, nawet jak poki co nie ma efektu. Niestety czasem dobranie odpowiedniego leczenia troche trwa i trzeba sprobowac kilku lekow zanim sie znajdzie najbardziej skuteczny.
quleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 17:19   #9
aleks185
Raczkowanie

Ile ja bym dała żeby mieć taką cere
To jest tylko lekki trądzik młodzieńczy - to jest NIC
Nie przejmuj się niedługo ci przejdzie
aleks185 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 19:55   #10
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Cytat:
boze dziewczyno zalezy od typu cery:/ przy tlustej odradza sie kremy, bardziej przydatne sa toniki.
Boze dziewczyno? Ha! Czytaj ze zrozumieniem. Ja pisalam o cerze tlustej. Tak sie sklada ze istnieja kremy do takiej wlasnie cery jak juz napisalam I wcale nie odradza sie ich stosowania Moze jestes niedoczytana a takich tekstow jak BOZE DZIEWCZYNO to sobie nie zycze moze troche kultury

Edytowane przez Smunia
Czas edycji: 2009-11-17 o 20:01
Stary 2009-11-17, 20:10   #11
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

tradzik moze byc przy cerze mieszanej.a ty nie okreslilas dokladnie typu cery. ja dalam swoje rady ty swoje. dla mnie kremy dla takiej skory sa poprostu zbedne. zajmuje sie tym wiec troche wiem o tym:/ a to,ze istnieja kremy do takiej cery to nie musisz mi tlumaczyc. dla twojej informaci potrafie czytac ze zrozumieniem, tylko ty nie okreslilas typu cery
18.04

Edytowane przez Aniulek_
Czas edycji: 2009-11-17 o 20:16
Stary 2009-11-17, 20:41   #12
quleczka
Zakorzenienie

Cytat:
kremy dla takiej skory sa poprostu zbedne
to cera tlusta nie potrzebuje nawilzania?
Stary 2009-11-17, 20:52   #13
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

nawilzenie w postaci toniku. w tym sensie a krem jest ciezko dobrac, najczesciej skora robi sie tlusta po nich co prowadzi tylko do pogorszenia. jak juz to do tego typu cery raczej kremy z ogórkiem i wit E. ogórek-zweza pory , likwiduje przebarwienia, oczyszcza, witamina E- lagodzi podraznienia, neutralizuje wolne rodniki, poprawia miekkosc skory i elastycznosc, zapewnia prawidlowa wilgotnosc, dziala rowniez przeciwzapalnie i przeciewtrądzikowo.
18.04
Stary 2009-11-17, 21:29   #14
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
ja mam cerę tłustą a nie wyobrażam sobie nie posmarować twarzy PRZYNAJMNIEJ raz ( chociaż w sumie nie pamiętam dnia kiedy nie robiłam tego i rano i wieczorem) kremem nawilżającym. i wszyscy dermatolodzy (chyba że są kiepscy) powiedzą ci że nawilżanie przy takiej skórze jest wskazane, należy tylko odpowiednio dobrać krem- najlepiej uzywać tych aptecznych a nie jakiś drogeryjnych bo takie na bank cię zapchają.
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 21:33   #15
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
ja mam cerę tłustą a nie wyobrażam sobie nie posmarować twarzy PRZYNAJMNIEJ raz ( chociaż w sumie nie pamiętam dnia kiedy nie robiłam tego i rano i wieczorem) kremem nawilżającym. i wszyscy dermatolodzy (chyba że są kiepscy) powiedzą ci że nawilżanie przy takiej skórze jest wskazane, należy tylko odpowiednio dobrać krem- najlepiej uzywać tych aptecznych a nie jakiś drogeryjnych bo takie na bank cię zapchają.

jeju.. mi chodzilo o nawilzanie skory tonikiem i nie powiedzialam,ze nie nalezy nawilzac skory tlustej.
18.04

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 21:44   #16
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Cytat:
jeju.. mi chodzilo o nawilzanie skory tonikiem i nie powiedzialam,ze nie nalezy nawilzac skory tlustej.
Owszem powiedzialas tak, a tonik nie nawilza tylko wysusza. DLatego krem do cery tlustej jest wskazany. I nie pogarsza on stanu Dalam nawet przyklad wyzej.

Edytowane przez Smunia
Czas edycji: 2009-11-17 o 21:47
Stary 2009-11-17, 21:53   #17
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

Cytat:
Owszem powiedzialas tak, a tonik nie nawilza tylko wysusza. DLatego krem do cery tlustej jest wskazany.

nieee... trzeba dobrac odpowiedni tonik a nie pierwszy lepszy. wyzej w komentarzach opisalam tonik ktory jest odpowiedni do tego typu cery.i jak dla wiekszosci znajomych lepszy niz krem. dlatego go polecam : soraya tonik antybakteryjny łagodzący maxima do cery tlustej i łojotokowej. w jego sklad wchodzi naturalna witamina E, ktora zapewnia prawidlowa wilgotnosc skory. sama go uzywam i skore mam miekka i nie jest tlusta a tym bardziej nie jest sucha tak jak ty twierdzisz.oj to chyba ty jestes niedoczytana

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
Owszem powiedzialas tak, a tonik nie nawilza tylko wysusza. DLatego krem do cery tlustej jest wskazany. I nie pogarsza on stanu Dalam nawet przyklad wyzej.

wiec gdzie niby napisalam,ze nie nalezy nawilzac skory??
18.04

Edytowane przez Aniulek_
Czas edycji: 2009-11-17 o 21:57
Stary 2009-11-17, 21:54   #18
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Rowniez mam cere tlusta, nie wyobrazam sobie zycia bez tonikow ale jak i bez kremow odpowiednich do mojej cery (bo takie istnieja) sam tonik-wysusza. Moze jestes za mloda i tego nie widzisz, ale jak nie bedziesz uzywala kremow (odpowiednich-wcale nie ciezko je dobrac) to zobaczysz wczesniej zmarszczki i niedoskonalosci. Ale to juz Twoja sprawa

A i takie spostrzeżenie- nie wszystkie plyny nawilzaja sama woda nawet wysusza

Edytowane przez Smunia
Czas edycji: 2009-11-17 o 21:57
Stary 2009-11-17, 22:02   #19
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

Cytat:
Rowniez mam cere tlusta, nie wyobrazam sobie zycia bez tonikow ale jak i bez kremow odpowiednich do mojej cery (bo takie istnieja) sam tonik-wysusza. Moze jestes za mloda i tego nie widzisz, ale jak nie bedziesz uzywala kremow (odpowiednich-wcale nie ciezko je dobrac) to zobaczysz wczesniej zmarszczki i niedoskonalosci. Ale to juz Twoja sprawa

A i takie spostrzeżenie- nie wszystkie plyny nawilzaja sama woda nawet wysusza

woda tak.ale tonik to nie jest sama woda. zgodze sie,ze wiekszosc wysusza. ale to sabyle jakie. kupowalam w aptece tonik i nie wysusza cery gdyz zawiera naturalna witamine E, ktora jest wazna skory. a ty jakiego tonika uzywasz?
18.04

Edytowane przez Aniulek_
Czas edycji: 2009-11-17 o 22:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 22:08   #20
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

ROZNYCH tonikow uzywam, rowniez zazwyczaj kupuje w aptece. Spytaj fermaceute o stosowanie tonikow bez kremu to sie wypowie. Mi juz sie nie chce Zreszta jak sama widzisz dziewczyny ktore sie wypowiedzialy rowniez nie popieraja Twojej metody, ale co kto lubi. Twoja twarz-Twoja sprawa.
Stary 2009-11-17, 22:18   #21
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

Cytat:
ROZNYCH tonikow uzywam, rowniez zazwyczaj kupuje w aptece. Spytaj fermaceute o stosowanie tonikow bez kremu to sie wypowie. Mi juz sie nie chce Zreszta jak sama widzisz dziewczyny ktore sie wypowiedzialy rowniez nie popieraja Twojej metody, ale co kto lubi. Twoja twarz-Twoja sprawa.

zamiast kremow wole maseczki. bardziej sie u mnie sprawdzaja.no wypowiedzialy sie zaledwie 2 dziewczyny:P i w sumie tylko ty nie popierasz tonikuwiec liczba mnoga odpada.
18.04
Stary 2009-11-17, 22:39   #22
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Cytat:
zamiast kremow wole maseczki. bardziej sie u mnie sprawdzaja.no wypowiedzialy sie zaledwie 2 dziewczyny:P i w sumie tylko ty nie popierasz tonikuwiec liczba mnoga odpada.
ehehe a gdzie ja napisalam ze nie popieram? moze poczytaj jeszcze raz wypowiedzi zanim napiszesz cos bez sensu.
Stary 2009-11-17, 23:27   #23
quleczka
Zakorzenienie

ja i owszem tonik lubie i uwazam za wazny element....ale jesli chodzi o tonizowanie przede wszystkim bo za duzo to on nie ma sila rzeczy szansy nawilzyc

za to po nim stosuje dobry niezapychajacy lekki krem nawilzajacy

choc fakt, ze mialam okres gdy niczym sie nie leczylam, nie mialam wysuszonej skory i sam tonik calkiem niezle sie w sumie sprawdzal

ale to jak bylam mlodsza
Stary 2009-11-18, 09:53   #24
Rilen
Zakorzenienie

Ja używam mydła siarkowego (można go kupić w aptece i nie kosztuje duzo. Max 10zł.) .Mi bardzo pomaga . Tylko problem w tym, że takie mydło może wysuszyć skórę i podrażnić...( mi się nic nie dzieje ) Ja przemywam nim twarz tak około 2 razy w tygodniu. Niektórym zapach siarki może przeszkadzać,ale nie jest jakiś wyjątkowo dokuczliwy czy intensywny.
I jeszcze taka moja rada: uważaj na srebro.podczas używania siarkowych kosmetyków może czernieć. nie zostwaiaj go na dłużej... tylko od razu spłucz. po kazdym stosowaniu mydełka używaj toniku,by wyrównać ph skóry... i warto jeszcze nałożyć zwykły krem nawilżający.. ja uzwam zwykły Bambino. Efekt świetny moze warto spróbować?...

Pozdrawiam

"Najtrudniej jest spełnić obietnice złożone samemu sobie.
Szczególnie te wypowiedziane szeptem lub pomyślane w tajemnicy przed wszystkimi. Nie ma nikogo, kto mógłby poczuć się rozczarowany lub dotknięty tym, że ich nie dotrzymaliśmy."

Edytowane przez Rilen
Czas edycji: 2009-11-18 o 10:15
Rilen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 13:09   #25
Dronf
Rozeznanie

Cytat:
Przewracasz do góry nogami zasady dbania o cerę tłustą/mieszaną i z trądzikiem. Spirytus to przeżytek sprzed wielu lat, kiedy nie bardzo było coś innego bakteriobójczego do stosowania. Stosowanie spirytusu może znacząco przyczynić się do wysuszenia skóry co spowoduje tylko jej zwiększony łojotok.
Kremy i maści są bardzo wskazane, o czym za chwilkę. Ogórek i wutamina E nie są jedynymi dobrymi składnikami dla cery tłustej. Z pamięci na szybko wymienię jeszcze aloes, witaminę b3, kwas azaleinowy, kwas salicylowy (ale nie w spirytusie!), algi... no jest tego cała masa.
Rada z poduszką jest całkiem ok, tu się nie mogę doczepić.

Cytat:
Wiele osób, w tym także ja, mają skórę tłustą dlatego, że mają skórę suchą. Brzmi to dziwnie, ale skóra kiedy jest sucha broni się wydzielając łój. Jeśli taką skórę się odpowiednio nawilży, a nawet (o zgrozo!) natłuści to wydzielanie łoju spada do minimum. Używając samego toniku, choćby był zrobiony z ambrozji lub innego panaceum zalałabym się łojem po 20 minutach.
Tonik najbardziej jest potrzebny do przywrócenia prawidłowego pH po umyciu twarzy dlatego należy używac toników. Oczywiście miło jest, jak tonik robi także coś poza przywracaniem naturalnego ph, ale nie to w jego działaniu jest najważniejsze.

Cytat:
tradzik moze byc przy cerze mieszanej.a ty nie okreslilas dokladnie typu cery. ja dalam swoje rady ty swoje. dla mnie kremy dla takiej skory sa poprostu zbedne. zajmuje sie tym wiec troche wiem o tym:/ a to,ze istnieja kremy do takiej cery to nie musisz mi tlumaczyc. dla twojej informaci potrafie czytac ze zrozumieniem, tylko ty nie okreslilas typu cery
Zajmujesz się tym? To wspaniale, że trafiłaś na wizaż. Niedługo zajmiesz się tym lepiej, cokolwiek robisz .

Cytat:
nieee... trzeba dobrac odpowiedni tonik a nie pierwszy lepszy. wyzej w komentarzach opisalam tonik ktory jest odpowiedni do tego typu cery.i jak dla wiekszosci znajomych lepszy niz krem. dlatego go polecam : soraya tonik antybakteryjny łagodzący maxima do cery tlustej i łojotokowej. w jego sklad wchodzi naturalna witamina E, ktora zapewnia prawidlowa wilgotnosc skory. sama go uzywam i skore mam miekka i nie jest tlusta a tym bardziej nie jest sucha tak jak ty twierdzisz.oj to chyba ty jestes niedoczytana
Tak samo jest z kremami. Dobierz dobry to zmienisz zdanie na ten temat.

Cytat:
woda tak.ale tonik to nie jest sama woda. zgodze sie,ze wiekszosc wysusza. ale to sabyle jakie. kupowalam w aptece tonik i nie wysusza cery gdyz zawiera naturalna witamine E, ktora jest wazna skory. a ty jakiego tonika uzywasz?
Ja używam dobrego, taniego polskiego toniku polleny evy, który świetnie nawilża jak na tonik ale jednak ciągle za słabo. Zawiera aloes, algi i ekstrakt z koniczyny łąkowej i pantenol.
Poza tym używam także toniku z kwasem migdałowym, który robię sobie sama.

Cytat:
No i jeszcze ja nie popieram używania w codziennej pielęgnacji tylko toniku.
Dronf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 13:45   #26
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

piszac o spirytusie nie napisalam,zeby smarowac cala twarz,tylko krostki.jesli chodzi o witaminy i ogorek to byl tylko przyklad,bo bez sensu jest wypisywac wszystko. a jesli chodzi o pielegnacje to nie uzywam tylko tonikow, uwywam takze maseczki.do kremow nie jestem przekonana,moze dlatego,ze nie znalazlam odpowiedniego.kazdy jaki kupilam nie pomagal. a dla dziewczyny opisalam tonik,ktory jest bardzo dobry. mi zadne masci nie pomagaly, jej tez nie, wiec zaproponawalam tonik...
18.04
Stary 2009-11-18, 14:17   #27
Dronf
Rozeznanie

Teraz rozumiem, że ogórek i witamina E to tylko przykłady, ale z pierwszego postu to nie wynikało. Musisz wyrażać się jaśniej, mniej skrótowo, żeby wszyscy wiedzieli co chcesz przekazać.
"Tylko na krostki" jest kilka lepszych preparatów niż spirytus no ale w ostateczności jak nie ma nic innego, to punktowo obleci - niestety dziewczyna musiałaby nim posmarować całe czoło.
Poza tym, że poleciłaś jej tonik, który zapewne jest dobrym tonikiem sądząc po tym, że używasz niemal tylko niego i masz się dobrze poradziłaś jej też, żeby odstawiła maści (cyt. "proponuje zero kremow i zero masci"), które miała od dermatologa na trądzik co już nie jest zbyt dobrym pomysłem. Włączenie toniku do pielęgnacji ok, ale odstawienie LEKÓW i zastąpienie tonikiem może jej tylko zaszkodzić.
Dronf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-18, 15:03   #28
quleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dronf Pokaż wiadomość
Włączenie toniku do pielęgnacji ok, ale odstawienie LEKÓW i zastąpienie tonikiem może jej tylko zaszkodzić.
Tez mi sie wydaje, ze sam tonik nawet dobrze nawilzajacy to w wypadku typowego tradziku mlodzienczego jednak moze byc troche za malo i na pewno nie zastapi lekow od lekarza, ktory jednak tez sie tym zajmuje i mysle, ze choc mniej wiecej wie co robi
Stary 2009-11-18, 15:05   #29
Smunia
Raczkowanie

GG do Smunia

Dronf, lepiej bym tego nie ujeła. Dziekuje za pomoc, bo nie mialam juz sily
Stary 2009-11-18, 15:16   #30
Aniulek_
Raczkowanie

GG do Aniulek_

polecilam tonik,ktory jest dobry skoro masci nie pomagaly tak jak mi:/ i w sumie zle napisalam, bo nie chodzilo mi o calkowite odstawienie masci od lekarza, tylko na dzien, dwa i smarowala tylko tonikiem.moj blad, bo nie dopisalam
18.04
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości