|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
pleśń/grzyb - ruda galareta w lodówce...pomocy
Potrzebuję pomocy kogoś, kto spotkał się z takim czymś - wyjechaliśmy na miesiąc i zostawiliśmy wyłączoną, otwartą lodówkę, zamrażarka była zamknięta (to jest mała lodówka z jednymi drziwami, do zamrażarki sa małe drzwiczki), teraz wróciliśmy i w zamrażarce zalęgła się jakas ruda okropnie śmierdząca galareta. Śmierdzi w całym domu, nie da sie wytrzymać, już to wymyliśmy ale śmierdzi dalej. Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Jak to wymyć, żeby nie śmierdziało?Czy to nie jest niebezpieczne?Boje się, że się tym zatrujemy...
Wybrałam to forum, bo jest najbardziej kuchenne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: pleśń/grzyb - ruda galareta w lodówce...pomocy
Pewnie zostawiliscie jakis produkt a bylo goraco i sie zalęglo...albo brudna lodówke..
A wiec ja bym lodówke bardzo porzadnie wymyła. Do mycia wnętrza lodówki mozna uzyć ciepłej wody z dodatkiem mydła (rozpuśc w niej) i z dodatkiem sody oczyszczonej Spłukujemy czystą, ciepłą wodą i wycieramy do sucha . Ślady pleśni mozemy zmyć płynem do naczyń lub wodą z octem ,spłukujemy i wycieramy do sucha flanelką. Jeszcze mozesz na koniec jak jest zupelnie sucha przetrzeć szmatką zwilżoną spirytusem denaturowanym i czekamy, aż ulotni się niemiły zapach denaturatu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lodówkę można umyć zwykłym wybielaczem, na przykład Ace. Zawsze to lepszy zapach niż ten, który macie obecnie, poza tym ma działanie dezynfekujące.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mozesz tez sprobowac Cif - ma calkiem dobre wlasciwosci zrace. moze to wyzre
![]() lodowke mozna wywalic jak jest stara i niezbyt kosztowna... gorzej jak jej wartosc przekracza pare tysiecy... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() Zrobliśmy to o czym piszecie od razu jak przyszliśmy i efekt nie jest natychmiastowy...ale coś sie dzieje na szczęście, zwłaszcza po zamrożeniu. NIe jest to lodówka warta pare tysięcy tylko parę stów, ale dopiero co ja kupiliśmy, mieszkanie wynajmujemy i nie usmiecha nam się kupowanie następnej lodówki jak zanosi się na przeprowadzkę w niedalekiej przyszłości ![]() W sumie i tak rzadko jemy w domu a jak jemy to zakupy robimy w tym samym dniu na bieżąco i nie robimy mega zapasów, wiec pozyjemy troche bez lodówki ![]() Tak czy inaczej wielkie dzięki dziewczyny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
wyrzucenie lodówki to chyba jest ostateczność. Można ją porządnie wyszorować, jak radzi Nutka i zostawić do wywietrzenia, ale nie od razu wyrzucać.
Samoa, mam nadzieję, że jest już lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Solidna dezynfekcja, wyczyszczenie domestosem, solidne wywietrzenie (np zaniesc na balkon w upalny dzien).
I wlaczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Może wodą z octem?? W pragramach typu "Perfekcyjna Pani domu" często używany jest ocet...
I jak powiedziała Nutka...soda oczyszczona... Życzę zwycięstwa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Przegralismy - wyrzucamy lodówkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.