Plaga pijanych kierowców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-29, 09:18   #1
k-n
Wtajemniczenie

Plaga pijanych kierowców

Codziennie media przekazują informacje o kolejnych wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców. Codziennie ktoś ginie przez głupotę/lekkomyślność osób beztrosko pijących alkohol. W niebezpieczeństwie są nie tylko inni kierowcy, ale również piesi
Tyle się mówi o tym, by nie wsiadać pod wpływem % za kierownicę, ale jak widać - niektórzy przeceniają swoje możliwości albo są na tyle nierozgarnięci, że nie dociera do nich prosty przekaz.
Według mnie takich ludzi powinno się ostro karać - żadnych okoliczności łagodzących. Dożywotnie zabranie prawa jazdy - bez względu na to ile dana osoba miała promili. Może takie zaostrzenia spowodowałyby, że nie jedna osoba użyłaby mózgu
Wybaczcie, ale nie mam litości dla takich ludzi.
k-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 09:31   #2
lunita
Raczkowanie

Dot.: Plaga pijanych kierowców

no coz niestety takie osoby sie zdarzaja, tylko jak im wytlumaczyc ze te 2 piwka to za duzo? albo 2 -3 kieliszki wodki tez (mowie tu o lzejszych imprezowiczach bo o tych co po polowce wsiadaja to juz nie wspomne) I jedzie sobie taka osoba ktora jezdzi przepisowo bez promili i tu taki typ po kielonkach w nia wjedzie i gdzie tu sprawiedliwosc?

Dietujemy:

64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57
lunita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 09:37   #3
lunita
Raczkowanie

zapomnialam w podpisie dodac 57kg heheheh

Dietujemy:

Stary 2008-07-29, 09:37   #4
lunita
Raczkowanie

ops to nie to forum sorki <wstydnis>

Dietujemy:

Stary 2008-07-29, 10:16   #5
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ja też nie. Ostatnio gdzieś w mojej okolicy zabiła się 21 letnia dziewczyna, pojechała pijana po pijanego chłopaka i już do domu nie dojechała. On wylądował w szpitalu. Żal mi, że tak młoda osoba, ale mam nadzieję, że to nauczy czegoś innych "inteligentów" po kielichu za kółkiem.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 12:04   #6
lunita
Raczkowanie

nie nauczy, bo mysla ze ich nie zlapia , ze nic sie nie stanie itd. najlepiej wziaxc przyklad z Czech popodnosili mandaty do niebotycznych pieniedzy i wypadki zmalaly o 50%, a taki mandat np. przekroczenie predkosci o 50km /h 5000zl heheh i nawet sa wieksze bo po 10.000zl

Dietujemy:

Stary 2008-07-29, 22:39   #7
dziewczyna z ambicjami
Raczkowanie

Jak bede widzieć pijaną osobę wsiadająca za kółko tak nie będę mieć skrupułów by zadzwonić po policje!!!
On jeszcze pół biedy jest głupi niech się zabije,ale żeby innych nie zabił!

Pije nie jade - Jade nie pije!
Szkoda,że tak mało osób to przestrzega...
dziewczyna z ambicjami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-29, 23:18   #8
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Nam na kursie puszczali taki film - doswiadczenie. Ze kilku ludzi miało przejechac slalomem miedzy slupkami a potem zatrzymac sie gdy wyskoczy im pare metrow pred maska taka kukla. I na trzezwo wszycy zrobili to bez najmniejszego problemu. Potem wzieli ich do baru i kazali wypic tyle ile wg nich im nie zaszkodzi, czuja sie dobrze i spokojnie mogą prowadzic. I potem kazali zrobic to samo. Różnica byla niesamowita :/ wszyscy wydawali sie trzezwi a slupki lataly po calym placu i wszyscy uderzyli w kukłę.........
Wiec tak naprawde nie trzeba się schlac zeby zrobic komus krzywdę... Ja sobie nie wyobrazam nawet co czuje rodzina osoby zabitej przez jakiegos pijanego pseudokierowce :/
Stary 2008-07-30, 18:59   #9
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Miałam właśnie napisać o tym filmie u nas tez go puszczali.

Przyznam się, ze wczesniej nie zdawalam sobie sprawy z tego, jak bardzo alkohol wplywa na jazde. Wiedzialam oczywiscie, ze nie nalezy prowadzic po alkoholu, zeby nie było

K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 19:21   #10
pani_sylwia
Raczkowanie

Jestem za wprowadzeniem bardzo wysokich mandatów np.5000 zł i jeszcze do tego przesyłałabym informacje do zakładu pracy.Może jak taki delikwent musiałby się wytłumaczyć przed przełożonym za coś takiego to nie zrobiłby tego po raz drugi.W mojej firmie miała miejsce sytuacja,że jeden z dyrektorówposiadają cy samochód służbowy zataił że został skazany za jazdę po pijanemu ,ktoś życzliwy przesłał tę informację i na drugi dzień już nie było pana dyrektora.
A w Hiszpanii mój kolega jechał za szybko na autostradzie i został sfilmowany kamerą z auta które jechało za nim,oczywiście była to policja,nie dość że dostał mandat na wspomnienie którego zielenieje do tej pory to jeszcze informacja została przesłana do pracy i musiał się bardzo mocno gimnastykować żeby nie stracić służbowego auta.
pani_sylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 21:13   #11
Demri
Rozeznanie

Zgadzam się z k-n , odbierać prawo jazdy, na zawsze. Tak nieodpowiedzialne osoby nie powinny posiadać pozwolenia na kierowanie pojazdem. Mandat, nawet b. wysoki nie na każdym zrobi wrażenie, a odbieranie prawka to po prostu eliminacja skrajnie nieodpowiedzialnych osób na drodze. Proste i skuteczne.
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-03, 22:14   #12
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Również zgadzam się z tym,że powinno się takie osoby ukarać pozbawieniem prawa jazdy - nie szanujesz zasad,nie będziesz jeździł.
Najgorsze jest to,że najczęściej takie osoby wychodzą na 'niewinne',a przynajmniej tak są traktowane.A nawet jeżeli dostaną mandat...nie wiem,kto wymyślił tak okrutny żart.
W ogóle,tyle się o tym mówi i nic się nei zmienia.Piszemy jakieś podanie,zbieramy podpisy,hm?
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-03, 23:15   #13
Demri
Rozeznanie

Co do tych mandatów 5000... Jeden zarabia tysiąc i jak mu wlepią 5 tys zapamięta na całe życie, a ktos inny zarabia 5 tys, da 1-2 tys panom policjantom do podziału, oni z miłą chęcią przyjmą a on za miesiąc zapomni...
A potem, że wg. statystyk liczba pijanych kierowców się zmniejsza po wprowadzeniu wysokich mandatów
Stary 2008-08-04, 06:07   #14
lunita
Raczkowanie

jakby nie bylo ale chociaz tych co 1 tys zarabiaja to nauczy a w Polsce nie wszyscy zarabiaja 5tys

Dietujemy:

Stary 2008-08-04, 07:44   #15
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez k-n Pokaż wiadomość
Codziennie media przekazują informacje o kolejnych wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców. Codziennie ktoś ginie przez głupotę/lekkomyślność osób beztrosko pijących alkohol. W niebezpieczeństwie są nie tylko inni kierowcy, ale również piesi
Tyle się mówi o tym, by nie wsiadać pod wpływem % za kierownicę, ale jak widać - niektórzy przeceniają swoje możliwości albo są na tyle nierozgarnięci, że nie dociera do nich prosty przekaz.
Według mnie takich ludzi powinno się ostro karać - żadnych okoliczności łagodzących. Dożywotnie zabranie prawa jazdy - bez względu na to ile dana osoba miała promili. Może takie zaostrzenia spowodowałyby, że nie jedna osoba użyłaby mózgu
Wybaczcie, ale nie mam litości dla takich ludzi.
Ano niestety to prawda co piszesz. Ale nie sadzę, że zabranie prawka coś zmieni - teraz bardzo dużo osób jeździ bez prawka, bo albo jeszcze nie zrobili, albo nałapali tyle punktów, że im juz zabrali. A z tego co wiem, to kara za taką jazdę jest nieadekwatna do ewentualnie wyrządzonej szkody.

Według mnie to po pierwsze kara pieniężna powinna być wysoka, i tak jak pisze pani_sylwia powinna iść informacja do pracodawcy. Jeżeli taka osoba jest na bezrobotnym, to np. zatrzymałabym wydawanie kuroniówki na miesiąc czy dwa. Poszłabym nawet dalej - informacja, że ktoś tak prowadził po alkoholu powinna się pojawić w lokalnych mediach - taki rodzaj potępienia w najbliższym środowisku, mieście może spowodowałby, ze ludzie zaczęliby się wstydzic... Chociaż na pewno znaleźliby się tacy "kumple" którym by to zaimponowało, "bo Ty to gościu jesteś, trzy piwa wypiłeś i prowadziłeś i po prostu miałeś pecha, ze Cię złapali, hehehe"

A inną sprawą jest nadmierna brawura za kierownicą, często chęć popisania się, no i niestety czasami bezsensowne ograniczenia ruchu w naszym kraju, prędkości dostosowane do fiatów-maluchów, a nie do samochodów jakimi się teraz większość populacji porusza... I fatalny stan dróg
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 08:13   #16
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
teraz bardzo dużo osób jeździ bez prawka, bo albo jeszcze nie zrobili, albo nałapali tyle punktów, że im juz zabrali. A z tego co wiem, to kara za taką jazdę jest nieadekwatna do ewentualnie wyrządzonej szkody.
(...)
A inną sprawą jest nadmierna brawura za kierownicą, często chęć popisania się, no i niestety czasami bezsensowne ograniczenia ruchu w naszym kraju, prędkości dostosowane do fiatów-maluchów, a nie do samochodów jakimi się teraz większość populacji porusza... I fatalny stan dróg
To już kolejne problemy obok plagi pijanych kierowców Faktycznie kary za jazdę bez prawa jazdy są nieadekwatne. A co do polskich dróg to nie ułatwiają one jazdy normalnym kierowcom a co dopiero mówić o "wyczynowcach".

Cytat:
Napisane przez YenneferD
Chociaż na pewno znaleźliby się tacy "kumple" którym by to zaimponowało, "bo Ty to gościu jesteś, trzy piwa wypiłeś i prowadziłeś i po prostu miałeś pecha, ze Cię złapali, hehehe"
Niestety, idioci się zawsze znajdą

Ja jednak zgadzam się z Demri - mandat, nawet wysoki, nie na każdym zrobi wrażenie.
Pomysł z informacją do pracodawcy uważam za dobry.

Przed chwilą na TVN24 mówili, że w sierpniu mają być wzmożone kontrole kierowców, ale jednocześnie stwierdzono, że tak naprawdę niewiele to pomoże... Co roku zatrzymuje się 200 000 pijanych za kierownicą i liczba ta niestety rośnie

Tak czy owak jestem za zaostrzeniem przepisów.
Pewnie jakby ktoś z rodziny naszych wspaniałych posłów miał wypadek z winy pijaka za kierownicą, coś by w końcu ruszyło, bo za sprawę się bierze dopiero wtedy, jak się wydarzy jakaś tragedia Inaczej problemu się nie dostrzega.
Stary 2008-08-04, 08:33   #17
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Tak czy owak jestem za zaostrzeniem przepisów.
Pewnie jakby ktoś z rodziny naszych wspaniałych posłów miał wypadek z winy pijaka za kierownicą, coś by w końcu ruszyło, bo za sprawę się bierze dopiero wtedy, jak się wydarzy jakaś tragedia Inaczej problemu się nie dostrzega.
Heh, no niestety u nas w Polsce to co poniektórzy Panowie Posłowie często jeżdżą po spożyciu alhoholu No cóż, zero kultury picia... Ani jakiejkolwiek innej

Dobra, koniec o polityce, bo się zaraz zdenerwuję
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

Stary 2008-08-04, 09:05   #18
Demri
Rozeznanie

Cytat:
... teraz bardzo dużo osób jeździ bez prawka, bo albo jeszcze nie zrobili, albo nałapali tyle punktów, że im juz zabrali. A z tego co wiem, to kara za taką jazdę jest nieadekwatna do ewentualnie wyrządzonej szkody.
Jazda bez zdanego egzaminu to co innego - 500 zł i nic poza tym
Po odebraniu, zgadza się - kary powinny być zaostrzone
Poza tym co innego jeździć bez prawka 1-2 lata, a co innego dożywotnio, predzej czy później taka osoba wpadnie przy kontroli czy stłuczce
Stary 2008-08-04, 09:17   #19
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez Demri Pokaż wiadomość
Po odebraniu, zgadza się - kary powinny być zaostrzone
Poza tym co innego jeździć bez prawka 1-2 lata, a co innego dożywotnio, predzej czy później taka osoba wpadnie przy kontroli czy stłuczce
Wpadnie i co? A może i nie wpadnie... Może wpadnie przy stłuczce, a może przejedzie człowieka... Dopóki nie zostanie w jakiś sposób przyłapany, to będzie jeżdził bez prawka, albo po pijaku... A przyłapany zostanie zwykle jak popełni jakąś szkodę lub będzie stanowił zagrożenie w ruchu drogowym i akurat zauważy to patrol policji...

Tu prawo chyba niestety mało zdziała, prędzej wychowanie od małego co wolno a czego nie, nauka przestrzegania pewnych zasad etc. Bo jakie inne rozwiązanie na głupotę - testy psychologiczne przy wydawaniu prawka, sprzedaż samochodów tylko i wyłącznie osobom z prawem jazdy?? Kampania przeciwko piratom drogowym jest równie efektywna jak napisy na papierosach, że "palenie zabija" Ani to skuteczne, ani realne...

Stary 2008-08-04, 09:17   #20
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda, niestety to jedyna kara.

W małych miastach/wsiach często ludzie wolą jeździć bez prawa jazdy - kurs ok. 1200, lepiej już mieć odłożone 500 zł na mandat Chociaż słyszałam od mojego instruktora jazdy, że średnio też w Warszawie mają kilku kursantów rocznie, którzy od kliku lat jeżdżą po Warszawie bez prawa jazdy.

Pijani kierowcy to dla mnie potencjalni mordercy.
Problemem też jest społeczne przyzwolenie. Jeśli jesteś na imprezie, to zabierz kluczyki komuś, o kim wiesz, że ma ochotę prowadzić po pijaku.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 09:30   #21
Demri
Rozeznanie

Cytat:
Wpadnie i co? A może i nie wpadnie... Może wpadnie przy stłuczce, a może przejedzie człowieka... Dopóki nie zostanie w jakiś sposób przyłapany, to będzie jeżdził bez prawka, albo po pijaku... A przyłapany zostanie zwykle jak popełni jakąś szkodę lub będzie stanowił zagrożenie w ruchu drogowym i akurat zauważy to patrol policji...
Wpadnie i otrzyma wyrok... powinno tak być. Kiedyś znajomy za kolejne zatrzymanie za jazdę po odebraniu prawka dostał 1,5 roku. Kary powinny być zaostrzone i wiecej kontroli. Masz rację że w przypadku niektórych osób żadna kara nie będzie skuteczna, ale równie dobrze możemy zakładać że ktoś zamiast płacić wysoki mandat da w łapę policjantowi i będzie jeździł dalej
Stary 2008-08-04, 09:33   #22
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość

Pijani kierowcy to dla mnie potencjalni mordercy.
Problemem też jest społeczne przyzwolenie. Jeśli jesteś na imprezie, to zabierz kluczyki komuś, o kim wiesz, że ma ochotę prowadzić po pijaku.
Myślę, że duża część pijanych zareagowałaby agresją na próbę zabrania im kluczyków Nie obyłoby się pewnie bez tekstu typu: "nie wtykaj się w nie swoje sprawy"
Stary 2008-08-04, 09:37   #23
GOśka T.
Zakorzenienie

najgorsze/najsmutniejsze jest to że przez pijanych kierowców giną zupełnie niewinne osoby,(bardzo często dzieci) a im nawet podczas wypadków zazwyczaj spowodowanych przez nich samych nic się nie dzieje.
teoretycznie policja organizuje "akcje" , wlepia mandaty , teoretycznie bo praktyka pokazuje co innego jest tego więcej.
odebranie prawa jazdy myślę że i tak nic nie zmieni niestety bo i tak bedą jeżdzić bez prawka, kary pienięzne to żadne kary pzredkładanie nad życie człowieka -
nasze prawo też jest super zaczyna "działać" (powiedzmy) dopiero po tragediii..
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 09:48   #24
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
odebranie prawa jazdy myślę że i tak nic nie zmieni niestety bo i tak bedą jeżdzić bez prawka, kary pienięzne to żadne kary pzredkładanie nad życie człowieka -

Hmm, może odebranie dożywotnie prawka, a następnie za jazdę bez niego wysoki mandat np. 10 tysięcy wystraszyłby niektórych "bohaterów".

(ale sobie marzę )
Stary 2008-08-04, 12:47   #25
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że duża część pijanych zareagowałaby agresją na próbę zabrania im kluczyków Nie obyłoby się pewnie bez tekstu typu: "nie wtykaj się w nie swoje sprawy"
To zależy od pijanego. I od stopnia znajomości. Ja bym wolała zabrać znajomemu kluczyki i schować je do torebki kiedy on tańczy czy gada z kolegami. Wolałabym to i zaryzykowanie niezadowolenia niż późniejszy udział w pogrzebie i ogromne wyrzuty sumienia. Na szczęście nie mam takich znajomych.

O to, o czym piszesz to właśnie społeczne przyzwolenie. Bo po co się wtrącać do nie swoich spraw, prawda?
Stary 2008-08-04, 13:13   #26
niuja
Rozeznanie

Prawda jest taka,że te osoby nie zrozumieją,do póki ktoś nie zginie :/ Mój kolega pracuje w warsztacie z gnojkiem osiemnastoletnim,który w ciągu dwóch tygodni dachował cztery razy,bo jeździł po alkoholu.I robi to dalej
W zeszłym roku zginął kolega mojej przyjaciółki,bo wracali samochodem z dyskoteki,kierowca był pijany.Od tamtego momentu nie jeżdża po piwie.Niestety, chce mi się powiedzieć 'i co z tego'
niuja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-04, 14:10   #27
Demri
Rozeznanie

Cytat:
Hmm, może odebranie dożywotnie prawka, a następnie za jazdę bez niego wysoki mandat np. 10 tysięcy wystraszyłby niektórych "bohaterów"
Ograniczenie lub pozbawienie wolnosci za jazde po odebraniu prawka bardziej by ich wystraszyło
+ duża suma (w zależnoiści od sytuacji finansowej) na jakąś organizację pomocy ofiarom wypadków, ale to swoją drogą...
Stary 2008-08-05, 20:40   #28
aaricia8
Zakorzenienie

Może nie o pijanym, ale szalonym to już na pewno:

http://www.tvn24.pl/12690,1559887,0,...wiadomosc.html

Jechał ponad 200 km/h, nie zatrzymywał się na czerwonym świetle, wyprzedzał "na trzeciego", przekraczał podwójną ciągłą - można wymieniać długo wyczyny motocyklisty z Rybnika. Wszystko to przyczyniło się do nowego, nieoficjalnego rekordu piractwa drogowego: 32-latek w sześć minut zdobył ponad sto punktów karnych. Gratulujemy?
Pirat zakończył swój rajd w polu kukurydzy. Nie wyrobił się na zakręcie.

Pościg rozpoczął się na gliwickim odcinku autostrady A 4. Załoga nieoznakowanego radiowozu z patrolu autostradowego, widząc tam motocyklistę poruszającego się bez tablic rejestracyjnych, próbowała zatrzymać go do kontroli. Ten zignorował sygnały świetlne oraz dźwiękowe i zaczął uciekać.

Na zabrzańskim zjeździe z autostrady motocyklista pojechał w kierunku miejscowości Paniówki i Bujaków. Tam, jadąc bardzo szybko boczną drogą, nie zmieścił się na jednym z zakrętów i wypadł z drogi lądując w polu kukurydzy. 32-latek nie odniósł żadnych poważnych obrażeń.

Radość z zakupu

Mężczyznę poniosła radość z nowego cacka - swą brawurową jazdę odbył na nowozakupionej i nie zarejestrowanej oraz nieubezpieczonej hondzie. Co więcej, nie miał żadnych uprawnień do prowadzenia pojazdów.

Do kosztów zakupu motocykla może teraz doliczyć mandat w wysokości tysiąca złotych. I rekordowy wynik w niechlubnej kategorii zdobytych punktów karnych "za jednym podejściem": 32 latek z Rybnika otrzymałby ich ponad sto.

A całe to szaleństwo za jedyne 1000 zł. Gdyby miał jakieś prawo jazdy, to by mu je pewnie zabrali. A ża prawa jazdy nie miał, to tylko 1000 zł kary.
Stary 2008-08-05, 21:39   #29
Demri
Rozeznanie

Tzn policja jechała za nim... też szybko a jakby tak spowodowali wypadek/kogoś pokrzywdzili/ zabili?
Stary 2008-08-05, 21:51   #30
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Tzn policja jechała za nim... też szybko a jakby tak spowodowali wypadek/kogoś pokrzywdzili/ zabili?
Policja jadąca "na sygnale" może jednak nieco więcej niż czubek bez prawa jazdy jadący niezarejestrowanym motorem 200 km/h.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości