|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
dno językowe :( :( :( :(
cóż jestem kompletntym dnem językowym, wszystko czego się nauczę zapominam
![]() ![]() ![]() a w mojej pracy ....muszę znać przynajmniej jeden język perfekcyjnie, a umnie do tego strasznie daleka droga ![]() co mam robić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: dno językowe :( :( :( :(
Maleńka, nie martw się. Ja miałam 6 z angielskiego ale również mam problem z zapamiętywaniem słówek, chociaż jest już coraz lepiej. Wiesz co bym Ci poradziła? Uczenie się słówek przez skojarzenia, u mnie działa! Np. staraj się tłumaczyć sobie piosenki, a potem kiedy usłyszysz jakieś słówko to automatycznie kojarzysz je z odpowiednią piosenką i już...Albo staraj się uczyć słówek w takich okolicznościach abyś je zapamiętała, które by Ci się silnie z czymś kojarzyły. Nie próbuj też wkuwać stu słówek na raz na pamieć, bo jasne jest że to nic nie da. Ściągaj sobie bezpłatne programy do ich nauki z internetu – np. more words, bardzo fajny programik do nauki słówek. janurysz@poczta.onet.pl – ten mail znalazłam w tmy programiku do nauki slowek, bo juz nie pamietam skąd go sciagalam. Napisz do niego, powie Ci z jakiej stronki mozesz go sciagnac. Staraj sie jak najczesciej obcować z jęz. angielskim, wchodź na portale językowe – np. www.filo.pl zamawiaj darmowe słówka na e-mail, sms, czytaj dużo angielskich ksiażek, zwracaj się o pomoc do innych...W końcu coś musi zadziałać!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
mmm czytam po angielsku tzn jakieś czasopisma i lekkie książki, staram sie wkuwać słówka, ale bez jakiś dobrych rezulatów,
o takim programiku słysze po raz pierwszy, czy możesz mi powiedzieć na jakiej zasadzie działa, jaki musi być komputer żeby to chodziło ??? w pracy mam dobry, ale w domu tragedia.... dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witaj Maleńka
![]() Kierunek moich studiów zmusza mnie do 'rycia' niesamowitej ilości słówek i na początku nie wiedziałam jak się do nich zabrać,ale metodą prób i błędów mniejwięcej opanowałam kilka technik ich przyswajania ![]() Po poierwsze większośc ludzi jest wzrokowcami - tak więc najlepiej będzie Ci kojarzyć słówka,gdy będziesz miała ich graficzny odpowiednik.Dobrze jest więc narysować sobie dane słówko i podpisać(gotowe,podpisane rysunki znajdziesz też w niektórych podręcznikach) Oczywiście nie wszystkie słówka można przedstawić za pomocą rysunków,wtedy można je napisać na kartkach papieru i poprzyklejać w różnych miejscach,np. na lampce przy komputerze, na lodówce, przy lusterku. Muszą to być miejsca, które często odwiedzasz (jeżeli jesteś na diecie, to na lodówce nie wieszaj ![]() ![]() Dobrze jest też uczyć się za jednym zamachem słówek, należących do tej samej grupy tematycznej(a nie każdego z 'innej parafii') Pogrupuj sobie słówka na te doczyczące np. podróży, domu, pracy itd. do tych grupek mogą należeć zarówno rzeczowniki, jak i czasowniki, przymiotniki itp. Zresztą większość autorów podręczników opracowuje pogrupowane słówka, więc jest już łatwiej ![]() Acha i jeszcze na koniec taka mała rada..Lepiej Ci będzie zapamiętać słówka i potem posługiwać się nimi w odpowiedni sposób, jeżeli zobaczysz je od razu w zdaniu, więc po sprawdzeniu znaczenia możesz sprawdzić też jak można go użyć (są specjalne słowniki, które podają od razu przykłady w zdaniach) Mogę Ci podac internetowy adresik słownika ang-ang, którego sama też używam - http://dictionary.cambridge.org/resu...archword=house - podaje on od razu kilka kombinacji. Mam nadzieję, że dotrwałaś do końca mojego przydługiego wywodu ![]() Życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
mmm słówka z rysunkami wypróbuję na pewno
![]() ![]() taki słownik tematyczny mam ![]() ![]() ![]() ten słownik o którym piszesz on-line, mam w domku w realnym formacie, grube tomisko ![]() może kłopoty wynikają z tego, że nie lubię angielskiego ![]() ![]() nie lubię ale muszę się nauczyć.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Skoro to tomisko Cię przeraża, to przerzuć sie na ten on-line, szukanie słówek jest o wiele szybsze i może dlatego będzie mniej odstraszający
![]() Też uczę sie włoskiego i idzie mi o wiele gorzej, także mam odwrotną sytuację niż Twoja ![]() ![]() Może dlatego, że jeszcze nie znalazłam odpowiednich materiałów do nauki..(chciałabym czasem mieć pod ręką jakąs wróżkę ![]() ![]() Jestem pewna, że dasz sobie radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
chodzisz do jakiejś konkretnej szkoły?? tzn szukam szkoły z włoskim i na razie nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hmm tj taki program który ma chyba niewielkie wymagania sprzętowe, a nawet jak masz „starego grata” to zawsze można spróbować? Tj programik dzięki któremu można łatwo nauczyc się słówek, słówka są pogrupowane, uczyć sie mozna dzieki niemu m.in mowienia i pisania slowek. Są tam ćwiczenia, np kojarzenie slowek itd. Przyjemnie się go używa, jest pomocny we wkuwaniu słówek. Moim zdaniem warto chociaż sobie ściągnąć i sprobowac. A ja polecam Ci jeszcze artykuły z tej stronki. Mam nadzieję, ze się na coś przydadzą: http://filo.pl/szybkanauka/view.php?s=11&d=45&deep=1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Hmm tj taki program który ma chyba niewielkie wymagania sprzętowe, a nawet jak masz „starego grata” to zawsze można spróbować? Tj programik dzięki któremu można łatwo nauczyc się słówek, słówka są pogrupowane, uczyć sie mozna dzieki niemu m.in mowienia i pisania slowek. Są tam ćwiczenia, np kojarzenie slowek itd. Przyjemnie się go używa, jest pomocny we wkuwaniu słówek. Moim zdaniem warto chociaż sobie ściągnąć i sprobowac. A ja polecam Ci jeszcze artykuły z tej stronki. Mam nadzieję, ze się na coś przydadzą: http://filo.pl/szybkanauka/view.php?s=11&d=45&deep=1 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.