|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jak zaufać?
Kiedyś miałam przyjaciółki nasze drogi
się rozeszły gdy ja wybrałam pracę a one życie rodzinne. Uczyłam się pracowałam imprezowałam a one siedziały w domu z dzieckiem.. Dziś po 10 latach ( mam 30 ) zostałam sama Mam super prace jestem szczęśliwą mężatką i mama cudnego chłopczyka Wszystko zdążyłam zrobić wyszaleć się poznać kawałek pięknej polski ale cos za cos Niedawno przez męża poznałam fajną koleżankę Myślałam ze znalazłam bratnia duszę Wspólne spacery kawa ploteczki... Do czasu aż znalazła się w dołku finansowym Pożyczyłam im kasę jako dobra przyjaciółka Dziś mijają 3 miesiące a kasy nie mogę odzyskać Nie odpowiadają na meile telefony ---jakby się zapadli pod ziemie . Domofon pod ich domem milczy Jestem załamana ![]() Nikomu nie potrafię zaufać siedze w domu i mam dola ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak zaufać?
Bo od pożyczania kasy jest bank, jest debet na koncie, a nie ludzie. Masz nauczkę, by nie pożyczać.Podejrzewam, że nie jesteś pierwszą osobą, którą dziewczyna nacięła na kasę i w sumie chodzi o to, na ile cię naciągnęła.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Skoro to koleżanka poznana przez męża to porozmawiaj z nim, bo zapewne ją zna. Może razem coś zdziałacie. Sama dawałaś jej pieniądze, czy mąż o wszystkim wie?
|
|
#5 |
|
.
|
z tego co wiem mozna wyslac wezwanie do zaplaty za potwierdzeniem odbioru... jesli to nie poskutkuje to sprawe mozna oddac do sadu...
|
|
|
|
|
#6 |
|
jestę wieszczę
|
Chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mu pieniądze. Tu się sprawdziło. Napisz do nich, że jak nie mają kasy, to możecie się dogadać, jakieś raty albo coś. Jak nie poskutkuje i się nie odezwą, to za miesiąc na policję, tylko najpierw ich o tym uprzedź. Może postraszeni sami oddadzą
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
a spisałaś jakąś umowe z nimi albo cokolwiek? bo jak nie to ciężko będzie ci się o ten hajs doprosić. nawet na jak to zgłosisz. to jaki masz dowód na tą pożyczkę?
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Ile im pożyczyłaś ?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Mama wzięła kredyt dla swojej psiapsiółki. Przyjaźń trwała z 25 lat. Tak jakoś... I się skończyła. Powód jest aż nadto oczywisty, by go opisywać.
Jeśli autorka nie spisała umowy i nie ma żadnych innych śladów (np. maile lub smsy, z których jasno wynika, że koleżanka pożyczyła pieniądze), to poza liczeniem na uczciwość ze strony dziewczyny nie zdziała wiele. Jeśli będzie chciała z nią dobitniej porozmawiać, np. postraszy policją, czy może załatwi sprawę w mniej humanitarny sposób, bez dowodów pożyczki jest na przegranej pozycji. Jak już ktoś napisał, od pożyczania pieniędzy jest bank lub jeśli na serio bardzo, ale to bardzo chcemy komuś pożyczyć kas, obowiązkowo spisujemy umowę. Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2011-02-26 o 16:06 |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
A Twój mąż skąd ją zna? Przez "znajomych znajomych"? Może u nich warto poszukać pomocy, tj. zapytać, czy mają z nią kontakt, co się w ogóle z tą kobietą dzieje?
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakieś takie to wszystko naciągane i egzaltowane do bólu. masz 30 lat , męża i dziecko. No to tego męża poznać i dziecko urodzić musiałaś wcześniej. Wtedy co koleżanki lub zaraz po nich (i tak nie wierzę że jak jedna wszystkie w tym samym czasie to robiły i tylko Ty jedna gwiazda zaranna nie. ja mam prawie 40 tkę a wciąż mam koleżanki niezamężne i/lub nie dzieciate). A ty jakieś egzaltowane podziały wymyślasz - one siedziały w domu Ty jak w tanim serialu. ![]() Jakby ci na tych znajomościach zależało, to byś je utrzymała - taka prawda. A w ogóle co to ma do rzeczy z pożyczaniem pieniędzy nowej znajomej? jednej pożyczyłaś i nie oddaje a ty już nie umiesz zaufać nikomu? Może odezwij się do dawnych koleżanek. Może uda się odbudować znajomości które olałaś wtedy. Na jednej nowej koleżance świat się nie kończy.
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Jakby ci na tych znajomościach zależało, to byś je utrzymała - taka prawda.
mi zalezało na utrzymywaniu znajomosci tylko one nie mialy czasu ani ochoty ze mna rozmawiac nie jestem jakas gwiazda jak tu napisalas po prostu po szkole stworzylysmy 2 rozne swiaty ja postawilam na nauke one na rodzine a dziewczyne w wieku 20 lat nie interesuja raczej pieluchy skoro ma inne rzeczy na glowie. ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- nie zaginelam tylko obowiazki mnie powstrzymały maz wie o kasie. żadnej umowy nie podpisywaliśmy bo miało byc 200 zł na dwa tygodnie od tak po koleżeńsku znaliśmy sie 5 lat maz juz z nia nie pracuje. wiemy ze na pewno tam mieszkają myślałam ze ktos mnie pocieszy a tu widze same burdy\ ---bank jest od pozyczania pieniedzy zgadzam sie ale czasem sie czlowiekowi w zyciu nie uklada ( jego firma budowlana nie dostała kasy za wykonanie dachu od administracji osiedla czekali na przelew |
|
|
|
|
#15 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-02-26 o 18:17 |
||
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tu 2 stówki raptem w obliczu "mam świetną pracę" ... zresztą nie ważne ile, zasada jest jedna. Jak już pożyczasz pieniądze, to tak jakbyś je dawała i tylko takie, których strata Cię nie zuboży.Bo zawsze jest ryzyko, ze się tych pieniędzy (rzeczy) nie odzyska. Nie zawsze ze złej woli pożyczkobiorcy- czasami ludzie po prostu nie mają z czego oddać długu. Skoro piszesz że owa znajoma miała takie problemy- to może po prostu te problemy są teraz jeszcze gorsze niż jak pożyczała. Może po prostu nie ma z czego oddać i jej wstyd. No i właśnie. Wcześniej pisałaś że poznałaś koleżankę niedawno, a teraz że znacie się 5 lat
|
|
|
#17 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
'Raptem 2 stówki', a dla kogoś AŻ dwie stówki. Jeśli ktoś nie potrafi oddać tylko '2 stówek', to tych 5 tyś. tym bardziej by nie oddał. Co do 'mam świetną pracę' - ludzie zamorzni są o wieeeeeeeeele bardziej przywiązani do swoich pieniędzy i tymbardziej jest im żal, dziwie się, że pomimo 40 lat jeszcze tego nie zaobserwowałaś. Koleżanka, nawet jeśli nie ma z czego oddać to powinna się przyznać, a nie siedzieć jak mysz, jak autorka próbuje się z nią skontaktować i nawet nie podchodzić do domofonu, jakby miała 3 lata i ukradła klocki z przedszkola. Rozmawiamy o dorosłej osobie, co autorki ma obchodzić to, że tamta sie 'wstydzi' - nikt nie musi sie domyślać jak ta druga osoba sie czuje, niech powie jak sie czuje i poprosi o przedluzenie czasu. Do autorki: Tych pieniedzy juz pewnie nie zobaczysz. Niestety ludzie tacy są. Sama też sie o tym przekonałam i była to bardzo, ale to bardzo lekcja dla mnie. Kiedyś jeden przyjaciel, powiedzial mi, że ma taki stosunek do pożyczenia pieniedzy, jak mowi Chińskie przysłowie: 'Jeśli ja Ci nie pozycze, to odejdziesz rozczarowany. Jeśli ja Ci pozycze, to ja odejde rozczarowany. Wolę, żebys Ty był rozczarowany'. Dodam tylko, że owo 'rozczarowanie' w przypadku pozyczenia, nie dot. sytuacji gdzie druga osoba nie oddaje, ale rowniez gdzie oddaje - poniewaz 2 osoba zawsze zastanawia sie, 'czy aby napewno odda' - to juz są problemy, po co to komu ? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wręcz przeciwnie, ja z tych, co jak komuś już zdecydują się pożyczyć, to tylko tyle ile mogę po prostu dać i nie żałować jeśli do mnie nie wróci. Bo właśnie wiem jacy bywają ludzie. A jeśli pożyczone nie wraca to nie robię histerii pt "już nigdy nikomu nie zaufam, nie siedzę w domu i nie wypłakuję oczu i nie cierpię z samotności "bo koleżanki mnie opuściły choć taka jestem super i mam wszytko ".BTW- rzadko mam takie wrażenie, ale odnośnie tego wątku takie mam - prowokacja. Albo egzaltacja nie do ogarnięcia. Bo w obliczu niemania żadnych znajomych w wieku lat 30 przy niby prowadzeniu bardzo aktywnego życia , strata 200 zeta to albo pryszcz, albo łgarstwo.
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I powiem tak,podobnie jak Cava,myslalam,ze chodzi o jakas kolosalna kwote,zwazywszy na fakt ,mam dobra prace,a tu?Fakt,faktem,liczy sie zachowanie tej kolezanki,a nie jaka kwote pozyczyla.Ja pozyczam,ale tym ktorym moge zaufac i oddaja zawsze w terminie. I tu sie sprawdza przyslowie......chcesz stracic przyjaciela...pozycz mu kase.
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
okreslenie dobra praca wcale nie dotyczyla kwesti finansowej.
mialam na mysli ze pracuje w dobrej atmosferze. dla nas 200 zł to bardzo duzo dziecko choruje na astmę comiesiac wydajemy na same leki 300 zeta moze rzeczywiscie maz z nia pracował a ja sie zakolegowalam niedawno ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- z nimi czyli z nia i jej mężem. wspolni znajomi twierdzą że od nich nic nie pożyczali |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym ich postraszyła sądem.
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, coś w sposobie jaki to opisujesz jest takiego, że nie brzmi to dla mnie do końca wiarygodnie.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

... zresztą nie ważne ile, zasada jest jedna. Jak już pożyczasz pieniądze, to tak jakbyś je dawała i tylko takie, których strata Cię nie zuboży.
".