jak zaufać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 18:39   #1
madizorek
Raczkowanie

Exclamation

jak zaufać?

Kiedyś miałam przyjaciółki nasze drogi
się rozeszły gdy ja wybrałam pracę a one życie rodzinne.
Uczyłam się pracowałam imprezowałam a one siedziały w domu
z dzieckiem..
Dziś po 10 latach ( mam 30 ) zostałam sama
Mam super prace jestem szczęśliwą mężatką i mama cudnego chłopczyka
Wszystko zdążyłam zrobić wyszaleć się poznać kawałek pięknej polski ale cos za cos
Niedawno przez męża poznałam fajną koleżankę
Myślałam ze znalazłam bratnia duszę
Wspólne spacery kawa ploteczki...
Do czasu aż znalazła się w dołku finansowym

Pożyczyłam im kasę jako dobra przyjaciółka
Dziś mijają 3 miesiące a kasy nie mogę odzyskać
Nie odpowiadają na meile telefony ---jakby się zapadli pod ziemie .
Domofon pod ich domem milczy
Jestem załamana
Nikomu nie potrafię zaufać

siedze w domu i mam dola
madizorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 18:41   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: jak zaufać?

Bo od pożyczania kasy jest bank, jest debet na koncie, a nie ludzie. Masz nauczkę, by nie pożyczać.Podejrzewam, że nie jesteś pierwszą osobą, którą dziewczyna nacięła na kasę i w sumie chodzi o to, na ile cię naciągnęła.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 18:43   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madizorek Pokaż wiadomość
z dzieckiem..
Wszystko zdążyłam zrobić wyszaleć się poznać kawałek pięknej polski ale cos za cos

Jestem załamana

siedze w domu i mam dola
Ale wyprowadziła się, czy nadal tam mieszka? Zapytaj kogoś z sąsiadów i jeżeli nadal mieszka, to zostaw informację, że sprawę zamierzasz zgłosić na policję. Ile jej pożyczyłaś i po jak długiej znajomości? Acha, jacy "oni" (bo piszesz "jakby zapadli się pod ziemię") - ona i jej facet, czy jak?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 18:57   #4
Madzialenka_21
Zadomowienie

Skoro to koleżanka poznana przez męża to porozmawiaj z nim, bo zapewne ją zna. Może razem coś zdziałacie. Sama dawałaś jej pieniądze, czy mąż o wszystkim wie?

Madzialenka_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 19:14   #5
skazana_na_bluesa
.

z tego co wiem mozna wyslac wezwanie do zaplaty za potwierdzeniem odbioru... jesli to nie poskutkuje to sprawe mozna oddac do sadu...
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 21:15   #6
Bananalama
jestę wieszczę

Chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mu pieniądze. Tu się sprawdziło. Napisz do nich, że jak nie mają kasy, to możecie się dogadać, jakieś raty albo coś. Jak nie poskutkuje i się nie odezwą, to za miesiąc na policję, tylko najpierw ich o tym uprzedź. Może postraszeni sami oddadzą

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 22:24   #7
vainilla
Zakorzenienie

a spisałaś jakąś umowe z nimi albo cokolwiek? bo jak nie to ciężko będzie ci się o ten hajs doprosić. nawet na jak to zgłosisz. to jaki masz dowód na tą pożyczkę?

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 23:07   #8
Joline
BAN stały

Ile im pożyczyłaś ?
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 23:17   #9
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mu pieniądze. Tu się sprawdziło.
zgadzam się
Stary 2011-02-26, 16:05   #10
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mu pieniądze.
Dokładnie. Mama wzięła kredyt dla swojej psiapsiółki. Przyjaźń trwała z 25 lat. Tak jakoś... I się skończyła. Powód jest aż nadto oczywisty, by go opisywać.
Jeśli autorka nie spisała umowy i nie ma żadnych innych śladów (np. maile lub smsy, z których jasno wynika, że koleżanka pożyczyła pieniądze), to poza liczeniem na uczciwość ze strony dziewczyny nie zdziała wiele. Jeśli będzie chciała z nią dobitniej porozmawiać, np. postraszy policją, czy może załatwi sprawę w mniej humanitarny sposób, bez dowodów pożyczki jest na przegranej pozycji.
Jak już ktoś napisał, od pożyczania pieniędzy jest bank lub jeśli na serio bardzo, ale to bardzo chcemy komuś pożyczyć kas, obowiązkowo spisujemy umowę.

Edytowane przez limonka1983
Czas edycji: 2011-02-26 o 16:06
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 16:37   #11
agniesikk
Zakorzenienie

A Twój mąż skąd ją zna? Przez "znajomych znajomych"? Może u nich warto poszukać pomocy, tj. zapytać, czy mają z nią kontakt, co się w ogóle z tą kobietą dzieje?
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 16:49   #12
cava
Zakorzenienie

Cytat:
z dzieckiem..

Jestem załamana

siedze w domu i mam dola
Hm
Jakieś takie to wszystko naciągane i egzaltowane do bólu.
masz 30 lat , męża i dziecko. No to tego męża poznać i dziecko urodzić musiałaś wcześniej. Wtedy co koleżanki lub zaraz po nich (i tak nie wierzę że jak jedna wszystkie w tym samym czasie to robiły i tylko Ty jedna gwiazda zaranna nie. ja mam prawie 40 tkę a wciąż mam koleżanki niezamężne i/lub nie dzieciate).

A ty jakieś egzaltowane podziały wymyślasz - one siedziały w domu Ty jak w tanim serialu.
Jakby ci na tych znajomościach zależało, to byś je utrzymała - taka prawda.

A w ogóle co to ma do rzeczy z pożyczaniem pieniędzy nowej znajomej?
jednej pożyczyłaś i nie oddaje a ty już nie umiesz zaufać nikomu? Może odezwij się do dawnych koleżanek. Może uda się odbudować znajomości które olałaś wtedy. Na jednej nowej koleżance świat się nie kończy.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 16:58   #13
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Hm
Jakieś takie to wszystko naciągane i egzaltowane do bólu.
masz 30 lat , męża i dziecko. No to tego męża poznać i dziecko urodzić musiałaś wcześniej. Wtedy co koleżanki lub zaraz po nich (i tak nie wierzę że jak jedna wszystkie w tym samym czasie to robiły i tylko Ty jedna gwiazda zaranna nie. ja mam prawie 40 tkę a wciąż mam koleżanki niezamężne i/lub nie dzieciate).

A ty jakieś egzaltowane podziały wymyślasz - one siedziały w domu Ty jak w tanim serialu.

A w ogóle co to ma do rzeczy z pożyczaniem pieniędzy nowej znajomej?
jednej pożyczyłaś i nie oddaje a ty już nie umiesz zaufać nikomu? Może odezwij się do dawnych koleżanek. Może uda się odbudować znajomości które olałaś wtedy. Na jednej nowej koleżance świat się nie kończy.
Tym bardziej, że autorka wątku "zaginęła w akcji".
Stary 2011-02-26, 18:04   #14
madizorek
Raczkowanie

mi zalezało na utrzymywaniu znajomosci tylko one nie mialy czasu ani ochoty ze mna rozmawiac
nie jestem jakas gwiazda jak tu napisalas po prostu po szkole stworzylysmy 2 rozne swiaty ja postawilam na nauke one na rodzine a dziewczyne w wieku 20 lat nie interesuja raczej pieluchy skoro ma inne rzeczy na glowie.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

nie zaginelam tylko obowiazki mnie powstrzymały
maz wie o kasie. żadnej umowy nie podpisywaliśmy bo miało byc 200 zł na dwa tygodnie od tak po koleżeńsku
znaliśmy sie 5 lat
maz juz z nia nie pracuje.
wiemy ze na pewno tam mieszkają
myślałam ze ktos mnie pocieszy a tu widze same burdy\
---bank jest od pozyczania pieniedzy
zgadzam sie ale czasem sie czlowiekowi w zyciu nie uklada ( jego firma budowlana nie dostała kasy za wykonanie dachu od administracji osiedla czekali na przelew
Stary 2011-02-26, 18:15   #15
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
maz wie o kasie. żadnej umowy nie podpisywaliśmy bo miało byc 200 zł na dwa tygodnie od tak po koleżeńsku
znaliśmy sie 5 lat
zgadzam sie ale czasem sie czlowiekowi w zyciu nie uklada ( jego firma budowlana nie dostała kasy za wykonanie dachu od administracji osiedla czekali na przelew
Nie same "burdy", bo dostałaś parę porad. Zadano Ci również kilka pytań, ale nie na wszystkie odpowiedziałaś. Czy próbowałaś się dowiedzieć co się z nią (nimi - właśnie, jakimi "nimi") stało, nadal tam mieszka? Mąż z nią pracował, czyli pewnie mógłby nawiązać się czegoś dowiedzieć od wspólnych znajomych - innych współpracowników, np. tego czy przypadkiem od wielu osób nie pożyczyła kasy.

Cytat:
To w końcu 5 lat, czy "niedawno"?

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2011-02-26 o 18:17
Stary 2011-02-26, 19:59   #16
cava
Zakorzenienie

Cytat:

mi zalezało na utrzymywaniu znajomosci tylko one nie mialy czasu ani ochoty ze mna rozmawiac
nie jestem jakas gwiazda jak tu napisalas po prostu po szkole stworzylysmy 2 rozne swiaty ja postawilam na nauke one na rodzine a dziewczyne w wieku 20 lat nie interesuja raczej pieluchy skoro ma inne rzeczy na glowie.

2 różne światy
"wszystkie" twoje koleżanki jak jedna na raz wyszły za mąż i urodziły dzieci i tylko Ty jedna jedyna uczyła się, jeździła, bawiła itp? i podczas tej nauki, jeżdżenia, balowania nikogo nie poznałaś? W pracy tez nie? na placu zabaw skoro masz dziecko tez nie? Nikogo? Dopiero mąż ci musiał swoją znajomą podsunąć?
Coś niesamowitego, jeśli to prawda, to zapomnij o tych 2 stówkach bo to Twój najmniejszy problem i zacznij się zastanawiać co z Tobą jest nie tak. Bo to naprawdę nie jest normalne żeby żyjąc aktywnie nie mieć znajomych.

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

znaliśmy sie 5 lat
Wiesz co, po skali histerii, myślałam ze chodzi o grubą kasę. Nie wiem 5 tysięcy albo więcej.

a tu 2 stówki raptem w obliczu "mam świetną pracę"... zresztą nie ważne ile, zasada jest jedna. Jak już pożyczasz pieniądze, to tak jakbyś je dawała i tylko takie, których strata Cię nie zuboży.
Bo zawsze jest ryzyko, ze się tych pieniędzy (rzeczy) nie odzyska.
Nie zawsze ze złej woli pożyczkobiorcy- czasami ludzie po prostu nie mają z czego oddać długu.
Skoro piszesz że owa znajoma miała takie problemy- to może po prostu te problemy są teraz jeszcze gorsze niż jak pożyczała. Może po prostu nie ma z czego oddać i jej wstyd.

No i właśnie. Wcześniej pisałaś że poznałaś koleżankę niedawno, a teraz że znacie się 5 lat

Liz Williams
Stary 2011-02-26, 23:58   #17
Joline
BAN stały

Cytat:
Wiesz co, po skali histerii, myślałam ze chodzi o grubą kasę. Nie wiem 5 tysięcy albo więcej.

a tu 2 stówki raptem w obliczu "mam świetną pracę"... zresztą nie ważne ile, zasada jest jedna. Jak już pożyczasz pieniądze, to tak jakbyś je dawała i tylko takie, których strata Cię nie zuboży.
Nie zawsze ze złej woli pożyczkobiorcy- czasami ludzie po prostu nie mają z czego oddać długu.
Skoro piszesz że owa znajoma miała takie problemy- to może po prostu te problemy są teraz jeszcze gorsze niż jak pożyczała. Może po prostu nie ma z czego oddać i jej wstyd.

No i właśnie. Wcześniej pisałaś że poznałaś koleżankę niedawno, a teraz że znacie się 5 lat
cava jesteś z tych co też pożyczają i nie oddają, że tak naskoczyłaś na autorkę ?
'Raptem 2 stówki', a dla kogoś AŻ dwie stówki. Jeśli ktoś nie potrafi oddać tylko '2 stówek', to tych 5 tyś. tym bardziej by nie oddał.
Co do 'mam świetną pracę' - ludzie zamorzni są o wieeeeeeeeele bardziej przywiązani do swoich pieniędzy i tymbardziej jest im żal, dziwie się, że pomimo 40 lat jeszcze tego nie zaobserwowałaś.
Koleżanka, nawet jeśli nie ma z czego oddać to powinna się przyznać, a nie siedzieć jak mysz, jak autorka próbuje się z nią skontaktować i nawet nie podchodzić do domofonu, jakby miała 3 lata i ukradła klocki z przedszkola. Rozmawiamy o dorosłej osobie, co autorki ma obchodzić to, że tamta sie 'wstydzi' - nikt nie musi sie domyślać jak ta druga osoba sie czuje, niech powie jak sie czuje i poprosi o przedluzenie czasu.

Do autorki: Tych pieniedzy juz pewnie nie zobaczysz. Niestety ludzie tacy są. Sama też sie o tym przekonałam i była to bardzo, ale to bardzo lekcja dla mnie. Kiedyś jeden przyjaciel, powiedzial mi, że ma taki stosunek do pożyczenia pieniedzy, jak mowi Chińskie przysłowie:
'Jeśli ja Ci nie pozycze, to odejdziesz rozczarowany. Jeśli ja Ci pozycze, to ja odejde rozczarowany. Wolę, żebys Ty był rozczarowany'. Dodam tylko, że owo 'rozczarowanie' w przypadku pozyczenia, nie dot. sytuacji gdzie druga osoba nie oddaje, ale rowniez gdzie oddaje - poniewaz 2 osoba zawsze zastanawia sie, 'czy aby napewno odda' - to juz są problemy, po co to komu ?
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 13:04   #18
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joline Pokaż wiadomość
cava jesteś z tych co też pożyczają i nie oddają, że tak naskoczyłaś na autorkę ?
'Raptem 2 stówki', a dla kogoś AŻ dwie stówki. Jeśli ktoś nie potrafi oddać tylko '2 stówek', to tych 5 tyś. tym bardziej by nie oddał.
Co do 'mam świetną pracę' - ludzie zamorzni są o wieeeeeeeeele bardziej przywiązani do swoich pieniędzy i tymbardziej jest im żal, dziwie się, że pomimo 40 lat jeszcze tego nie zaobserwowałaś.
Koleżanka, nawet jeśli nie ma z czego oddać to powinna się przyznać, a nie siedzieć jak mysz, jak autorka próbuje się z nią skontaktować i nawet nie podchodzić do domofonu, jakby miała 3 lata i ukradła klocki z przedszkola. Rozmawiamy o dorosłej osobie, co autorki ma obchodzić to, że tamta sie 'wstydzi' - nikt nie musi sie domyślać jak ta druga osoba sie czuje, niech powie jak sie czuje i poprosi o przedluzenie czasu.

Wręcz przeciwnie, ja z tych, co jak komuś już zdecydują się pożyczyć, to tylko tyle ile mogę po prostu dać i nie żałować jeśli do mnie nie wróci. Bo właśnie wiem jacy bywają ludzie.
A jeśli pożyczone nie wraca to nie robię histerii pt "już nigdy nikomu nie zaufam, nie siedzę w domu i nie wypłakuję oczu i nie cierpię z samotności "bo koleżanki mnie opuściły choć taka jestem super i mam wszytko".

BTW- rzadko mam takie wrażenie, ale odnośnie tego wątku takie mam - prowokacja.
Albo egzaltacja nie do ogarnięcia. Bo w obliczu niemania żadnych znajomych w wieku lat 30 przy niby prowadzeniu bardzo aktywnego życia, strata 200 zeta to albo pryszcz, albo łgarstwo.

Liz Williams
Stary 2011-02-27, 13:16   #19
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

Wręcz przeciwnie, ja z tych, co jak komuś już zdecydują się pożyczyć, to tylko tyle ile mogę po prostu dać i nie żałować jeśli do mnie nie wróci. Bo właśnie wiem jacy bywają ludzie.
A jeśli pożyczone nie wraca to nie robię histerii pt "już nigdy nikomu nie zaufam, nie siedzę w domu i nie wypłakuję oczu i nie cierpię z samotności "bo koleżanki mnie opuściły choć taka jestem super i mam wszytko".

BTW- rzadko mam takie wrażenie, ale odnośnie tego wątku takie mam - prowokacja.
Albo egzaltacja nie do ogarnięcia. Bo w obliczu niemania żadnych znajomych w wieku lat 30 przy niby prowadzeniu bardzo aktywnego życia, strata 200 zeta to albo pryszcz, albo łgarstwo.
Mnie również coś tu nie pasuje. Możliwe, że autorka wątku pewne rzeczy podkoloryzowała (może sama to tak widzi, chociaż tak nie jest), bo jakoś się to kupy nie trzyma. Nie pasuje mi szczególnie to "niedawno", a potem nagle "znamy się 5 lat". Od razu by napisała coś w stylu "z widzenia znam od 5 lat, bo mąż pracował z tą osobą (już nie pracują ze sobą), ale dopiero ostatnio się poznałyśmy bliżej i zakolegowałyśmy".
Stary 2011-02-27, 13:30   #20
DO SKUTKU
Rozeznanie

Cytat:

Niektorzy tak juz maja,zeruja na naiwnosci innych.Jak tylko dana kwote pozycza,zmywaja sie,i tym sposobem zyja .To wstretne,bo osoba pozyczajaca ufa im...ale do czasu.Teraz juz Wiesz droga Autorko,tej osobie juz nie pozyczysz kasy.

I powiem tak,podobnie jak Cava,myslalam,ze chodzi o jakas kolosalna kwote,zwazywszy na fakt ,mam dobra prace,a tu?Fakt,faktem,liczy sie zachowanie tej kolezanki,a nie jaka kwote pozyczyla.Ja pozyczam,ale tym ktorym moge zaufac i oddaja zawsze w terminie.

I tu sie sprawdza przyslowie......chcesz stracic przyjaciela...pozycz mu kase.
Stary 2011-02-27, 15:41   #21
madizorek
Raczkowanie

okreslenie dobra praca wcale nie dotyczyla kwesti finansowej.
mialam na mysli ze pracuje w dobrej atmosferze.
dla nas 200 zł to bardzo duzo dziecko choruje na astmę comiesiac wydajemy na same leki 300 zeta

moze rzeczywiscie maz z nia pracował a ja sie zakolegowalam niedawno

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

z nimi czyli z nia i jej mężem.
wspolni znajomi twierdzą że od nich nic nie pożyczali
Stary 2011-02-27, 15:44   #22
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398
Konto usunięte

Ja bym ich postraszyła sądem.
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 15:46   #23
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
okreslenie dobra praca wcale nie dotyczyla kwesti finansowej.
mialam na mysli ze pracuje w dobrej atmosferze.
dla nas 200 zł to bardzo duzo dziecko choruje na astmę comiesiac wydajemy na same leki 300 zeta

moze rzeczywiscie maz z nia pracował a ja sie zakolegowalam niedawno
---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

z nimi czyli z nia i jej mężem.
wspolni znajomi twierdzą że od nich nic nie pożyczali
Może rzeczywiście? Albo tak jest, albo nie jest - jakie "może rzeczywiście"?

Nie wiem, coś w sposobie jaki to opisujesz jest takiego, że nie brzmi to dla mnie do końca wiarygodnie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości