W 80 perfum dookoła świata - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 19:05   #1
Maja102
Zakorzenienie

W 80 perfum dookoła świata

Witam
Jako wielka miłośniczka podróży (i prawie mgr turystyki) zapraszam do dyskusji na temat zapachów świata (nie znalazłam niczego podobnego...). A konkretniej: jakie perfumy pachną składnikami charakterystycznymi dla najodelglejszych zakątków świata (może dzieląć wrazenia odkryjemy coś dostepnego, bo niedostępne niszowce to zmora). Zapraszam więc do dzielenia się wrażeniami, wspomnieniami, marzeniami...
Afryka Dzika:
- Parfum d'empire Wazamba - całą droge do domu wąchałąm nadgarstek Piękne, suche i egzotyczne drewno. Jest jak zapach afrykańskich figurek z hebanu, p 2 godz. dochodzi do głosu jakaś słodsza nuta
- Idole de Lubin (jeszcze nie testowałam, ale buteleczka mnie powaliła)
- Dune - suchy powiew wiatru znad Sahary
- Dzing - słoń i zwierzyna kopytna z bliska. Bardzo bliska
Daleki Wschód:
- Kyoto CdG - spokojny, kadzidlany, egzotyczny
Indie:
- Opium - przeładowany i długi jak bollywoodzkie produkcje Drewniana skrzynia pełna najróżniejszych przyprawm okopcona kadzidełkiem
- Shalimar - słodki, egzotyczny i ma na mnie jakiś dymno-kadzidlany ślad
Rosja i Syberia:
- parfum d'empire Ambre Russe - ma w sobie coś z alkoholu zmieszanego z cerkwią i przyprawową herbatką
- Zagorsk CdG - drewniana cerkiewka pośród tajgi
- Gucci PH - drewniany domek/kościólek w sosnowym lesie
Bliski wschód:
- lutens Arabie - slodki i przyprawowy

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-08-21 o 20:39
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 20:10   #2
Maja102
Zakorzenienie

Dot.: W 80 perfum dookołoa świata

Cytat:
Napisane przez BBM Pokaż wiadomość
Ale Ty się nie podzieliłaś wrażeniami, tylko przepisałaś sugestie producenta...
Na 11 zapachów, które wymieniłaś aż 8 jest inspirowanych tym co określasz jako "swoje wrażenia", a tak naprawdę to informacje z kampanii reklamowej... Widać na tym przykładzie, że te kampanie rzeczywiście działają...
I widać, że dla Ciebie pachnie etykietka zapachu, a nie sam zapach...
Bo liczę na bardziej wytrawne Nosy
Kampanii reklamowych praktycznie nie znam - informacje czerpię z KWC i forum, a po jednym psiku w perfumerii moje skojarzenia są krótkie i konkretne
I powiem, ze przeciwnie - akurat do 3 z wymienionych zapachów mogę mieć wątpliwości Celowo pominęłam Słonika czy Samsarę, które mi się z odlrłymi lądami zupełnie nie kojarzą.
W końcu zapachy, tak jak podróże, to mieszanka naszych marzeń, pragnień i oczekiwań...
Może zamiast krytykować coś zaproponujesz?

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-08-21 o 20:17
Stary 2009-08-21, 20:23   #3
Polly_
grozi wypollizowaniem

to ja sie podzielę swoimi spostrzezeniami- nie bedzie ich wiele niestety i raczej okolice nie bardzo odległe, nie byłam w egzotycznych krajach to mi sie nie ma co kajarzyć

Zagorsk- istniejąca tyko w literaturze Dolina ludzi Lodu , chłód, smutek ,śmierć...może przedstawiać też pole bitwy...gdzieś, nie wiem gdzie...i ten powstaniec ze zdychającym koniem

Mechant Loup- polskie góry w końcu sierpnia, chwasty przekwitają na łące, muchy brzęczą, wilczek stoi na skraju lasu i patrzy na owieczki pasące sie na słonecznej hali

Coze- czarownica mieszkająca gdzieć w okolicach Biskupina, w lesie niedaleko jeziora, w rozwalającej się chałupie waży swoje mikstury

offtop- musze poznać Wazambę i to szybko

edit-
cd:

Chene-
polski las, ciut ponury
Chypre rouge- polski las, słoneczny, piękny, a w nim polanka z borówkami i malinami- jak dla mnie to wypisz-wymaluj Gorce

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2009-08-21 o 20:26
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 20:30   #4
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
to ja sie podzielę swoimi spostrzezeniami- nie bedzie ich wiele niestety i raczej okolice nie bardzo odległe, nie byłam w egzotycznych krajach to mi sie nie ma co kajarzyć

Zagorsk- istniejąca tyko w literaturze Dolina ludzi Lodu , chłód, smutek ,śmierć...może przedstawiać też pole bitwy...gdzieś, nie wiem gdzie...i ten powstaniec ze zdychającym koniem

Mechant Loup- polskie góry w końcu sierpnia, chwasty przekwitają na łące, muchy brzęczą, wilczek stoi na skraju lasu i patrzy na owieczki pasące sie na słonecznej hali

Coze- czarownica mieszkająca gdzieć w okolicach Biskupina, w lesie niedaleko jeziora, w rozwalającej się chałupie waży swoje mikstury

offtop- musze poznać Wazambę i to szybko
ja mam ją dzisiaj na sobie - 2 godz pięknego drewna (czułam się jak w sklepie z afrykańskimi figurkami już się napaliłam na zakup ale teraz - po 4 godz.- drewno zanika, a czuć jakąś niezidentyfikowaną dla mnie słodycz i już mniej mi się podoba)
na drugiej łapce Dzing - zalatuje mi z lekka a to spoconym wielkim zwierzem, a to farbą z drukarni
Dodam jeszcze, że dla mnie Zagorsk i Gucci są podobne (a w każdym razie na mojej skórze. Z plusem za trwałość i intensywność dla Gustawa), a przesłodzone Arabie kojarzy mi się ze słynnymi slodkimi do bólu kawami i herbatami Arabii, sam zapach mi nie podszedł
Aha, no i oczywiście wszystko, co pachnie lawendą, kojarzy mi się z Prowansją (w której nigdy nie byłam, zresztą jak i w innych krajach... ale od czego sa marzenia?)

edit, troszkę offtop: lutensowskie drzewa i lasy mi nie podchodzą, psiknęłam sie dziś też jego wersją Feminite du Bois i pomimo tych ładnych drzewno-ostrych nut na blotterku na mojej skórze jest sama słodycz z goździkiem

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-08-21 o 20:38
Stary 2009-08-21, 20:57   #5
Maja102
Zakorzenienie

BBM - poza Cool Water i Zagorskiem nie mam pojęcia o żadnym z zapachów, o których piszesz He he...
Cool water jakoś nie toleruję - dla mnie duszny i mdły, w życiu nie powiem, że to woda (nawet Nieświeża)
I jakoś widzę, ze w każdym z tych regionów przedstawiasz głównie ciemne, nieprzyrodnicze i pesymistyczne strony Aż strach czytać...
A ja zawsze sobie marzę o pięknych podróżach, rozległej zielonej Syberii i Bursztynowej Komnacie, nieskalanej przyrodzie Skandynawii, afrykańskiej sawannie pełnej zwierząt (dziś już głównie w parkach narodowych) zielonej i dusznej dźungli, a w Stanach poszukałabym czegoś od Indian (może jakieś amerykańskie zioła? dym z fajki pokoju? ) i ulotności jazdy na Harley'u przez pustynne stany...
Ale coż - taka już ze mnie marzycielka...

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2009-08-21 o 21:10
Stary 2009-08-21, 21:00   #6
Hisoka
Zakorzenienie

GG do Hisoka

Moje skojarzenia:
[dość luźne
]

Azja ['naturalna',a nie np. japońskie metropolie]:
-Kyoto CdG
-Bvlgari Omnia Cristalline
-TamDao Diptyque

Afryka 'czarna'+klimaty pustynne:
-Jaisalmer CdG
-Donna Karan Essence: Wenge
-Ouarzazate CdG

Dżungla:
-Durbano-Jade

Skaliste góry:
Gris Clair Lutensa

Egipt:
-L'occitane-Eau d'Iparie

Rosja:
Zagorsk CdG
Cuir Ottoman
Voluspa - Tabacco Vanillie

'Indiańska Ameryka' :
L'Artisan- Dzing! [ta miękka skórka....]

Francja:
Chanel nr5
Rance-Eugenie
Piguet - Bandit

Czarnogóra, Chorwacja :

Demeter Ocean
Ogródek Śródziemnomorski
-Lanvin- Eclat d'Arpege

Polska :
Hiris Hermes'a
Demeter Wet Garden

Edytowane przez Hisoka
Czas edycji: 2009-08-21 o 21:05
Hisoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 21:09   #7
Immaginary
Zadomowienie

Ja wąchając Escadę "Rockin Rio" czy "Island Kiss", czuje się jak na egzotycznych Karaibach, zaznaczając przy tym imprezową Ibizę
Z Indiami wybitnie kojarzą mi się zapachy Cacharela, pewnie przez te korzenne i lekko przytłaczające nuty.
Azjatyckie klimaty przychodzą mi jeszcze na myśl, gdy zaciągam się "Neonaturą Cocon", w tym zapachu jest według mnie jakaś dzikość i naturalne piękno woni kakaowej, nieskażone żadnymi innymi nutami.
I bardzo mnie zainteresowały podane w temacie "chłodne" wonie, przywodzące na myśl kraje północne. Jako, że na myśl o Islandii czy Skandynawii przechodzą mnie ciarki (ale w pozytywnym słowa znaczeniu), to na pewno je wypróbuje
Immaginary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-21, 21:55   #8
Maja102
Zakorzenienie

skoro już wspominacie o Polsce, to dodam, że niezawodny Gucci przypomina mi równie dobrze zapach górskiej chatki w lesie z płonącym ogniem w kominku
A z niezapomnianych zapachów, to zapach starego drewna w dawnych kosciółkach i skansenach oraz aromat toruńskich sklepów z peirnikami nie mają sobie równych
le Baiser du Dragon poza wyziewami roślinożercy pachnie na mnie stęchłą i zimną piwniczką - przypomina mi wszystkie podziemia, które zwiedzałam
Stary 2009-08-21, 22:06   #9
Immaginary
Zadomowienie

A właśnie, piernikowate "Chocolovers" Aquoliny wybitnie kojarzą mi się z toruńskimi wypiekami I wiem, że kiedyś znalazłam wysokopółkowy zapach, który niesamowicie przywodził mi na myśl moje świętokrzyskie rejony, z czarownicami śmigającymi po Łysej Górze na czele. Tylko zebym ja je zapamiętała xD
To tak apropo "w 80 perfum dookoła Polski"
Stary 2009-08-21, 22:39   #10
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez Immaginary Pokaż wiadomość
A właśnie, piernikowate "Chocolovers" Aquoliny wybitnie kojarzą mi się z toruńskimi wypiekami I wiem, że kiedyś znalazłam wysokopółkowy zapach, który niesamowicie przywodził mi na myśl moje świętokrzyskie rejony, z czarownicami śmigającymi po Łysej Górze na czele. Tylko zebym ja je zapamiętała xD
To tak apropo "w 80 perfum dookoła Polski"

o nie! moze jednak sobie przypomnisz co to było? chętnie bym spróbowała takiego zapachu
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 00:02   #11
piroksena
Zadomowienie

O, sporo sie można dowiedzieć o świecie, i o perfumach - przekrojowo! Ja niewiele tu wniosę, słaba ze mnie globtroterka po egzotycznych krajach, ale z ciekawością poczytam o Waszych olfaktorycznych podróżach

Pacific Paradise - egzotyczne wyspy po byku
Roma Biagiotti - stary drewniany kościółek w jakiejś małej rzymskiej uliczce

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-22, 12:13   #12
Tsukichan
Rozeznanie

Więc...

Daleki Wschód: Sushi Imperiale, nie tylko z samej nazwy, ale kojarzy mi się z zatłoczonym targiem z przyprawami o poranku

Japonia The Rouge Bvlgri

Bois Farine, choć inspirowany roślinnością wyspy Reunion, mi jakoś bardzo pachnie Gwadelupą.

Francja: z jednej strony Ginestet Botrytis, pasuje mi bardzo do eleganckiego Paryża, z drugiej AA Angelique Lilas Guerlain, bo przypomina mi pola na południu.

Polska: John Galliano EDP, bardzo ale to bardzo pachnie dla mnie starym, zakopiańskim, drewnianym kościółkiem, w którym użyto sporej ilości kadzidła w czasie mszy.

Cypr: Loukhoum Keiko Mecheri. Co prawda loukhoum to przysmak turecki, a ja siedziałam po greckiej stronie wyspy, ale perfumy przypominają mi te niesamowite słodycze, których próbowałam

Finlandia, a właściwie sama północ : Demeter Snow- kwiatowo, mroźno, bajkowo,
Oraz krystaliczno kwiatowy Feerie van Cleef and Arpels
Tsukichan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 13:57   #13
Redhaired Witch
Nindżopesz

Kilka słów ode mnie:

Francja czyli zapach winnic:
Sauvignonne Ginestet
Frapin 1270

Słoneczne Włochy:
Dior Dolce Vita

Syberia - tajga, mróz:
CdG Zagorsk
Guerlain Winter Delice
Lacroix Tumulte PH

Zakopane - zielsko nad górskim strumieniem:
Lancome Magie Noire

Watykan - kadzidła:
CdG Avignon
Armani Bois d'Encens
Heeley Cardinal

Czarnobyl lub inne opuszczone miasta, kurz, popiół:
Dameter Fireplace
Profumum Roma Fumidus
Durbano Black Tourmaline

Japonia w mistycznej odsłonie:
CdG Kyoto

Norwegia:
myślałam, że pasowałby jakiś chłodny, "ostry" zapach ale tutaj wszystko pachnie solą i rybami Może Sushi Demeter, którego nie wąchałam?

Ach, i jeszcze...
USA - zapachy słodkie, zabawne i nieskomplikowane:
Lancome Hypnose
Wera Vang Princess
V&R Flowerbomb
itd.

Edytowane przez Redhaired Witch
Czas edycji: 2009-08-22 o 14:03
Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 14:34   #14
Tsukichan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Kilka słów ode mnie:

Ach, i jeszcze...
USA - zapachy słodkie, zabawne i nieskomplikowane:
Lancome Hypnose
Wera Vang Princess
V&R Flowerbomb
itd.

Ja się zastanawiałam nad USA, ale właśnie myślałam o czymś kompletnie innym, czymś szalonym, dzikim, łączącym wiele różnych, przeciwstawnych nut.
Tsukichan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 16:10   #15
liv87
Guerlain Lover

Z mojej ostatniej podróży po Tunezji utwierdziłam sie w przekonaniu, że ten zapach masaży i hammamu, a dokładniej olejku do masazu, to Summer Kenzo, który uwielbiam

2023: 62

liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 17:18   #16
Immaginary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
o nie! moze jednak sobie przypomnisz co to było? chętnie bym spróbowała takiego zapachu
Oj staram się i staram odświeżyć pamięć, bezskutecznie niestety Ale jeśli ten flakon trafi mi jeszcze kiedykolwiek w ręce, to tym razem na pewno zapamiętam i poinformuje
Stary 2009-08-22, 19:51   #17
Maja102
Zakorzenienie

omal nie zapomniałam o olejku perfumowanym, który moja siostra przywiozła z Egiptu... Pachnie słodko i jasminowo (podobnie do Amarige i A La Nuit)
Stary 2010-01-13, 17:48   #18
evelle
Wtajemniczenie

perfumy i miejsca

czy tez tak macie, że perfumy kojarzą sie wam z określonymi miejscami? czy nie kupujecie perfum aby przenieść sie w dalekie zakątki świata?np Roma LB kojarzy mi się z przechadzką w południe po Wiecznym Mieście i świetnie komponuje się z zapachem kawy...a czy Poeme kojarzą sie wam z paryską kawiarnią? a Safari z Afryką? a może bardziej któryś z Lutensów? jestem ciekawa waszych skojarzeń
evelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-13, 18:46   #19
beyza
Perfume Lover

Dot.: perfumy i miejsca

Ja pewnie wylecę jak jakiś Filip z konopi, ale Lolita Lempicka Midnight kojarzy mi się z.... Anglią. Dokładniej okolice Londynu, wczesna kwietniowa wiosna, choć bardzo ciepła i słoneczna. Odwiedzałam rodzinę, żona kuzyna używała Glow J. Lo. Ilekroć wspominałam tamten dwutygodniowy pobyt, czułam wyraźnie pewien zapach, który był dla mnie zagadką, choć byłam święcie przekonana, że to właśnie Glow zostawiło swój ogon w mojej podświadomości, mimo wielokrotnego sprawdzania tych perfum w Sephorze i stanowczego wnioskowania, że ten kwieciuch nie ma nic wspólnego z moimi wspomnieniami. Uwielbiam bluszcz, więc gdy kiedyś tutaj na wizażu przeczytałam, że Lolita Midnight ma w swoim składzie bluszcz, poleciałam do perfumerii testować. (nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z LL, flakony mnie odstraszały). Dokładnie pamiętam tamtą chwilę, jeden psik na nadgarstek...i odpłynęłam. Nie mam tak rozwiniętej wyobraźni zapachowej jak niektóre z Was, rzadko się zdarza, żeby perfumy podsuwały mi gotowe obrazy, ale Lolita Midnight momentalnie przywołuje tamten słoneczny kwiecień. Mam jeszcze Lolite Lempicka Edt, ale to już nie to samo, za mała moc wiśni.

Innym zapachem przywołującym wspomnienia jest Casmir Chopard, ale to akurat dość typowe w tym wypadku, gdyż na lotnisku przed wylotem do Turcji zakochałam się w tym zapachu, a kusząca cena spowodowała, że cieszyłam się tymi perfumami każdego upalnego wieczoru . Po kilku latach nabyłam kolejny mały 30ml flakonik i od czasu do czasu przypominam sobie tamten wyjazd.

WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992
beyza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-13, 20:55   #20
Maja102
Zakorzenienie

tu jest trochę skojarzeń z miejscami
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...o%B3a+%B6wiata
Stary 2010-01-14, 13:20   #21
ropuszka
Zakorzenienie

Tez mi sie zdaje, ze chyba byl taki watek...Mozna by polaczyc
Rzadko mi sie zdarza, zeby konkretne perfumy wywowaly od razu obarz miejsca. raczej tak do tego nie podchodze. Ale owszem, bywa, ze dane perfumy przywoluja wspomnienia z danego miejsca. Tak mam z Envy me Gucci - uzywalam ich w Grecji i juz zawsze beda mi sie kojarzyc z Kreta
A zapachy takie jak Avignon, zagorsk i inne w tym typie wiadomo, ze kojarza sie z miejscem - kosciolem albo cerkwia To chyba dosc oczywiste
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 12:07   #22
evelle
Wtajemniczenie

może więcej ciekawych propozycji w klimacie pustynnym?
evelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-15, 13:33   #23
Soso
Zakorzenienie

Trochę nie na temat, ale obiecałam sobie kiedyś, że gdy będę zwiedzać Indie to przed wyjazdem zaopatrzę się w zapachy Jaisalmer czy Jaipur Ciekawa jestem, czy we flakonikach udało się zamknąć choć trochę z tych miast
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości