|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
W 80 perfum dookoła świata
Witam
Jako wielka miłośniczka podróży (i prawie mgr turystyki) zapraszam do dyskusji na temat zapachów świata (nie znalazłam niczego podobnego...). A konkretniej: jakie perfumy pachną składnikami charakterystycznymi dla najodelglejszych zakątków świata (może dzieląć wrazenia odkryjemy coś dostepnego, bo niedostępne niszowce to zmora ![]() Afryka Dzika: - Parfum d'empire Wazamba - całą droge do domu wąchałąm nadgarstek ![]() - Idole de Lubin (jeszcze nie testowałam, ale buteleczka mnie powaliła ![]() - Dune - suchy powiew wiatru znad Sahary - Dzing - słoń i zwierzyna kopytna z bliska. Bardzo bliska ![]() Daleki Wschód: - Kyoto CdG - spokojny, kadzidlany, egzotyczny Indie: - Opium - przeładowany i długi jak bollywoodzkie produkcje ![]() - Shalimar - słodki, egzotyczny i ma na mnie jakiś dymno-kadzidlany ślad Rosja i Syberia: - parfum d'empire Ambre Russe - ma w sobie coś z alkoholu zmieszanego z cerkwią i przyprawową herbatką - Zagorsk CdG - drewniana cerkiewka pośród tajgi - Gucci PH - drewniany domek/kościólek w sosnowym lesie ![]() Bliski wschód: - lutens Arabie - slodki i przyprawowy
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-08-21 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: W 80 perfum dookołoa świata
Cytat:
![]() Kampanii reklamowych praktycznie nie znam - informacje czerpię z KWC i forum, a po jednym psiku w perfumerii moje skojarzenia są krótkie i konkretne ![]() I powiem, ze przeciwnie - akurat do 3 z wymienionych zapachów mogę mieć wątpliwości ![]() W końcu zapachy, tak jak podróże, to mieszanka naszych marzeń, pragnień i oczekiwań... ![]() Może zamiast krytykować coś zaproponujesz? ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-08-21 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
grozi wypollizowaniem
|
to ja sie podzielę swoimi spostrzezeniami- nie bedzie ich wiele niestety i raczej okolice nie bardzo odległe, nie byłam w egzotycznych krajach to mi sie nie ma co kajarzyć
![]() Zagorsk- istniejąca tyko w literaturze Dolina ludzi Lodu ![]() ![]() Mechant Loup- polskie góry w końcu sierpnia, chwasty przekwitają na łące, muchy brzęczą, wilczek stoi na skraju lasu i patrzy na owieczki pasące sie na słonecznej hali ![]() Coze- czarownica mieszkająca gdzieć w okolicach Biskupina, w lesie niedaleko jeziora, w rozwalającej się chałupie waży swoje mikstury offtop- musze poznać Wazambę i to szybko ![]() edit- cd: Chene- polski las, ciut ponury Chypre rouge- polski las, słoneczny, piękny, a w nim polanka z borówkami i malinami- jak dla mnie to wypisz-wymaluj Gorce
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-08-21 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na drugiej łapce Dzing - zalatuje mi z lekka a to spoconym wielkim zwierzem, a to farbą z drukarni ![]() Dodam jeszcze, że dla mnie Zagorsk i Gucci są podobne (a w każdym razie na mojej skórze. Z plusem za trwałość i intensywność dla Gustawa), a przesłodzone Arabie kojarzy mi się ze słynnymi slodkimi do bólu kawami i herbatami Arabii, sam zapach mi nie podszedł Aha, no i oczywiście wszystko, co pachnie lawendą, kojarzy mi się z Prowansją (w której nigdy nie byłam, zresztą jak i w innych krajach... ale od czego sa marzenia?) edit, troszkę offtop: lutensowskie drzewa i lasy mi nie podchodzą, psiknęłam sie dziś też jego wersją Feminite du Bois i pomimo tych ładnych drzewno-ostrych nut na blotterku na mojej skórze jest sama słodycz z goździkiem ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-08-21 o 20:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
BBM - poza Cool Water i Zagorskiem nie mam pojęcia o żadnym z zapachów, o których piszesz
![]() Cool water jakoś nie toleruję - dla mnie duszny i mdły, w życiu nie powiem, że to woda (nawet Nieświeża ![]() I jakoś widzę, ze w każdym z tych regionów przedstawiasz głównie ciemne, nieprzyrodnicze i pesymistyczne strony ![]() A ja zawsze sobie marzę o pięknych podróżach, rozległej zielonej Syberii i Bursztynowej Komnacie, nieskalanej przyrodzie Skandynawii, afrykańskiej sawannie pełnej zwierząt (dziś już głównie w parkach narodowych ![]() ![]() Ale coż - taka już ze mnie marzycielka... ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2009-08-21 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moje skojarzenia:
![]() [dość luźne ![]() Azja ['naturalna',a nie np. japońskie metropolie]: -Kyoto CdG -Bvlgari Omnia Cristalline -TamDao Diptyque Afryka 'czarna'+klimaty pustynne: -Jaisalmer CdG -Donna Karan Essence: Wenge -Ouarzazate CdG Dżungla: -Durbano-Jade Skaliste góry: Gris Clair Lutensa Egipt: -L'occitane-Eau d'Iparie Rosja: Zagorsk CdG Cuir Ottoman Voluspa - Tabacco Vanillie 'Indiańska Ameryka' ![]() L'Artisan- Dzing! [ta miękka skórka....] Francja: Chanel nr5 Rance-Eugenie Piguet - Bandit Czarnogóra, Chorwacja : Demeter Ocean Ogródek Śródziemnomorski -Lanvin- Eclat d'Arpege Polska : Hiris Hermes'a Demeter Wet Garden Edytowane przez Hisoka Czas edycji: 2009-08-21 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja wąchając Escadę "Rockin Rio" czy "Island Kiss", czuje się jak na egzotycznych Karaibach, zaznaczając przy tym imprezową Ibizę
![]() Z Indiami wybitnie kojarzą mi się zapachy Cacharela, pewnie przez te korzenne i lekko przytłaczające nuty. Azjatyckie klimaty przychodzą mi jeszcze na myśl, gdy zaciągam się "Neonaturą Cocon", w tym zapachu jest według mnie jakaś dzikość i naturalne piękno woni kakaowej, nieskażone żadnymi innymi nutami. I bardzo mnie zainteresowały podane w temacie "chłodne" wonie, przywodzące na myśl kraje północne. Jako, że na myśl o Islandii czy Skandynawii przechodzą mnie ciarki (ale w pozytywnym słowa znaczeniu), to na pewno je wypróbuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
skoro już wspominacie o Polsce, to dodam, że niezawodny Gucci przypomina mi równie dobrze zapach górskiej chatki w lesie z płonącym ogniem w kominku
![]() A z niezapomnianych zapachów, to zapach starego drewna w dawnych kosciółkach i skansenach oraz aromat toruńskich sklepów z peirnikami nie mają sobie równych ![]() le Baiser du Dragon poza wyziewami roślinożercy pachnie na mnie stęchłą i zimną piwniczką - przypomina mi wszystkie podziemia, które zwiedzałam
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A właśnie, piernikowate "Chocolovers" Aquoliny wybitnie kojarzą mi się z toruńskimi wypiekami
![]() To tak apropo "w 80 perfum dookoła Polski" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
o nie! moze jednak sobie przypomnisz co to było? chętnie bym spróbowała takiego zapachu ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
O, sporo sie można dowiedzieć o świecie, i o perfumach - przekrojowo!
![]() ![]() Pacific Paradise - egzotyczne wyspy po byku Roma Biagiotti - stary drewniany kościółek w jakiejś małej rzymskiej uliczce
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Więc...
Daleki Wschód: Sushi Imperiale, nie tylko z samej nazwy, ale kojarzy mi się z zatłoczonym targiem z przyprawami o poranku Japonia The Rouge Bvlgri Bois Farine, choć inspirowany roślinnością wyspy Reunion, mi jakoś bardzo pachnie Gwadelupą. Francja: z jednej strony Ginestet Botrytis, pasuje mi bardzo do eleganckiego Paryża, z drugiej AA Angelique Lilas Guerlain, bo przypomina mi pola na południu. Polska: John Galliano EDP, bardzo ale to bardzo pachnie dla mnie starym, zakopiańskim, drewnianym kościółkiem, w którym użyto sporej ilości kadzidła w czasie mszy. Cypr: Loukhoum Keiko Mecheri. Co prawda loukhoum to przysmak turecki, a ja siedziałam po greckiej stronie wyspy, ale perfumy przypominają mi te niesamowite słodycze, których próbowałam ![]() Finlandia, a właściwie sama północ : Demeter Snow- kwiatowo, mroźno, bajkowo, Oraz krystaliczno kwiatowy Feerie van Cleef and Arpels |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nindżopesz
|
Kilka słów ode mnie:
Francja czyli zapach winnic: Sauvignonne Ginestet Frapin 1270 Słoneczne Włochy: Dior Dolce Vita Syberia - tajga, mróz: CdG Zagorsk Guerlain Winter Delice Lacroix Tumulte PH Zakopane - zielsko nad górskim strumieniem: Lancome Magie Noire Watykan - kadzidła: CdG Avignon Armani Bois d'Encens Heeley Cardinal Czarnobyl lub inne opuszczone miasta, kurz, popiół: Dameter Fireplace Profumum Roma Fumidus Durbano Black Tourmaline Japonia w mistycznej odsłonie: CdG Kyoto Norwegia: myślałam, że pasowałby jakiś chłodny, "ostry" zapach ale tutaj wszystko pachnie solą i rybami ![]() ![]() Ach, i jeszcze... USA - zapachy słodkie, zabawne i nieskomplikowane: Lancome Hypnose Wera Vang Princess V&R Flowerbomb itd. Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2009-08-22 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się zastanawiałam nad USA, ale właśnie myślałam o czymś kompletnie innym, czymś szalonym, dzikim, łączącym wiele różnych, przeciwstawnych nut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guerlain Lover
|
Z mojej ostatniej podróży po Tunezji utwierdziłam sie w przekonaniu, że ten zapach masaży i hammamu, a dokładniej olejku do masazu, to Summer Kenzo, który uwielbiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
omal nie zapomniałam o olejku perfumowanym, który moja siostra przywiozła z Egiptu... Pachnie słodko i jasminowo (podobnie do Amarige i A La Nuit)
![]()
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
perfumy i miejsca
czy tez tak macie, że perfumy kojarzą sie wam z określonymi miejscami? czy nie kupujecie perfum aby przenieść sie w dalekie zakątki świata?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Perfume Lover
|
Dot.: perfumy i miejsca
Ja pewnie wylecę jak jakiś Filip z konopi, ale Lolita Lempicka Midnight kojarzy mi się z.... Anglią. Dokładniej okolice Londynu, wczesna kwietniowa wiosna, choć bardzo ciepła i słoneczna. Odwiedzałam rodzinę, żona kuzyna używała Glow J. Lo. Ilekroć wspominałam tamten dwutygodniowy pobyt, czułam wyraźnie pewien zapach, który był dla mnie zagadką, choć byłam święcie przekonana, że to właśnie Glow zostawiło swój ogon w mojej podświadomości, mimo wielokrotnego sprawdzania tych perfum w Sephorze i stanowczego wnioskowania, że ten kwieciuch nie ma nic wspólnego z moimi wspomnieniami. Uwielbiam bluszcz, więc gdy kiedyś tutaj na wizażu przeczytałam, że Lolita Midnight ma w swoim składzie bluszcz, poleciałam do perfumerii testować. (nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z LL, flakony mnie odstraszały). Dokładnie pamiętam tamtą chwilę, jeden psik na nadgarstek...i odpłynęłam. Nie mam tak rozwiniętej wyobraźni zapachowej jak niektóre z Was, rzadko się zdarza, żeby perfumy podsuwały mi gotowe obrazy, ale Lolita Midnight momentalnie przywołuje tamten słoneczny kwiecień. Mam jeszcze Lolite Lempicka Edt, ale to już nie to samo, za mała moc wiśni.
Innym zapachem przywołującym wspomnienia jest Casmir Chopard, ale to akurat dość typowe w tym wypadku, gdyż na lotnisku przed wylotem do Turcji zakochałam się w tym zapachu, a kusząca cena spowodowała, że cieszyłam się tymi perfumami każdego upalnego wieczoru ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tu jest trochę skojarzeń z miejscami
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...o%B3a+%B6wiata
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Tez mi sie zdaje, ze chyba byl taki watek...Mozna by polaczyc
![]() Rzadko mi sie zdarza, zeby konkretne perfumy wywowaly od razu obarz miejsca. raczej tak do tego nie podchodze. Ale owszem, bywa, ze dane perfumy przywoluja wspomnienia z danego miejsca. Tak mam z Envy me Gucci - uzywalam ich w Grecji i juz zawsze beda mi sie kojarzyc z Kreta ![]() A zapachy takie jak Avignon, zagorsk i inne w tym typie wiadomo, ze kojarza sie z miejscem - kosciolem albo cerkwia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
może więcej ciekawych propozycji w klimacie pustynnym?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Trochę nie na temat, ale obiecałam sobie kiedyś, że gdy będę zwiedzać Indie to przed wyjazdem zaopatrzę się w zapachy Jaisalmer czy Jaipur
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.