![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Saga o ludziach lodu"
W jednym z wątków dziewczyny wspominały "Sagę o ludziach lodu". Czytałąm te ksiązki jako młodiutka dziewczyna i doszłam do wniosku, że chciałąbym znowu wejść w atmosferę ich świata. To jedne z tych ksiązek odnoszacych się do wrażliwosci i uczuciowosci czytlenika a nie do jego erudycji. Pamiętam jak we wczesnym ogólniaku byłam całkowicie pochłonięta magią i cudownym klimatem tych opowieści. Czy fanek "Sagi" jest wśród nas więcej? Wiecie może czy były wznowienia tej serii? A może znowu można ja kupić? Własnej Sagi" nie posiadam w całosci - kupowałysmy serię z koleżankami, każda inny tom i wymieniałysmy się.
pozdrawiam Was. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: "Saga o ludziach lodu"
Beliczku ja jestem fanką Sagi
![]() Wznowienie było tylko raz i to pare lat temu. Zauważyłam jednak, że w wiekszości bibliotek można zdobyć wszystkie tomy tej książki. Dlatego polecam zajrzeć do pobliskiej biblioteki, lub jakieś większej w Twoim mieście. Pozdrawiam ![]() Kamila Ps. ja również byłam zafascynowana tą atmosferą i magią jaka emanowała z tej książki,pokochałam i mocno przeżywałam przygody różnych bohaterów zwłaszcza Villemo, Dominika i Niklasa, płakałam jak bóbr kiedy umarła Sol (moim zdaniem nahjbardziej tragiczna postać tej serii), zafascynowała mnie legenda o Lucyferze.. Co miesiąc jak na szpilakch czekałam na kolejne tomy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja też uwielbiałam Sagę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
oj nie słudź mi nie słudź hihihi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Silje była dla mnie bohaterką, miała odwage zaopiekować się dwójką dzieci, kiedy sama codziennie ocierała sie o śmierć, no i gdyby nie ona to nie byłoby kontynuacji rodu, wiedziała jak zawrócić w głowie Tengelowi
![]() Sunniva młodsza, ehh..jak ona mnie irytowała, taka słodka idiotka i pomyslec że córka Sol, no ale wdała się w tatusia.. Tengel, Ulvhedin i Heike, który miał traumatyczne przeżycia z dzieciństwa, kolejne moje ulubione postacie, mocne osobowości, prawdziwi przywódcy rodu. Przypomniałam sobie też o Tuli, która była obciążona ("Anioł o czarnych skrzydłach") i o mały włos nie obudziła złego przodka, ją również bardzo lubiłam ona tak samo jak Sol była targana nie mniejszymi namiętnościami i dylematami... Genralnie w Sadze odnajdzie się wszystko:miłość, nienawiść, sporą dawke humoru no i oczywiście mistykę i magię,odwieczną walkę dobra ze złem. Stosunkowo niedawno czytałam ją teraz po raz drugi(mój ukochany przywióżł mi wszystkie 47 tomów od swoich kuzynek, które również są jej fankami ![]() Może dopiszą się jeszcze jakieś wizażanki tutaj w tym wątku, które sa fankami Sagi.. Pozdrawiam Kamila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Villemo. napisał(a):
> Acha i też nawet kiedyś próbowałam znależc te miejscowości na mapie...ale cuś mi się nie udało ![]() Mi się za to udało odnaleźć kilka miejsc na mapie , chociażby Trondheim(nie wiem czy dobrze napisałam) przecież tam się odbywają skoki narciarskie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jak ja pzreżywałam losy całej rodziny!? Płakałam pare razy, a njabardziej jak umeirali TAngel i Silije.
Nie wiem jak to jest, ale Sol wpłynęła na nas wszystkie? ![]() Nie moge się doczekać aż przeczytam całośc jescze raz, ale obawiam się ze nie nastapi to szybko. Może jak będę w ciąży? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że jest nas troszkę tu na wizażu.
Najbardziej bliskie były mi Sol i Tuli. Myślę, że Saga w pewnien sposób kształtowała moją wrażliwość, kobiecośc. Czytałam ją już nie jako dziecko ale jeszcze nie kobieta, jako dziewczyna wkraczająca w świata uczuć. Dlatego teraz chcę jeszcze raz przeczytać Sagę jako dorosła kobieta, żona, matka. Chce sprawdzić jak teraz na mnie podziała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
ja kocham te książki i wszystkie postacie, czytałam je a właściwie zaczęłam chyba w 6 lub 7 klasie podstawówki. I teraz mimo że, mam 23 lata wciąż do nich wracam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja też przed laty zaczytywałam się sagą- pożyczałam od przyjaciółki, która ma wszystkie tomy. Owa przyjaciółka, w czasie, kiedy u nas seria nie dotarła nawet do półmetka, była nawet na wycieczce w Norwegii i kupiła ostatni tom (w oryginale) w nadziei, że tam będzie całe drzewko genealogiczne... Było, ale w przedostatnim!
![]() ![]() No cóż, już prawie nic nie pamiętam ![]() Beliczku, jeśli chodzi o samą serię, to na pewno można dostać w antykwariacie- przynajmniej ja ZAWSZE widuję w naszym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja takż eczytałam sage ,co prawda nie pamietam za duzo teraz ,ale wiem ,ż epróbowąłm narysowac drzewko rodzinne -ciężko było.
nie chciałbym teraz tego czytac jeszcze raz bo pewnie pękałabym ze śmiechu z siebie ,że wtedy tak to wszytsko przeżywałam ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
No, no to widze całkiem spore grono wielbicielek "Sagi..."
![]() Ale miłe wspomnienia pozostały i z pewnością w jakiś sposób ta lektura na mnie wpłynęła. Czy uwierzycie, że czytająć 3 pierwsze tomy (mialam wtedy chyba 12 lat)omijałam strony z opisami SCEN (wiecie jakich ![]() ![]() A tak poza tym to została mi słabość do troszkę bardziej owłosionych facetów (wiecie Tengel, Heike itd.)I nie mi jedej bo moim koleżankom też ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
O tak, ja bytez z pasja czytalam i czekalam na kolejny tom. I jeszcze wroce i przeczytam wszytsko od nowa. Zadzwiiajaca kobietka z p. margit Sandemo
![]() A Sage mozna kupic o tu: http://www.polnordica.com.pl/zamowienia.html Takze na allegro trafiaja sie pojedyncze tomy... Ja mam prawie cala, ale nie roztsane sie z nia za zadne pieniadze swiata.... ![]() Milego czytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Tez sie przyznaję do sentymentu! "Zaliczyłam" wszystkie części sagi . Jednym tchem, bo przeciez inaczej sie nie da.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Sandemo to niezwykła kobieta. Doświadczyła w życiu tyle zła (2 gwałty
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
ja wracałam do SAGI chyba juz trzy razy
![]() ![]() I jak niektóre z was,uwielbiałam sceny miłosne(erotyczne?).A samą autorkę bardzo szanuję,pomimo tylu przykrych doświadczeń(gwałt jest czymś strasznym-wiem to dobrze...)zachowała pogodę ducha ,ciety język ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
OOOO ja też czytałam wszystkie jej części z rumieńcem na twarzy. Uwielbiam taką literaturę, gdzie świat realny przeplatany jest tym fantazy.
![]() Ja miałam to szczęście, ze moja teściowa kupiła wszystkie części i mogłam czytać jednym tchem bez czekania na następne wydanie. Gorąco pozdrawiam AgaZ
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
kid napisał(a):
> Sandemo to niezwykła kobieta. Doświadczyła w życiu tyle zła (2 gwałty ![]() ![]() ![]() No właśnie pani Sandemo doświadczyła wiele tragicznych przeżyć, podziwiam ją, że miała siłe i potrafiła życ dalej. W ostatnim tomie pisała jakie przeżycia towarzyszyły jej w trakcie pisania "Sagi", jakby jakaś siła popędzała ją i jakby czuła czyjeś zniecierpliwienie...Nie sądzę żeby była jakąś wariatką. A Ludzie Lodu..Może taki ród rzeczywiście istniał kiedyś, a może istnieje nadal i żyje gdzieś w Norwegii, skrywając swoją tajemnice przed "zwykłymi śmiertelnikami".. ![]() ![]() Pozdrawiam Kamila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja też czytałam "Sagę.." w podstawówce!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja w podstawówce czytałam i prawde mówiąc uwielbiałam te wszystkie erotyczne sceny. Szczególnie przypadł mi do gustu Tamlin i jego ogonek. Wogóle to fajna akcja wyhodowac sobie meża z jajka na półce.
![]() Oczywiscie jestem fanka Sol i Villemo. ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
kuzynka męża jest i bliotekarką. Przyniosła mi dziś kilka tomów "Sagi"i ponownie wchodzę w świat Ludzi Lodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Uff, ulzyło mi że nie tylko ja jestem taka zb.. zakręcona i podobała mi sie saga i wiecie co mam również takiego demonicznego mężczyzne strasznie go kocham
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie pisałam jeszcze, że moja mama wyglada jakby pochodziła z Ludzi Lodu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Beliczku, gdybyś miałą ochotę na więcej niż "parę tomów" Sagi.., daj znać na /edit/ może coś się da zrobić.
Gwiador czasem przynosi dość nieoczekiwane prezenty ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2007-04-20 o 08:21 Powód: skasowanie maila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Fanki "Sagi o Ludziach Lodu", znacie tę stronkę?
![]() http://www.ludzielodu.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: "Saga o ludziach lodu"
.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2007-03-18 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Saga o ludziach lodu"
"Saga o ludziach lodu"? UWIELBIAM!
Pamiętam jak dwa lata temu miałam fazę w wakacje, potrafiłam połknąć dwie książki w ciągu jednego dnia. Początkowo myślałam,że to takie zwykłe romansidło,ale już po pierwszym rozdziale wiedziałam,że na pewno przeczytam resztę. ![]()
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po maturze przeczytam to jeszcze raz, teraz wolę nie ryzykować, bo wiem,że mnie wciągnie i matura przestanie być priorytetem ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
O tak kocham Sage o Ludziach Lodu w te wakacje przeczytalam ja cala tak mnie wciagnela
![]() ![]() Rowniez polubilam Sol. Silje, Heike,Tula..ahhh i ohhh ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.