|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Dziwne oznaczenie temperatury w piekarniku
Problem polega na tym, że piekarnik nie ma oznaczeń w stopniach C tylko cyferki - od jeden do osiem i nie bardzo wiem na jakiej cyfrze ustawić pokrętło by wybrać właściwą temperaturę. Może któraś z Was ma podobny lub się po prostu orientuje to proszę o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziwne oznaczenie temperatury w piekarniku
Patrzyłaś w instrukcji?
U mnie jest tak samo i przyjęło się, że zazwyczaj wszystko robię na 5 gdy należy piec w temp. 200-250 stopni (i wychodzi dobre, nie surowe, upieczone). Poszukałam na necie, ktoś spisał z instrukcji (zapewne nie różni się to w zależności od modelu): 1: 150 2: 165 3: 180 4: 200 5: 220 6: 240 7: 260 8: 280 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
ja dla odmiany taka skale znalazlam,dla mastercooka
1 - temp. 125 st. 2 - 140 st. 3 - 160 st. 4 - 180 st. 5 - 200 st. 6 - 220 st. 7 - 240 st. 8 - 260 st. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najprościej będzie sprawdzić w instrukcji. Albo podać model kuchenki, to może wspólnymi siłami uda nam się coś znaleźć w przypadku braku instrukcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No właśnie dokumenty zniknęły już dawno a producent nie ma strony internetowej. Kuchenka ma z dziesięć lat a do tego piekarnik jest gazowy. Zawsze mi się w niej coś albo nie dopiecze albo spali (głównie ciasta). Niebawem kupimy nową ale muszę się jeszcze z nią przemęczyć...
Na 1 to już by było 150 stopni? Nie byłoby niższych temperatur? Hm, dziwne trochę. Myślę, że chyba jednak będę sugerować się tabelką, która podała mekkia. Przynajmniej tak spróbuję. Dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
uh ja mam podobny problem wynajmuje mieszkanie kuchenka wygląda na lata 70-80 boje sie że wylece w powietrze xD też ma oznaczenia cyfrowe 1-8 ale trzeba ciasto na walentynki upiec.
(naprawde mam nadzieje że nie wylece w powietrze o.oxD)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.