|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
walmart :D
jak moglysmy zapomniec o tak waznym miejscu dla wszystkich mieszkajacych w usa
walmart to nie tylko zakupy, ale i miejsce rodzinnych wycieczek, odskocznia od realnosci, raj materializmu a tak serio, to lubicie walmart, czy raczej unikacie? co lubicie tam kupowac? co sadzicie o ubraniach sprzedawanych w walmarcie?ja sie przyznam szczerze, ze uwielbiam walmart a i z ciuchow udalo mi sie dorwac kilka perelek - ciuchy, ktore dostaja komplementy za kazdym razem, gdy je zakladam! najlepsze sa miny ludzi, gdy informuje ich, gdzie dana rzecz kupilam - najczesciej konsternacja zauwazylyscie, ze w stanach walmart wywoluje ambiwalentne odczucia? od wielkiej milosci po usmieszek politowania.ciekawa jestem waszych opinii i doswiadczen. a na koniec - ogladalyscie moze odcinek south park o walmarcie? jak nie to polecam... nawet moja mama sie usmiala
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: walmart :D
ja chodze tzn jezdze do walmart, mam go nawet dosc blisko (slyszalam, ze ma byc w Polsce, ciekawe jakie beda tam ceny). Ubran tam praktycznie nie kupuje, bo wiadomo, mama mi szyje no i to co juz tutaj kupuje, to raczej w forever 21 albo ross albo tjmax albo w jakis przypadkowych sklepach.. choc i w walmart kupilam sobie spodnie, kurteczke jeansowa i mnie sie bardzo podobaja. Zauwazylam jednak, ze w walmart, rozmiarowka jest bardzo zaklamana- czyzby po to aby poprawic humor tym, ktorych rozmiary sa olbrzymie- i czesto nawet s jest dla mnie za duze.. a normalnie kupuje m a nawet i l. Choc tak jak napisalam, mozna cos tam znalezc. Kupuje tez inne rzeczy np do domu czy kosmetyki, choc w target sa bardzo podobne ceny a nawet czasem jest taniej jesli chodzi o kosmetyki niz w walmart.roznie bywa.
Jezeli chodzi o miejszane uczucia ludzi co do walmart, to wynika to z tego, ze ludzie w walmart tzn pracownicy walmartu zarabiaja bardzo, bardzo malo i obroncy twierdza, ze ludzie w walmart sa wykorzystywani i to bardzo. Ale jaka jest prawda to ja nie wiem. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedys kupilam sobie spodnie w tym sklepie byly bardzo dobre gatunkowo
![]() Nie chodze tam jednak zbyt czesto bo ten sklep jest daleko-blizej mam Meijers.Ogolnie moje uczucia wobec tego sklepu sa neutralne bo mam mala stycznosc ze wzgledu na odleglosc. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Bylam tam tylko 1 raz-ze wzgledu na odleglosc-ale co mi sie rzucilo w oczy to straszny balagan-poplatanie z pomieszaniem, nie moglam niczego znalezc-dla mnie nie bylo to logicznie poukladane-kosmetyki kolorowe obok slodyczy, a juz szampony gdzie indziej obok konserw -nie wiem , moze tylko to w tym tak bylo, ale nie spodobalo mi sie.Jedyne co tam kupilam to marshmallows
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
jestem zaskoczona, ze macie tak daleko walmarty - w okolicach mojej szkoly i domu walmart na walmarcie
walmarty sa ulepszane i coraz mniej w nich balaganu, z takim czyms jak opisuje longest spotkalam sie w k marcie, pomieszanie z poplataniem po prostu.tak, w walmarcie sa fajne kurtki powklejam zdjecia jak znajde![]() ja tez lubie target, chociaz w walmarcie wiecej rzeczy udaje mi sie wyszukac. target tez miewa fajne ciuchy i niezla bielizne. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama czesto kupuje ciuchy w walmarcie i tak sie cieszy, ze sie wbila w dwunastke![]() swoja droga maja tam niezla selekcje ciuchow dla osob barrrrrdzo otylych. moja mama kupuje tam mnostwo ciuchow dla mojej cioci w polsce, ktora jest niestey osoba otyla i narzeka, ze w polsce ciezko kupic cos dla duzych ludzi, co byloby przyjemne dla oka... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Na szczescie wladze Chicago nie zgodzily sie na budowe Walmartu na terenie miasta. Walmart jest dla mnie interesujacy jedynie z punktu widzenia marketingu i tego, jak zmienil krajobraz handlowy. Niemniej jedyne co potrafie tam kupic to DVD, i to na internecie, bo same sklepy przyprawiaja mnie o biala goraczke. Nawet gdybym miala Walmart blisko siebie, nie zagladalabym tam, bo zdarzylo mi sie i juz dziekuje (wyjatek - choinka zakupiona tam). Co innego rodziny, ktore np. chca dzieci wyposazyc do szkoly. Ale ciuchy, bielizna? Oj nie!
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym uwazam, ze jakosc produktow jest watpliwa (ciuchy, bielizna, a mialam okazje sie przyjrzec). Dla mnie WalMart to tzw. "ghetto store" i tyle. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak juz z innej beczki to ja jakos nie moge sie przekonac do abercrombie i ich polityki i wizerunku... jeszcze nic tam nie kupilam i chyba nie kupie. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Do Abercrombie rowniez nie chodze, moze dlatego, ze nie mam w poblizu ich sklepu.
Odnosnie jakosci w WalMarcie - widac ze inaczej ich odbieramy, moze mamy po prostu inne doswiadczenia z tym sklepech. Dla mnie ma on wizerunek sklepu z bardzo sprytna polityka wewnetrzna (np. do badan rynku czesto uzywa sie danych ze skanerow sklepowych i WalMart jest bodajze jedynym, ktory nie bierze udzialu w tym programie. Poniewaz jest potega handlowa, 50% informacji o zakupach ogolem nie jest udostepniona), ale jednak sklepem z kiepska jakoscia i raczej przeznaczonym dla "klasy nizszej", mimo ze wiem, ze nie tylko takie osoby tam chodza. Wiem jednak, ze ze wzgledu na ceny Walmart jest dla niektorych sklepem spozywczym! |
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
ale to nie tylko w walmart placa okolo $7 na godzinie..tak jest prawie w kazdym sklepie, szczegolnie odziezowym. Wiem, ze np w target, placa $7.25 na godzinie ale nie wiem jak jest z podwyzkami. Wiem tez, ze w sklepach spozywczych placa wiecej, np w Trader Joe's minimum to $10. Moj kolega pracuje w jakims spozywczym i powiedzial, ze na poczatek daja $10. Moja kolezanka, pracowala kiedys w safeway.. i po chyba dwoch, trzech latach zarabiala prawie $20..ale maz latynos, chorobliwie zazdrosny kazal jej zrezygnowac z pracy i siedziec w domu z dziecmi...a im sie nie przelewa. No ale to juz inny temat. O, przypomnialo mi sie, ze w Macys tez placa najnizsza stawke czyli te 7 z czyms.
zgadzam sie z Vanilla, ze w kmart jest straszny balagan...straszny. W walmart, jest w miare. Kosmetyki maja swoj kat.. i tam mozna je tylko znalezc, nie sa mieszane, no chyba, ze ktos przelozy. Ubrania, tez sa w miare poukladane, na wieszakach.. pewnie, ze ludzie je przekladaja i ekspedientki nie moga chodzic za kazda osoba i ukladac po niej. Moj maz kupuje tam dvd. Ale nie lubie z nim tam jezdzic, bo on stanie obok tego kosza z przecenionymi na $5 dvd i wszyskie wyjmuje i uklada obok aby nic mu sie nie pomieszalo. Ale wole juz jak tam cos kupi, niz za normalne ceny czyli prawie $20. a moj maz jest maniakiem dvd. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
w wiekszosci takich miejsc placa minimalna stawke. ja pracowalam w food marcie i w kinach (jako consessionist) i nigdzie nie bylo nawet mowy o wiekszej sumie (10 dolarow to w ogole obled... nawet pracujac w biurze na campusie nie dostaje tyle... tutaj 8 - 8.50 na godzine uznawane jest za dobra stawke). w kinach po latach pracy zaczelam dostawac podwyzki typu 10- 15 centow
![]() wiecej napisze potem - ide na razie pofikac na silowni ![]() |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
No to moze ja tez dorzuce swoje 3 grosze (centy
) jako ze w krainie niedzwiedzi nie brakuje sieci walmart .Po pierwsze domyslam sie ze sklepy w Usa moga sie roznic z tymi w Kanadzie. Po drugie chodze tam jak mam po drodze. Nie jest to miejsce do ktorego specjalnie bym sie wybrala i tylko tam, ale jak jestem w poblizu nie omijam ich lukiem Co kupuje... np bielizne mozna wyszukac fajna, srodki czystosci do domu, zdjecia tam drukuje , maja duzy wybor kolorowki sredniopolkowej. Nigdy za to nie kupilabym tam jedzenia, ubran, butow itp. Wedlug mnie jakosc i wzory kiepskie, chociaz ceny zachecajace. Moze na temat obslugi nie bede sie wypowiadac bo bym musiala uzyc niecenzuralnych slow Podobny do walmartu jest tez zelers (dokladnie te same odczucia)
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
na pewno nie kupilabym w walmart butow! no chyba, ze lapcie
.. a tak poza tym zawsze mozna cos ciekawego wypatrzec..choc trzeba uwazac, bo faktycznie jakosc nie jest najlepsza
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
wiecej napisze potem - ide na razie pofikac na silowni
![]() [/font][/QUOTE] oj, ja juz wybieram sie na silownie od 2 miesiecy.. i jakos wybrac sie nie moge.. niech ktos mi da kopa..dobrze, ze chociaz wczoraj pocwiczylam te marne 30 minut przy kasecie. Polecam kasete I want those abs & buns with Tamilee.. super kaseta, cwicze buns, to sa dwa programy po 15 minut kazdy.. i dwa programy po 15 minut kazdy dla abs.. dla abs jakos tak nie moge zaczac robic, bo jakos ciezko mi.., te na pupe sa super! podam strone z tej kasety, zebyscie mogly obejrzec okladke.. www.naturaljourneys.com gdybym tylko wytrawala w swoim postanowieniu i robila je trzy razy w tygodniu |
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Oczywiscie nie tylko Walmart ma minimalne stawki, ale jego historia i kontrowersje sa znacznie szersze niz moglabym tu opisac. Niektorzy jednak twierdza, ze dzieki WalMartowi wiele osob moze sobie pozwolic na produkty, ktorych inaczej nie daliby rady sobie kupic. Jednak ja omijam to miejsce z daleka m.in. z wymienionych przeze mnei powodow (pomijajac polityke, po prostu nie kojarze WalMartu z dobra jakoscia).
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Moje odczucia tez sa podobne, kiedy obserwuje klientow tego sklepu widze przede wszystkim przedstawicieli najnizszej klasy, ludzi biednych. Nie przeszkadza mi jednak czasem zajrzec tam na godzinke. Kupuje tam zazwyczaj rzeczy do domu typu blender czy zaslonka pod prysznic oraz jedzenie- naprawde jest takie jak w innych supermarketach typu Meijers. Mam tez jeden sweter, ktory jest naprawde swietnej jakosci. Wydaje mi sie, ze aby znalezc cos fajnego to trzeba tam troche pogrzebac.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
acha, poza tym kiedy ktos sie mnie zapytal gdzie kupilam taki ladny sweter odpowiedzialam ze w Walmarcie. Oczywiscie konsternacja.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja nie kupuje jedzenie w walmart bo po pierwsze, w moim go nie ma..poza oczywiscie produktami pudelkowymi, czyms co ma byc chlebem, i jest mleko i lody.. Widzialam reklamy walmart z jedzeniem, gdzie byly warzywa i to wszystko co jest w innych supermarketach..ale one w nazwie walmart maja cos dodane, tzn jakas nazwe a u mnie jest tylko walmart. Zreszta jesli chodzi o jedzenie, to tylko trader joe's no i costco.. w costco odkrylam pyszne pomidory, lepsze nawet niz w trader joe's, nie tylko pachna jak pomidory ale i smakuja jak pomidory.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
no wlasnie jenn..chodzi o supercenter.. u mnie jest tylko walmart.. wiec nie ma tak rozbudowanego spozywczaka
![]() bylam dzisiaj w Costco a tam specjalne stoisko z bizuteria.. patrze a tam polowa z napisem "made in Poland"... ciekawe ile takie cuda kosztowalyby w Polsce//bo tam kolczyki z bursztynem ok. $50 |
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
U nas tez jest Walmart. Tylko ,ze w naszym wlasnie jest przewaga spozywki. Jest tez sporo kosmetykow nie tylko kolorowki ale i do pielegnacji. Ciuchy tez sa,czasami nawet uda sie cos trafic,ale raczej rzadko. Poza tym chemia,cos dla zwierzat,rowery,wyposazen ie do aut, rtv i agd. podsumowujac to taki spory supermarket
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Walmart nalezy chyba do sklepow ktore albo sie lubi albo nie. Ja ogolnie nie lubie.
W tym ktorym bylam kilkakrotnie (Skokie, IL) na samym poczatku przerazilo mnie tlumy ludzi, scisk, olbrzymie kolejki do kas. (Moze to tez wina tego ze bylam wieczorem). Ponazekam troche: kosmetyki przebrane (a i ceny wcale nie wiele rozniace sie od Target, Ulta czy Walgreens), zywnosc tez, obuwie wyglada na niska jakosc - nie zdecydowalamym sie kupic niczego, odziez - nie mialam okazji sie przekonac - nawet S jest zdecydowanie za duza - jak to ladnie Nineczka ujela Cytat: Napisane przez nineczka . Zauwazylam jednak, ze w walmart, rozmiarowka jest bardzo zaklamana Kupilismy tam troche chemii typu domowe srodki czystosci, pake mydelek. Moj maz ciagnie mnie tam czasem po plyty cd, dvd, jakas elektronike, rzeczy do samochodu, tego maja duzo i tanio. Potwierdzilyscie tez moje poszlakowe info na temat jak Walmart traktuje swoich pracownikow. Jak to fajnie ze wizazanki sa dobrze zorientowane (Wiem, ze Jewel jest nie lepszy jesli chodzi o wysokosc zarobkow $7.25/h po roku pracy!) I tak najblizej mamy Target (chociaz ciuchow poza jedna bluzeczka nie zdazylo mi sie kupic, glownie pare kosmetykow, chemia itp), a i Walgreens praktycznie na "kazdym rogu". Musze jednak dodac ze mile mnie zaskoczyl Walmart Supercenter w Durango, CO, schludnie, dobre zopatrzenie. Zatrzymalismy sie tam raz uzupelnic wode, jakies snack foods itp. podczas podrozy. pozdrawiam Tea |
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
ja zauwazylam, ze w Walgreens jest duzo drozej niz np w Target- jesli chodzi o kosmetyki. Juz nie raz przejechalam sie na dosc duzej roznicy.. raczej unikam, no chyba, ze maja jakies promocje.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
W Walmart bylam calkiem przypadkiem na ktorys wakacjach. Potrzebowalam tylko filmy do aparatu wiec w sklepie bylam dokladnie kilka minutek. Wrazenia - jak w kazdym amerykanskim markecie. Ogolnie nie lubie takich sklepow i jestem chora jak mam szukac potrzebnych rzeczy, dostaje od razu bolu glowy...
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Earl Grey Tea - tak, nie tylko Walmart malo placi (sa przeciez okreslone minimalne stawki i w sklepach wlasnie tyle sie dostaje), ale jego "polityka pracownicza" jest bardziej podejrzana niz minimalne stawki. Jest nawet strona Walmart Watch, na ktorej zbierane sa informacje o jego watpliwej natury poczynaniach. http://walmartwatch.com/ Polecam np. dzial Press Releases i notke porownujaca Costco i Walmart. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Wtajemniczenie
|
w Walgreens jest drozej.. ktoras wymienila ten sklep, wiec chcialam dorzucic swoje trzy grosze. Kosmetyki lepiej kupowac w Targecie niz w Walgreens bo w Target sa duzo tansze.
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Oj Target ma bardzo, bardzo tanie kosmetyki, srednio 3 dolary taniej niz np. w Walgreens lub Ulta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.

walmart to nie tylko zakupy, ale i miejsce rodzinnych wycieczek, odskocznia od realnosci, raj materializmu
zauwazylyscie, ze w stanach walmart wywoluje ambiwalentne odczucia? od wielkiej milosci po usmieszek politowania.