|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wolontariuszki :)
Jeśli był taki wątek to bijcie i krzyczcie ale nic nie znalazłam.
W tym roku zdałam maturę. Od paru lat marzę żeby kiedyś w przyszłości założyć jakąś fundację. Teraz mam wakację. Moja sytuacja materialna nie zmusza mnie do podjęcia pracy więc sobie siedzę w domu i delektuję długimi wakacjami. Jednak dziś piknęła mi myśl żeby zacząć udzielać się jako wolontariuszka. Szpitale raczej odpadają bo pewnie wracała bym stamtąd z każdą możliwą chorobą i załamana. Raczej myślę nad jakimś sanatorium z niepełnosprawnymi osobami, bądź dom małego dziecka. Nigdy nie miałam z tym do czynienia. Myślę że to bardzo uczy pokory i pomaga zrozumieć innych. Chciała bym bardzo wkręcić się w to. Myślę nad tym intensywnie. Czy są wśród wizażanek jakieś wolontariuszki? Najbardziej interesowały by mnie informację z mojej okolicy czyli Kraków i ogólnie małopolska. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wolontariuszki :)
Witam,
Chcesz się poudzielac wolontaryjnie? Zapraszam - http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=252464 Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak...
Aktualnie jestem wolonariuszką w rodzinnym domu dziecka u mnie w mieście. Czasami jest naprawdę cężko, bo wiadomo, do takich domów trafiają dzieci z różnych środowisk i ich zachowania są często wręcz szokujące. Jednak nie zamieniłabym tego "zajęcia" za nic. To naprawdę wiele uczy i wiele daje. Ja nauczyłam się patrzeć na życie, na biedę, na rodziny patologiczne i na każde dziecko z osobna zupełnie inaczej. Naprawdę polecam to każdemu kto ma w sobie choć trochę bezinteresowności i chęci pomagania innym. To coś pięknego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Schreck dziękuję za linka, ale ja wole czynnie się udzielać i codziennie mieć jakieś zajęcie z tym związane.
Anuu no właśnie myślałam nad tym. W sumie najbardziej bym chciała w domu małego dziecka, ale nie wiem czy takowy w Krakowie jest (myślę że tak ale narazie nigdzie nie znalazłam)
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Taki dom powinien być, kwestia tego, czy potrzebują wolontariuszy.
My próbowałyśmy w szpitalu, ale tak wyraźnie nam powiedzieli, że wolontariusze nie są zbyt mile widziani. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego? Przecież ludźmi w szpitalach pielęgniarki i tak sięnie zajmują i mają ich gdzieś. Przynajmniej u mnie tak jest. To samo na oddziałach na których leżą porzucone noworodki. One potrzebują żeby je ktoś przytulił i okazał troche uczucia a nie tlyko nakarmił przebrał i zostawił same w łóżeczku ;/
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Hej! Ja też chciałam iść na wolontariat do szpitala, skierowali mnie do jakieś babki i powiedziała mi, że oni przyjmują na wolontariat tylko te osoby, które mają coś związane z medycyną. Więc sama widzisz jak jest......
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o to, że jeśli chciałabyś pracować z dzieciakami chorymi, to szanowne panie pielęgniarki i panowie lekarze myślą, że plątałabyś im się pod nogami.
Poza tym boją się już z doświadczenia, że taka moda osoba się deklaruje, że będzie przychodzić regularnie, dziecko zdąży się przywiązać a tu nagle łup, wolontariat się znudził. W sumie z jednej strony im się nie dziwię, wolą mieć na sobie tą odpowiedzialność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz 15 lat, to do dzieci ciężko chorych na 99% Cie nie przyjmą. Do takich dzieci, o ile przyjmują,to przyjmują ludzi starszych(np.studentów itp) i z chociaż małym doświadczeniem. Chociaż są wyjątki
![]() ![]() U mnie teraz będzie matura więc wolontariat na pewno zejdzie na drugi plan, ale nie rezygnuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A nikt nie chce zostać wolontariuszem w schronisku dla zwierząt? tam też jest masa potrzebujących, tylko zwierzątek, nie ludzi
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Może i bym chciała, ale odkąd zostałam pogryziona przez psa w okolicy tętnicy szyjnej mam piekielkny uraz do obcych psów.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę o tym, żeby się podjąć schroniska. Coś nowego, a że zwierzaki uwielbiam, to powinnam to polubić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja byłam kiedyś wolontariuszką w hospicjum i często musiałam dezynfekować łóżka
![]() ![]() jednak miłe było to, że choć trochę pomagam im w ciepieniu
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.