|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Stłuczka i brak raty za OC
Witam
Kupiłem niedawno samochód. Po dwóch tygodniach użytkowania spowodowałem stłuczkę. Ubezpieczalnia odmówiła wypłaty odszkodowania poszkodowanym. Okazało się że OC nie było opłacane przez poprzedniego właściciela i on mnie o tym nie poinformował. Mówił ze OC jest ważne i tak pisało na blankiecie od OC. Chodzi o to ze nie płacił w ogóle rat za tą polisę. Co mogę zrobić w takim przypadku? Czy mam obowiązek sprawdzenia przy kupnie auta wpłacanych rat za polisę przez sprzedającego? Czy osoba która wie że ma nieważna polisę może sprzedać auto nie informując o tym kupującego? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Stłuczka i brak raty za OC
Cytat:
Co w końcu wynika z blankietu? Jeśli płacisz w ratach musisz mieć potwierdzienie przy każdej racie, jeśli nie masz, nawet przy zwykłej kontroli jest problem. Jak na blankiecie może znaleźć się potwierdzenie wpłaty której nie było? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stłuczka i brak raty za OC
Pierwsze pytanie jaki to Zakład Ubezpieczeń?
Drugie czy poszkodowany żąda od Ciebie pokrycia szkody z własnej kieszeni? Po trzecie kiedy kupiłaś samochód? Kiedy miałaś stłuczkę? Czwarte pytanie to kto Ci takich głupot nagadał? Polisa Odpowiedzialności Cywilnej Posiadaczy Pojazdów Mechanicznych to polisa która nawet nie opłacona ubezpiecza Ciebie w każdej sytuacji w której jesteś sprawcą. Nie opłacenie składki w przypadku OC nie może stanowić odmowy wypłacenia odszkodowania. Jeżeli składka nie została opłacona to Z.U. ma prawo wysłać regres do sprawcy, ale pod żadnym pozorem nie ma prawa odmówić odszkodowania. Pozostaje kwestia odpowiedzialności wg. ustawy o ubezpieczeniu OC w ciągu prawa i obowiązki wynikające z zawarcia polisy przechodzą na nabywcę w chwili kupna pojazdu, ale to upływie 30 dni od zakupu. W ciągu miesiąca nabywca jak i zbywca solidarnie odpowiadają za ubezpieczenie jak i prawa i obowiązki. Opisz dokładnie całą sytuację to może będzie wyjście z tej sytuacji. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.