![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
cynamonowe różności
W dzieciństwie baardzo nie lubiłam tej przyprawy, psuła mi smak ryżu z jabłkami czy pierogów z serem, do których moja babcia uparcie ten cynamon dawała. A teraz? Zaczęło się od płatków Cinis-Mini, które nałogowo jadamy z Moim M.... A ostatnio to juz przechodzę samą siebię i wypatruję w sklepach wszystkiego, co cynamonowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: cynamonowe różności
Ja po prostu kocham wszystko co cynamonowe
![]() ![]() Ostatnio odkrylam cynamonowe mentosy ![]() Cini minis tez uwielbiam. Lubie tez kaszke smakija z cynamonem... No i ogolnie wszystko z ta cudowna przyprawa ![]() Oczywiscie mam w domu tez cynamonowa herbatke ![]() Oprocz tego wącham z kominka zapachowego olejek cynamonowy (podgrzewany swieczkami o tymze zapachu ![]() Pyszny wątek ![]() ![]() W ogole zauwazylam ze ostatnio cynamon stal sie... modny ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Big Red jest swietna, fajnie podraznia jezor, aczkolwiek to przyjemnosc na 3 minuty bo potem robi sie podeszwa
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wczoraj zaszalałam cynamonowo i oto co znalazłam:
- oczywiście jogurt Zott, "pieczone jabłko" - pycha - Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba) - czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa - herbatka Hebapolu "Jabłko i cynamon" polecam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Eliza_DB napisał(a):
> > - Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba) Mmmm... Koniecznie musze sprobowac ![]() > - czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa Nie przepadam za terravita ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
TO ja polecam Ci czekoladę LINDLA cynamonową , oraz Milke również z cynamonem
Jest też chaława z cynamonkiem i balaliami A jeśli chodzi o jogurcik to ten Jogobelli jest pyszny!!!! Ja jeszcze robię w domciu tak; jogurt waniliowy miksuje z bananem dodaje do tego trochę soku z cytryny i cynamonu do smaku-REWELACJA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
katka napisał(a):
> TO ja polecam Ci czekoladę LINDLA cynamonową , Widziałam ją, ale nie kupiłam jeszcze. To ta z cynamonem i orzechami bodajże? Taka świąteczna? Ale szkoda, że kosztuje ponad 5zł... Za 100g czekolady to trochę dużo ![]() >oraz Milke również z cynamonem > Jest też chaława z cynamonkiem i balaliami Nie widziałam ani Milki ani chałwy, muszę się lepiej rozgądać ![]() > A jeśli chodzi o jogurcik to ten Jogobelli jest pyszny!!!! Niom ![]() ![]() > Ja jeszcze robię w domciu tak; jogurt waniliowy miksuje z bananem dodaje do tego trochę soku z cytryny i cynamonu do smaku-REWELACJA Może spróbuję, choć szczerze mówiąc jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Eliza_DB napisał(a):
> Wczoraj zaszalałam cynamonowo i oto co znalazłam: > - oczywiście jogurt Zott, "pieczone jabłko" - pycha > - Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba) > - czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa > - herbatka Hebapolu "Jabłko i cynamon" > polecam Czekoladka Terravity zapowiada się pysznie, ale moje sokole oko jeszcze jej nie wypatrzyło. Herbatkę i jogurt znam i lubię. A do tej pepsi jakoś mnie nie ciągnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
ja wczoraj piłam grzane wino z cynamonem i piwo tez z cynamonem miedzy innymi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Chłonąc unoszący się w pokoju delikatny aromat świeczuszek jabłkowo-cynamonowych odświeżam cynamonowy wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
najlepsza na długie, zimowe późne wieczory...dobra kawa (np meksyk maragogype) z odrobiną cynamonu, szczyptą kardamonu i odrobinką imbiru. Świetny relaks, do tego jazz i dobra książka...
Ale się rozmarzyłam, szkoda, że notorycznie brakuje mi czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja jestem istnym cynamonowym maniakiem. W moim pokoju ostatnio pachnie cynamoane- nalałam do kominka olejku cynamonowego i chyba nigdy z niego nie zrezygnuję. Jakiś czas temu zbierałam przepisy z cynamonem- może Was zainteresują.
Cynamonowy torcik Składniki: ciasto - 175 g mąki; 50 g mąki ziemniaczanej; 175 g cukru kryształu; cztery jajka; 100 ml oleju; 100 ml mleka; dwie paczki cukru waniliowego; trzy łyżeczki proszku do pieczenia; bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy. Krem - pół litra mleka; trzy łyżki cukru; budyń czekoladowy; łyżeczka kakao; cztery łyżki cynamonu (dwie paczki); 250 g masła; 50 g cukru pudru; torebka cukru waniliowego. Dodatki - tabliczka gorzkiej czekolady; 250 g dżemu wiśniowego, kompot wiśniowy z alkoholem, lub herbata z alkoholem. Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem i paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Krem. Budyń przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień. Koktajl cynamonowy Składniki: 2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, szczypta cynamonu, 2 łyżki bitej śmietany, wiórki orzechowe Na małym ogniu podgrzać cukier. Dodać mleko. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać cynamon, wymieszać. Ostudzić, przystroić bitą śmietaną i wiórkami. Placek cynamonowy Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oliwy 1 szklanka orzechów włoskich dość grubo posiekanych 1 łyżka sody 1 łyżka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Jaja ubić z cukrem, dodać przesiana mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, włożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 40 min w prodiżu z wkładką albo w tortownicy. Przygotowane ciasto wygląda bardzo ciężko i grubo. Gotowy placek trzyma się długo w lodówce i smakuje coraz lepiej. ☠ Deser jabłkowo-cynamonowy Proporcje podane dla 5 osób. Składniki: 6 jabłek, obrane, z wykrojonym ogryzkiem 2 dojrzałe banany, zmiażdżone 2 łyżki maki kukurydzianej 1/4 szkl. rodzynek cynamon - 1/2 łyżeczki lub do smaku odrobina oleju Dokładnie zmieszać wszystkie składniki, przełożyć masę do natłuszczonego naczynia do pieczenia i piec przez 35 min. w 180 stopniach C. Sos cynamonowy Składniki: - śmietana (nie za rzadka, nie za gęsta), - cynamon mielony, - cukier (może być waniliowy - dla wyjątkowych łasuchów). Do śmietany dodać odpowiednią ilość cynamonu (zależnie od gustu - ja sypię mnóstwo) i trochę cukru. Wszystko razem wymieszać tradycyjnie przy pomocy łyżki i kubka lub nowocześnie przy pomocy miksera. Uwagi: Przepyszny sos do wszelakich potraw na słodko, smakuje zawsze i każdemu. Ja osobiście, będąc cynamonowym maniakiem, polewam nim co tylko się da (w granicach rozsądku oczywiście) najczęściej jednak są to przeróżnego rodzaju pierogi - z truskawkami, białym serem, pyzy z nadzieniem truskawkowym lub śliwkowym, kopytka. To idealna i szybka metoda na urozmaicenie zwykłego makaronu lub ryżu, szczególnie jeśli w lodówce brakuje produktów. Robię cos podobnego z ryżem, tylko zamiast śmietany daje jogurt naturalny (zdrowszy ![]() Cynamonowy kurczak Składniki: - kurczak surowy, podzielony na części, lub udka z kurczaka w ilości zależnej od osób będących na obiadku... - 4 jabłka lobo, - cynamon, pieprz cayenne, vegeta, może być imbir, majeranek (niekoniecznie), - tłuszcz do smażenia. Jak przyrządzić? Kurczaczka podzielić na części, jeśli są to udka to nie dzielić. Mięsko natrzeć przyprawami - vegetą, pieprzem i cynamonem. Następnie podsmażyć mięsko na patelni i zrumienione przełożyć na blaszkę. Obok mięska porozkładać obrane i pokrojone w cząstki jabłak, posypać je cynamonem i majerankiem i piec w piekarniku kurczaczka aż będzie miękki. Zapach nie pozwoli Wam trzymać go długo w niewoli piekarnika. Jak podawać? Kurczak jest świetny z ryżem, ale jeszcze lepszy z pieczonymi ziemniaczkami. Życzę wszystkim smacznego! Uwagi: Danie jest wysmienite, poza tym te doznania smakowo - zapachowe, jest to po prostu inne. Bardzo łatwe i nadaje się na przyjęcia ale i na obiadek, czy kolację. Cielęca pieczeń cynamonowa dla 6 osób Składniki: 1 kg szynki cielęcej, 200g suszonych śliwek kalifornijskich, 100g suszonych moreli, 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina, sól, olej, 3-4 szkl. wody, produkty KAMIS: 1 płaska łyżeczka Cynamonu, 5-6 Goździków, 1/3 łyżeczki Imbiru, 1/3 łyżeczki Gałki Muszkatołowej. Sposób przyrządzenia: Mięso natrzeć solą i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać wodę i wino, dodać śliwki, morele, przyprawy i płaską łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjąć mięso i goździki. Suszone owoce, które nie rozpadły się podczas duszenia rozgnieść widelcem. W razie potrzeby doprawić sos solą. Mięso pokroić w plastry. Podawać polane sosem z ugotowanym na sypko ryżem. CYNAMONOWA PIANKA Składniki: 250 ml mleka, 6 żółtek, 35 dag śmietanki (36 %), 15 dag cukru, 1 laska wanilii, 3 płaskie łyżeczki cynamonu, cynamon w kawałkach. Z wanilii wyłuskujemy środek. Zagotowujemy go z mlekiem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przecedzone mleko. Garnek wstawiamy do gotującej się wody i ubijamy masę 10 min, aż zgęstnieje. Studzimy, często mieszając, aby nie powstał kożuch. Śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami cynamonu, mieszamy z masą. Rozlewamy piankę do pucharków, dekorujemy cynamonem (sproszkowanym oraz w kawałkach) i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, a tuż przed podaniem - na 15 min. do zamrażalnika.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Myszette - jesteś boska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Cynamonowo ;)
Był kiedyś taki wątek, który zresztą sama założyłam o cynamonowych pysznościach i tam któraś z Wizażanek podała trochę cynamonowych przepisów. Teraz go znaleźć nie mogę, więc proszę o pomoc. Jak ktoś ma to przepisy, to niech wklei, jak ktoś ma inne, to też niech wklei
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Dot.: Cynamonowo ;)
Podaje przepis na ciasteczka cynamonowe (kruche). Rodzinka i znajomi sie nimi objadają i nawet czaem chwalą. :P Na wiecej osób (albo mało, ale łakomych
![]() ![]() A oto i przepis: - 125 gram cukru - 250 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat rumowy - 1 pełna łyżeczka cynamonu - 1 jajko - 150 gram masła - ok. 60-70 gram rodzynek (niekoniecznie) Ciastka piecze się dość krótko (10 min w rozgrzanym piekarniku), tak żeby sie ładnie zarumieniły (ale nie za mocno, bo będą twarde). Najlepiej robić na wyczucie, i tak pewnie sie udadzą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
mmm ja sie podpisuje pod wątek bo uwielbiam wszystko co cynamonowe, kokosowe albo migdałowe :d bedę czekac na przepisy!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() MagJa, chyba znalazłam Twój wątek ![]() Ja też lubię cynamon ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wpisywałam w wyszukiwarkę i cynamon i cynamonowe i jakoś nie znalazłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy okazji natknęłam się na wątek o pasemkach na kręconych włosach, co mi się bardzo przydało ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
po prostu Em :)
|
Dot.: Re: cynamonowe różności
odświeżam wątek, bo moje uwielbienie do cynamonu ani trochę nie zmalało
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
A ja właśnie jem nową fantazje "Jabłko w złocistym cynaomnie"
Przepyszna!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dot.: cynamonowe różności
Dolączam do Was jako kolejna wielbicielka cynamonu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?
szukam przepisu na ciasto w którym byly pokrojone w kostkę jablka i orzechy włoskie. I wiem tez że była tam soda zamiast proszku do pieczenia - ciasto wychodzilo takie ciemne. Jewśli ktoś zna przepis bardzo poprosze bo zagubilam
![]() hmmm pogrzebalam i znalazłam ten przepis w wątku cynamonowym, gapa ze mnie niecierpliwa, jak skasować ten wątek ![]() Edytowane przez martuko Czas edycji: 2006-11-07 o 21:29 Powód: skasować wątek?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
odświeżam. dodaję gingers cynamonowy, szkoda że nie wszędzie można go kupić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Dot.: placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?
nazywa sie AMERYKAŃSKI
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Dot.: placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?
Cytat:
![]() 4 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju(może byc ciut mniej) 1 szkl. posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu około 5 jabłek Ubić jajka z cukrem, wymieszać z oliwą ,mąką ,sodą, proszkiem, cynam., wsypac orzechy, jabłka pokrojone w kostkę (lepiej grubszą) . Piec 60 min w temp. 160 stopni Smacznego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Polecam Wam herbatę z Vitaxu Naturalna ochrona z cynamonem. Jest pyszna i rozgrzewająca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
:ślina: kawa z cynamonem i gorąca szarlotka.... mmm
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
ciastka cynamonowe ? Moze sie przyda
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127948 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.