Cynamonowo ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-11-17, 22:23   #1
MagJa
Zakorzenienie

cynamonowe różności

W dzieciństwie baardzo nie lubiłam tej przyprawy, psuła mi smak ryżu z jabłkami czy pierogów z serem, do których moja babcia uparcie ten cynamon dawała. A teraz? Zaczęło się od płatków Cinis-Mini, które nałogowo jadamy z Moim M.... A ostatnio to juz przechodzę samą siebię i wypatruję w sklepach wszystkiego, co cynamonowe Właśnie pisząc te słowa pałaszuję jogurt Jogobelli pieczone jabłko z (jak sama nazwa wskazuje) kawałkami jabłek, ale też rodzynkami i cynamonem, w kubku parzy się herbatka Bio-Avtive Magic Fruits jabłko z cynamonem (szkoda tylko, że smak ma dość słaby), a gdzieś a stole leżą gumy cynamonowe Wrigley's Big Red (czy was też tak palą w język chwilami?). Znacie może jakieś inne pyszne cosie z cynamonem? Co polecacie?
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-17, 22:32   #2
Ines1985
Zakorzenienie

Re: cynamonowe różności

Ja po prostu kocham wszystko co cynamonowe . Dzis zajadalam nalesniki... z samym cukrem i cynamonem .
Ostatnio odkrylam cynamonowe mentosy (w opakowaniu z jablkowymi). Tez pala w jezyk- jak guma.
Cini minis tez uwielbiam.
Lubie tez kaszke smakija z cynamonem...
No i ogolnie wszystko z ta cudowna przyprawa . Dodaje ją do omletów, naleśników, ciasta...
Oczywiscie mam w domu tez cynamonowa herbatke

Oprocz tego wącham z kominka zapachowego olejek cynamonowy (podgrzewany swieczkami o tymze zapachu ).

Pyszny wątek . Czekam na wiecej propozycji, moze jakiejs cynamonowej pysznosci jeszcze nie odkryłam .

W ogole zauwazylam ze ostatnio cynamon stal sie... modny .

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-17, 22:58   #3
svenja
Wtajemniczenie

Big Red jest swietna, fajnie podraznia jezor, aczkolwiek to przyjemnosc na 3 minuty bo potem robi sie podeszwa

Stary 2004-11-19, 12:37   #4
Eliza_DB
Raczkowanie

GG do Eliza_DB

Wczoraj zaszalałam cynamonowo i oto co znalazłam:
- oczywiście jogurt Zott, "pieczone jabłko" - pycha
- Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba)
- czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa
- herbatka Hebapolu "Jabłko i cynamon"
polecam
Eliza_DB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-19, 12:53   #5
Ines1985
Zakorzenienie

Eliza_DB napisał(a):
>
> - Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba)

Mmmm... Koniecznie musze sprobowac

> - czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa

Nie przepadam za terravita . Ostatnio napalilam sie na rabarbarowa i jakos mi nie smakowala. Byla jakas taka... nijaka.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-19, 18:49   #6
katka.c
Rozeznanie

GG do katka.c

TO ja polecam Ci czekoladę LINDLA cynamonową , oraz Milke również z cynamonem
Jest też chaława z cynamonkiem i balaliami
A jeśli chodzi o jogurcik to ten Jogobelli jest pyszny!!!!
Ja jeszcze robię w domciu tak; jogurt waniliowy miksuje z bananem dodaje do tego trochę soku z cytryny i cynamonu do smaku-REWELACJA
katka.c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-19, 18:58   #7
MagJa
Zakorzenienie

katka napisał(a):
> TO ja polecam Ci czekoladę LINDLA cynamonową ,
Widziałam ją, ale nie kupiłam jeszcze. To ta z cynamonem i orzechami bodajże? Taka świąteczna? Ale szkoda, że kosztuje ponad 5zł... Za 100g czekolady to trochę dużo
>oraz Milke również z cynamonem
> Jest też chaława z cynamonkiem i balaliami
Nie widziałam ani Milki ani chałwy, muszę się lepiej rozgądać
> A jeśli chodzi o jogurcik to ten Jogobelli jest pyszny!!!!
Niom Ostatnio codziennie wcinam jeden, ten duuuży
> Ja jeszcze robię w domciu tak; jogurt waniliowy miksuje z bananem dodaje do tego trochę soku z cytryny i cynamonu do smaku-REWELACJA
Może spróbuję, choć szczerze mówiąc jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku
Stary 2004-11-19, 19:02   #8
MagJa
Zakorzenienie

Eliza_DB napisał(a):
> Wczoraj zaszalałam cynamonowo i oto co znalazłam:
> - oczywiście jogurt Zott, "pieczone jabłko" - pycha
> - Pepsi Spice, z imirem i cynamonem (jakas nowość chyba)
> - czekolada z Terravity z cynamonem i jabłkiem oraz piernikowa
> - herbatka Hebapolu "Jabłko i cynamon"
> polecam
Czekoladka Terravity zapowiada się pysznie, ale moje sokole oko jeszcze jej nie wypatrzyło. Herbatkę i jogurt znam i lubię. A do tej pepsi jakoś mnie nie ciągnie
Stary 2004-11-19, 19:17   #9
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

ja wczoraj piłam grzane wino z cynamonem i piwo tez z cynamonem miedzy innymi
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-07, 10:47   #10
MagJa
Zakorzenienie

Chłonąc unoszący się w pokoju delikatny aromat świeczuszek jabłkowo-cynamonowych odświeżam cynamonowy wątek
Stary 2004-12-07, 12:23   #11
Taverney
Zakorzenienie

najlepsza na długie, zimowe późne wieczory...dobra kawa (np meksyk maragogype) z odrobiną cynamonu, szczyptą kardamonu i odrobinką imbiru. Świetny relaks, do tego jazz i dobra książka...
Ale się rozmarzyłam, szkoda, że notorycznie brakuje mi czasu.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-07, 14:01   #12
Myszette
Raczkowanie

Ja jestem istnym cynamonowym maniakiem. W moim pokoju ostatnio pachnie cynamoane- nalałam do kominka olejku cynamonowego i chyba nigdy z niego nie zrezygnuję. Jakiś czas temu zbierałam przepisy z cynamonem- może Was zainteresują.

Cynamonowy torcik
Składniki: ciasto - 175 g mąki; 50 g mąki ziemniaczanej; 175 g cukru kryształu; cztery jajka; 100 ml oleju; 100 ml mleka; dwie paczki cukru waniliowego; trzy łyżeczki proszku do pieczenia; bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy. Krem - pół litra mleka; trzy łyżki cukru; budyń czekoladowy; łyżeczka kakao; cztery łyżki cynamonu (dwie paczki); 250 g masła; 50 g cukru pudru; torebka cukru waniliowego. Dodatki - tabliczka gorzkiej czekolady; 250 g dżemu wiśniowego, kompot wiśniowy z alkoholem, lub herbata z alkoholem.

Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem i paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Krem. Budyń przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Koktajl cynamonowy
Składniki:
2 szklanki mleka,
4 łyżki cukru,
szczypta cynamonu,
2 łyżki bitej śmietany,
wiórki orzechowe
Na małym ogniu podgrzać cukier. Dodać mleko. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać cynamon, wymieszać. Ostudzić, przystroić bitą śmietaną i wiórkami.
Placek cynamonowy
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2/3 szklanki oliwy
1 szklanka orzechów włoskich dość grubo posiekanych
1 łyżka sody
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
4-5 średnich jabłek
Jaja ubić z cukrem, dodać przesiana mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, włożyć obrane i pokrojone w plastry jabłka, delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 40 min w prodiżu z wkładką albo w tortownicy. Przygotowane ciasto wygląda bardzo ciężko i grubo. Gotowy placek trzyma się długo w lodówce i smakuje coraz lepiej.

Deser jabłkowo-cynamonowy
Proporcje podane dla 5 osób.
Składniki:
6 jabłek, obrane, z wykrojonym ogryzkiem
2 dojrzałe banany, zmiażdżone
2 łyżki maki kukurydzianej
1/4 szkl. rodzynek
cynamon - 1/2 łyżeczki lub do smaku
odrobina oleju
Dokładnie zmieszać wszystkie składniki, przełożyć masę do natłuszczonego naczynia do pieczenia i piec przez 35 min. w 180 stopniach C.

Sos cynamonowy
Składniki:
- śmietana (nie za rzadka, nie za gęsta),
- cynamon mielony,
- cukier (może być waniliowy - dla wyjątkowych łasuchów).

Do śmietany dodać odpowiednią ilość cynamonu (zależnie od gustu - ja sypię mnóstwo) i trochę cukru. Wszystko razem wymieszać tradycyjnie przy pomocy łyżki i kubka lub nowocześnie przy pomocy miksera.
Uwagi:
Przepyszny sos do wszelakich potraw na słodko, smakuje zawsze i każdemu. Ja osobiście, będąc cynamonowym maniakiem, polewam nim co tylko się da (w granicach rozsądku oczywiście) najczęściej jednak są to przeróżnego rodzaju pierogi - z truskawkami, białym serem, pyzy z nadzieniem truskawkowym lub śliwkowym, kopytka. To idealna i szybka metoda na urozmaicenie zwykłego makaronu lub ryżu, szczególnie jeśli w lodówce brakuje produktów.
Robię cos podobnego z ryżem, tylko zamiast śmietany daje jogurt naturalny (zdrowszy i dodaję rodzynki, pycha! no i mnóstwo cynamonu, a zamiast cukru można dodac miodu.

Cynamonowy kurczak
Składniki:
- kurczak surowy, podzielony na części, lub udka z kurczaka w ilości zależnej od osób będących na obiadku...
- 4 jabłka lobo,
- cynamon, pieprz cayenne, vegeta, może być imbir, majeranek (niekoniecznie),
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kurczaczka podzielić na części, jeśli są to udka to nie dzielić. Mięsko natrzeć przyprawami - vegetą, pieprzem i cynamonem. Następnie podsmażyć mięsko na patelni i zrumienione przełożyć na blaszkę. Obok mięska porozkładać obrane i pokrojone w cząstki jabłak, posypać je cynamonem i majerankiem i piec w piekarniku kurczaczka aż będzie miękki. Zapach nie pozwoli Wam trzymać go długo w niewoli piekarnika.

Jak podawać?
Kurczak jest świetny z ryżem, ale jeszcze lepszy z pieczonymi ziemniaczkami. Życzę wszystkim smacznego! Uwagi:
Danie jest wysmienite, poza tym te doznania smakowo - zapachowe, jest to po prostu inne. Bardzo łatwe i nadaje się na przyjęcia ale i na obiadek, czy kolację.

Cielęca pieczeń cynamonowa
dla 6 osób
Składniki:
1 kg szynki cielęcej, 200g suszonych śliwek kalifornijskich, 100g suszonych moreli, 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina, sól, olej, 3-4 szkl. wody, produkty KAMIS: 1 płaska łyżeczka Cynamonu, 5-6 Goździków, 1/3 łyżeczki Imbiru, 1/3 łyżeczki Gałki Muszkatołowej.
Sposób przyrządzenia:
Mięso natrzeć solą i obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do brytfanki, wlać wodę i wino, dodać śliwki, morele, przyprawy i płaską łyżeczkę soli. Dusić pod przykryciem ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjąć mięso i goździki. Suszone owoce, które nie rozpadły się podczas duszenia rozgnieść widelcem. W razie potrzeby doprawić sos solą. Mięso pokroić w plastry. Podawać polane sosem z ugotowanym na sypko ryżem.

CYNAMONOWA PIANKA
Składniki:
250 ml mleka, 6 żółtek, 35 dag śmietanki (36 %), 15 dag cukru, 1 laska wanilii, 3 płaskie łyżeczki cynamonu, cynamon w kawałkach.
Z wanilii wyłuskujemy środek. Zagotowujemy go z mlekiem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przecedzone mleko. Garnek wstawiamy do gotującej się wody i ubijamy masę 10 min, aż zgęstnieje. Studzimy, często mieszając, aby nie powstał kożuch. Śmietankę ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami cynamonu, mieszamy z masą. Rozlewamy piankę do pucharków, dekorujemy cynamonem (sproszkowanym oraz w kawałkach) i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, a tuż przed podaniem - na 15 min. do zamrażalnika.
Stary 2004-12-07, 14:11   #13
MagJa
Zakorzenienie

Myszette - jesteś boska dzięki za przepisy, na pewno skorzystam
Stary 2005-06-30, 09:32   #14
MagJa
Zakorzenienie

Cynamonowo ;)

Był kiedyś taki wątek, który zresztą sama założyłam o cynamonowych pysznościach i tam któraś z Wizażanek podała trochę cynamonowych przepisów. Teraz go znaleźć nie mogę, więc proszę o pomoc. Jak ktoś ma to przepisy, to niech wklei, jak ktoś ma inne, to też niech wklei
Stary 2005-06-30, 10:38   #15
Plumka
Przyczajenie

Dot.: Cynamonowo ;)

Podaje przepis na ciasteczka cynamonowe (kruche). Rodzinka i znajomi sie nimi objadają i nawet czaem chwalą. :P Na wiecej osób (albo mało, ale łakomych ) radzę podwoić porcje składników.

A oto i przepis:

- 125 gram cukru
- 250 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 150 gram masła
- ok. 60-70 gram rodzynek (niekoniecznie)

Ciastka piecze się dość krótko (10 min w rozgrzanym piekarniku), tak żeby sie ładnie zarumieniły (ale nie za mocno, bo będą twarde). Najlepiej robić na wyczucie, i tak pewnie sie udadzą.
Plumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-30, 12:14   #16
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

mmm ja sie podpisuje pod wątek bo uwielbiam wszystko co cynamonowe, kokosowe albo migdałowe :d bedę czekac na przepisy!!
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-30, 12:21   #17
Yolla
Rozeznanie

Hej
MagJa, chyba znalazłam Twój wątek http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=32740
Ja też lubię cynamon
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-30, 12:27   #18
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yolla
Hej
MagJa, chyba znalazłam Twój wątek http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=32740
Ja też lubię cynamon
Faktycznie Wielkie dzięki
Wpisywałam w wyszukiwarkę i cynamon i cynamonowe i jakoś nie znalazłam A przeszukiwać swoich postów trochę mi się póki co nie chciało...
Stary 2005-06-30, 12:36   #19
Yolla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MagJa
Faktycznie Wielkie dzięki
A proszę bardzo
Cytat:
Napisane przez MagJa
Wpisywałam w wyszukiwarkę i cynamon i cynamonowe i jakoś nie znalazłam A przeszukiwać swoich postów trochę mi się póki co nie chciało...
Też wpisywałam cynamonowe i nie wyszukało ale weszłam sobie tylko w rozpoczęte przez Ciebie wiadomości i zaraz na drugiej stronie był ten temat Tak mi zapachniało cynamonem, że musiałam znaleźć
Przy okazji natknęłam się na wątek o pasemkach na kręconych włosach, co mi się bardzo przydało
Yolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-09, 21:42   #20
emememsik
po prostu Em :)

Dot.: Re: cynamonowe różności

odświeżam wątek, bo moje uwielbienie do cynamonu ani trochę nie zmalało
Stary 2006-06-09, 21:44   #21
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania

A ja właśnie jem nową fantazje "Jabłko w złocistym cynaomnie"
Przepyszna!!

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 21:55   #22
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez takasobieania
A ja właśnie jem nową fantazje "Jabłko w złocistym cynaomnie"
Przepyszna!!
muszę to mieć!
Stary 2006-06-10, 01:39   #23
1049fcf7f74b9bbd9e896b064bc98e90e22ff320_640d1602d9fab
Konto usunięte

Dot.: cynamonowe różności

Dolączam do Was jako kolejna wielbicielka cynamonu . Ja nie bede oryginalna, zapewne piernik zna kazdy Do tego jadalam (juz dawno nie - musze sobie przygotowac w najblizszym czasie ) makaron z serem twarogowym, polany masełkiem wytopionym, posypany cynamonem i cukrem- pycha . Pozdrawiam
1049fcf7f74b9bbd9e896b064bc98e90e22ff320_640d1602d9fab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-07, 21:12   #24
martuko
Wtajemniczenie

placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?

szukam przepisu na ciasto w którym byly pokrojone w kostkę jablka i orzechy włoskie. I wiem tez że była tam soda zamiast proszku do pieczenia - ciasto wychodzilo takie ciemne. Jewśli ktoś zna przepis bardzo poprosze bo zagubilam

hmmm pogrzebalam i znalazłam ten przepis w wątku cynamonowym, gapa ze mnie niecierpliwa, jak skasować ten wątek

Edytowane przez martuko
Czas edycji: 2006-11-07 o 21:29 Powód: skasować wątek??
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 21:25   #25
martuko
Wtajemniczenie

odświeżam. dodaję gingers cynamonowy, szkoda że nie wszędzie można go kupić a gumy i jogurty i cini minnis jakieś takie za słodkie dla mnie. z platkow odkrylam gwiazdki cynamonowe Lubelli - mniej slodkie niż tamte płatki
martuko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-07, 22:24   #26
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Dot.: placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?

nazywa sie AMERYKAŃSKI
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-14, 20:46   #27
frida26
Rozeznanie

Dot.: placek z jablkami w kostkę - czy ktoś pamieta?

Cytat:
Napisane przez martuko Pokaż wiadomość
szukam przepisu na ciasto w którym byly pokrojone w kostkę jablka i orzechy włoskie. I wiem tez że była tam soda zamiast proszku do pieczenia - ciasto wychodzilo takie ciemne. Jewśli ktoś zna przepis bardzo poprosze bo zagubilam

hmmm pogrzebalam i znalazłam ten przepis w wątku cynamonowym, gapa ze mnie niecierpliwa, jak skasować ten wątek
Chętnie Ci go przypomnę
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju(może byc ciut mniej)
1 szkl. posiekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
około 5 jabłek
Ubić jajka z cukrem, wymieszać z oliwą ,mąką ,sodą, proszkiem, cynam., wsypac orzechy, jabłka pokrojone w kostkę (lepiej grubszą) . Piec 60 min w temp. 160 stopni
Smacznego
frida26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-14, 20:49   #28
frida26
Rozeznanie

Polecam Wam herbatę z Vitaxu Naturalna ochrona z cynamonem. Jest pyszna i rozgrzewająca
frida26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-15, 14:47   #29
Kobieta_słonecznik
Zakorzenienie

:ślina: kawa z cynamonem i gorąca szarlotka.... mmm
Kobieta_słonecznik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-15, 18:42   #30
igusia13
Wtajemniczenie

ciastka cynamonowe ? Moze sie przyda

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127948
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości