Faceci kontra sprzatanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-08, 08:43   #1
lospeciakos
Przyczajenie

Faceci kontra sprzatanie

Zastanawiałam się jak to wygląda w waszych związkach. Czy wasi TZci garną się do sprzątania,ale musicie ich nakierować, czy może sami są na tyle spostrzegawczy,że nie potrzebują ukierunkowywania i widzą, że śmieci trzeba wynieść, odkurzyc czy też wstawić pranie?

Dla mnie sprzątanie nie jest może najważniejszą sprawa w zyciu, ale lubie sie opreżyc w domu, ktory jest posprzatany.I miloby bylo(podejrzewam, ze wiekszosci z nas), kiedy przychodzilybysmy do domu, ktory zostawilysmy w stanie pozostawiajacym wiele do zyczenia, a wracalysmy do takiego posprzatanego, bo TZ sie postaral. I nie mowie teraz o przypadkach raz na jakis czas, ale o takim codziennym sprzataniu.

Jak to u was wyglada?
lospeciakos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 09:02   #2
little.b.blue
Zakorzenienie

Dot.: Faceci kontra sprzatanie

ja nie mieszkam z Tż, ale On bardzo często spędza u mnie całe weekendy, a wiadomo - sobota dniem sprzątania. my sprzątamy razem, dzielimy obowiązki. jeśli czasem źle się czuję to Tż cały porządek zrobi za mnie. nie wiem, jak by wyglądało sprzątanie drobnych rzeczy codziennie gdybyśmy razem mieszkali, ale ani ja ani Tż do pedantów nie należymy i wolimy poleżeć lub się poprzytulać niż lecieć z kubkami do zlewu, czy papierami do kosza. :P ale myślę, że gdybym Go poprosiła to by posprzątał.

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 09:03   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lospeciakos Pokaż wiadomość
Zastanawiałam się jak to wygląda w waszych związkach. Czy wasi TZci garną się do sprzątania,ale musicie ich nakierować, czy może sami są na tyle spostrzegawczy,że nie potrzebują ukierunkowywania i widzą, że śmieci trzeba wynieść, odkurzyc czy też wstawić pranie?

Dla mnie sprzątanie nie jest może najważniejszą sprawa w zyciu, ale lubie sie opreżyc w domu, ktory jest posprzatany.I miloby bylo(podejrzewam, ze wiekszosci z nas), kiedy przychodzilybysmy do domu, ktory zostawilysmy w stanie pozostawiajacym wiele do zyczenia, a wracalysmy do takiego posprzatanego, bo TZ sie postaral. I nie mowie teraz o przypadkach raz na jakis czas, ale o takim codziennym sprzataniu.

Jak to u was wyglada?
Były już podobne tematy - może użyj wyszukiwarki. Facetom trzeba przekazywać jasne informacje ("komendy" może brzmi brzydko, ale czasami też trzeba im "wydać komendę") - co mają zrobić, jak, kiedy. Ja po prostu proszę - poodkurzaj, staraj się nie wylać niczego (a jak wylejesz to wytrzyj - łącznie z podaniem, gdzie znajdzie szmatkę i co ma z nią zrobić). I to nie jest tak, że mój TŻ ma dwie lewe ręce, ale każdy ma inne zasady wyniesione z domu. Dla niego porządek jest, jak w miarę nie jest nic rozlane na podłodze i nie śmierdzi, dla mnie porządek to coś więcej.

Często też sprzątamy razem - rozdzielam obowiązki lub on proponuje, że zrobi to, a ja tamto. Zawsze go chwalę, staram się pokazać, jeśli coś jest nie tak, ale też rozumiem, że to nie ja robiłam, więc nigdy nie będzie na 100% tak, jak ja chcę. Kompromis. Faceta da się nauczyć tego, ale trzeba być konsekwentnym, nie machać ręką z rezygnacją "ja za Ciebie już to zrobię", trzeba pokazać o co nam chodzi, co i z czym, jasno prosić.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 09:05   #4
Casandra
Raczkowanie

GG do Casandra

Jeśli chodzi o takie rzeczy jak wyniesienie śmieci to TZ robi to sam, nie muszę go upominać,ale jeśli chodzi o sprzątanie mieszkania to ja po prostu wolę to robić sama,bo nawet jeśli TZ weźmie się za sprzątanie to i tak mam po nim mnóstwo poprawek
Wiem że zrobię to dokładniej i wolę ja się tym zajmować.
Casandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 09:18   #5
lospeciakos
Przyczajenie

Też czytałam, że facetom trzeba wydawać "komendy" tyle że za każdym razem czuję sie jak bym zrzędziła. Wolałabym, żeby po prostu widział, że coś trzeba zrobić i to zrobił. Nie wiem czemu, ale boję się, że kiedyś zostanę z tymi wszystkimi obowiązkami sama, a później przecież mogą dojść jeszcze inne-dzieci na przykład.

To z jednej strony przerażające, ze faceci są tak mało domyślni.
Stary 2008-08-08, 09:29   #6
Magdalena Dobrowolska
Rozeznanie

Cytat:
Też czytałam, że facetom trzeba wydawać "komendy" tyle że za każdym razem czuję sie jak bym zrzędziła. Wolałabym, żeby po prostu widział, że coś trzeba zrobić i to zrobił. Nie wiem czemu, ale boję się, że kiedyś zostanę z tymi wszystkimi obowiązkami sama, a później przecież mogą dojść jeszcze inne-dzieci na przykład.

Mój TŻ bierze sie za sprzątanie., kiedy chałupa zarasta

Dobra żart... Jak chcę, żeby posrzątał, to mówię co ma zrobić i on to robi ale jak wpadam na niedługo, to woli poleżeć ze mną i pobaraszować
Ja lubię sprzątać u niego w domu, jego mama juz się w zyciu nasprzątała i lubię jej pomóc
Stary 2008-08-08, 09:29   #7
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

Nie, przykro mi, ale są bardzo małe szanse, że facet się DOMYŚLI co ma zrobić. Oczywiście, z czasem, jak już naprawdę zobaczy, że jest bajzel, może coś tam zrobi. Ale "może" i "coś tam". Ja przestałam na to liczyć - też sobie myślała, że "ach, cudownie by było jakby SAM chciał i się domyślił" - i po prostu mu mówię co i jak. Mój TŻ denerwuje się właśnie, gdy mówię, że mógł się domyślić, że sam powinien wiedzieć. Nie przeszkadza mu za to, gdy konktetnie proszę co ma zrobić. Faceci - w większości - tacy są. Dziewczynki od małego są "tresowane" na sprzątaczki, a chłopcy nie lub w mniejszym stopniu. To już kwestia wychowania. Jeśli będę miała syna, to zamierzam go nauczyć od małego pewnych rzeczy, aby był domyślny. Dorosłego faceta już się nie da. Ważne, że ma chęć i nikt mu nie zrobił prania mózgu pt. "nic nie rób, baba jest od tego". A nawet i takiego gościa da się urobić.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 09:51   #8
lospeciakos
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Nie, przykro mi, ale są bardzo małe szanse, że facet się DOMYŚLI co ma zrobić. Oczywiście, z czasem, jak już naprawdę zobaczy, że jest bajzel, może coś tam zrobi. Ale "może" i "coś tam". Ja przestałam na to liczyć - też sobie myślała, że "ach, cudownie by było jakby SAM chciał i się domyślił" - i po prostu mu mówię co i jak. Mój TŻ denerwuje się właśnie, gdy mówię, że mógł się domyślić, że sam powinien wiedzieć. Nie przeszkadza mu za to, gdy konktetnie proszę co ma zrobić. Faceci - w większości - tacy są. Dziewczynki od małego są "tresowane" na sprzątaczki, a chłopcy nie lub w mniejszym stopniu. To już kwestia wychowania. Jeśli będę miała syna, to zamierzam go nauczyć od małego pewnych rzeczy, aby był domyślny. Dorosłego faceta już się nie da. Ważne, że ma chęć i nikt mu nie zrobił prania mózgu pt. "nic nie rób, baba jest od tego". A nawet i takiego gościa da się urobić.

Zdecydowanie dajesz mi nadzieję, na lepsze jutro Chyba nie pozostaje nam nic innego jak głośno, wyraźnie i dobitnie mówić, co chemy, żeby zrobili.

W końcu jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Stary 2008-08-08, 09:59   #9
Magdalena Dobrowolska
Rozeznanie

Ale brat TŻ sprząta jak nikt inny, bije na głowę specjalistów w tej dziedzinie! caly dzień potrafi muskać
Stary 2008-08-08, 10:04   #10
Chii1986
Zakorzenienie

U mnie to Tż jest tą bardziej porządną częścią związku chociaż do super porządnych też nie należy. Mi rodzice jeszcze do niedawna robili kolację i ścielili łóżko, do dziś nie mam żadnych obowiązków w domu pewnie dlatego jestem bałaganiarą.

Tż mnie wyzywa o okruszki na łóżku o rzucanie papierków...mi to nie przeszkadza ale wiem,że innym tak dlatego się staram pomagam mu też przy robieniu kolacji chociaż w kuchni nie umiem nic, nawet krojenie mi nie wychodzi.... no ale czas się wszystkiego nauczyć... chce by w przyszłości w naszym domu był porządek
Stary 2008-08-08, 11:02   #11
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Casandra Pokaż wiadomość
Wiem że zrobię to dokładniej i wolę ja się tym zajmować.
To chyba najgorsze wyjscie z mozliwych. Wiele kobiet, widzac, jak ich faceci sprzataja byle jak, odpuszcza sobie naganianie ich do sprzatania. Trzeba byc twarda, bo inaczej cale sprzatanie zostanie na naszej glowie, a potem nasze dzieci naucza sie takiego podzialu ról i biada dziewczynie, ktora zostanie żoną naszego syna
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 11:09   #12
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Zgadzam sie z Doris , ja mojemu również mowie " zrób to zrób tamto" jakbym miała czekać aż sie sam domyśli to raczej bym sie nie doczekala
Fakt czasem korci mnie zeby posprzatac cos co powinien on zrobic ( bo czasem niestety musze czekac jakis czas az on sie do tego zabierze) ale nigdy tego nie robie, po prostu prosze go jeszcze raz, fakt czasem czuje sie jakbym zrzedzila ale jak inaczej nie mozna
wszystko zaczyna się walić

Biustonosze:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77106731
oniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 11:16   #13
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

W naszym mieszkaniu to raczej moj TZ przeją kontrole nad sprzątaniem. on wraca z pracy o 14 ja o 16:30, kiedy jestem w domu, wszystko jest posprzatane, odkurzone, obady ja gotuje wieczorem,jak wracam jest podgrzany. jesli chodzi o takie porzadkowanie, np w sobote razem, to dzielimy sie np. ja kuchnia: obiad + porzadki, on łazienka i 2 pokoje. niewiem czy sprawiedliwie,lecz moj tż ma wieksza potrzeba sprzatania niz ja i zgadza sie na taki stan rzeczy.
Stary 2008-08-08, 11:19   #14
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
To chyba najgorsze wyjscie z mozliwych. Wiele kobiet, widzac, jak ich faceci sprzataja byle jak, odpuszcza sobie naganianie ich do sprzatania. Trzeba byc twarda, bo inaczej cale sprzatanie zostanie na naszej glowie, a potem nasze dzieci naucza sie takiego podzialu ról i biada dziewczynie, ktora zostanie żoną naszego syna
Zgadzam się. Poza tym, jak facet widzi, że kobieta i tak po nim poprawia, to zawala jeszcze bardziej, specjalnie, a w pewnym momencie odpuszcza. Albo wręcz przeciwnie: szczrze jest pełen zapału i dobrych chęci, ale widząc, że i tak kobieta po nim robi drugi raz to samo, zapał mu mija. Ja zawsze chwalę, ale mówię "wiesz, a tutaj jeszcze to i to, ale ogólnie OK". Teraz mój TŻ sprząta szybciej, dokładniej, lepiej, niż kiedyś. Po prostu praktyka czyni mistrza. I żelazna konsekwencja ze strony "nadzorcy".
Stary 2008-08-08, 11:56   #15
Magdalena Dobrowolska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Poza tym, jak facet widzi, że kobieta i tak po nim poprawia, to zawala jeszcze bardziej, specjalnie, a w pewnym momencie odpuszcza. Albo wręcz przeciwnie: szczrze jest pełen zapału i dobrych chęci, ale widząc, że i tak kobieta po nim robi drugi raz to samo, zapał mu mija. Ja zawsze chwalę, ale mówię "wiesz, a tutaj jeszcze to i to, ale ogólnie OK". Teraz mój TŻ sprząta szybciej, dokładniej, lepiej, niż kiedyś. Po prostu praktyka czyni mistrza. I żelazna konsekwencja ze strony "nadzorcy".
To jest git sposób - sama zastosuję Trzeba doskonalić swego TŻ
Stary 2008-08-08, 16:17   #16
ulinkaaa
Zakorzenienie

Moj tz nalezy do tego wypu facetow, ktorych trzeba zagonic do roboty, bo sam nic nie zrobi. Wyniosl to z domu, bo u niego sie w ogole nie sprzata. Na szczescie od 4 lat ja zmieniam jego zwyczaje i potrafi juz posprzatac perfekcyjnie, ale niestety trzeba mu powiedziec 'zrob to'. Z tym tez walcze i mam nadzieje, ze wkrotce to tez sie zmieni.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-08, 16:28   #17
ciotka klotka
Raczkowanie

tzn mój nie lubi sprzątać, ale jeśli widzi,że źle się czuję to zmywa naczynia. śmieci wynosi jak mu o tym powiem.
a jak o coś poproszę żebyśmy zrobili razem - sprzątanie po obiedzie, wywieszanie prania itp. robi bez mrugnięcia okiem.
najgorzej powiedziec mu że po sobie nie posprzątał. od razu się jeży.
Stary 2008-08-09, 13:18   #18
badziu
Raczkowanie

Mój Kochany sprząta kiedy go o to poproszę. Pranie zrobi sam jak zauważy, że kończą mu się czyste ubrania Śmieci też wynosi sam, czasami trzeba mu przypomnieć. Obiadki gotuje na moje życzenie. Czasami nawet upiecze ciasto Niestety sam rzadko wpada na pomysł, żeby posprzątać lub coś ugotować. Ale cóż, tacy są (w większości) faceci. Może to i lepiej, bo nie chciałabym mieć w domu służącego, który wyręczałby mnie we wszystkim.
badziu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-09, 14:38   #19
Nathaliaczek
Raczkowanie

Z moim TŻ to jest tak, że on nie lubi sprzątać i nie ma takiego nawyku. Ja też nie przepadam za sprzątaniem ale nie lubię, jak naczynia są niepozmywane. Nie mieszkamy razem, ale teraz w wakacje mam całe mieszkanie tylko dla siebie i właściwie to on prawie u mnie mieszka Ostatnio, niestety zauważyłam że prawie wszystko robię sama, gotuję a potem jeszcze muszę pozmywać. Powiedziałam jeszcze, że przez to się czuję, jakby się o mnie nie troszczył, bo w sprzątaniu mimo próśb też za bardzo nie pomaga. I nagle okazało się, że wracam do domu i: po śniadanku sprzątnięte, łóżko posłane (tak jak lubię, ładnie a nie byle jak ), mieszkanie ogarnięte, a wczoraj to nawet w całym mieszkaniu karteczki poutykane jaka to nie jestem wspaniała i cudowna A więc jak chce, to potrafi
Nathaliaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-12, 09:21   #20
tatlinka
BAN stały

Wink Dot.: Faceci kontra sprzatanie

U mnie nie ma z tym problemu , moj TZ chyba jakis domyslny.Nie musze mu nic mowic sam posprzata. Czasem kiedy ide na zakupy i wracam z powrotem pranie nastawione, posegregowane na kolorki i naczynia pozmywane. Gotowac uguotuje rowniez.
tatlinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 09:31   #21
lospeciakos
Przyczajenie

Widzisz TATLINKA i to jest właśnie to! Czy nie miło przyjść do domu i mieć to z głowy?

PS. Drogie dziewczyny, ja właśnie wpadłam, bo mój TZ jakimś cudem dokopał się do tego wątku, który jak by nie było jest troche pod niego założony. Śmiechowo...i jak tu nie wierzyć w siłę internetu?
Stary 2008-08-12, 09:38   #22
tatlinka
BAN stały

Wink Dot.: Faceci kontra sprzatanie

Cytat:
Widzisz TATLINKA i to jest właśnie to! Czy nie miło przyjść do domu i mieć to z głowy?
Jest to naprawde bardzo mile. Ja nigdy nie rozkazywalam mu z niczym, nie lubilam sie o nic prosic a jeszeli juz musialam wszytsko odbywalo sie na zasadzie ladnej prosby
Stary 2008-08-12, 09:45   #23
hihi
Zakorzenienie

Mój Mąż to anioł Sam wstawia pranie (ja niemalże nie dotykam pralki), tylkol on sprząta łazienkę i wszelkie sanitariaty, a jak trzeba myje naczynia i oczywiście podczas naszego "weekendowego" sprzątania dzielimy się resztą "na pół"

Ale to facet, który mieszkał sam i wiedział, ze jak nie sprzątnie, to zarośnie brudem
Stary 2008-08-12, 09:46   #24
tatlinka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ale to facet, który mieszkał sam i wiedział, ze jak nie sprzątnie, to zarośnie brudem

dokladnie
Stary 2008-08-12, 09:50   #25
Carmela
Rozeznanie

U nas w domu mąż zajmuje się wszystkimi sprawami związanymi z praniem ( sortowanie , nastawianie pralki , parowanie skarpet itp )Codziennie rano wyrzuca śmieci bez mojego przypominania .Bardzo lubi myć naczynia ale tą czynność przejęłam ja i czasami się sprzeczamy przy zlewie kto myje naczynia , bo chcemy obydwoje Przeważnie tez on zajmuje się odkurzaniem ( ma w tym roku odkurzyłam może ze 3 razy ) On przygotowuje kąpiel dla dziecka , rano przygotowuje mleko dla małej ( jeśli idzie do pracy , jeśli nie to ja wstaję a on sobie śpi do 11 ) przed wyjściem do pracy myje butelki dla małej i przygotowuje mi wodę w termosie żebym po wstaniu nie musiała tego robić .
Ugotować potrafi tylko leczo , ale nie wymagam od niego więcej bo bardzo się stara a ja to bardzo doceniam . W zamian rozpieszczam go obiadkami i deserami Zawsze po przyjściu z pracy czeka na niego pyszny obiadek i posprzątany dom .
Bardzo jestem zadowolona z naszego podziału obowiązków i mąż tak samo
Carmela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 09:52   #26
Carmela
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
a to ciekawe , bo mój mieszkał z mamusią , jest najmłodszy z rodzeństwa a mimo to baaaardzo lubi domowe obowiązki
Ale on chyba juz jest jakim wyjątkiem na światową skalę
Carmela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 09:57   #27
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carmela Pokaż wiadomość
a to ciekawe , bo mój mieszkał z mamusią , jest najmłodszy z rodzeństwa a mimo to baaaardzo lubi domowe obowiązki
Ale on chyba juz jest jakim wyjątkiem na światową skalę
no chyba, bo znam takich, nawet 28latków, którzy wyprowadzili się od mamusi do mieszkania z kobietą i... skarpetki będą leżeć pół roku w kącie jak dziewczyna nie sprzątnie, jak nie wyprasuje, to będzie obrażony, bo nie ma w czym wyjść, jak kobieta nie wypierze to kupi nowe, a sam nie wypierze, gary moga się ze zlewu wysypać, a nie umyje, najlepiej kupic jednorazówki.... bo w domku mamusia prała, prasowała, robiła kanapeczki do pracy i wszystko przygotowywała syneczkowi...
Stary 2008-08-12, 11:22   #28
BlueAngel85
Raczkowanie

mój TŻ kończy pracę wcześniej ode mnie czesto bywa tak ze wracam do domu a tam drzwi sie od smieci nie otwierają ale czesto bywa tez tak że ja wspomne "oj muszę tu poodkurzać" i wracam a w mieszkaniu aż lśni a mój kochany robi pranie akurat , innym razem nic nie powiedziałam nawet a tu po porwrocie wypaśny obiad sie kłania, kuchania lśni, pokóje czyste, a w łazience kafelki umyte

ale nie robi tego codzien przecież jego męska duma by ucierpiała jakby jego koledzy sie dowiedzieli nie poozwala mi sie nawet pochwalic jego wyczynami wsród kolezanek
Kto odejdzie, zawsze będzie sam.

BlueAngel85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 11:30   #29
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlueAngel85 Pokaż wiadomość
ale nie robi tego codzien przecież jego męska duma by ucierpiała jakby jego koledzy sie dowiedzieli nie poozwala mi sie nawet pochwalic jego wyczynami wsród kolezanek
A mój wręcz przeciwnie, bo wytłumaczyłam, że taki mężczyzna, który potrafi przygotować swojej kobiecie obiad i sprzątnąc mieszkanie, aby wróciła do lśniącego, gdy przychodzi zmęczona z pracy to jest dopiero MĘŻCZYZNA, bo nie każdy przecież ugotuje coś pysznego, sprzątnie, a do tego zrobi wszystko, co "do mężczyzny należy"
Stary 2008-08-12, 12:18   #30
-agniesia-
Wtajemniczenie

Tż studiował w innym mieście niż mieszkali jego rodzice, więc musiał nauczyć się jak sobie radzić. Tak więc umie sprzątać, prać, prasować, gotować itd. aczkolwiek robi to głównie wtedy kiedy mam sesję, bo normalnie to ja zajmuję się domem, bo mam więcej czasu z racji studiowania. Ale jak czasem zapomnę mu wyprasować koszuli nie robi tragedii tylko wyciąga żelazko i prasuje sobie sam. Niekiedy też wpadnie na pomysł, żeby mi w sobotę zrobić śniadanie, czy odkurzy i umyje z własnej inicjatywy podłogę. Jedynej rzeczy, której nie cierpi robić to myć naczynia, ale tyle mogę wziąć tylko na siebie No i czasem denerwuje mnie, że np. sprzątając nie zetrze kurzu z półek, ale on po prostu takich szczegółów czasem nie zauważa
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości