Przes±dy pogrzebowe - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2010-09-22, 13:07   #1
A taka jedna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 433

Przes±dy pogrzebowe

Niedawno zmar³ mój dziadek ;([*]
Zaciekawi³y mnie te wszystkie 'przes±dy',które wymy¶la³y te wszystkie ciotki i co najdziwniejsze,nie wiedzia³y po co te rzeczy siê robi
Mo¿e Wy,kochane Wiza¿anki wiecie?

1.Po co zas³ania siê lustra i wszystko w czym zmar³y mo¿e siê odbijaæ i dlaczego nie w tym pokoju,w którym zmar³y przebywa tylko w ca³ym domu?
2.Dlaczego zmar³y nie mo¿e 'przele¿eæ' niepochowany przez niedzielê?
3.Dlaczego przewraca siê to,na czym sta³a trumna?
4.Dlaczego otwiera siê co¶ z obej¶cia (mój dziadek by³ rolnikiem i ciotki mówi³y,¿e otwiera siê stodo³ê,ale ¿e u nas stodo³y nie ma to otworzyli¶my gara¿)?

A mo¿e Wy znacie jeszcze jakie¶ przes±dy?
Czekam na Wasze odpowiedzi ;*
A taka jedna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:10   #2
eyo
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 16 988
Dot.: Przes±dy pogrzebowe

u mnie chyba rodzina jest wybitnie nie przes±dna...

swoj± drog± bardzoooo interesuj±ce ¿e w katolickim kraju tyle przes±dów jest które jakby nie by³o ¶rednio zgodne z wiar± s±
serio ludzie robi± takie rzeczy ?

Prêdzej czy pó¼niej cmentarze s± pe³ne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:11   #3
tipsiara
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 426

o kurcze - pierwsze s³ysze o takich przes±dach
tipsiara jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:16   #4
paula-zla
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 179

Cytat:
Napisane przez tipsiara Poka¿ wiadomo¶æ
o kurcze - pierwsze s³ysze o takich przes±dach
Ja te¿
i don't want to get over you

wymieniê
paula-zla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:18   #5
gsk
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 203
GG do gsk

i mnie to w³a¶nie dziwi ¿e na wsiach tyle turbo katoliczek a wszystkie przes±dne co chyba nie jest zgodne z wiar± katolick±?
Tak samo moja babcia niby katoliczka a wierzy w horoskopy i wró¿ki.

Ja ¿adnych pogrzebowych przes±dów nie znam.
Stary 2010-09-22, 13:19   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 087

Cytat:
Napisane przez A taka jedna Poka¿ wiadomo¶æ

Bo mo¿e kogo¶ poci±gn±c za soba.

Wszystko to kompletne g³upoty oczywi¶cie.
Lepiej by siê ludzie nauczyli, ¿e nie ca³uje siê na po¿egnanie zw³ok, zw³aszcza tych 3 dniowych, przez zamkniêciem trumny, bo s± na nich ju¿ zjadliwe bakterie.
_vixen_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:20   #7
Caddy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 218

S³ysza³am o zas³anianiu luster, równie¿ w ca³ym domu. By³am tez ¶wiadkiem otwierania budynków na podwórku, w przypadku pogrzebów na wsi. Nie spotka³am siê z przewracaniem tego, na czym sta³a trumna, ale widzia³am rzecz chyba jeszcze dla mnie dziwniejsz±, to znaczy, jak w momencie wynoszenia trumny, przewracano wszystkie krzes³a w pomieszczeniu, w którym sta³a.

Z tym wszystkim spotyka³am siê tylko na pogrzebach na wsiach. Podobnie jak autorce, równie¿ ciê¿ko mi zrozumieæ, w jakim celu siê to wszystko robi.

17.09.2010 Zarêczeni
Caddy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:20   #8
88_kasia_88
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 379

ja s³ysza³am tylko o tej niedzieli. ¯e je¿eli zmar³y le¿y w niedzielê jeszcze nie pochowany to w najbli¿szym czasie "zabierze" ze sob± kogo¶ z rodziny. Nie wierzê w takie rzeczy i my¶lê,¿e to zwyk³y przypadek ale znam takie sytuacje z do¶wiadczenia mojego jak i znajomych.

UWAGA!!!
http://www.youtube.com/watch?v=sjU1lK84ZfU
88_kasia_88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:21   #9
gsk
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 203
GG do gsk

brrr nigdy bym nic chcia³a zobaczyæ zmar³ej osoby a tym bardziej j± poca³owaæ
Stary 2010-09-22, 13:22   #10
A taka jedna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula-zla Poka¿ wiadomo¶æ
Ja te¿

No a u nas to pospolite,tak samo jak rozmawianie ze zmar³ym gdy siê Go ubiera,albo...gdy dotknie siê zmar³ego,to ju¿ siê potem nie bêdzie Go ba³o.
Mnie z tym baniem siê sprawdzi³o.
Naprawdê u Was nie ma niczego takiego?
Stary 2010-09-22, 13:25   #11
Akashka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 380

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Poka¿ wiadomo¶æ
Bo mo¿e kogo¶ poci±gn±c za soba.

Wszystko to kompletne g³upoty oczywi¶cie.
Lepiej by siê ludzie nauczyli, ¿e nie ca³uje siê na po¿egnanie zw³ok, zw³aszcza tych 3 dniowych, przez zamkniêciem trumny, bo s± na nich ju¿ zjadliwe bakterie.
Dokladnie. Jak zmarly lezy przez niedziele to ktos jeszcze umrze
Z tymi lustrami tez cos slyszalam ale juz dokladnie nie pamietam. Ale chyba zaslania sie je zeby tego zmarlego nie zobaczyc czy cos takiego

Akashka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-22, 13:28   #12
A taka jedna
Zakorzenienie

Wygrzebane

Przy osobie konaj±cej, w¶ród domowników zawsze panowa³a powaga i cisza, starano siê nie p³akaæ i nie lamentowaæ nad umieraj±cym, aby nie przysparzaæ mu cierpieñ. Po udzieleniu Komunii ¦wiêtej i zgaszeniu ¶wiecy, obserwowano w jaki sposób unosi siê dym i wnioskowano po tym jaki bêdzie los duszy, bowiem je¶li dym unosi³ siê do góry oznacza³o to ¿e cz³owiek bêdzie ¿y³ lub po ¶mierci zostanie zbawiony, je¶li za¶, dym kierowa³ siê do do³u lub do drzwi, wró¿y³o to ¶mieræ. Gdy ju¿ cz³owiek umar³, to od razu zamykano nieboszczykowi oczy, aby nie wypatrzy³ kogo¶ z rodziny i nie poci±gn±³ go za sob± do grobu. Zmar³emu wk³adano do trumny wszystkie przedmioty z którymi by³ zwi±zany i przedmioty osobiste: ksi±¿eczkê komunijn±, ró¿aniec, chusteczkê do nosa, aby brak tych przedmiotów nie ³±czy³ siê z trosk± o ¿ycie ju¿ minione i by dusza zmar³ego nie powraca³a do ¶wiata ¿ywych i nie upomina³a siê o rzeczy, których nie dosta³a do trumny. Dom, w którym by³ nieboszczyk, oznaczano wystawiaj±c na zewn±trz, przed drzwiami czarne pogrzebowe chor±gwie ko¶cielne i wieko trumny. Pogrzeb odbywa³ siê trzy dni po zgonie. Aby dusza nie pozosta³a w domu, otwierano wszystkie drzwi, szuflady, szafki, przewracano krzes³a, sto³ki, taborki, otwierano wierzeje stodo³y i obory, by dusza siê gdzie¶ tam nie zapodzia³a i nie zasiedzia³a. Trumnê odprowadzali mieszkañcy do krzy¿a, gdzie wyg³aszano mowê pogrzebow±. Po nabo¿eñstwie w ko¶ciele, trumnê wyprowadzano na cmentarz. Podczas wyprowadzania na cmentarza zakazane by³o przechodzenie przez drogê oraz pod±¿anie w przeciwnym kierunku. Ludzie powinni zatrzymaæ siê i prze¿egnaæ – ten zwyczaj obowi±zuje do dzi¶ w naszym regionie. Przy grobie ksi±dz odprawia³ modlitwê, a nastêpnie zebrani na cmentarzu ludzie rzucali na trumnê po grudce ziemi mówi±c „niech Ci ziemia lekk± bêdzie”. Po pogrzebie i powrocie do domu odbywa³a siê stypa, na której byli mieszkañcy miejscowo¶ci, w której zmar³a ta osoba, rodzina a tak¿e bliscy znajomi rodziny.
Stary 2010-09-22, 13:33   #13
Akashka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 380

Wynalazlam w necie:
Cytat:
Lustra siê zas³ania, bo wierzy siê ¿e w lustrze mo¿e siê ukryæ dusza zmar³ego i potem z niego wy³aziæ i straszyæ, inna wersja jest taka ¿e zmar³y nie wie, ¿e jest zmar³y, wiêc jak spojrzy w lustro i siê tam nie zobaczy, mo¿e siê... yyyyy, zdenerwowaæ???

Akashka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:35   #14
Jamie69
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 337

Pamiêtam, ¿e kiedy¶, gdy zmar³ mój dziadek i na cmentarzu otworzono trumnê, rodzina kaza³a mi podej¶æ i robiæ zdjêcia. To dopiero ob³êd .

Hm, s³ysza³am tylko o tym, ¿e nie wolno ustawiaæ ³ó¿ka tak, by le¿±c na nim, stopy by³y na wprost drzwi, bo to oznacza, ¿e osoba, która ¶pi w tym pokoju, szybko umrze.
Stary 2010-09-22, 13:39   #15
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697

ja spotka³am sie tylko z tym "przele¿eniem" niestety u mnie w rodzinie to sie sprawdzilo ¿e tak powiem,najpierw zmar³ mój brat a potem w 1,5 miesi±ca pózniej mój tata....
reszty pzres±dów nie znam...

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:46   #16
A taka jedna
Zakorzenienie

Przypomnia³o mi siê jeszcze o tym stukaniu trumn± o próg...
U Was te¿ tak siê robi?
Stary 2010-09-22, 13:46   #17
acidka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 621

1. ¯eby dusza nie zamieszka³a w lustrze i nie straszy³a pó¼niej ¿yj±cych.
2. Ju¿ dziewczyny odpowiedzia³y.
3. Bo ¶mieræ jest czym¶ odwrotnym do ¿ycia i dlatego np. te¿ przewraca siê ubrania na drug± stronê albo zatrzymuje zegar (¿ycie - up³ywanie czasu, ¶mieræ - zatrzymanie tego up³ywu)
4. ¯eby dusza mog³a swobodnie opu¶ciæ cia³o (ogólnie otwieranie okien i drzwi w zagrodzie, domu)

I szczerze mówi±c nie widzê tu jakiego¶ specjalnego zaprzeczania chrze¶cijañstwu, co sugeruj± niektóre z was. Przecie¿ wg niego dusza opuszcza cia³o i unosi siê do góry. Ludzie tylko w ten sposób staraj± siê jej pomóc. Ca³a wiara katolicka w Polsce jest synkretyczna, bo tak siê przez wieki kszta³towa³a, st±d np. sianko pod obrusem w Wigiliê albo zwyczaj polewania siê wod± w dyngusa

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:48   #18
ankasz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 001

mieszkam na wsi, gdzie chyba czê¶ciej sa "stosowane" te zabobony i z tego co pamiêtam to:
Cytat:
1.Po co zas³ania siê lustra i wszystko w czym zmar³y mo¿e siê odbijaæ i dlaczego nie w tym pokoju,w którym zmar³y przebywa tylko w ca³ym domu?
jak by³am ma³a to zapyta³am i us³ysza³am odpowied¼, ¿e kto siê przejrzy w lustrze w momencie kiedy trumna le¿y w domu, pójdzie za t± osob± zmar³± (czyli umrze).

Cytat:
a tam nie mo¿e
u mnie siê mówi, ¿e jak le¿y trup przez sumê, to nied³ugo ktos umrze.

Cytat:
3.Dlaczego przewraca siê to,na czym sta³a trumna?
a tego nie znam
Cytat:
4.Dlaczego otwiera siê co¶ z obej¶cia (mój dziadek by³ rolnikiem i ciotki mówi³y,¿e otwiera siê stodo³ê,ale ¿e u nas stodo³y nie ma to otworzyli¶my gara¿)?[/B]
tego tez nie

Cytat:
A mo¿e Wy znacie jeszcze jakie¶ przes±dy?
Czekam na Wasze odpowiedzi ;*
no ja znam stukanie trumn± w ka¿dy próg, nad którym j± przenosz± - ¿eby dusza wysz³a z domu razem z cia³em (cos jak to otwieranie drzwi - zeby nie zosta³a w domu).

mam orta w po¶cie? daj znaæ, nie obra¿ê siê
ankasz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:48   #19
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697

a przypomnia³o mi sie po mszy w drodze na cmentarz przeje¿dza sie ko³o domu zmarlego ,¿eby móg³ sie po¿egnaæ z domem

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-22, 13:49   #20
agniesikk
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 182

Cytat:
Napisane przez Akashka Poka¿ wiadomo¶æ
Wynalazlam w necie:
Zdenerwowaæ

Przera¿aj±ce te przes±dy... Nie, ¶mieszne, ¿enuj±ce... Przera¿aj±ce, jak nieboszczyk w domu! Brrr.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2010-09-22 o 13:51
agniesikk jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:51   #21
acidka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 621

to taki symbol ostatecznego po¿egnania siê z domem, otrz±¶niêcia ze spraw doczesnych, ¿eby dusza nie mia³a po co wracaæ (np jako wampir)

edit: tzn to stukanie trumn± o próg

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:53   #22
Baby Lu
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 316

o rety mieszkam na wsi i w ¿yciu nie s³ysza³am o takich przes±dach z ciekawo¶ci zapytam babci

01.07.10. -4 miesi±ce bez na³ogowego picia kawy
01.10.10. - oszczêdzam
01.11.10. - s³odyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:55   #23
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 999

Cytat:
Napisane przez Jamie69 Poka¿ wiadomo¶æ
Hm, s³ysza³am tylko o tym, ¿e nie wolno ustawiaæ ³ó¿ka tak, by le¿±c na nim, stopy by³y na wprost drzwi, bo to oznacza, ¿e osoba, która ¶pi w tym pokoju, szybko umrze.
Powinnam wiêc nie ¿yæ ju¿ od kilkunastu lat

Cytat:
Napisane przez acidka Poka¿ wiadomo¶æ
I szczerze mówi±c nie widzê tu jakiego¶ specjalnego zaprzeczania chrze¶cijañstwu, co sugeruj± niektóre z was. Przecie¿ wg niego dusza opuszcza cia³o i unosi siê do góry. Ludzie tylko w ten sposób staraj± siê jej pomóc.
A ja widzê Wg wiary chrze¶cijañskiej dusza opuszcza cia³o, owszem - ale przecie¿ nie mo¿e zamieszkaæ w lustrze

Cytat:
Napisane przez acidka Poka¿ wiadomo¶æ
1. ¯eby dusza nie zamieszka³a w lustrze i nie straszy³a pó¼niej ¿yj±cych.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-22, 13:55   #24
Caddy
Raczkowanie

Mi siê jeszcze przypomnia³o, ¿e nie powinno siê stawaæ w "nogach" ³ózka osoby umieraj±cej, a pó¼niej trumny, bo osoba, która tam bêdzie sta³a zostanie poci±gniêta za zmar³ym.

Nie spotka³am siê dotychczas z faktem, ¿eby te przes±dy siê sprawdza³y. Wydaje mi siê, ¿e o takich przes±dach pamiêta siê g³ównie na wsiach, chocia¿ te¿ pewnie nie wszêdzie. Wydaje mi siê, ¿e wiêcej ma to wspólnego z jakimi¶ utrwalonymi zwyczajami ni¿ z wiar±. Chocia¿ nie mnie to oceniaæ, bo osobi¶cie w takie przes±dy nie wierzê.

17.09.2010 Zarêczeni
Stary 2010-09-22, 13:58   #25
Nektaryna
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 045

U mnie w rodzinie jest taki przes±d nie wiem czy to tradycja czy z czego sie to wywodzi.

Przed wyj¶ciem na pogrzeb otwiera sie wszystkie szuflady, szafy, komody, ³ó¿ka je¿eli maj± t± skrzyniê ogólnie wszystko z czego korzysta³a za ¿ycia dana osoba, ale my otwieramy wszystko w domu i jak siê wychodzi mówi siê "Babciu/ciociu chodz na pogrzeb.

O lustrach nie s³ysza³am.

Do trumny wk³ada siê ksi±¿eczkê, wianek ten po¶wiêcony, pieni±dze (pieni±dze to chyba w ka¿dej religi) i nie pamiêtam co jeszcze.
Nektaryna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 13:59   #26
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caddy Poka¿ wiadomo¶æ
Mi siê jeszcze przypomnia³o, ¿e nie powinno siê stawaæ w "nogach" ³ózka osoby umieraj±cej, a pó¼niej trumny, bo osoba, która tam bêdzie sta³a zostanie poci±gniêta za zmar³ym.

Nie spotka³am siê dotychczas z faktem, ¿eby te przes±dy siê sprawdza³y. Wydaje mi siê, ¿e o takich przes±dach pamiêta siê g³ównie na wsiach, chocia¿ te¿ pewnie nie wszêdzie. Wydaje mi siê, ¿e wiêcej ma to wspólnego z jakimi¶ utrwalonymi zwyczajami ni¿ z wiar±. Chocia¿ nie mnie to oceniaæ, bo osobi¶cie w takie przes±dy nie wierzê.
ja mysle ¿e to jest spowodowane tym, ¿e nie wiemy, co dzieje siê z naszymi bliskimi po ¶mierci, dlatego próbujemy "pomagaæ" im w tej drodze..
Takie stukanie w próg czy przewracanie krzese³ jest dla tych ¿yj±cych i ich spokoju "wewnêtrznego".

Stary 2010-09-22, 14:00   #27
A taka jedna
Zakorzenienie

Jeszcze wynalaz³am:
'Z chwil± ¶mierci gospodarza zawiadamia siê zwierzêta domowe, obowi±zkowo budzi siê pszczo³y. Kto tego nie uczyni, bêdzie mia³ ubytek w gospodzie.'
'Wspó³cze¶nie tylko krawcowe znaj± przes±d o wêz³ach: szyj±c ubranie nieboszczce (mê¿czyznom ubranie siê kupuje) nie mo¿na wi±zaæ supe³ków, bo przez to zawi±zuje siê drogê na tamten ¶wiat'
'Respondenci wierz± w to, i¿ cia³o nieboszczyka ma w sobie magiczn± moc. Mo¿e ono uleczyæ alkoholika, u¶mierzyæ ból zêbów, pomo¿e pozbyæ siê ró¿nych znamion na skórze i potrafi uleczyæ tak± chorobê, jak padaczka'
'Powszechnie ¶wiece przy trumnie ustawia siê do ¶wieczników, za¶ dawniej - do naczyñ ze zbo¿em, nastêpnie to zbo¿e wysiewano na pole. Wierzono, ¿e bêdzie dobry urodzaj. Obecnie nie jest to praktykowane, aczkolwiek znane moim informatorom ze wsi Dworce, co ko³o Miednik, oraz ze wsi Wierbuszki parafii Rukojnie.'
Stary 2010-09-22, 14:00   #28
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nektaryna Poka¿ wiadomo¶æ
U mnie w rodzinie jest taki przes±d nie wiem czy to tradycja czy z czego sie to wywodzi.

Przed wyj¶ciem na pogrzeb otwiera sie wszystkie szuflady, szafy, komody, ³ó¿ka je¿eli maj± t± skrzyniê ogólnie wszystko z czego korzysta³a za ¿ycia dana osoba, ale my otwieramy wszystko w domu i jak siê wychodzi mówi siê "Babciu/ciociu chodz na pogrzeb.

O lustrach nie s³ysza³am.

Do trumny wk³ada siê ksi±¿eczkê, wianek ten po¶wiêcony, pieni±dze (pieni±dze to chyba w ka¿dej religi) i nie pamiêtam co jeszcze.
Pieni±dze? U nas siê oplata d³onie zmar³ego ró¿añcem

Stary 2010-09-22, 14:01   #29
Zuza229
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 178
GG do Zuza229

CO do przewracania krzese³ to s³ysza³am .. Mama mówila, ¿e to po to by nikt nie umar³ wiêcej..

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-09-22, 14:04   #30
Caddy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ankasz Poka¿ wiadomo¶æ
Pieni±dze? U nas siê oplata d³onie zmar³ego ró¿añcem
U mnie w rodzinie i pieni±dze i ró¿aniec i ksi±¿eczkê te¿ z tego co pamiêtam. Wszystko co ma "pomóc" zmar³emu w ¿yciu po ¶mierci. Wk³adanie ró¿nych rzeczy do trumny to chyba do¶æ powszechny zwyczaj.

17.09.2010 Zarêczeni
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-12-15 13:27:28

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.