Tiki? Blagam, pomozcie mi! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-26, 17:07   #1
Kateusz
Przyczajenie

Tiki? Blagam, pomozcie mi!

Hej. moj problem polega na tym, ze czesto musze wykonywac jakies niechciane ,,ruchy"(?) np. musze napinac miesnie rak, ,,strzelac" buzia(no tymi zawiasami przy szczece :P) czy... robic zeza wiem, moze sie Wam to wydawac smieszne, ale to mi naprawde strasznie przeszkadza kiedy o tym nie pomysle, nie musze tego robic... ale kiedy sobie przypomne, mimo, ze w myslach mowie sobie ,,no po co?", ,,wez przestan", zaczynam robic te moje wszystkie dziwaki do tego dochodzi jeszcze wiele innych, dziwacznych odruchow, m.in. strzelanie palcami, ale to dotyczy wielu osob mam prawie 16 lat. nie pamietam dokladnie, kiedy to sie zaczelo, ale dosc dawno, na pewno jeszcze w podstawowce. czy sa na to jakies rady???? prosze pomozcie jakos...
Kateusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 17:42   #2
caelum
Rozeznanie

Dot.: Tiki? Blagam, pomozcie mi!

Oczywiście zastrzegam, ze żadnym fachowcem nie jestem i jak sądzę nie obejdzie się bez wizyty u psychologa. Tiki lub jak Ty je nazywasz "dziwaki" mogą mieć rożną przyczynę. Może spowodowane są jakimiś napięciami nerwowymi a może to objaw choroby (np. Zespołu Tourett'a). Jednak nie ma co tu gdybać. Z tego co słyszałam to czasem wystarczy jedna wizyta u specjalisty i po kłopocie. Ale nie podlega żadnej dyskusji że trzeba sie do niego udać.

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 17:44   #3
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Nerwica natręctw?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 17:45   #4
Perelkowaa
Raczkowanie

do jakiegoś specjalisty chyba co;>.. Rozmawiałas o tym z mamą/tatą? Ale nie mam pojęcia czy to się da wyleczyć..

Perelkowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 17:50   #5
Perfect_Girl
Raczkowanie

Po pierwsze i najwazniejsze wizyta u psychologa, który skieruje cié zapewne do psychiatry.
Moim zdaniem nerwica natréctw.
Sá leki, które skutecznie likwidujá tiki.
Perfect_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 20:54   #6
insomnieux
Raczkowanie

ee ja mam cos podobnego, tzn. ja mam tak, ze czasami hmm musze obmacać cały przedmiot bo inaczej nie usiedze w miejscu. np. trzymam pilota od tv i musze go całego przejechac:P ale to raz na jakis czas mi sie zdarza, wiec sie tym nie martwie:P
insomnieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 21:19   #7
Perelkowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez insomnieux Pokaż wiadomość
ee ja mam cos podobnego, tzn. ja mam tak, ze czasami hmm musze obmacać cały przedmiot bo inaczej nie usiedze w miejscu. np. trzymam pilota od tv i musze go całego przejechac:P ale to raz na jakis czas mi sie zdarza, wiec sie tym nie martwie:P
haha. Wiesz moja siostra kiedyś namiętnie wykonując jakieś czynności w których nie brały udział jej dłonie, liczyła na palcach i liczyła;o.. A kiedy juz siedziała przed tv to juz kompletnie.. no, i wyrosła.. Ale to zapewne coś zupełnie innego..

Perelkowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 22:06   #8
GreenDress
Rozeznanie

GG do GreenDress

Cytat:
Napisane przez insomnieux Pokaż wiadomość
ja mam tak, ze czasami hmm musze obmacać cały przedmiot bo inaczej nie usiedze w miejscu.

:hahaha :

ale że jak obmacać xD??

Edit: ja kiedyś miałam strasznie dużo tików. moja mama na mnie krzyczała i się denerwowała. np. jak coś detknełam np. jednym palcem to już pozostałymi musiałam. dotknełam kartki jedną ręką to drugą też. nadepnełam na jeden odłamek chodnika, wracałam i druga nogą to samo.
to było straszne ... :O

"Nie umiem cię nie dotykać, nie przysięgnę Bogom

Nie wiem czy potrafiłbym się powstrzymać nawet gdybyś miała kogoś..."

GreenDress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-27, 22:22   #9
Justynuss
Rozeznanie

Stawiam na nerwice.

Mojej mamy koleżanka to miała. Chodziała trzy kroki do przodu, dwa do tyłu i weszła pod kombajn, który prowadził jej mąż. Niezbyt miła historia...
Stary 2008-04-27, 22:40   #10
insomnieux
Raczkowanie

no normalnie, musze przejechać dłonią po całym przedmiocie bo inaczej nie wytrzymam. nie wiem skąd mi sie to wzięło po co to robie, ale czasami tak sie zdarza
insomnieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-28, 10:39   #11
xxXSylwiaXxx
Raczkowanie

czytałam kiedyś książkę o nerwicy natręctw. dziewczyna chodziła po chodniku i liczyła płyty chodnikowe, a jak sie pomyliła to wracała i liczyła od początku. jeżeli masz nerwicę to chyba będzie potrzebna terapia. takie coś zdarza się od jakiegoś przykrego wydarzenia, urazu w dzieciństwie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 11:13   #12
MartaMagda
Zakorzenienie

Mi to na tiki nie wygląda tylko na nerwicę natręctw. Sama mam tiki, ale one "powstają" niezależnie od tego, czy o nich myślę czy też nie. Na tiki nie ma się wpływu, no chyba, że sie je leczy
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-29, 22:33   #13
justtina
Raczkowanie

Miałam kiedyś tik nerwowy. Czułam przymus marszczenia nosa. Robilam to najczesciej nieswiadomie. Podejzewam, ze wizyta u psychologa byłaby najlepszym rozwiazaniem, ale w moim przypadku pomogły ćwiczenia. Probowałam walczyć z odruchem, skupialam sie na nim i walczylam ze soba zeby tego nie zrobic. Im wiecej cwiczylam tym rzadziej dopadaly mnie tiki. Nie mam z tym problemu już z 9 lat.
justtina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 11:29   #14
Martini Bianco
Rozeznanie

Kateusz,te objawy,które opisujesz są typowe dla zespołu Tourett'a.Jest to choroba genetyczna.Proponuje poczytaj na ten temat...Myślę,że najpierw powinieneś poszukać dobrego neurologa,na pewno istnieja stowarzyszenia osób z tą chorobą.W internecie na pewno jest dużo informacji na ten temat...To nie jest nerwica natrętcw,z całą pewnością.Skąd wiem???Studiuje medycynę...Pozdrawiam!
Martini Bianco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 11:58   #15
passionfruit
Zakorzenienie

Mam pytanie, moja siostra aczęła niedawno dojrzewać. Pojawiły się u niej tiki - mruganie oczami. Nie jeste to bardzo częste albo wyjątkowo widoczne, ale pojawia się. Moja mama cały czas zwraca siostrze uwagę, żeby przestała tak robić. Czy to może być jakaś choroba? Czy możliwe jest, że samo przejdzie? Jak wytłumaczyć mamie, że od gadania "nie rób tak" siostra nie przestanie mrugać oczami?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-30, 13:31   #16
justtina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martini Bianco Pokaż wiadomość
Kateusz,te objawy,które opisujesz są typowe dla zespołu Tourett'a.Jest to choroba genetyczna.Proponuje poczytaj na ten temat...Myślę,że najpierw powinieneś poszukać dobrego neurologa,na pewno istnieja stowarzyszenia osób z tą chorobą.W internecie na pewno jest dużo informacji na ten temat...To nie jest nerwica natrętcw,z całą pewnością.Skąd wiem???Studiuje medycynę...Pozdrawiam!

imho jak ktos ma tiki nie musi oznaczac odrazu, że ma Zespół Tourette’a. ale fakt wizyta u lekarza rozwieje watpliwosci i moze pomoze.
justtina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-30, 16:49   #17
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Mam pytanie, moja siostra aczęła niedawno dojrzewać. Pojawiły się u niej tiki - mruganie oczami. Nie jeste to bardzo częste albo wyjątkowo widoczne, ale pojawia się. Moja mama cały czas zwraca siostrze uwagę, żeby przestała tak robić. Czy to może być jakaś choroba? Czy możliwe jest, że samo przejdzie? Jak wytłumaczyć mamie, że od gadania "nie rób tak" siostra nie przestanie mrugać oczami?
Powiedz jej, że siostra nie robi tego celowo i też chciałaby, aby to mruganie zniknęło. Spróbuj nakłonić mamę, żeby zabrała siostrę do lekarza rodzinnego. Powodzenia
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-02, 21:54   #18
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kateusz Pokaż wiadomość
Hej. moj problem polega na tym, ze czesto musze wykonywac jakies niechciane ,,ruchy"(?) np. musze napinac miesnie rak, ,,strzelac" buzia(no tymi zawiasami przy szczece :P) czy... robic zeza wiem, moze sie Wam to wydawac smieszne, ale to mi naprawde strasznie przeszkadza kiedy o tym nie pomysle, nie musze tego robic... ale kiedy sobie przypomne, mimo, ze w myslach mowie sobie ,,no po co?", ,,wez przestan", zaczynam robic te moje wszystkie dziwaki do tego dochodzi jeszcze wiele innych, dziwacznych odruchow, m.in. strzelanie palcami, ale to dotyczy wielu osob mam prawie 16 lat. nie pamietam dokladnie, kiedy to sie zaczelo, ale dosc dawno, na pewno jeszcze w podstawowce. czy sa na to jakies rady???? prosze pomozcie jakos...
trzeba iść do neurologa.lekarz przepisze ci leki na tiki nerwowe.udaj się najpierw do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie.
moj syn miał podobne tiki,wyleczyłam go po roku stosowania preparatu.bez tego się nie obejdzie.leki są 100% refundowane.czyli nie płacisz nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
zamartwianiem wpedzasz się w jeszcze gorszą panikę,co pogłebia tiki.nie wolno zwracać uwagi.im szybciej tym lepiej i krócej trwać bedzie leczenie
idź jak najszybciej!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif 13.gif (48,2 KB, 400 załadowań)
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-02, 23:12   #19
Nemezja
Zakorzenienie

Ja kiedyś miałam takie tiki,że musiałam ruszać oczami tak śmiesznie w jedna stronę,przykucać ciągle kiedy szłam i nabierać dużo powietrza,aż się trzęsłam z wysiłku.

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-02, 23:39   #20
whipsterXD
BAN stały

Ja strzelam palcami.. ;| i mam juz krzywe xD i np. kiedys tak miałam ż ejak oglądałam tv.. i na meble sie patrzylam .. to musialam policzyc wszystkie drzwi z mebli i je podzielic przez 2 ... :| wiem głupie ale tak miałam xD
whipsterXD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 20:58   #21
KassiaKonsultantka
Raczkowanie

a jak Wy dalyscie sobie z tym rade???? jest to cos strasznego nie mam juz sil...
KassiaKonsultantka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 21:40   #22
agooolenka
Raczkowanie

ja też obstawiam ,że to tik nerwowy - moj kumpel tak miał ,że mrugał oczkiem

agooolenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 23:36   #23
ushia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martini Bianco Pokaż wiadomość
to jak skonczysz, zdasz egzamin, zrobisz staz i specjalizacje dopiero wtedy zabierz sie za stawianie diagnozy
zwlaszcza tak kategorycznej i via net
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-31, 23:53   #24
caelum
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ushia Pokaż wiadomość
to jak skonczysz, zdasz egzamin, zrobisz staz i specjalizacje dopiero wtedy zabierz sie za stawianie diagnozy
zwlaszcza tak kategorycznej i via net
Z tego co ja sie orientuję to przez Internet nawet po specjalizacji diagnozy się nie stawia, a medycyna to jeszcze nie psychiatria.
Myślę sobie, ze większość studentów na początku studiów jest bardzo zafascynowana i wydaje im się, ze oto już dostąpili objawienia. Zgodnie z zasadą, że im ktoś więcej wie tym ma większa świadomość jak wiele przed nim .
Ja przed drugim rokiem sie wyleczyłam. Już nie widziałam wszędzie przypadków, każdy spotkany człowiek nie był przeze mnie podejrzewany o jakąś chorobę i wiedziałam, że nie jestem ani wszechwiedząca ani wszechmogąca. Wbrew pozorom są tacy, do których ta wiedza nie dociera nawet po ukończeniu studiów.

G.G. Márquez
Stary 2008-06-01, 10:32   #25
pushthebutton
Raczkowanie

Ja natomiast nie mam nic wspólnego z medycyną, ale też mam taką malutką nerwicę. Raczej nic groźnego [?] ale np. nie zdzierżę uchylonych drzwi/drzwiczek czy szuflad, muszą byc zawsze dobrze domknięte. Jak jadę samochodem czy autobusem [jako pasażer rzecz jasna] to przy każdej minionej lampie na drodze lekko podnoszę palce u nóg jakbym nad nią chciała przeskoczyc;] to bardzo wkurzające, ale wiem, że jak chcę, to da się to zwalczyć. Myślałam nad pójściem do lekarza, bo np. gdy przestałam obgryzać paznokcie, to teraz obgryzam usta lub policzki od wewnątrz. Postanowiłam sobie, że jeśli do wakacji tego nie zwalczę, idę do lekarza.
Kateusz, dlatego radzę Ci popróbować jeszcze trochę żeby uspokoić nerwy, a jeśli sie nie powiedzie, to czemu miałby nie pomóc [byle nie na odległość:P] Ci ktoś, kto się na tym zna?
pushthebutton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-01, 14:05   #26
ushia
Zadomowienie

caelum - toz napisałam, ze przez net "nie nada"

chyba wszyscy tak maja
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 07:56   #27
caelum
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ushia Pokaż wiadomość
caelum - toz napisałam, ze przez net "nie nada"

chyba wszyscy tak maja
Może źle zrozumiałam skrót myślowy bo wydawało mi się, że ukończenie studiów i specjalizacja Twoim zdaniem uprawnia ją do stawiania diagnoz przez Internet. Ale sprawa się wyjaśniła .

G.G. Márquez
Stary 2008-06-14, 13:41   #28
evela28
na drugie mam Irena

ja też mam podobno jakiś tik nerwowy na twarzy, piszę podobno bo ja go nie czuję mama mi mówiła

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-15, 12:40   #29
Marcc
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Marcc

Nie przeczytałam całego wątku.. ale włączę się.
Ja kiedyś dużo, nienaturalnie często mrugałam okazało się, że to ze stresu chociaż były brane pod uwage jakieś kłopoty z nawilżaniem oka (czy coś..)
Myślę, że 'to' wszytko bierze się z nudy, stresu, kiedy nie masz co z sobą zrobić...tak samo kiedy ktoś na lekcji rusza nogą..chyba wiecie co mam na myśli. Nie ma co doszukiwać się w tych 'tikach' jakiś chorób... - to przynajmniej moje zdanie pozdrawiam..
Stary 2008-06-15, 13:17   #30
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

koniecznie idz do lekarza
na to sa lekarstwa
im szybciej zaczniesz sie leczyc tym lepiej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości